Plusz

Főzni művészet! - Indul a gasztro rovatunk

2018.03.29. 10:02
Ajánlom

Kedves Olvasó!

Senki sem vitatkozik azon, hogy a főzés – bizonyos szint felett – művészet, ahogy azon sem, hogy a kulturális élethez szervesen kapcsolódik a gasztronómia. Hiszen mennyire kellemes egy jó kávéval indítani és egy remek vacsorával zárni az estét. Éppen ezért új rovatot indítottunk a nyomtatott és az online Fidelio magazinban. Havonta – a szezonális aktualitásoknak megfelelően – ajánlunk majd egy-egy ételt, kipróbált recepttel, valamint éttermeket, kávézókat, bárokat, különleges gasztrohelyeket mutatunk be.

E havi aktualitásunk a pészah és a húsvét.

A pészah (március 30–április 7.), vagy ahogy gyakran, ám nem túl szakszerűen mondják, a zsidó húsvét ünnepén a zsidók az egyiptomi kivonulásról emlékeznek meg. A pészah teljes ideje alatt tilos kelesztett ételeket enni, így emlékezve arra, hogy az ősöknek olyan gyorsan kellett Egyiptomból távozniuk, hogy nem volt idejük a kenyér kelesztésére. Éppen azért a pészah elmaradhatatlan étele a macesz vagy pászka. Ezt eszik kenyér helyett, ebből készülnek a sütemények, de talán a legjobb dolog, ami a maceszból készülhet – és ami a nem zsidó háztartásokban szintén nagyon népszerű –, a maceszgombóc.

Macesz gombóc

Macesz gombóc (Fotó/Forrás: Government Press Office)

A maceszgombóc a legjobb marhahús- vagy libalevesbe. De nagyon finom tud lenni egy tárkonyos báránylevesben is, vagy használhatjuk a zsemlegombóc kiváltására köretként.

Recept:

Maceszgombóc

Hozzávalók: 2 közepes tojás, 2 evőkanál olvasztott, de nem forró libazsír, 4 evőkanál víz, 110 gramm macesz (lehet fele maceszliszt, fele macesz), só, bors, gyömbér.

A maceszlapokat egy zárható zacskóba teszem, és sodrófával rávagdosva morzsásra töröm, nem baj, ha nem lesz teljesen homogén, sőt, kimondottan előnyére válik, ha kicsit darabos. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját elkeverem a libazsírral és a vízzel, beleforgatom a maceszmorzsát, sózom, borsozom, és mehet bele egy kis gyömbérpor is. A fehérjét felverem – nem kell keményre, de habosra igen –, beleforgatom a maceszmasszába, és fél órát pihentetem. Bár az elején tűnhet túl lazának, a pihentetés alatt a macesz szépen felszívja a nedvességet, és fél óra után jól formázható lesz. Kis gombócokat formázok, és forrásban lévő, sós vízbe dobom őket, majd 20 perc alatt készre főzöm.

Húsvéti kalács

Ahogy nincs pészah macesz nélkül, úgy nincs húsvét (április 1-2.) kalács nélkül. Sok családban ilyenkor kenyér helyett is ünnepi kalácsot esznek. Készülhet sós és édes változatban, lehet kerek és hosszúkás, a fonatmennyiség pedig csak a kézügyességünkön és a türelmünkön múlik.

Az alábbi recept egy sós változat, de ha kihagyják a rozmaringot, esetleg lecserélik mazsolára, a friss meleg kalácsot bekenik olvasztott vajjal, és meghempergetik porcukorban, máris kész az édes változat.

Húsvéti kalács

Húsvéti kalács

Recept

60 gramm cukrot belekeverünk 2,5 deci langyos tejbe (vagy valamilyen magtejbe, de lehet víz is), és ebben futtattunk fel 3 deka élesztőt (kábé 10-15 perc), majd elkeverjük 500 gramm liszttel, 40 gramm olvasztott zsírral, frissen vágott rozmaringgal, egy kevés reszelt citromhéjjal, egy teáskanál sóval és egy tojássárgájával (a fehérjével majd a tetejét kenjük meg sütés előtt). Nem szabad sokat dagasztani, csak addig, amíg elválik az edény faláról, ezután pihenhet is jó 50 percet szobahőmérsékleten. Ez idő alatt szépen megkel a tészta, kicsit újra átgyúrjuk, majd tetszés szerint megfonjuk (az interneten számos videó található a különböző fonási technikákról, lehet próbálkozni bátran). Sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe tesszük (a lényeg, hogy a kalácsnak még maradjon némi helye nőni), majd előmelegített, 180 fokos sütőben kábé 45 perc alatt szép barnára sütjük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz tokió

Magyar kulturális intézet nyílt Tokióban

Kodály Zoltán fontos összekötő kapocs a két ország zeneművészete között és más művészeti ágak is rendszeresen bemutatkoznak Japánban - emeltek ki a megnyitón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 
Plusz hír

A kulturális örökség részévé tennék az eszpresszót az olaszok

A világ szellemi kulturális örökségének részévé akarja nyilvánítani az eszpresszó kávét Olaszország, amely szerint "az eszpresszó az olasz gasztronómiai kultúra kifejeződése, amely védelmet élvez".
Plusz magazin

Bátorság vagy botránykeltés? – Márkák a kultúraépítés útján

A művészetek és a vállalatok nagyon is összeillenek – csak épp nem tudnak róla. De persze az sem mindegy, hogyan, mit és miért támogatunk. Szakembereket kérdeztünk a témáról.
Plusz hír

Salátatörvény nyomán szűnhet meg az NKA

Az Artportal információi szerint a kormányzat egy kulturális salátatörvényt nyomna át a Parlamenten, amelyben az NKA megszűnéséről is rendelkeznének.
Plusz hír

Egymilliárd forintos növekedés a magyar zeneiparban

Az előző évhez képest több mint egymilliárd forintos növekedést produkált tavaly a hazai hangfelvétel-iparág. A legnagyobb emelkedést a digitális értékesítések hozták.