Plusz

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

2021.10.19. 10:20
Ajánlom
Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!

November 27-én ünnepeljük Pilinszky János születésének 100. évfordulóját. Legújabb számunkban olyan alkotók méltatják a 20. század legtitokzatosabb költőjét, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky költészetéhez. Bán János színművész, Pátkai Rozina énekes, dalszerző, Juhász Anna irodalmár, Szabó T. Anna költő, író és Szirtes Edina Mókus énekes, hegedűművész, zeneszerző is megosztotta velünk gondolatait.

Szintén novemberben ünnepeljük a világhírű zongoraművész, Cziffra György 100. születésnapját. A kapcsolódó programok mellett a nehéz sorsú művész életútjával is foglalkozunk az aktuális lapszámban.

Interjút közlünk Bodnár Erikával, a Katona József Színház művészével, aki arról is vallott nekünk, szerinte már nem fog többé színpadra állni megromlott egészsége miatt.

„…az az igazság – és ezt sajnos kénytelen vagyok megérteni, akár tetszik, akár nem –, hogy a kollégák félnek velem dolgozni.”

A teljes interjú már online is olvasható.

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Kapcsolódó

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni.

Ezúttal Sári Edina Halálúton Horvátországba (Kalligram) című regényét ajánlja olvasóink figyelmébe, amely kapcsán megjegyzi: „Tulajdonképp előzmények nélküli a magyar irodalomban ez az egyes szám első személyben előadott, velőig megrázó történet.” Vámos Miklós soraira a szerző reagál.

Képzőművészet, oktatás, zene: ebben a három pilléres kulturális jelenlétben gondolkodik az Esterházy Magánalapítvány. A részletekről a nagymúltú történelmi család örökségét kezelő alapítvány igazgatóhelyettesével, Czigány Balázzsal beszélgettünk.

Nagy eséllyel az év egyik legkiforrottabb alkotása Kis Hajni Külön falka című első, egészestés nagyjátékfilmje, amely részben személyes élményeken alapul. A rendező az apa és a kislány szerepére is amatőröket választott. „Mindkét főszereplő önfejű és makacs, szerintem ezért is választottam őket. Olyan elemi erő birtokosai, ami végig fennmarad a film alatt” – mondta el interjúnkban, amelyben teljes változata itt olvasható.

Aki szereti felrúgni az állóvizet - Kis Hajni filmrendező a Külön falkáról

Kapcsolódó

Aki szereti felrúgni az állóvizet - Kis Hajni filmrendező a Külön falkáról

Az ősz meglepetésfilmje a Külön falka, igazi érzelmi hullámvasút, amely egy percre sem ereszt el. Kis Hajni első nagyjátékfilmje Karlovy Vary-ban debütált, majd a CineFesten nyerte el a közönség szívét, a mozik szeptember 30.-a óta vetítik. A rendezővel beszélgettünk.

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Zeneakadémián az operaélet fontos megmérettetését, a Marton Éva Nemzetközi Operaversenyt, amelyen Fürjes Anna Csenge, a Magyar Állami Operaház magánénekese a Fidelio különdíjában részesült. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránt pályájának alakulásáról és távlati terveiről kérdeztük.

Izgalmas történelmi helyzetet dolgoz fel a Rózsavölgyi Szalon Az elnök szabadsága című előadása. A feleség szemszögéből látjuk, hogyan élte meg az 1991-es puccskísérlet fogságának három napját Gorbacsov és családja. A szovjet államfőt alakító Schneider Zoltánnal beszélgettünk. A teljes interjú már online is elérhető.

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

Kapcsolódó

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

1991 augusztusa, dúl a Délszláv háború, a berlini fal egy éve már leomlott, repedezik a Szovjetunió. Ezt az idillt robbantja fel a puccskísérlet. Gorbacsovék, elvágva a világtól, saját házuk foglyai. Mi zajlik bent, mi játszódik le legbelül a félelem napjaiban? A Rózsavölgyi Szalon Az elnök szabadsága című előadása kapcsán beszélgettünk a Gorbacsovot alakító Schneider Zoltánnal.

Duda Éva legújabb darabjában, a RAMAZURI-ban a cirkusz és tánc találkozik. A koreográfussal az új formákról, az előadásról és a független szféra helyzetéről beszélgettünk.

Az aktuális szám ide kattintva lapozható át:

>>> FIDELIO MAGAZIN 2021. NOVEMBER <<<

FIDELIO_2111COVER-162804.jpg

Fidelio Magazin 2021. november (Fotó/Forrás: Fidelio)

A 2021. novemberi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján a Pannon Filharmonikusok kreatívja látható, a hátsó oldalon pedig a Kreatív Európa hirdetése.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Plusz ajánló

Miért szeretjük ennyire az adventi kalendáriumokat?

Közelít a karácsony, így ismét eljött az örömteli várakozás és az adventi kalendáriumok ideje. Sok otthonban ma már elképzelhetetlen az ünnepi visszaszámlálás az apró meglepetéseket rejtő naptár nélkül: gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte. De mi a titka, és miért vált ki belőlünk ilyen érzéseket? Íme, egy kis kalendáriumtörténet és néhány ötlet, hogy az idei advent is izgalmas legyen!
Plusz ajánló

8 dolog, ami miatt alig várjuk a tavaszt!

Zseniális izraeli tánctársulat, a megszokottnál is csodálatosabb Mandarin, a világ egyik legjelentősebb barokk együttese, egy ragyogó kontratenor, egy ikonikus amerikai rockbanda és a többszörös Grammy-díjas jazzszaxofonos, aki ez alkalommal a magyar népzenéből merít! 2022 áprilisában ismét minden Bartókról és napjaink legkiválóbb művészeinek vadonatúj alkotásairól szól majd. Minden műfajban mutatunk néhány csemegét a 2022-es Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek frissen bejelentett programjából.
Plusz advent

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Plusz ajánló

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.