Plusz

Főzni művészet! - Indul a gasztro rovatunk

2018.03.29. 10:02
Ajánlom

Kedves Olvasó!

Senki sem vitatkozik azon, hogy a főzés – bizonyos szint felett – művészet, ahogy azon sem, hogy a kulturális élethez szervesen kapcsolódik a gasztronómia. Hiszen mennyire kellemes egy jó kávéval indítani és egy remek vacsorával zárni az estét. Éppen ezért új rovatot indítottunk a nyomtatott és az online Fidelio magazinban. Havonta – a szezonális aktualitásoknak megfelelően – ajánlunk majd egy-egy ételt, kipróbált recepttel, valamint éttermeket, kávézókat, bárokat, különleges gasztrohelyeket mutatunk be.

E havi aktualitásunk a pészah és a húsvét.

A pészah (március 30–április 7.), vagy ahogy gyakran, ám nem túl szakszerűen mondják, a zsidó húsvét ünnepén a zsidók az egyiptomi kivonulásról emlékeznek meg. A pészah teljes ideje alatt tilos kelesztett ételeket enni, így emlékezve arra, hogy az ősöknek olyan gyorsan kellett Egyiptomból távozniuk, hogy nem volt idejük a kenyér kelesztésére. Éppen azért a pészah elmaradhatatlan étele a macesz vagy pászka. Ezt eszik kenyér helyett, ebből készülnek a sütemények, de talán a legjobb dolog, ami a maceszból készülhet – és ami a nem zsidó háztartásokban szintén nagyon népszerű –, a maceszgombóc.

Macesz gombóc

Macesz gombóc (Fotó/Forrás: Government Press Office)

A maceszgombóc a legjobb marhahús- vagy libalevesbe. De nagyon finom tud lenni egy tárkonyos báránylevesben is, vagy használhatjuk a zsemlegombóc kiváltására köretként.

Recept:

Maceszgombóc

Hozzávalók: 2 közepes tojás, 2 evőkanál olvasztott, de nem forró libazsír, 4 evőkanál víz, 110 gramm macesz (lehet fele maceszliszt, fele macesz), só, bors, gyömbér.

A maceszlapokat egy zárható zacskóba teszem, és sodrófával rávagdosva morzsásra töröm, nem baj, ha nem lesz teljesen homogén, sőt, kimondottan előnyére válik, ha kicsit darabos. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját elkeverem a libazsírral és a vízzel, beleforgatom a maceszmorzsát, sózom, borsozom, és mehet bele egy kis gyömbérpor is. A fehérjét felverem – nem kell keményre, de habosra igen –, beleforgatom a maceszmasszába, és fél órát pihentetem. Bár az elején tűnhet túl lazának, a pihentetés alatt a macesz szépen felszívja a nedvességet, és fél óra után jól formázható lesz. Kis gombócokat formázok, és forrásban lévő, sós vízbe dobom őket, majd 20 perc alatt készre főzöm.

Húsvéti kalács

Ahogy nincs pészah macesz nélkül, úgy nincs húsvét (április 1-2.) kalács nélkül. Sok családban ilyenkor kenyér helyett is ünnepi kalácsot esznek. Készülhet sós és édes változatban, lehet kerek és hosszúkás, a fonatmennyiség pedig csak a kézügyességünkön és a türelmünkön múlik.

Az alábbi recept egy sós változat, de ha kihagyják a rozmaringot, esetleg lecserélik mazsolára, a friss meleg kalácsot bekenik olvasztott vajjal, és meghempergetik porcukorban, máris kész az édes változat.

Húsvéti kalács

Húsvéti kalács

Recept

60 gramm cukrot belekeverünk 2,5 deci langyos tejbe (vagy valamilyen magtejbe, de lehet víz is), és ebben futtattunk fel 3 deka élesztőt (kábé 10-15 perc), majd elkeverjük 500 gramm liszttel, 40 gramm olvasztott zsírral, frissen vágott rozmaringgal, egy kevés reszelt citromhéjjal, egy teáskanál sóval és egy tojássárgájával (a fehérjével majd a tetejét kenjük meg sütés előtt). Nem szabad sokat dagasztani, csak addig, amíg elválik az edény faláról, ezután pihenhet is jó 50 percet szobahőmérsékleten. Ez idő alatt szépen megkel a tészta, kicsit újra átgyúrjuk, majd tetszés szerint megfonjuk (az interneten számos videó található a különböző fonási technikákról, lehet próbálkozni bátran). Sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe tesszük (a lényeg, hogy a kalácsnak még maradjon némi helye nőni), majd előmelegített, 180 fokos sütőben kábé 45 perc alatt szép barnára sütjük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz felhívás

Új remény – Művészek a rákkal küzdő magyar kajakosért

A Fidelio kezdeményezésére művészek is segítik Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelését. Már felajánlotta segítségét Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László. A Fidelio örömmel fogadja a további művész támogatókat!
Plusz ajánló

Megjelent az „UJJ” Fidelio

Az ingyenes programmagazin márciusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Stohl Andrással, Szabó Rékával és Bősze Ádámmal. Lapozzon bele online!
Plusz ajánló

David Bowie-koncert lesz az A38 hajón

Negyedszer rendeznek magyar zenészek estet David Bowie emlékére. A három éve elhunyt legendás brit zenész dalai február 20-án szerdán hangzanak el az újbudai A38 hajón.
Plusz évforduló

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Plusz interjú

Belekóstolnánk egymás emlékeibe?

Van-e ízük az emlékeknek? Vagy fordítva, milyen emlékek kapcsolódnak egy „egyszerű” vasárnapi ebédhez? Hívhat-e időutazásra egy desszert, egy süti? Góg Angéla food designer nem egyszerűen ételeket tervez, hanem a hozzájuk kapcsolható/kapcsolódó szociális attitűdöket is vizsgálja projektjeiben. Most éppen a jövő ételeit kutatja.