Plusz

Ha művészeti képzésre íratja gyermekét, nem árt ezzel is tisztában lennie

2016.09.28. 08:26
Ajánlom
Már jócskán benne járunk az őszben, túl vagyunk az első óvoda- illetve iskolakezdési sokkon, lehet gondolkodni, hogy mire írassuk be egy (vagy több) szem gyermekünket. Most jöjjön egy ritkábban elhangzó szempont - reméljük, nem vesszük el vele a szülők kedvét teljesen.

Sok cikk jelent már meg a művészeti tantárgyak, és általában a művészeti képzés pozitívumairól, legutóbb mi is írtunk az agresszió és a zenetanulás összefüggéseiről. Ez mind szép és jó, kutatások sora támasztja alá, hogy hosszútávon az irodalom és a zene tanulása mentális és érzelmi többletet ad a gyerekeknek, csökkenti a stresszt és az agresszivitást.

De minden jóban van valami rossz is; egy új tanulmány, melyről a psmag.comon jelent meg cikk, most mindennek a rövid távú hatásait elemezte, és ez már korántsem fest olyan csodásan. A negatív hatásokat itt azonban inkább a gyerekek társaikból fakadó rosszindulat eredményezi, mégpedig úgy, hogy a művészeti tárgyat tanuló diák, aki valamilyen hangszert cipel a hóna alatt, vagy csak csendben, egy sarokban tanulja a drámaórára feladott művet, gyakrabban lesz áldozata egy-egy beszólásnak. A kutatást az Egyesült Államokban készítették, de minden bizonnyal hazánkban is akadnak csúfolódó diákok.

3368787917 486a14d5ca o

3368787917 486a14d5ca o (Fotó/Forrás: James Jordan / flickr)

„A zenét és színházat tanulók jóval magasabb kockázattal szembesülnek zaklatással, mint többi társuk.” - írja Kenneth Elpus, a marylandi egyetem és Bruce Allen Carter, a floridai egyetem kutatói.

A szakértők kijelentéseiket az iskolai bűncselekményekről készített felmérésekre alapozzák. A tanulók ebben fizikai, verbális és ezekhez kapcsolódó agresszióról számoltak be. A kutatás 26.420 középiskolást kérdezett, ebből 7400-an vettek részt valamilyen művészeti – zenei vagy színházi – képzésben. A tanulmány sajnos egy kalap alá vette a kétféle képzést, ezért az eredményekből nem derül ki, hogy mely művészeti ág tanulói vannak nagyobb veszélyben, már ami a zaklatást illeti.

A kutatók arra jutottak, hogy a művészeteket tanuló lányok 41 százalékkal nagyobb eséllyel szembesülnek zaklatással társaiknál, a fiúk esetében ez még magasabb, 69 százalék. Nem meglepő, hogy a fiúknál a zaklatás inkább fizikai agresszióban jelenik meg, míg a lányok életét elsősorban pletykák terjesztésével vagy kiközösítéssel keserítik meg.

Minden gyermek vágyik egy kisállat barátságára?

A Tessloff Babilon Kiadó gondozásában megjelenő Mágikus állatok iskolájában beszélő állatok és cserfes kisiskolások élnek át együtt vidám kalandokat. Felhősi Gabriella pszichológus elolvasta a sorozatot, és most elmondja nekünk, miért tartja hasznos olvasmánynak a köteteket. Margit Auer könyveit 8 éves kortól, fiúknak és lányoknak egyaránt ajánljuk.

A művészeti tárgyakat tanuló lányok egy a háromhoz eséllyel válnak áldozattá ilyen módon, míg a sportoló lányok esetében ez az arány egy a négyhez. A két szakértő konkrét tanácsokat is ad a tanároknak, akik így talán csökkenteni tudják a gyerekek hátrányos megkülönböztetését, és a zaklatás negatív hatásait.

Először is azt javasolják a pedagógusoknak, hogy teremtsenek olyan helyzetet, amiben nyíltan kimondják, hogy nem tolerálják a zaklatást az osztályközösségben. Másik megoldási javaslatuk, hogy hagyják nyitva a zenetanulásra kijelölt terem ajtaját, amikor éppen nincs használatban, pl. ebédidőben, és a végül nyilvánítsák ki egyértelműen, hogy elkötelezettek a biztonság kultúrája és az elfogadás iránt. A pedagógusoknak abban is felelősségük van, hogy észrevegyék, hogy valami nem stimmel; azokkal a viselkedési tulajdonságokkal is tisztában kellene lenniük, amiket a zaklatás okozhat, és ezekre megoldási javaslatokat is kellene tenniük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz művészet

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.