Plusz

Gergye Krisztián kapja az Art is Business Fidelio-különdíját

2021.11.16. 15:20
Ajánlom
Idén harmadik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől: olyan együttműködéseket hoztak létre, amelyek során értéket teremtettek. A 2021-es nyerteseket nagyvállalati, forprofit és kulturális mecénás, illetve civil különdíj kategóriákban díjazzák. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körben beszédtémává válhasson a művészet támogatása, a Fidelio – Kulturális mecénás elismerést a többi díjnál korábban kihirdetik. A díj idei nyertese: Gergye Krisztián táncművész, koreográfus, képzőművész.

Az Art is Business Fidelio – Kulturális mecénás díjat olyan művészek kaphatják, akik évről évre saját anyagi forrás felajánlásával, komoly elhatározással és ideával támogatják a művészeti szektort. A korábbi években Radnóti Zsuzsa dramaturg és Horgas Eszter fuvolaművész érdemelték ki az elismerést.

Gergye Krisztián idén év elején, a koronavírus-járvány második hulláma idején a Független Előadó-művészeti Szövetség által indított Segélyalap egyik nagyköveteként saját, színházi témájú képeit ajánlotta fel, hogy a befolyó összeggel támogassa a független színházi dolgozókat, akik – előadásaik elmaradása miatt – elestek a bevételeiktől.

„Az infrastruktúrával rendelkező intézmények, kőszínházak is alig tudnak segíteni a dolgozóiknak, hát akkor ki gondol a független színházak dolgozóira, a hangosítókra, a fényesekre, az öltöztetőkre, az asszisztensekre, a színészekre, a táncosokra?

Ki gondol az alternatív kultúrát működtető látható és láthatatlan emberekre, akik most nem tehetik azt, amiben a legjobbak?

Pedig nekik köszönhetjük Magyarország kulturális életének sokszínűségét, általuk van még szabad gondolkodás, általuk van még levegő. Vegyük észre őket, és segítsünk, hogy ha mindez elmúlik, legyen még hová és kikhez menni lélegezni!” – hívja fel a figyelmet a művész.

Gergye Krisztián a kampány tíz napja alatt tíz színházi tematikájú képet festett, amelyeket az adott nap adományozói között sorsolt ki, végül az adománygyűjtő gálára egy ráadás festménnyel is előállt, hogy ezzel is segítse a támogatások gyarapodását.

GergyeKrisztianATertestamentuma2021_09_08-19-131333.jpg

Gergye Krisztián A tér testamentuma című kiállításban (Fotó/Forrás: Csákvári Zsigmond / MANK Galéria)

Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő, online felülettel és nyomtatott kiadvánnyal is rendelkező összművészeti magazin, a Fidelio az elsők között csatlakozott az Art is Business-hez, hogy a nevével fémjelzett különdíj segítségével fejezze ki elismerését a művészeti életet, illetve a művészek életét segítő kezdeményezések iránt.

Értéket teremteni, felmutatni és védeni mindig kiemelten fontos küldetés, különösen ebben a koronavírussal terhelt időszakban.

Az Art is Business kezdeményezés célja, hogy a forprofit és a művészeti világot összekapcsolja, és segítse különböző együttműködések létrejöttét, legyenek azok a szponzoráció-, támogatás-, mecenatúra- vagy tisztán piaci alapú társulások. Az iniciatívát működtető Art is Business Egyesület elsődleges célja, hogy a művészeti piac szereplőinek minél szélesebb körét hozzásegítse az értékorientációs, piaci alapú stratégiai gondolkodáshoz. Igyekszik példaképnek tekinthető művészeti, illetve vállalati szakembereket bemutatni, hogy az ő mintáikon keresztül egyre többen lássák meg a lehetőséget a kulturális együttműködésekben.

Fejléckép: Gergye Krisztián (fotó: Dömölky Dániel)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.