Plusz

Gödör Camp fesztivállal jön az újranyíló Gödör

2021.07.09. 11:00
Ajánlom
Sajtótájékoztatóval egybekötött épületbejárást tartott a szeptemberben újranyíló Gödör Klub, új nevén Gödör Underground. Az őszi klubnyitást megelőző nyári, hatnapos, Balaton-felvidéki fesztiváljuk, a Gödör Camp programját is ismertették.

Az új Gödör Underground klub a legendás ex-Sirály felújított épületében, a Király u. 50. szám alatt nyitja meg kapuit szeptember közepén. A klubot Filep Ákos a Gödör alapítója, vezetője, építész és Maróti Dániel zenei programvezető mutatta be a sajtó munkatársainak, Váradi Júlia moderálásával. Az eseményen jelen volt a Gödör köréhez tartozó művészek közül Jordán Tamás, Bárdos Deák Ágnes, Bródy János, ef Zámbó István, Jordán Tamás, Kovács Antal, Müller Péter Sziámi és Víg Mihály, akik közül többen színpadra is léptek.

BrodyJ-104312.png

Bródy János, a Gödör Underground színpadán (Fotó/Forrás: Gödör Klub)

A sajtóbeszélgetésen múltról, jelenről és a jövőről is szó esett. Az épületbejárás során a teljeskörű felújítás és korszerűsítés során megújult háromszintes klub minden helyiségét bemutatták. Az emeleti előadó- és kiállítótermet, a földszinti kávézót és az alagsorban helyet kapó megújult koncerttermet.

A Gödör kulturális köréhez tartozó művészek meglepetés performansszal avatták fel a színpadot.

Az épület bérleti jogát nyílt pályázaton nyerték el 2019 közepén, hosszas előkészületek után tavaly nyarán kezdődtek a munkálatok, melynek során az épület mindhárom szintje teljesen megújult. Már csak kisebb munkák és a belső dizájnelemek kialakítása van hátra, kis teraszt is nyitnak. A tervezések során mindvégig különös tekintettel kellett lenni az épület műemlék jellegére. Mindeközben zajlik a dokumentáció, archiválás, készülődés – jövőre 20 éves a Gödör.

JordanT-105558.png

Jordán Tamás a Gödör Underground sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Gödör Klub)

A Gödör sztori

 • 2002. október — 2012. január ERZSÉBET TÉR
  2012. augusztus GÖDÖR KEMPING (Agárd)
  2012. szeptember — 2018. április CENTRAL PASSAGE
  2018. május — 2019 június NYOLCTÍZ KLUB
  2021. augusztus GÖDÖR CAMP (Diszel)
  2021. szeptember — KIRÁLY UTCA 50

Régi, új célok

Az új Gödör Underground klub - a Gödör-kör hagyományaihoz hűen - továbbra is toleranciára épülő, sokszínű közösségi térként és minden generációt megszólító új kulturális találkozóhelyként kíván működni, ezúttal is a belváros szívében. Három fő törekvésük a koncertek középpontba helyezése, az alternatív művészetek bemutatása, és a civil kezdeményezések jelenlétének erősítése.

Rendszeresen jelentkező klubfoglalkozásai:

 • Kortárs Gödör (színház, tánc, civil beszélgetések, kiállítások – Máté Péter, Filep Ákos, Provaznik Ariel)
 • NyolcTíz (koncertek – Maróti Dániel)
 • Klíma Klub (zöld programok, jóga Rieger Johannával – Terézváros Önkormányzattal közös projekt)
 • Irodalmi Sáv (hagyományőrző kortárs irodalom – Bárdos Deák Ágnes)
 • Gödör Filmklub (beszélgetős mozi – Baróti Éva)
 • Athe Sam (cigány/roma kulturális kirándulás – Kovács Antal, Maróti Dániel)

Gödör Camp

Gödör Camp néven természetközeli összművészeti fesztivált rendez a Gödör klub 2021. augusztus 14–19. között a Káli-medence és Tapolca szomszédságában található Diszeli Kúriában. 

A szabadtéri, család- gyerek- és kutyabarát, nyári összművészeti fesztivál programjai a találkozásról szólnak.

A fesztivál helyszínéül választott Diszeli Kúria kivételes adottságokkal rendelkező 18. századi műemlékegyüttes, háromépületből és a hozzá tartozó birtokból áll. Mintha Provence-ban járnánk, hat napra eklektikus művészteleppé változik a kúria, megtöltve pódiumbeszélgetésekkel, kiállításokkal, közösségi programokkal, kortárs tánccal, akciófestéssel, zöld gondolatokkal, gyerekprogramokkal és esti koncertekkel. A fesztivál műsorában a Gödör klasszikussá érett hagyományai ötvöződnek a kistérség helyi értékeivel, igazi klubhangulatot ígérve a szabad ég alatt, a Balaton-felvidéken.

diszeli_kuria_place-152100.png

Diszeli Kúria (Fotó/Forrás: Diszeli Kúria)

Koncertek

08.14. Bródy János Ráadás koncert
08.15. Rutkai Bori Banda gyerekkoncert
08.15. ColorStar 25 éves jubileumi koncert
08.15. Anima Sound System live act
08.16. Gryllus Vilmos gyerekkoncert
08.16. ef Zámbó Happy Dead Band
08.16. Európa Kiadó
08.17. Tarajos Hullámok
08.17. Pál Utcai Fiúk
08.18. Farkasházi Réka és a Tintanyúl trió gyerekkoncert
08.18. Balaton
08.18. Kontroll Csoport 40 éves jubileumi koncert
08.19. Kiss Llászló +4 lemezbemutató
08.19. Müller Péter Sziámi AndFriends & Romano Drom közös koncertje

DarvasK_Agi-104308.png

Darvas Kristóf és Bárdos Deák Ágnes a Gödör Underground színpadán (Fotó/Forrás: Gödör Klub)

Váradi Júlia pódiumbeszélgetései 
Liliomkert Piac, Első Magyar Látványtár, 10 millió fa, Szent György-hegy, helytörténet

Kiállítások és közösségi programok
Babos Zsili Bertalan, ef Zámbó István, Horváth Éva Mónika, Rutkai Bori, Vetlényi Zsolt
Green Guide Budapest, Grecsó Zoltán kortárs tánc

A kertben: kulturális imaszalag ― kívánságfa ― akciófestés ― tábortűz ― csocsó ― pingpong ― örömzene

GÖDÖR CAMP fesztivál
2021 augusztus 14–19.
Tapolc-Díszel, Diszeli Kúria

 

Fejléckép: Filep Ákos a Gödör Underground sajtóbejárásán / Fotó: Gödör klub

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.