Plusz

Frankofón kavalkád

2012.03.03. 09:15
Ajánlom
A közönség a Frakofónia Fesztivál alkalmával a legváltozatosabb műfajokon keresztül ismerkedhet meg a frankofón kultúrával.

Március 20-a a Frankofónia nemzetközi ünnepe. Ebből az alkalomból a Budapesti Francia Intézet további tíz ország - Belgium, Egyiptom, Kanada, Madagaszkár, Marokkó, Moldávia, Románia, Svájc, Tunézia és Vietnám - diplomáciai képviseletével fogott össze, hogy megrendezze a Magyarországon tizenkettedik alkalommal jelentkező Frankofónia Fesztivált.

A fesztivál célja, hogy a Frankofónia nemzetközi ünnepe alkalmából népszerűsítse a francia nyelvet és a köré szerveződött frankofón közösség kulturális sokszínűségét. A magyarországi program ezt a színes világot igyekszik bemutatni március 2. és 31. között Budapesten, Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett és Szegeden. Irodalom a Karib-szigetekről és Afrikából, slam és swing Franciaországból, sanzon és ska Belgiumból, alternatív rock Romániából, koncertfilm Szenegálból, filmillusztrátorok munkái Svájcból és kiállítás Madagaszkárról - csak néhány a programok közül.

Az idei fesztivál kiemelt eseménye Eugène Ionesco A székek című darabjának magyarországi turnéja a résztvevő városok Francia Kulturális Egyesületeinek közvetítésével. A budapesti bemutató után a szerző lánya, Marie-France Ionesco előadást tart a világhírű drámaíró munkásságáról.

Az évek során a budapesti programsorozat meghatározó részévé vált a Közép-Európában egyedülálló Frankolorés színházi fesztivál, amely idén francia és magyar nyelvű előadásokkal várja az afrikai és a karibi térség irodalma iránt érdeklődőket. Emellett a tizenkettedik Frankofónia Fesztivál szervezésében résztvevő frankofón országok - Belgium, Egyiptom, Franciaország, Kanada, Madagaszkár, Marokkó, Moldávia, Románia, Svájc, Tunézia, Vietnám - egy turisztikai-gasztronómiai kiállításon keresztül is bemutatkoznak a Millenárison, amelyet egy fergeteges frankofón buli követ az Erzsébet téri Akváriumban.

A nagyközönségnek szóló programmal párhuzamosan számos iskolai rendezvény is ösztönzi a franciául tanuló diákokat és tanáraikat, hogy a francia nyelvet a tanórákon kívül is használják. Dalverseny, kvíz, színházi előadások, valamint irodalmi, költészeti és slam-műhelyek keretében tehetik majd próbára tudásukat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz gasztro

A századfordulón házhoz is szállította kávéját Jacobs

A "kávékirálynak" is nevezett német üzletember jó orrának és üzleti érzékének köszönhette sikerét. Százötven éve, 1869. május 20-án született Johann Jacobs.
Plusz ZSIMÜ 2019

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Plusz magazin

Egyre népszerűbb a bakelitlemez, kár, hogy környezetszennyező anyagból készül

Nagyon jól fogynak a PVC-ből készült vinyl-lemezek, de az EU úgy tervezi, hogy betiltja az anyagot.
Plusz rádió

Tizenhat éves lett az A38 hajó

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása május 18-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Bognár Attilával, Horgas Eszterrel, Mihályi Gáborral és Fodor Zoltánnal.
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra egri adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Egerbe és környékére kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.