Plusz

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

2021.10.19. 10:20
Ajánlom
Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!

November 27-én ünnepeljük Pilinszky János születésének 100. évfordulóját. Legújabb számunkban olyan alkotók méltatják a 20. század legtitokzatosabb költőjét, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky költészetéhez. Bán János színművész, Pátkai Rozina énekes, dalszerző, Juhász Anna irodalmár, Szabó T. Anna költő, író és Szirtes Edina Mókus énekes, hegedűművész, zeneszerző is megosztotta velünk gondolatait.

Szintén novemberben ünnepeljük a világhírű zongoraművész, Cziffra György 100. születésnapját. A kapcsolódó programok mellett a nehéz sorsú művész életútjával is foglalkozunk az aktuális lapszámban.

Interjút közlünk Bodnár Erikával, a Katona József Színház művészével, aki arról is vallott nekünk, szerinte már nem fog többé színpadra állni megromlott egészsége miatt.

„…az az igazság – és ezt sajnos kénytelen vagyok megérteni, akár tetszik, akár nem –, hogy a kollégák félnek velem dolgozni.”

A teljes interjú már online is olvasható.

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Kapcsolódó

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni.

Ezúttal Sári Edina Halálúton Horvátországba (Kalligram) című regényét ajánlja olvasóink figyelmébe, amely kapcsán megjegyzi: „Tulajdonképp előzmények nélküli a magyar irodalomban ez az egyes szám első személyben előadott, velőig megrázó történet.” Vámos Miklós soraira a szerző reagál.

Képzőművészet, oktatás, zene: ebben a három pilléres kulturális jelenlétben gondolkodik az Esterházy Magánalapítvány. A részletekről a nagymúltú történelmi család örökségét kezelő alapítvány igazgatóhelyettesével, Czigány Balázzsal beszélgettünk.

Nagy eséllyel az év egyik legkiforrottabb alkotása Kis Hajni Külön falka című első, egészestés nagyjátékfilmje, amely részben személyes élményeken alapul. A rendező az apa és a kislány szerepére is amatőröket választott. „Mindkét főszereplő önfejű és makacs, szerintem ezért is választottam őket. Olyan elemi erő birtokosai, ami végig fennmarad a film alatt” – mondta el interjúnkban, amelyben teljes változata itt olvasható.

Aki szereti felrúgni az állóvizet - Kis Hajni filmrendező a Külön falkáról

Kapcsolódó

Aki szereti felrúgni az állóvizet - Kis Hajni filmrendező a Külön falkáról

Az ősz meglepetésfilmje a Külön falka, igazi érzelmi hullámvasút, amely egy percre sem ereszt el. Kis Hajni első nagyjátékfilmje Karlovy Vary-ban debütált, majd a CineFesten nyerte el a közönség szívét, a mozik szeptember végétől vetítik. A rendezővel beszélgettünk.

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Zeneakadémián az operaélet fontos megmérettetését, a Marton Éva Nemzetközi Operaversenyt, amelyen Fürjes Anna Csenge, a Magyar Állami Operaház magánénekese a Fidelio különdíjában részesült. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránt pályájának alakulásáról és távlati terveiről kérdeztük.

Izgalmas történelmi helyzetet dolgoz fel a Rózsavölgyi Szalon Az elnök szabadsága című előadása. A feleség szemszögéből látjuk, hogyan élte meg az 1991-es puccskísérlet fogságának három napját Gorbacsov és családja. A szovjet államfőt alakító Schneider Zoltánnal beszélgettünk. A teljes interjú már online is elérhető.

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

Kapcsolódó

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

1991 augusztusa, dúl a Délszláv háború, a berlini fal egy éve már leomlott, repedezik a Szovjetunió. Ezt az idillt robbantja fel a puccskísérlet. Gorbacsovék, elvágva a világtól, saját házuk foglyai. Mi zajlik bent, mi játszódik le legbelül a félelem napjaiban? A Rózsavölgyi Szalon Az elnök szabadsága című előadása kapcsán beszélgettünk a Gorbacsovot alakító Schneider Zoltánnal.

Duda Éva legújabb darabjában, a RAMAZURI-ban a cirkusz és tánc találkozik. A koreográfussal az új formákról, az előadásról és a független szféra helyzetéről beszélgettünk.

Az aktuális szám ide kattintva lapozható át:

>>> FIDELIO MAGAZIN 2021. NOVEMBER <<<

FIDELIO_2111COVER-162804.jpg

Fidelio Magazin 2021. november (Fotó/Forrás: Fidelio)

A 2021. novemberi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján a Pannon Filharmonikusok kreatívja látható, a hátsó oldalon pedig a Kreatív Európa hirdetése.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 
Plusz ajánló

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.
Plusz gyász

Elhunyt Tom Verlaine zenész

73 éves korában elhunyt a Television rockzenekar frontembere, Tom Verlaine gitáros. Az együttest a hetvenes évek New York-i punkszínterén az egyik legnagyobb hatású rockzenekarnak számított.