Plusz

Gyönyörű, zöld kertté alakul Párizs legendás sugárútja, a Champs-Élysées

2021.01.12. 09:20
Ajánlom
Átalakul a francia főváros leghíresebb sugárútja, miután Anne Hidalgo polgármester zöldutat adott a zöld elképzelésnek. 2030-ra már teljesen új fényben tündökölhet a ma még brutális autóforgalommal terhelt Champs-Élysées.

Rábólintott a párizsi polgármester arra a 250 millió eurós tervre, amelynek keretében gyönyörű, különleges kertté alakul a Champs-Élysées 1,9 kilométeres szakasza. A munkálatok várhatóan a 2024-es nyári olimpiai játékok idejére nagyrészt befejeződnek. Az önkormányzat szerint 2030-ra pedig teljesen új fényben tündököl majd Párizs gyönyörű sugárútja. A tervek szerint megújul a Concorde tér is – írja a Guardian.

hypervide_jardin-123637.jpg

Látványterv madártávlatból: a zöldebb Champs-Élysées (Fotó/Forrás: PCA-Stream)

A Champs-Élysées átalakítására az önkormányzathoz kötődő bizottság szerint azért van szükség, mert a Diadalívbe torkolló sugárút állapota leromlott, az állandó közlekedési dugók miatt hatalmas a légszennyezettség, az üzlethelyiségeket multicégek vették birtokba, a turistaforgalom pedig erodálta az egykor szebb napokat látott, frekventált városrészt. A párizsi lakosok többsége már inkább kerüli a környéket.

Gyakran nevezik a világ legszebb sugárútjának, de akik, azok itt élnek, már korántsem vannak meggyőződve erről

– nyilatkozta Jean-Noël Reinhardt, az újjáépítést tervező bizottság elnöke.

08-120130.jpg

A zöldebb Champs-Élysées látványterve (Fotó/Forrás: PCA-Stream)

A tervek szerint a közlekedő járművek számát felére szorítják, a felszabaduló sávokból járdák és zöldfelületek lesznek, a járdák mellé pedig fasort telepítenek, miként az a látványterveken is jól látszik.

A hetven méter széles, a Concorde tértől a Diadalívig vezető sugárút története a XVII. századig nyúlik vissza.

parizsi-nyomat-les-champs-elysees-120148.jpg

A Champs-Élysées képeslapon (Fotó/Forrás: Galéria Savaria)

XIV. Lajos uralkodásáig a területen kerti gazdálkodás folyt, 1667-ben pedig André Le Nôtre, a Napkirály kertésze tervezte meg a sétálóutcát a Tuileriák kertjének meghosszabbításaként. Nevét 1709-ben kapta a görög mitológia túlvilági helye, az Élüszion mezői után, amelyről az ókoriak úgy gondolták, a világ nyugati peremén helyezkedik el, és az istenek kedveltjeinek lakhelye. A sugárút a francia történelem fontos színhelye: 1944-ben itt ünnepelték a II. világháború végét és Németország vereségét, és a futball-világbajnokságokon aratott győzelmeket.

couv-120129.jpg

A zöldebb Champs-Élysées látványterve (Fotó/Forrás: PCA-Stream)

Az új terveket megalkotó PCA-Stream iroda építésze, Philippe Chiambaretta felmérése szerint a koronavírus-járvány előtt a Champs-Élysées-t 100 ezer ember használta naponta, akiknek 72%-a turista. Az úton 3 ezer gépjármű halad át óránként, nagyobb légszennyezettséget okozva, mint a városi körgyűrűn. Chiambaretta szerint

az ikonikus helyszín eklatáns példája lett a modern városi problémáknak, amelyeket a szennyezettségben, az autók magas számában, a túltengő turizmusban és kommercializmusban nevezett meg.

Zöldhullám

„Változtasd meg élted!” – üzente Rilkének egy Apollón-szobor, és a költővel együtt mi is hisszük azt, hogy az új eszméket mindig a művészet hordja ki.

Kultúra és natura – az emberi és a természeti világ mint egy érem két oldala, nem teljesek egymás nélkül.

Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.”

Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

CIKKEK A ROVATBAN

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Plusz

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.
Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.