Plusz

Francesco Feo

2011.11.08. 23:14
Ajánlom
Francesco Feo (1691, Nápoly – 1761 január 28, Nápoly) Korának – Burney szavaival élve – egyik legnagyobb nápolyi mestere. Mint konzervatórium vezető és komponista, befolyása csak Leo, Durante és Porpora hatásával mérhető, mégis, manapság szinte ismeretlen - nemcsak munkássága hanem a neve is – még a korszak rajongói számára is. Feo zenei tanulmányait a Conservatorio della Pietá dei Turchiniben folytatta, ahova 1704-ben íratták be. Iskolatársai voltak Leo és Majo, tanárai pedig Basso és Fago.

1712-ben hagyta el a konzervatóriumot és a rákövetkező évben már sikerrel mutatták be első operáját a Zenobiát, amit az egész Habsburg birodalomban játszottak az 1730-as évekig. A következő években, mint egyházi zeneszerző alapozta meg hírnevét, főként oratóriumai (pl. „Il martirio di Santa Caterina”) révén.

Az 1720-as években ismét az operaírás felé fordult figyelme és 1723-ban óriási sikerrel mutatta be a Sifacét, ami a 25 éves Metastasio első librettóján alapult és olyan sztárokat vonultatott fel, mint Nicolini a kasztrált és Marianna Bugarelli. A Siface sikere és egyházi komponistai hírneve vezetett a „Conservatorio si San Onofrio” maestrójává történő kinevezéséhez. Mihamar Nápoly legjobb zenei professzoraként kezdték emlegetni, és tanítványai közé tartozott Sabatino, Manna, Latilla és Jommelli. Feo 1739-ben primo maestróént, mint Durante utódja a „Conservatorio dei Poveri di Gesù Cristo vezetője lett, a San Onofrio-beli állását pedig Leóval töltötték be. Ezekben az években 6 további „opera seria” növelte hírnevét, melyeket Itália különböző városai számára írt.

Az 1740-es évektől visszavonult a színpadtól és egyházi zene komponálásának szentelte idejét. Különösen oratóriumai voltak népszerűek, melyek még külföldre is (elsősorban Madridba) eljutottak.

1743-tól már csak magántanítványokat fogadott és különböző nápolyi templomok „maestro di capellájaként egyházi zenét komponált.

Művészete:

Feo ízig-vérig gáláns stílusú zenéje elegáns egyensúlyt teremt Vinci könnyed hatásvadász megoldásai és Leo kissé szikár, józanul választékos művészete között (Gloria, Laudamus Te, Gratias Agnimus Tibi, Qui tollis, Cum sancto spirito). Burney különösképp dicsérte „sziporkázó invenciója, dallamainak elsöprő ereje és kifejezőkészsége” miatt. Tanítványai művészetének méltó letéteményesei, és Feo korabeli népszerűségét mi sem jellemzi jobban, mint, hogy korának egyik leghírhedtebb zenei fosztogatója, Gluck számos plágiumot követett el Feo egyházi zenéjének rovására.

 

Operák:

Zenobia (dramma per musica, 1713)

La forza della virtù (commedia per musica, 1719)

Teuzone (dramma, 1720)

Siface re di Numidia (dramma, 1723)

Ipermestra (dramma per musica, 1728)

Arianna (dramma per musica, 1728)

Il Tamese (ossia Arsilda regina del Ponto, dramma per musica, 1729)

Andromaca (dramma per musica, 1730)

L'Issipile (opera seria, 1733)

Arsace (opera seria, 1740)

Intermezzók:

Morano e Rosina (1723)

Coriando lo speziale (Róma, 1726)

Don Chisciotte della Mancia (Róma, 1726)

Il vedovo (1729)

Serenaták:

Pohnice (Madrid, 1738)

Oreste (Madrid, 1738)

Oratóriumok:

Il martirio di Santa Caterina (Nápoly, 1714)

San Giovanni (Nápoly, 1715)

4 oratori per i defunti (Nápoly, 1723-1731)

Il genere umano in catena liberato da Nostra Signora (Nápoly, 1731)

San Francesco di sales (Nápoly, 1734)

Gesù adorato dai tre magi (Genova, 1737)

La distruzione dell’esercito dei cananei con la morte di Sisara (Nápoly, 1739)

Tobias (Nápoly, 1741)

La Ruth (Róma, 1743)  Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Klasszikus

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Plusz hír

Online rendezik meg az éves szinkronszemlét

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete (SziA) ősszel rendezte volna meg a hagyományos Szinkronünnepet és a Szinkronikum Díjátadó gálát, viszont a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt. A szervezet azonban fontosnak tartja, hogy – habár most nincs lehetőség a személyes találkozásra – díjazza a tavalyi év legjobb szinkronos alkotásait és a legkiemelkedőbb művészeket.
Plusz hír

Gyönyörű, zöld kertté alakul Párizs legendás sugárútja, a Champs-Élysées

Átalakul a francia főváros leghíresebb sugárútja, miután Anne Hidalgo polgármester zöldutat adott a zöld elképzelésnek. 2030-ra már teljesen új fényben tündökölhet a ma még brutális autóforgalommal terhelt Champs-Élysées.
Plusz hír

A franciák már tesztkoncerteket szerveznek a hangversenyélet újraindulásáért

Jóllehet a kulturális intézmények januárban még nem nyithatnak ki Franciaországban, a zenei világ képviselői tesztkoncertek szervezését tervezik annak felmérésére, hogy mekkora a vírus terjedésének kockázata a kulturális rendezvényeken. A kísérlet legfőbb célja a nyári fesztiválszezon megmentése.
Plusz képzés

A művészet értéke a vállalati világ számára

Idén tavasszal először, olyan vállalati szakemberek és magánszemélyek számára nyílik képzési lehetőség, akik keresik az egyedi, kreatív megoldásokat és ehhez nyitottan állnak a művészvilággal való együttműködésre. A 7M – a művészet értéke szponzorációs képzés során a résztvevők megismerkedhetnek hét művészeti ág világával és a bennük található lehetőségekkel. A 12 hetes kurzuson a szcéna kiváló szakemberei nemcsak betekintést nyújtanak a kulturális területekre, hanem valós kooperációs lehetőségekre is rámutatnak.