Plusz

Gőzerővel!

2015.03.05. 13:25
Ajánlom
Kultúra és technika Magyarországon a 19. század második felében a témája az Óbudai Társaskör március 13-i Technikatörténeti Szalonjának.

Gőzerővel - azaz lendületesen, gyorsan, teljes erőbedobással. Ez volt a szabadságharc utáni eszmélés, majd a kiegyezés korának jelszava, amely napjainkig megmaradt a magyar nyelvben. A gőzvasút, a gőzhajó a haladás szimbóluma lett, Baross Gábor, a "vasminiszter" pedig Széchenyi gondolatainak méltó folytatója. A gőzgép már a feledés homályába veszett, de a gőzerővel kifejezés a mai napig él a magyar nyelvben. Emlékeztet a 19. század második felére, a modernizáció, a nyugati kultúrához felzárkózás korára. Az utcákon már villamosok jártak, megjelentek az első automobilok, volt már telefon, fonográf és mozi. is.

De nemcsak a technika, hanem a tudomány és a kultúra is rohamosan fejlődött. Megnyitotta kapuit az Operaház, a Zeneakadémia, Budapest nemcsak a politika, hanem a zene fővárosa is lett. Mindez bőségesen megjelenik a kor irodalmában. Tudomány, zene, irodalom: ezek sokszínű világába nyújt bepillantás a Technikatörténeti Szalon március 13-i előadása Gőzerővel! címmel. Az esten közreműködik Horváth Anikó és Elek Szilvia (zongora), valamint Mécs Károly színművész. Szerkesztő, műsorvezető: Dr. Jeszenszky Sándor technikatörténész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!