Plusz

Gőzerővel!

2015.03.05. 13:25
Ajánlom
Kultúra és technika Magyarországon a 19. század második felében a témája az Óbudai Társaskör március 13-i Technikatörténeti Szalonjának.

Gőzerővel - azaz lendületesen, gyorsan, teljes erőbedobással. Ez volt a szabadságharc utáni eszmélés, majd a kiegyezés korának jelszava, amely napjainkig megmaradt a magyar nyelvben. A gőzvasút, a gőzhajó a haladás szimbóluma lett, Baross Gábor, a "vasminiszter" pedig Széchenyi gondolatainak méltó folytatója. A gőzgép már a feledés homályába veszett, de a gőzerővel kifejezés a mai napig él a magyar nyelvben. Emlékeztet a 19. század második felére, a modernizáció, a nyugati kultúrához felzárkózás korára. Az utcákon már villamosok jártak, megjelentek az első automobilok, volt már telefon, fonográf és mozi. is.

De nemcsak a technika, hanem a tudomány és a kultúra is rohamosan fejlődött. Megnyitotta kapuit az Operaház, a Zeneakadémia, Budapest nemcsak a politika, hanem a zene fővárosa is lett. Mindez bőségesen megjelenik a kor irodalmában. Tudomány, zene, irodalom: ezek sokszínű világába nyújt bepillantás a Technikatörténeti Szalon március 13-i előadása Gőzerővel! címmel. Az esten közreműködik Horváth Anikó és Elek Szilvia (zongora), valamint Mécs Károly színművész. Szerkesztő, műsorvezető: Dr. Jeszenszky Sándor technikatörténész.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.