Plusz

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

2021.10.19. 10:20
Ajánlom
Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!

November 27-én ünnepeljük Pilinszky János születésének 100. évfordulóját. Legújabb számunkban olyan alkotók méltatják a 20. század legtitokzatosabb költőjét, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky költészetéhez. Bán János színművész, Pátkai Rozina énekes, dalszerző, Juhász Anna irodalmár, Szabó T. Anna költő, író és Szirtes Edina Mókus énekes, hegedűművész, zeneszerző is megosztotta velünk gondolatait.

Szintén novemberben ünnepeljük a világhírű zongoraművész, Cziffra György 100. születésnapját. A kapcsolódó programok mellett a nehéz sorsú művész életútjával is foglalkozunk az aktuális lapszámban.

Interjút közlünk Bodnár Erikával, a Katona József Színház művészével, aki arról is vallott nekünk, szerinte már nem fog többé színpadra állni megromlott egészsége miatt.

„…az az igazság – és ezt sajnos kénytelen vagyok megérteni, akár tetszik, akár nem –, hogy a kollégák félnek velem dolgozni.”

A teljes interjú már online is olvasható.

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Kapcsolódó

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni.

Ezúttal Sári Edina Halálúton Horvátországba (Kalligram) című regényét ajánlja olvasóink figyelmébe, amely kapcsán megjegyzi: „Tulajdonképp előzmények nélküli a magyar irodalomban ez az egyes szám első személyben előadott, velőig megrázó történet.” Vámos Miklós soraira a szerző reagál.

Képzőművészet, oktatás, zene: ebben a három pilléres kulturális jelenlétben gondolkodik az Esterházy Magánalapítvány. A részletekről a nagymúltú történelmi család örökségét kezelő alapítvány igazgatóhelyettesével, Czigány Balázzsal beszélgettünk.

Nagy eséllyel az év egyik legkiforrottabb alkotása Kis Hajni Külön falka című első, egészestés nagyjátékfilmje, amely részben személyes élményeken alapul. A rendező az apa és a kislány szerepére is amatőröket választott. „Mindkét főszereplő önfejű és makacs, szerintem ezért is választottam őket. Olyan elemi erő birtokosai, ami végig fennmarad a film alatt” – mondta el interjúnkban, amelyben teljes változata itt olvasható.

Aki szereti felrúgni az állóvizet - Kis Hajni filmrendező a Külön falkáról

Kapcsolódó

Aki szereti felrúgni az állóvizet - Kis Hajni filmrendező a Külön falkáról

Az ősz meglepetésfilmje a Külön falka, igazi érzelmi hullámvasút, amely egy percre sem ereszt el. Kis Hajni első nagyjátékfilmje Karlovy Vary-ban debütált, majd a CineFesten nyerte el a közönség szívét, a mozik szeptember végétől vetítik. A rendezővel beszélgettünk.

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Zeneakadémián az operaélet fontos megmérettetését, a Marton Éva Nemzetközi Operaversenyt, amelyen Fürjes Anna Csenge, a Magyar Állami Operaház magánénekese a Fidelio különdíjában részesült. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránt pályájának alakulásáról és távlati terveiről kérdeztük.

Izgalmas történelmi helyzetet dolgoz fel a Rózsavölgyi Szalon Az elnök szabadsága című előadása. A feleség szemszögéből látjuk, hogyan élte meg az 1991-es puccskísérlet fogságának három napját Gorbacsov és családja. A szovjet államfőt alakító Schneider Zoltánnal beszélgettünk. A teljes interjú már online is elérhető.

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

Kapcsolódó

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

1991 augusztusa, dúl a Délszláv háború, a berlini fal egy éve már leomlott, repedezik a Szovjetunió. Ezt az idillt robbantja fel a puccskísérlet. Gorbacsovék, elvágva a világtól, saját házuk foglyai. Mi zajlik bent, mi játszódik le legbelül a félelem napjaiban? A Rózsavölgyi Szalon Az elnök szabadsága című előadása kapcsán beszélgettünk a Gorbacsovot alakító Schneider Zoltánnal.

Duda Éva legújabb darabjában, a RAMAZURI-ban a cirkusz és tánc találkozik. A koreográfussal az új formákról, az előadásról és a független szféra helyzetéről beszélgettünk.

Az aktuális szám ide kattintva lapozható át:

>>> FIDELIO MAGAZIN 2021. NOVEMBER <<<

FIDELIO_2111COVER-162804.jpg

Fidelio Magazin 2021. november (Fotó/Forrás: Fidelio)

A 2021. novemberi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján a Pannon Filharmonikusok kreatívja látható, a hátsó oldalon pedig a Kreatív Európa hirdetése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.