Plusz

Gőzerővel!

2015.03.05. 13:25
Ajánlom
Kultúra és technika Magyarországon a 19. század második felében a témája az Óbudai Társaskör március 13-i Technikatörténeti Szalonjának.

Gőzerővel - azaz lendületesen, gyorsan, teljes erőbedobással. Ez volt a szabadságharc utáni eszmélés, majd a kiegyezés korának jelszava, amely napjainkig megmaradt a magyar nyelvben. A gőzvasút, a gőzhajó a haladás szimbóluma lett, Baross Gábor, a "vasminiszter" pedig Széchenyi gondolatainak méltó folytatója. A gőzgép már a feledés homályába veszett, de a gőzerővel kifejezés a mai napig él a magyar nyelvben. Emlékeztet a 19. század második felére, a modernizáció, a nyugati kultúrához felzárkózás korára. Az utcákon már villamosok jártak, megjelentek az első automobilok, volt már telefon, fonográf és mozi. is.

De nemcsak a technika, hanem a tudomány és a kultúra is rohamosan fejlődött. Megnyitotta kapuit az Operaház, a Zeneakadémia, Budapest nemcsak a politika, hanem a zene fővárosa is lett. Mindez bőségesen megjelenik a kor irodalmában. Tudomány, zene, irodalom: ezek sokszínű világába nyújt bepillantás a Technikatörténeti Szalon március 13-i előadása Gőzerővel! címmel. Az esten közreműködik Horváth Anikó és Elek Szilvia (zongora), valamint Mécs Károly színművész. Szerkesztő, műsorvezető: Dr. Jeszenszky Sándor technikatörténész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Találtak Kínában egy 700 éves bombát, hatástalanítják

Vasból készült, csaknem 700 éves robbanószerkezetet tártak fel kínai régészek az ország délnyugati részén fekvő Csungking városnál folytatott ásatások során.
Plusz hír

Ponyvával borítják be a Notre-Dame tetejét

A Notre-Dame jövőjéről rendeznek beszélgetést a Werk Akadémia Nyílt Napján. A székesegyhéz leégett tetejének helyén keletkezett nyílás befedését a várható esős időszak előtt befejezik.
Plusz hír

Történelmi korok parfümjeit szagolhatják meg egy párizsi múzeumban

Háromezer év illatainak a történetét mutatja be a híres Fragonard-gyár új parfümmúzeuma, ahol a látogatók nem pusztán megtekinthetnek mintegy 400 parfümös üveget, hanem lehetőségük nyílik az illatukat is beszívni, és megismerik a illatszerek európai történetét.
Plusz Partitúra

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz magazin

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?