Plusz

Gitármuzsika, dalest és évforduló követi egymást novemberben az Óbudai Társaskörben

2022.11.08. 10:30
Ajánlom
Novemberben is számos sokszínű zenei programmal várja a közönséget az Óbudai Társaskör. Színpadra lép többek közt Sümegi Eszter, Horgas Eszter és Lili Mária, Fesztbaum Béla, valamint Stummer Márton. A Hungarikonok-tárlat egész hónapban ingyenesen látogatható.

„Latin-amerikai boldogság és édes melankólia” – ez a mottója a Gitármuzsika Óbudán-sorozat november 10-i koncertjének. Stummer Márton (gitár) és a Cafuné a tradicionális dél-amerikai gitárzene különleges darabjait játsszák. Az akusztikus hangzású zenekarban Pataki Anna énekli a ritkán hallható portugál és spanyol nyelvű dalokat.

Stummer Márton klasszikus gitárművész és zeneszerző a világ számos országában koncertezett, 2020-ban jelent meg szerzői lemeze First Step címmel.

A Dalok a Kispipából című Seress Rezső-est évek óta sikerrel szerepel a játszóhely palettáján. Fesztbaum Béla színművész, aki nem mellesleg kiváló énekes-zongorista, a Kék Duna Koncert-Szalonzenekarral idézi meg Seress Rezsőt, és tárja elénk az „egy ujjal pötyögő kocsmazongorista” életművét – immár 40. alkalommal, november 11-én.

23-án Horgas Eszter fuvolaművész és lánya, Lili Mária énekművész muzsikál és mesél életükről, zenéről, művészetekről, kapcsolatokról a Kiskorona7 színpadán – műfaji korlátok nélkül. Műsorukban közreműködik Lőwenberg Dániel zongoraművész, az osztrák Mozarteum docense és Neumann Balázs jazz-zongoraművész-zeneszerző. Zenei válogatásukban Gershwintől Mendelssohnon, Kodályon és Piazzollán át a hazai kortárs szerzőkig kalandoznak.

November 25-én a jelen operaéletének egyik ikonja, Sümegi Eszter látogat a Társaskörbe, és ezúttal a dal műfajból hoz gazdag összeállítást.

Elindultam szép hazámból című estjén Liszt, Dohnányi, Hubay, Lajtha, Bartók és Kodály dalait énekli.

A hónap két utolsó koncertje rendhagyó eseményhez kötődik: 28-án az Óbudai Kamarakórus ünnepel, 36 éves, jubileumi hangversenyük címe: ANGOL-MAGYAR Régi idők dalai – az esten ugyanis angol és magyar szerzők műveiből szemezgetnek, vezényel Erdős Ákos. A Czigány-dalok című est 30-án várja a közönséget: Czigány Ildikó verseivel, Rostetter Szilveszter megzenésítésében.

Az esemény egyben könyvbemutató is, a rendkívül sokoldalú (zenetudós, pilóta, karateedző és jógaoktató, állatvédő és humanista-költő) Czigány Ildikó Létra a levegőben című antológiájáé.

A rendszeres, havi programok folytatódnak: Czigány György sorozata november 13-án, a gyermekek kedvelt Hangolda-foglalkozása 18-án délután, a Budapesti Vonósok koncertje ugyancsak 18-án (este), a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara művészeinek kamarahangversenye 21-én várja az érdeklődőket. A Hungarikonok kiállítás egész hónapban nyitva tart, hétköznap 9 és 18 óra között látogatható. A belépés díjtalan.

Fejléckép: Sümegi Eszter (fotó/forrás: Emmer László / Óbudai Társaskör)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Október 11-én a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának estjén neves művészek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb nagyszerű írók és költők irodalmi világához.
Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Plusz ajánló

30 éves a Nemzeti Kulturális Alap – kulturális programokkal vár az NKA

A Budapest szívében, a Benczúr Házban tartott háromnapos rendezvény az Alap által támogatott művészeti értékeket mutatja be 2023. szeptember 29. és október 1. között.
Plusz ajánló

Őszi kulturális élmények a Klebelsberg Kastélyban – Irodalom, zene, film és izgalmas beszélgetések varázslatos környezetben

A néhány éve helyreállított épületegyüttes ma szállodaként, valamint kiemelt rendezvényközpontként üzemel. A kastély szalonja pedig rangos kulturális programoknak ad helyet.