Plusz

Ha művészeti képzésre íratja gyermekét, nem árt ezzel is tisztában lennie

2016.09.28. 08:26
Ajánlom
Már jócskán benne járunk az őszben, túl vagyunk az első óvoda- illetve iskolakezdési sokkon, lehet gondolkodni, hogy mire írassuk be egy (vagy több) szem gyermekünket. Most jöjjön egy ritkábban elhangzó szempont - reméljük, nem vesszük el vele a szülők kedvét teljesen.

Sok cikk jelent már meg a művészeti tantárgyak, és általában a művészeti képzés pozitívumairól, legutóbb mi is írtunk az agresszió és a zenetanulás összefüggéseiről. Ez mind szép és jó, kutatások sora támasztja alá, hogy hosszútávon az irodalom és a zene tanulása mentális és érzelmi többletet ad a gyerekeknek, csökkenti a stresszt és az agresszivitást.

De minden jóban van valami rossz is; egy új tanulmány, melyről a psmag.comon jelent meg cikk, most mindennek a rövid távú hatásait elemezte, és ez már korántsem fest olyan csodásan. A negatív hatásokat itt azonban inkább a gyerekek társaikból fakadó rosszindulat eredményezi, mégpedig úgy, hogy a művészeti tárgyat tanuló diák, aki valamilyen hangszert cipel a hóna alatt, vagy csak csendben, egy sarokban tanulja a drámaórára feladott művet, gyakrabban lesz áldozata egy-egy beszólásnak. A kutatást az Egyesült Államokban készítették, de minden bizonnyal hazánkban is akadnak csúfolódó diákok.

3368787917 486a14d5ca o

3368787917 486a14d5ca o (Fotó/Forrás: James Jordan / flickr)

„A zenét és színházat tanulók jóval magasabb kockázattal szembesülnek zaklatással, mint többi társuk.” - írja Kenneth Elpus, a marylandi egyetem és Bruce Allen Carter, a floridai egyetem kutatói.

A szakértők kijelentéseiket az iskolai bűncselekményekről készített felmérésekre alapozzák. A tanulók ebben fizikai, verbális és ezekhez kapcsolódó agresszióról számoltak be. A kutatás 26.420 középiskolást kérdezett, ebből 7400-an vettek részt valamilyen művészeti – zenei vagy színházi – képzésben. A tanulmány sajnos egy kalap alá vette a kétféle képzést, ezért az eredményekből nem derül ki, hogy mely művészeti ág tanulói vannak nagyobb veszélyben, már ami a zaklatást illeti.

A kutatók arra jutottak, hogy a művészeteket tanuló lányok 41 százalékkal nagyobb eséllyel szembesülnek zaklatással társaiknál, a fiúk esetében ez még magasabb, 69 százalék. Nem meglepő, hogy a fiúknál a zaklatás inkább fizikai agresszióban jelenik meg, míg a lányok életét elsősorban pletykák terjesztésével vagy kiközösítéssel keserítik meg.

Minden gyermek vágyik egy kisállat barátságára?

A Tessloff Babilon Kiadó gondozásában megjelenő Mágikus állatok iskolájában beszélő állatok és cserfes kisiskolások élnek át együtt vidám kalandokat. Felhősi Gabriella pszichológus elolvasta a sorozatot, és most elmondja nekünk, miért tartja hasznos olvasmánynak a köteteket. Margit Auer könyveit 8 éves kortól, fiúknak és lányoknak egyaránt ajánljuk.

A művészeti tárgyakat tanuló lányok egy a háromhoz eséllyel válnak áldozattá ilyen módon, míg a sportoló lányok esetében ez az arány egy a négyhez. A két szakértő konkrét tanácsokat is ad a tanároknak, akik így talán csökkenteni tudják a gyerekek hátrányos megkülönböztetését, és a zaklatás negatív hatásait.

Először is azt javasolják a pedagógusoknak, hogy teremtsenek olyan helyzetet, amiben nyíltan kimondják, hogy nem tolerálják a zaklatást az osztályközösségben. Másik megoldási javaslatuk, hogy hagyják nyitva a zenetanulásra kijelölt terem ajtaját, amikor éppen nincs használatban, pl. ebédidőben, és a végül nyilvánítsák ki egyértelműen, hogy elkötelezettek a biztonság kultúrája és az elfogadás iránt. A pedagógusoknak abban is felelősségük van, hogy észrevegyék, hogy valami nem stimmel; azokkal a viselkedési tulajdonságokkal is tisztában kellene lenniük, amiket a zaklatás okozhat, és ezekre megoldási javaslatokat is kellene tenniük.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.