Plusz

Gyengélkedő erőművész, vak késdobáló, tűz és tűz: porondon az utcaszínház

2022.05.26. 09:55
Ajánlom
A Bondoró Fesztivál nyárindítóként már negyedszer varázsolja Kapolcsra az utcaszínház bámulatos, sokszor meghökkentő és utánozhatatlan világát. A hazai utcaszínházi fesztivál idén a korábbi színes repertoárt látványos nemzetközi produkciókkal bővíti, amelyek zömmel a Bondoró Porondon lesznek láthatóak.

Június 10-12. között Kapolcsra érkezik többek között a Langaléta Garabonciások, valamint a Bab Társulat is – mindkét kompánia a hazai utcásokat képviseli a porondon a Bondoró alatt. A Langaléta Lovagok egy legendás hősökről szóló, hosszúléptű vígeposzt mutat be a közönségnek, míg

az óriásbábokkal operáló Bab Társulat előadásában a XIX. század jellegzetes, romantikus alakjai, a betyárok jelennek meg.

LudasMatyi-144203.jpg

Lúdas Matyi (Fotó/Forrás: Bondoró Fesztivál)

Hozzájuk csatlakozik a Bánfalvy Stúdió és a TeátRum Trapptop, akik egy klasszikust, Lúdas Matyit hozzák el a Bondoróra, de lesz Nyilvános Akasztás is a Kajárpéci Vízirevü jóvoltából. A Tűzmadarak Cirkuszcsoport bázisa is a Bondoró Porond lesz ebben az évben.

Tőlük láthatjuk az Egy utca só című performanszt, amiben a megrettent állatidomár rettenthetetlen oroszlánjaival, a gyengélkedő erőművész, a vak késdobáló, a négyfülű zsonglőr-páros és az együgyű bűvész is feltűnik majd.

Emellett egy laza hangvételű, energikus tűzshow erejéig feltűnik Mr. Proper és Miss Mess is, akik biztonságos keretek közé próbálják szorítani a tüzet. Ami biztosan várható: tüzes légiakrobatika, bravúros emelések, tűz és még egy kis tűz! S ha már tűz show, ez alkalommal a Bondoró főnixmadarát is a Firebirds csapata kíséri – a közönséggel együtt – utolsó útján, a tűzig. Ezen az úton még utoljára elvegyülhetünk a tömegben, elsétálhatunk a vásárosok előtt, átbújhatunk a gólyalábasok lábai alatt és táncolhatunk a masírbanda vidám dallamaira, majd tanúi lehetünk, ahogy a főnix porrá hamvad, hogy később új életre keljen: a következő fesztiválon. 

Egyutcaso-144203.jpg

Egy utca só (Fotó/Forrás: Bondoró Fesztivál)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként bemutatkozó Bondoró idén minden korábbinál több nemzetközi attrakciót vonultat fel az eseményen.

A Bondoró Porond kínálatában szerepel az olasz Compagnia Lannutti & Corbo jóvoltából például egy kis utazócirkusz. Sátrukban vegyesen megtalálható a vicces, az abszurd, a varázslatos, a bolondos, a költői. A ZIRK Comedy előadása bohócokkal, zenével és bizarr varázslattal teli. Szintén az Olasz Kultúrintézet támogatásában láthatjuk itt a Pyròvaghi lenyűgöző tűz showját.

A Back To Life duepuntozero című előadás érzelmes módon ötvözi a színházat, a Kalaripayattu kűzdősportot, az akrobatikát és a tűztáncot, életre keltve egy mesét az ölelés varázsáról.

Vasárnap, június 12-én egy harmadik olasz műsort is felfedezhetünk a Bondoró Porond programjai között. Andrea Fedi, azaz a Katastrofaclown ugyanis két ízben is bemutatja saját Katastrofa-showját a nagyérdeműnek. A rock’n’roll ritmusára játszódó komédia keretében varázslatos szappanbuborékok és különféle bohóckodások vicces helyzetekbe sodorják a közönséget. S ha mindez még nem lenne elég,

a katasztrofális műsor során egy bokszmérkőzés dönti el, hogy ki hódítja meg a vágyott lány szívét.

A belga Alessandro Carocci júniusban egy utópisztikus világot kelt életre a fesztiválon. A Wallonie-Bruxelles International támogatásában érkező Chantier Domino produkciójában egy különleges Goldberg-gép születik a közönség szeme láttára! S hogy mi az a Goldberg-gép? Arról mindenki meggyőződhet a saját szemével a Bondoró Utcaszínház Fesztiválon!

IV. Bondoró Fesztivál

  • 2022. június 10-12., Kapolcs

A részletes programot itt találják.

Jegyek és bérletek még kaphatók elővételben a fesztivál honlapján.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Pyròvaghi (fotó/forrás: Bondoró Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A művészet összeköt – ismét keresik az ország legkiválóbb művészeti mecénásait

Az Art is Business célja, hogy hidat építsen a kulturális és a vállalati szféra között, így ismét pályázatot írtak ki azok számára, akik előmozdították a művészeti és a forprofit világ együttműködését.
Plusz hír

Megnyílik az Óbudai Társaskör kertje a zene- és színházrajongóknak

Egy színházi este, dzsessz és bossa nova, egy kis opera – némi pszichológiával és egy klasszikus zenei koncert várja a közönséget júliusban, amikor az Óbudai Társaskör – Kiskorona7 megnyitja a kertjét a művészetkedvelők számára.
Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!