Plusz

Gyengélkedő erőművész, vak késdobáló, tűz és tűz: porondon az utcaszínház

2022.05.26. 09:55
Ajánlom
A Bondoró Fesztivál nyárindítóként már negyedszer varázsolja Kapolcsra az utcaszínház bámulatos, sokszor meghökkentő és utánozhatatlan világát. A hazai utcaszínházi fesztivál idén a korábbi színes repertoárt látványos nemzetközi produkciókkal bővíti, amelyek zömmel a Bondoró Porondon lesznek láthatóak.

Június 10-12. között Kapolcsra érkezik többek között a Langaléta Garabonciások, valamint a Bab Társulat is – mindkét kompánia a hazai utcásokat képviseli a porondon a Bondoró alatt. A Langaléta Lovagok egy legendás hősökről szóló, hosszúléptű vígeposzt mutat be a közönségnek, míg

az óriásbábokkal operáló Bab Társulat előadásában a XIX. század jellegzetes, romantikus alakjai, a betyárok jelennek meg.

LudasMatyi-144203.jpg

Lúdas Matyi (Fotó/Forrás: Bondoró Fesztivál)

Hozzájuk csatlakozik a Bánfalvy Stúdió és a TeátRum Trapptop, akik egy klasszikust, Lúdas Matyit hozzák el a Bondoróra, de lesz Nyilvános Akasztás is a Kajárpéci Vízirevü jóvoltából. A Tűzmadarak Cirkuszcsoport bázisa is a Bondoró Porond lesz ebben az évben.

Tőlük láthatjuk az Egy utca só című performanszt, amiben a megrettent állatidomár rettenthetetlen oroszlánjaival, a gyengélkedő erőművész, a vak késdobáló, a négyfülű zsonglőr-páros és az együgyű bűvész is feltűnik majd.

Emellett egy laza hangvételű, energikus tűzshow erejéig feltűnik Mr. Proper és Miss Mess is, akik biztonságos keretek közé próbálják szorítani a tüzet. Ami biztosan várható: tüzes légiakrobatika, bravúros emelések, tűz és még egy kis tűz! S ha már tűz show, ez alkalommal a Bondoró főnixmadarát is a Firebirds csapata kíséri – a közönséggel együtt – utolsó útján, a tűzig. Ezen az úton még utoljára elvegyülhetünk a tömegben, elsétálhatunk a vásárosok előtt, átbújhatunk a gólyalábasok lábai alatt és táncolhatunk a masírbanda vidám dallamaira, majd tanúi lehetünk, ahogy a főnix porrá hamvad, hogy később új életre keljen: a következő fesztiválon. 

Egyutcaso-144203.jpg

Egy utca só (Fotó/Forrás: Bondoró Fesztivál)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként bemutatkozó Bondoró idén minden korábbinál több nemzetközi attrakciót vonultat fel az eseményen.

A Bondoró Porond kínálatában szerepel az olasz Compagnia Lannutti & Corbo jóvoltából például egy kis utazócirkusz. Sátrukban vegyesen megtalálható a vicces, az abszurd, a varázslatos, a bolondos, a költői. A ZIRK Comedy előadása bohócokkal, zenével és bizarr varázslattal teli. Szintén az Olasz Kultúrintézet támogatásában láthatjuk itt a Pyròvaghi lenyűgöző tűz showját.

A Back To Life duepuntozero című előadás érzelmes módon ötvözi a színházat, a Kalaripayattu kűzdősportot, az akrobatikát és a tűztáncot, életre keltve egy mesét az ölelés varázsáról.

Vasárnap, június 12-én egy harmadik olasz műsort is felfedezhetünk a Bondoró Porond programjai között. Andrea Fedi, azaz a Katastrofaclown ugyanis két ízben is bemutatja saját Katastrofa-showját a nagyérdeműnek. A rock’n’roll ritmusára játszódó komédia keretében varázslatos szappanbuborékok és különféle bohóckodások vicces helyzetekbe sodorják a közönséget. S ha mindez még nem lenne elég,

a katasztrofális műsor során egy bokszmérkőzés dönti el, hogy ki hódítja meg a vágyott lány szívét.

A belga Alessandro Carocci júniusban egy utópisztikus világot kelt életre a fesztiválon. A Wallonie-Bruxelles International támogatásában érkező Chantier Domino produkciójában egy különleges Goldberg-gép születik a közönség szeme láttára! S hogy mi az a Goldberg-gép? Arról mindenki meggyőződhet a saját szemével a Bondoró Utcaszínház Fesztiválon!

IV. Bondoró Fesztivál

  • 2022. június 10-12., Kapolcs

A részletes programot itt találják.

Jegyek és bérletek még kaphatók elővételben a fesztivál honlapján.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Pyròvaghi (fotó/forrás: Bondoró Fesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Plusz

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.
Plusz ajánló

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

A vegán táplálkozásról és életmódváltásról tudhatunk meg többet Karalyos Gábor előadásán

A XV. kerület Zöld Jövő Szabadegyetem elnevezésű programjának következő estjén, február 19-én Karalyos Gábor színművésszel, népszerű bloggerrel találkozhat a közönség a Csokonai rendezvényházban.