Plusz

Gyönyörű, zöld kertté alakul Párizs legendás sugárútja, a Champs-Élysées

2021.01.12. 09:20
Ajánlom
Átalakul a francia főváros leghíresebb sugárútja, miután Anne Hidalgo polgármester zöldutat adott a zöld elképzelésnek. 2030-ra már teljesen új fényben tündökölhet a ma még brutális autóforgalommal terhelt Champs-Élysées.

Rábólintott a párizsi polgármester arra a 250 millió eurós tervre, amelynek keretében gyönyörű, különleges kertté alakul a Champs-Élysées 1,9 kilométeres szakasza. A munkálatok várhatóan a 2024-es nyári olimpiai játékok idejére nagyrészt befejeződnek. Az önkormányzat szerint 2030-ra pedig teljesen új fényben tündököl majd Párizs gyönyörű sugárútja. A tervek szerint megújul a Concorde tér is – írja a Guardian.

hypervide_jardin-123637.jpg

Látványterv madártávlatból: a zöldebb Champs-Élysées (Fotó/Forrás: PCA-Stream)

A Champs-Élysées átalakítására az önkormányzathoz kötődő bizottság szerint azért van szükség, mert a Diadalívbe torkolló sugárút állapota leromlott, az állandó közlekedési dugók miatt hatalmas a légszennyezettség, az üzlethelyiségeket multicégek vették birtokba, a turistaforgalom pedig erodálta az egykor szebb napokat látott, frekventált városrészt. A párizsi lakosok többsége már inkább kerüli a környéket.

Gyakran nevezik a világ legszebb sugárútjának, de akik, azok itt élnek, már korántsem vannak meggyőződve erről

– nyilatkozta Jean-Noël Reinhardt, az újjáépítést tervező bizottság elnöke.

08-120130.jpg

A zöldebb Champs-Élysées látványterve (Fotó/Forrás: PCA-Stream)

A tervek szerint a közlekedő járművek számát felére szorítják, a felszabaduló sávokból járdák és zöldfelületek lesznek, a járdák mellé pedig fasort telepítenek, miként az a látványterveken is jól látszik.

A hetven méter széles, a Concorde tértől a Diadalívig vezető sugárút története a XVII. századig nyúlik vissza.

parizsi-nyomat-les-champs-elysees-120148.jpg

A Champs-Élysées képeslapon (Fotó/Forrás: Galéria Savaria)

XIV. Lajos uralkodásáig a területen kerti gazdálkodás folyt, 1667-ben pedig André Le Nôtre, a Napkirály kertésze tervezte meg a sétálóutcát a Tuileriák kertjének meghosszabbításaként. Nevét 1709-ben kapta a görög mitológia túlvilági helye, az Élüszion mezői után, amelyről az ókoriak úgy gondolták, a világ nyugati peremén helyezkedik el, és az istenek kedveltjeinek lakhelye. A sugárút a francia történelem fontos színhelye: 1944-ben itt ünnepelték a II. világháború végét és Németország vereségét, és a futball-világbajnokságokon aratott győzelmeket.

couv-120129.jpg

A zöldebb Champs-Élysées látványterve (Fotó/Forrás: PCA-Stream)

Az új terveket megalkotó PCA-Stream iroda építésze, Philippe Chiambaretta felmérése szerint a koronavírus-járvány előtt a Champs-Élysées-t 100 ezer ember használta naponta, akiknek 72%-a turista. Az úton 3 ezer gépjármű halad át óránként, nagyobb légszennyezettséget okozva, mint a városi körgyűrűn. Chiambaretta szerint

az ikonikus helyszín eklatáns példája lett a modern városi problémáknak, amelyeket a szennyezettségben, az autók magas számában, a túltengő turizmusban és kommercializmusban nevezett meg.

Zöldhullám

„Változtasd meg élted!” – üzente Rilkének egy Apollón-szobor, és a költővel együtt mi is hisszük azt, hogy az új eszméket mindig a művészet hordja ki.

Kultúra és natura – az emberi és a természeti világ mint egy érem két oldala, nem teljesek egymás nélkül.

Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.”

Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

CIKKEK A ROVATBAN

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.
Plusz ajánló

Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.
Plusz ajánló

Családi kikapcsolódás a szabad ég alatt

Jenő az élet apró örömeinek ünnepére invitál. Szeláví! néven új kisfesztivál indul Pilisborosjenő határában június 18-20. között a slow turizmus, az ökotudatosság és az összművészetiség jegyében.
Plusz hír

Berkesi Gábor, Grecsó Krisztián és Kalmár Magda a XIII. kerület új díszpolgárai

Június elsején ünnepli születésnapját a XIII. kerület, miután ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, melyet idén az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban rendeztek meg. Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Berkesi Gábornak, Grecsó Krisztiánnak és Kalmár Magdának. Mind a hárman kötődnek a XIII. kerülethez és munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, valamint erősítették annak hírnevét.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Mi vagyunk a visszfény. Vagy a visszfény visszfényei.

Júniusi írásában Fáy Miklós kritikus könyvet, kiállítást, albumot és koncertet is ajánl.