Plusz

Grecsó Krisztián lesz a ZeneShowja következő vendége

2023.02.07. 09:35
Ajánlom
Mi a művészet célja ma a 21. században? Milyen viszony fűzi az írót a komolyzenéhez? Egyebek közt erre is választ kaphatunk február 15-én az Akvárium Klubban, ahol Grecsó Krisztián felolvassa a Wagner zenéjére írt szövegét is.

A ZeneShowja elnevezésű talkshow következő vendége Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író lesz. Az este több szempontból is izgalmasnak ígérkezik:

megtudhatjuk, a művésznek milyen a viszonya a komolyzenéhez, illetve mit gondol arról, mi a művészet célja a 21. században.

Emellett választ kaphatunk arra is, hol vannak a zeneművészet és az irodalom közös pontjai.

Az Akvárium Klubban megrendezendő eseményen Grecsó Krisztián gondolataira a MÁV Szimfonikus Zenekar reflektál. Mozart életútján követhetjük végig a költők hétköznapjait, és szerepüket a társadalomban. De még egy különleges „verspremiernek” is fültanúi lehetünk:

Grecsó Krisztián ugyanis kifejezetten erre az alkalomra, Wagner zenéje által inspirálódva írt szövegét olvassa fel.

A ZeneShowja Magyarország első komolyzenei talkshowja, amely a Máv Szimfonikus Zenekar, a ZeneMűvek és az Akvárium Klub kezdeményezésével jött létre. Az est során Seidl Dénes trombitaművész közéleti, kulturális szereplőkkel együtt keresi a zenei élet és a hivatásuk közötti párhuzamot. A beszélgetés egyes pontjaira és a meghívott vendég életének egy-egy kiemelt epizódjára pedig a MÁV Szimfonikus Zenekar reflektál a klasszikus zene remekműveivel.

A zeneműveket kontextusba helyezi a karmester, Dénes-Worowski Marcell,

akinek segítségével megértjük az egyes szólamok, hangszerek jelentőségét vagy éppen a zeneszerző gondolatait.

Ezt követően pedig március 8-án Kovács András Péter (KAP) humorista lesz a vendég, akivel a nevetés jelenségének és a klasszikus zene komolyságának paradoxonjairól fognak beszélgetni. Szükséges-e, hogy egy zenész vagy egy humorista exhibicionista legyen? Mennyire fér bele egy előadói karrierbe az introvertált személyiségtípus? Ezekről és hasonló kérdésekről értekeznek az est folyamán az előadók.

További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Fejléckép: Grecsó Krisztián, Dénes-Worowski Marcell és Seidl Dénes (Fotó/Forrás: ZeneMűvek)

„Van szavam arra, amit látok” – Grecsó Krisztián a Lírástudókban

Kapcsolódó

„Van szavam arra, amit látok” – Grecsó Krisztián a Lírástudókban

Bármennyire szigorú szövegek, mindegyikben megtalálható a hit és a derű. Ezt mondta új novelláskötete, a Valami népi kapcsán Grecsó Krisztián, akivel Szabó T. Anna beszélgetett a Lírástudók podcast legfrissebb adásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.