Plusz

Gregor Joseph Werner és Pfeiffer Ferenc művei

2014.10.19. 16:55
Ajánlom
A Budapesti Ciszterci Szent Imre-templomban (XI. Villányi út 25.), 2014. november 2-án és 8-ánNovember 2. vasárnap, 18.00 órakor
Halottak napja, ünnepi szentmise

A történelmi Magyarország egyházi zenéje 45.

Gregor J. Werner: Requiem - újkori bemutató
Darázs Renáta, Laborfalvy Soós Béla
Ének- és zenekar, korhű hangszereken

Az egyházi zene fejlődésének aktív időszaka a 18. század, amelynek lendülete elsősorban a történelmi Magyarországon lévő püspöki székhelyek, székesegyházak, kolostorok, főúri rezidenciák mentén alakult ki. Az 1700-as esztendőkben Gregor Joseph Werner, az Esterházy udvar első kiváló zeneszerzője érdemel figyelmet. Életérôl keveset tudunk; működése közel 40 évig hűséges Kismartonhoz, amely időszak alatt több, mint ötven mise és számos liturgikus kompozíció keletkezéséről van tudomásunk. 1766-ban távozott a másik partra, jelentős hagyatékot helyezve arra az útra, amelyet majd J. Haydn is követ.

 

Csányi Tamás                                 

November 8. szombat, 18.00 órakor
Szt. Imre nap, ünnepi mise


A történelmi Magyarország egyházi zenéje 46.


Gregor J. Werner és Pfeiffer Ferenc mûvei
Ének- és zenekar, korhű hangszereken


Közreműködik:
Draskóczy Eszter, Vitárius Piroska, Gózon Kinga, Osztrosits Ágnes, Lang Ildikó, Kabdebó Noémi, Scholtz Anna, Vályi Csilla, H. Zováti Alajos, Borsódy László, Gutz György, Fenyő Gábor, Hajós György

 

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Plusz magazin

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Plusz Kőfeszt

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Jankovics Marcell ihlette grafikával készült számítógépes játék a magyar népmesékből

A Behind the Beyond nevű videójáték a magyar népmesékből inspirálódva kínál izgalmas kikapcsolódást a játékosoknak, miközben megismertet a magyar folklór jellemző elemeivel.