Plusz

Gergye Krisztián kapja az Art is Business Fidelio-különdíját

2021.11.16. 15:20
Ajánlom
Idén harmadik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől: olyan együttműködéseket hoztak létre, amelyek során értéket teremtettek. A 2021-es nyerteseket nagyvállalati, forprofit és kulturális mecénás, illetve civil különdíj kategóriákban díjazzák. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körben beszédtémává válhasson a művészet támogatása, a Fidelio – Kulturális mecénás elismerést a többi díjnál korábban kihirdetik. A díj idei nyertese: Gergye Krisztián táncművész, koreográfus, képzőművész.

Az Art is Business Fidelio – Kulturális mecénás díjat olyan művészek kaphatják, akik évről évre saját anyagi forrás felajánlásával, komoly elhatározással és ideával támogatják a művészeti szektort. A korábbi években Radnóti Zsuzsa dramaturg és Horgas Eszter fuvolaművész érdemelték ki az elismerést.

Gergye Krisztián idén év elején, a koronavírus-járvány második hulláma idején a Független Előadó-művészeti Szövetség által indított Segélyalap egyik nagyköveteként saját, színházi témájú képeit ajánlotta fel, hogy a befolyó összeggel támogassa a független színházi dolgozókat, akik – előadásaik elmaradása miatt – elestek a bevételeiktől.

„Az infrastruktúrával rendelkező intézmények, kőszínházak is alig tudnak segíteni a dolgozóiknak, hát akkor ki gondol a független színházak dolgozóira, a hangosítókra, a fényesekre, az öltöztetőkre, az asszisztensekre, a színészekre, a táncosokra?

Ki gondol az alternatív kultúrát működtető látható és láthatatlan emberekre, akik most nem tehetik azt, amiben a legjobbak?

Pedig nekik köszönhetjük Magyarország kulturális életének sokszínűségét, általuk van még szabad gondolkodás, általuk van még levegő. Vegyük észre őket, és segítsünk, hogy ha mindez elmúlik, legyen még hová és kikhez menni lélegezni!” – hívja fel a figyelmet a művész.

Gergye Krisztián a kampány tíz napja alatt tíz színházi tematikájú képet festett, amelyeket az adott nap adományozói között sorsolt ki, végül az adománygyűjtő gálára egy ráadás festménnyel is előállt, hogy ezzel is segítse a támogatások gyarapodását.

GergyeKrisztianATertestamentuma2021_09_08-19-131333.jpg

Gergye Krisztián A tér testamentuma című kiállításban (Fotó/Forrás: Csákvári Zsigmond / MANK Galéria)

Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő, online felülettel és nyomtatott kiadvánnyal is rendelkező összművészeti magazin, a Fidelio az elsők között csatlakozott az Art is Business-hez, hogy a nevével fémjelzett különdíj segítségével fejezze ki elismerését a művészeti életet, illetve a művészek életét segítő kezdeményezések iránt.

Értéket teremteni, felmutatni és védeni mindig kiemelten fontos küldetés, különösen ebben a koronavírussal terhelt időszakban.

Az Art is Business kezdeményezés célja, hogy a forprofit és a művészeti világot összekapcsolja, és segítse különböző együttműködések létrejöttét, legyenek azok a szponzoráció-, támogatás-, mecenatúra- vagy tisztán piaci alapú társulások. Az iniciatívát működtető Art is Business Egyesület elsődleges célja, hogy a művészeti piac szereplőinek minél szélesebb körét hozzásegítse az értékorientációs, piaci alapú stratégiai gondolkodáshoz. Igyekszik példaképnek tekinthető művészeti, illetve vállalati szakembereket bemutatni, hogy az ő mintáikon keresztül egyre többen lássák meg a lehetőséget a kulturális együttműködésekben.

Fejléckép: Gergye Krisztián (fotó: Dömölky Dániel)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 
Plusz ajánló

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.
Plusz gyász

Elhunyt Tom Verlaine zenész

73 éves korában elhunyt a Television rockzenekar frontembere, Tom Verlaine gitáros. Az együttest a hetvenes évek New York-i punkszínterén az egyik legnagyobb hatású rockzenekarnak számított.