Plusz

Gomba, gomba, gomba, nincsen semmi gondja – Novemberi gasztro ajánlatunk

2018.11.12. 15:25
Ajánlom
A gasztronómiai ősz alappillérei a szilva, a szőlő, a sütőtök és persze a gomba. Az őszi nyirkos időjárásban nőnek, mint a bolondgomba, ilyenkor megszaporodnak az erdőt látogató gombászcsapatok. Gombakisokosunkban alaposan körbejárjuk a témát.

A gombák egyedi szerveződésű élőlények: van, amiben az állatokra és bizonyos dolgokban a növényekre hasonlítanak. A földön becslések szerint másfél millió gombafaj él, aminek eddig csupán az 5 százalékát osztályozták. Az élővilág önálló országát alkotó gombák korhadékot fogyasztanak, a gyökerén keresztül szimbiózisban élnek a gazdanövénnyel, vagy paraziták.  

A szabad szemmel is jól látható gombákat nagygombáknak hívják, van köztük ehető és mérgező is. Spóráikat a szél hordja szét, így szaporodnak. Jelentős szerepet játszanak a táplálékkörforgásban, a baktériumokkal karöltve végzik el a szerves anyagok teljes lebontását, ami a talaj keletkezésének egyik feltétele. Sok gomba szimbiózisban él a fás növények gyökereivel. Más gombák lebontják az élelmiszereket, nagy károkat okozva. Az élősködő gombák pedig a természetes kiválasztódás őrei.

chopping-board-1846334_1920-094015.jpg

Illusztráció

A gombák lételeme a megfelelő talajnedvesség, a meleg, esős időjárás, ezért kora tavasztól késő őszig teremnek. A kucsmagomba vagy a mezei szegfűgomba kora tavasszal, a májusi pereszke nevéhez hűen májusban jelenik meg. A nagy kedvencek, mint a rókagomba, az őzlábgomba vagy a vargánya, maradnak utoljára.

Mikor, hol és hogyan szedjünk gombát?

A legelső szabály az, hogy ha nem ismerjük a gombákat, ne szedjünk és ne együnk gombát. Aki mégis szeretne jártassá válni a gombák világában, kiránduláskor vigyen magával gombahatározó zsebkönyvet, és a zsákmányt minden esetben mutassa meg egy gombaszakértőnek. Legjobb ősszel, eső után gombászni. Vigyünk magunkkal jól szellőző kosarat, újságpapírt, éles kést, mert a gombát késsel kell levágni, még véletlenül sem szabad kitépni a földből. Rendkívül fontos, hogy ne tapossunk rá mérges gombákra, mert a cipőtalpunkkal más területekre is áthurcolhatjuk a gyilkos spórákat. Fiatal erdős területen, ahol a fák még alacsonyabbak, csak az út mentén szabad gombát szedni. A vadászati szezonban erdőjárási tilalom van érvényben délutántól kora reggelig, ilyenkor kerüljük a gombászást.

Hogyan tároljuk a gombát?

A gomba kényes jószág, nem szereti a tülekedést, összenyomják egymást, összetörnek nagyobb súly alatt. A fülledt helyeket sem szeretik, mint például a műanyag zacskók, ahol hamar megromlanak. Mindig szellős kosárban vagy dobozban szállítsuk a gombát. Ha csak később tudjuk elkészíteni, egy rétegben terítsük ki jól szellőző, hűvös helyen, de egy napnál tovább ne várjunk, mert gyorsan romlik.

rokagomba-094015.jpg

Rókagomba

  • A gombaméreg nincs hatással a gombákat megrágcsáló csigákra és rovarokra.
  • A megfeketedett ezüstkanál nem árulkodik arról, hogy mérgező-e a gombaétel, amibe belemártották. Az viszont igaz, hogy vassal érintkezve megfeketedik a gomba, és rossz mellékíze lesz.
  • A légyölő galócára szálló legyek nem pusztulnak el, csak akkor, ha a vízben áztatott mérges gomba kioldódó mérgére szállnak.
  • A gyilkos galóca mérge olyan erős, hogy képes egy egész családot megölni.
  • A mérges gombák forrázás, hosszas főzés után is mérgezők maradnak.

A gombafogyasztás előnyei

Minél frissebb a gomba, annál egészségesebb és finomabb. Energiaszegény, laktató és fehérjedús eledel, remek húspótló étel, fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. A vitaminok és fehérjék zöme a kalap alsó részén található. Szelénben gazdag, ami erősíti az immunrendszert. A vadon növő gombák D-vitamin-tartalma magas, ami ősszel a megfázások idején aranyat ér. A gomba tartalmaz foszfort, vasat, káliumot, kalciumot, D-, B-, E- és K-vitaminokat. Rákellenes anyagok is megtalálhatók bizonyos gombákban, mint amilyen például a shiitake. Csökkentik a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, a vércukorszintet, és vírusölő hatásuk is van, a vargánya például hatékonyan harcba száll az influenzavírusokkal is. Sokféle étel készíthető gombából, remek ízesítőként is szolgálnak.

