Plusz

Frankofón kavalkád

2012.03.03. 09:15
Ajánlom
A közönség a Frakofónia Fesztivál alkalmával a legváltozatosabb műfajokon keresztül ismerkedhet meg a frankofón kultúrával.

Március 20-a a Frankofónia nemzetközi ünnepe. Ebből az alkalomból a Budapesti Francia Intézet további tíz ország - Belgium, Egyiptom, Kanada, Madagaszkár, Marokkó, Moldávia, Románia, Svájc, Tunézia és Vietnám - diplomáciai képviseletével fogott össze, hogy megrendezze a Magyarországon tizenkettedik alkalommal jelentkező Frankofónia Fesztivált.

A fesztivál célja, hogy a Frankofónia nemzetközi ünnepe alkalmából népszerűsítse a francia nyelvet és a köré szerveződött frankofón közösség kulturális sokszínűségét. A magyarországi program ezt a színes világot igyekszik bemutatni március 2. és 31. között Budapesten, Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett és Szegeden. Irodalom a Karib-szigetekről és Afrikából, slam és swing Franciaországból, sanzon és ska Belgiumból, alternatív rock Romániából, koncertfilm Szenegálból, filmillusztrátorok munkái Svájcból és kiállítás Madagaszkárról - csak néhány a programok közül.

Az idei fesztivál kiemelt eseménye Eugène Ionesco A székek című darabjának magyarországi turnéja a résztvevő városok Francia Kulturális Egyesületeinek közvetítésével. A budapesti bemutató után a szerző lánya, Marie-France Ionesco előadást tart a világhírű drámaíró munkásságáról.

Az évek során a budapesti programsorozat meghatározó részévé vált a Közép-Európában egyedülálló Frankolorés színházi fesztivál, amely idén francia és magyar nyelvű előadásokkal várja az afrikai és a karibi térség irodalma iránt érdeklődőket. Emellett a tizenkettedik Frankofónia Fesztivál szervezésében résztvevő frankofón országok - Belgium, Egyiptom, Franciaország, Kanada, Madagaszkár, Marokkó, Moldávia, Románia, Svájc, Tunézia, Vietnám - egy turisztikai-gasztronómiai kiállításon keresztül is bemutatkoznak a Millenárison, amelyet egy fergeteges frankofón buli követ az Erzsébet téri Akváriumban.

A nagyközönségnek szóló programmal párhuzamosan számos iskolai rendezvény is ösztönzi a franciául tanuló diákokat és tanáraikat, hogy a francia nyelvet a tanórákon kívül is használják. Dalverseny, kvíz, színházi előadások, valamint irodalmi, költészeti és slam-műhelyek keretében tehetik majd próbára tudásukat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Plusz gyász

Koronavírusban elhunyt az I Love Rock 'N' Roll szerzője

Alan Merrill halálhírét lánya, Laura Merill tudatta. A zenész 69 éves volt.
Plusz Shona Innes

Így beszélgess a gyerekkel a koronavírusról!

A nehéz témák kicsikkel való feldolgozásának specialistája, Shona Innes foglalkoztatófüzetet írt a témában. Állandó illusztrátora, Agócs Írisz pedig rajzot is küldött az online elérhető kötetecskéhez.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Benedek Elek meséje és Paár Julcsi albuma a legkisebbeknek

Vasárnap délelőttönként a legkisebbeket célozzuk meg változatos tartalmakkal, hogy lekössük a fölös energiákat és még élvezetesebbé tegyük a négy fal között eltöltött időt. A sorozatban hétről hétre mesepremierekkel, táncházzal, zenei válogatásokkal és további érdekességekkel készülünk.
Plusz hír

Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A szervezők mindent megtesznek azért, hogy az eredetileg 2020. április 3. és 19. közöttre meghirdetett jubileumi fesztivál tervezett programjából minél több produkció eljuthasson majd a közönséghez a későbbiekben.