Plusz

Gregor Joseph Werner és Pfeiffer Ferenc művei

2014.10.19. 16:55
Ajánlom
A Budapesti Ciszterci Szent Imre-templomban (XI. Villányi út 25.), 2014. november 2-án és 8-ánNovember 2. vasárnap, 18.00 órakor
Halottak napja, ünnepi szentmise

A történelmi Magyarország egyházi zenéje 45.

Gregor J. Werner: Requiem - újkori bemutató
Darázs Renáta, Laborfalvy Soós Béla
Ének- és zenekar, korhű hangszereken

Az egyházi zene fejlődésének aktív időszaka a 18. század, amelynek lendülete elsősorban a történelmi Magyarországon lévő püspöki székhelyek, székesegyházak, kolostorok, főúri rezidenciák mentén alakult ki. Az 1700-as esztendőkben Gregor Joseph Werner, az Esterházy udvar első kiváló zeneszerzője érdemel figyelmet. Életérôl keveset tudunk; működése közel 40 évig hűséges Kismartonhoz, amely időszak alatt több, mint ötven mise és számos liturgikus kompozíció keletkezéséről van tudomásunk. 1766-ban távozott a másik partra, jelentős hagyatékot helyezve arra az útra, amelyet majd J. Haydn is követ.

 

Csányi Tamás                                 

November 8. szombat, 18.00 órakor
Szt. Imre nap, ünnepi mise


A történelmi Magyarország egyházi zenéje 46.


Gregor J. Werner és Pfeiffer Ferenc mûvei
Ének- és zenekar, korhű hangszereken


Közreműködik:
Draskóczy Eszter, Vitárius Piroska, Gózon Kinga, Osztrosits Ágnes, Lang Ildikó, Kabdebó Noémi, Scholtz Anna, Vályi Csilla, H. Zováti Alajos, Borsódy László, Gutz György, Fenyő Gábor, Hajós György

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.