A gombafogyasztás hátrányai

A túlzásba vitt gombafogyasztás a gombában található kitin miatt emésztési panaszokat okozhat. Rosszullét esetén átfuthat az agyunkon, hogy esetleg mérges gomba került a szervezetünkbe. Érzékeny gyomrú embereknek és 3 évnél fiatalabb kisgyerekeknek nem ajánlott a gombafogyasztás.

Gombamérgezés

Egyes gombákban toxinok termelődnek, a mérges gombát fogyasztóknál hányás, hasmenés, görcsök alakulhatnak ki, súlyosabb esetben károsodhat a máj, a vese és a szív, akár bele is halhat az illető. Bizonyos gombák alkohollal együtt fogyasztva okoznak mérgezést.

szervesgomba-094016.jpg

Szarvasgomba

A szarvasgomba

Az erdei fák gyökereivel él szimbiózisban a föld alatt csírázó és talajban fejlődő szarvasgomba, a világ legértékesebb gombafajtája. Afrodiziákumnak tartják, a legenda szerint a hím gímszarvasok kitúrják az erdőben fellelt szarvasgombát, megeszik, és ellenállhatatlan vágyat éreznek a nőstények iránt.

Magyarország Európa egyik legnagyobb szarvasgombagyűjtő országa, nyáron a kátrányszagú szarvasgomba, ősszel a burgundi és a homoki szarvasgomba, télen pedig a fehér vagy piros húsú szarvasgomba lelőhelye hazánk. A szarvasgomba értékét valójában az illata határozza meg, a legdrágább a francia szarvasgomba vagy truffle noire.

A gomba elkészítése

Soha ne áztassuk be a gombát, legfeljebb gyorsan mossuk át, és rögtön csepegtessük le. Szedés vagy vásárlás után ne habozzunk, hamar készítsük el a gyorsan romló gombát, mert nem bírja a tárolást. Minél apróbbra vágjuk a gombát, annál könnyebben emészthető. A gomba akkor a legfinomabb, ha csak gyengén sózzuk és fűszerezzük.

  • Vargánya pirítóson

Hevítsük fel a serpenyőt, majd öntsünk bele 2 evőkanál extra szűz olívaolajat. Adjunk hozzá fél kiló friss vargányagombát. Hagyjuk háborítatlanul pirulni 4-5 percig. Csorgassunk bele két evőkanál sherryecetet és egy evőkanál citromlevet, majd pár perc után adjunk hozzá 2-3 deci alaplevet. Amikor már a lé felét felszívták a gombák, szórjunk friss rozmaringot, kakukkfüvet és petrezselymet a gombákra, majd dobjunk rájuk egy evőkanál vajat. Sózzuk, borsozzuk. Egyenletesen osszuk el a kész gombát négy szelet pirítóson, és reszeljünk rá parmezán sajtot.

kucsmagomba-094015.jpg

Kucsmagomba

  • Kucsmagombaleves

Kevés vajon pirítsunk meg egy fej apróra vágott hagymát és fél kg friss, felszeletelt kucsmagombát. Spricceljünk rá egy kis citromlevet, majd hintsük meg két evőkanálnyi liszttel. Alaposan keverjük össze. Fokozatosan adjunk hozzá 4 pohár alaplevet, kakukkfüvet, sót és borsot. Amikor már forr, két perc után csökkentsük a hőmérsékletet, hagyjuk gyöngyözve főni 10-15 percig.

  • Rókagomba szalonnás burgonyával

Főzzük majdnem készre a kockára vágott burgonyát, öntsük le a vizet, és tegyük félre. Pirítsuk le a jófajta szeletelt szalonnát, majd vegyük ki a serpenyőből, és dobjuk a megolvadt zsírba a rókagombát. Öntsünk rá egy kis vörösbort, tegyük vissza a burgonyát, és adjunk hozzá egy kis alaplevet. Sózzuk, borsozzuk, és finomra vágott rozmaringgal ízesítsük.

Lökd ide a sört! - Októberi gasztro ajánlatunk

Kapcsolódó

Lökd ide a sört! - Októberi gasztro ajánlatunk

Ha Gombóc Artúr szeretné a sört, örülne, mert csakúgy, mint a csokinál, a sör esetében is végtelen a lehetőségek tárháza: világos, barna, búza, málnás, meggyes, citromos, mézsör, IPA, sőt a borbeer, ami egy musttal együtt erjesztett sörlé – ezt talán a borkedvelők is megkóstolnák.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.
Plusz dalszerzők napja

„És jött a doktor...” – Így segít a zene pandémia idején 

Az Artisjusnak a Dalszerzők Napja alkalmából készített felmérése szerint a koronavírus-járvány idején a magyarok 64 százalékának segített a muzsika, különösen a legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek.
Plusz hír

Mától Szabó Magda nevét viseli egy pasaréti sétány

Az írónő születésnapján, október 5-én utcanévtáblát avattak a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétányon. A területen elhelyeztek egy könyvszekrényt is, amelybe bárki hozhat, és amelyből bárki vihet olvasnivalót – Szabó Magda köteteit is.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.