Plusz

Főzni művészet! - Indul a gasztro rovatunk

2018.03.29. 10:02
Ajánlom

Kedves Olvasó!

Senki sem vitatkozik azon, hogy a főzés – bizonyos szint felett – művészet, ahogy azon sem, hogy a kulturális élethez szervesen kapcsolódik a gasztronómia. Hiszen mennyire kellemes egy jó kávéval indítani és egy remek vacsorával zárni az estét. Éppen ezért új rovatot indítottunk a nyomtatott és az online Fidelio magazinban. Havonta – a szezonális aktualitásoknak megfelelően – ajánlunk majd egy-egy ételt, kipróbált recepttel, valamint éttermeket, kávézókat, bárokat, különleges gasztrohelyeket mutatunk be.

E havi aktualitásunk a pészah és a húsvét.

A pészah (március 30–április 7.), vagy ahogy gyakran, ám nem túl szakszerűen mondják, a zsidó húsvét ünnepén a zsidók az egyiptomi kivonulásról emlékeznek meg. A pészah teljes ideje alatt tilos kelesztett ételeket enni, így emlékezve arra, hogy az ősöknek olyan gyorsan kellett Egyiptomból távozniuk, hogy nem volt idejük a kenyér kelesztésére. Éppen azért a pészah elmaradhatatlan étele a macesz vagy pászka. Ezt eszik kenyér helyett, ebből készülnek a sütemények, de talán a legjobb dolog, ami a maceszból készülhet – és ami a nem zsidó háztartásokban szintén nagyon népszerű –, a maceszgombóc.

Macesz gombóc

Macesz gombóc (Fotó/Forrás: Government Press Office)

A maceszgombóc a legjobb marhahús- vagy libalevesbe. De nagyon finom tud lenni egy tárkonyos báránylevesben is, vagy használhatjuk a zsemlegombóc kiváltására köretként.

Recept:

Maceszgombóc

Hozzávalók: 2 közepes tojás, 2 evőkanál olvasztott, de nem forró libazsír, 4 evőkanál víz, 110 gramm macesz (lehet fele maceszliszt, fele macesz), só, bors, gyömbér.

A maceszlapokat egy zárható zacskóba teszem, és sodrófával rávagdosva morzsásra töröm, nem baj, ha nem lesz teljesen homogén, sőt, kimondottan előnyére válik, ha kicsit darabos. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját elkeverem a libazsírral és a vízzel, beleforgatom a maceszmorzsát, sózom, borsozom, és mehet bele egy kis gyömbérpor is. A fehérjét felverem – nem kell keményre, de habosra igen –, beleforgatom a maceszmasszába, és fél órát pihentetem. Bár az elején tűnhet túl lazának, a pihentetés alatt a macesz szépen felszívja a nedvességet, és fél óra után jól formázható lesz. Kis gombócokat formázok, és forrásban lévő, sós vízbe dobom őket, majd 20 perc alatt készre főzöm.

Húsvéti kalács

Ahogy nincs pészah macesz nélkül, úgy nincs húsvét (április 1-2.) kalács nélkül. Sok családban ilyenkor kenyér helyett is ünnepi kalácsot esznek. Készülhet sós és édes változatban, lehet kerek és hosszúkás, a fonatmennyiség pedig csak a kézügyességünkön és a türelmünkön múlik.

Az alábbi recept egy sós változat, de ha kihagyják a rozmaringot, esetleg lecserélik mazsolára, a friss meleg kalácsot bekenik olvasztott vajjal, és meghempergetik porcukorban, máris kész az édes változat.

Húsvéti kalács

Húsvéti kalács

Recept

60 gramm cukrot belekeverünk 2,5 deci langyos tejbe (vagy valamilyen magtejbe, de lehet víz is), és ebben futtattunk fel 3 deka élesztőt (kábé 10-15 perc), majd elkeverjük 500 gramm liszttel, 40 gramm olvasztott zsírral, frissen vágott rozmaringgal, egy kevés reszelt citromhéjjal, egy teáskanál sóval és egy tojássárgájával (a fehérjével majd a tetejét kenjük meg sütés előtt). Nem szabad sokat dagasztani, csak addig, amíg elválik az edény faláról, ezután pihenhet is jó 50 percet szobahőmérsékleten. Ez idő alatt szépen megkel a tészta, kicsit újra átgyúrjuk, majd tetszés szerint megfonjuk (az interneten számos videó található a különböző fonási technikákról, lehet próbálkozni bátran). Sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe tesszük (a lényeg, hogy a kalácsnak még maradjon némi helye nőni), majd előmelegített, 180 fokos sütőben kábé 45 perc alatt szép barnára sütjük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.