Plusz

Francesco Feo

2011.11.08. 23:14
Ajánlom
Francesco Feo (1691, Nápoly – 1761 január 28, Nápoly) Korának – Burney szavaival élve – egyik legnagyobb nápolyi mestere. Mint konzervatórium vezető és komponista, befolyása csak Leo, Durante és Porpora hatásával mérhető, mégis, manapság szinte ismeretlen - nemcsak munkássága hanem a neve is – még a korszak rajongói számára is. Feo zenei tanulmányait a Conservatorio della Pietá dei Turchiniben folytatta, ahova 1704-ben íratták be. Iskolatársai voltak Leo és Majo, tanárai pedig Basso és Fago.

1712-ben hagyta el a konzervatóriumot és a rákövetkező évben már sikerrel mutatták be első operáját a Zenobiát, amit az egész Habsburg birodalomban játszottak az 1730-as évekig. A következő években, mint egyházi zeneszerző alapozta meg hírnevét, főként oratóriumai (pl. „Il martirio di Santa Caterina”) révén.

Az 1720-as években ismét az operaírás felé fordult figyelme és 1723-ban óriási sikerrel mutatta be a Sifacét, ami a 25 éves Metastasio első librettóján alapult és olyan sztárokat vonultatott fel, mint Nicolini a kasztrált és Marianna Bugarelli. A Siface sikere és egyházi komponistai hírneve vezetett a „Conservatorio si San Onofrio” maestrójává történő kinevezéséhez. Mihamar Nápoly legjobb zenei professzoraként kezdték emlegetni, és tanítványai közé tartozott Sabatino, Manna, Latilla és Jommelli. Feo 1739-ben primo maestróént, mint Durante utódja a „Conservatorio dei Poveri di Gesù Cristo vezetője lett, a San Onofrio-beli állását pedig Leóval töltötték be. Ezekben az években 6 további „opera seria” növelte hírnevét, melyeket Itália különböző városai számára írt.

Az 1740-es évektől visszavonult a színpadtól és egyházi zene komponálásának szentelte idejét. Különösen oratóriumai voltak népszerűek, melyek még külföldre is (elsősorban Madridba) eljutottak.

1743-tól már csak magántanítványokat fogadott és különböző nápolyi templomok „maestro di capellájaként egyházi zenét komponált.

Művészete:

Feo ízig-vérig gáláns stílusú zenéje elegáns egyensúlyt teremt Vinci könnyed hatásvadász megoldásai és Leo kissé szikár, józanul választékos művészete között (Gloria, Laudamus Te, Gratias Agnimus Tibi, Qui tollis, Cum sancto spirito). Burney különösképp dicsérte „sziporkázó invenciója, dallamainak elsöprő ereje és kifejezőkészsége” miatt. Tanítványai művészetének méltó letéteményesei, és Feo korabeli népszerűségét mi sem jellemzi jobban, mint, hogy korának egyik leghírhedtebb zenei fosztogatója, Gluck számos plágiumot követett el Feo egyházi zenéjének rovására.

 

Operák:

Zenobia (dramma per musica, 1713)

La forza della virtù (commedia per musica, 1719)

Teuzone (dramma, 1720)

Siface re di Numidia (dramma, 1723)

Ipermestra (dramma per musica, 1728)

Arianna (dramma per musica, 1728)

Il Tamese (ossia Arsilda regina del Ponto, dramma per musica, 1729)

Andromaca (dramma per musica, 1730)

L'Issipile (opera seria, 1733)

Arsace (opera seria, 1740)

Intermezzók:

Morano e Rosina (1723)

Coriando lo speziale (Róma, 1726)

Don Chisciotte della Mancia (Róma, 1726)

Il vedovo (1729)

Serenaták:

Pohnice (Madrid, 1738)

Oreste (Madrid, 1738)

Oratóriumok:

Il martirio di Santa Caterina (Nápoly, 1714)

San Giovanni (Nápoly, 1715)

4 oratori per i defunti (Nápoly, 1723-1731)

Il genere umano in catena liberato da Nostra Signora (Nápoly, 1731)

San Francesco di sales (Nápoly, 1734)

Gesù adorato dai tre magi (Genova, 1737)

La distruzione dell’esercito dei cananei con la morte di Sisara (Nápoly, 1739)

Tobias (Nápoly, 1741)

La Ruth (Róma, 1743)  Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Tervezd a nyarat a júniusi Fidelióval

Az ingyenes programmagazin júniusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Omara Portuondóval, Sándor Pállal, Szálinger Balázzsal és Háy Jánossal. Lapozz bele online!
Plusz ajánló

Az ezeréves Pannonhalmára látogat el a Partitúra

A pannonhalmi bencés közösség ezeréves múltjába, a szerzetesek életmódjába, mindennapjaikba nyújt betekintést a Partitúra május 22-i adása. Szerda esténként folytatódik Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora a Duna Televízióban.
Plusz magyar irodalom

A Házsongárdi temető irodalmi emlékezetét kutatják szerdától Kolozsváron 

A Házsongárdi temetővel foglalkozó tanácskozást és költészeti minifesztivált május 22-én és 23-án rendezik Kolozsváron - közölte a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ).
Plusz gasztro

A századfordulón házhoz is szállította kávéját Jacobs

A "kávékirálynak" is nevezett német üzletember jó orrának és üzleti érzékének köszönhette sikerét. Százötven éve, 1869. május 20-án született Johann Jacobs.
Plusz ZSIMÜ 2019

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.