Plusz

Hamarosan kiírják a pályázatokat a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára

2022.12.13. 10:45
Ajánlom
Barnák László és Gyüdi Sándor megbízatása június 30-án jár le, és a vonatkozó törvény szerint a pályázatokat legkésőbb hat hónappal korábban kell kiírni. A kérdésben a december 16-i közgyűlés dönt majd.

A Délmagyar számolt be róla, hogy Botka László szegedi polgármester a közgyűlés elé terjesztette a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetésére szóló pályázatok kiírását. A képviselők december 16-án dönthetnek a kérdésben.

Barnák Lászlónak, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának és Gyüdi Sándornak, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatójának június 30-ig szól a kinevezése,

a vonatkozó törvény szerint pedig az új pályázatokat legalább hat hónappal korábban ki kell írni.

A pályázatokat egy szakbizottság véleményezi majd, ez alapján hozza meg döntését a közgyűlés.

Az előterjesztés szerint a Szegedi Nemzeti Színház idei költségvetésének bevételi és kiadási előirányzata 3,5 milliárd forint, ebből az önkormányzati támogatás 1,18 milliárd, az állami támogatás 683 millió, a saját bevétel pedig 1,64 milliárd forint. A Szegedi Szimfonikus Zenekar idén 857 millióból gazdálkodik, ebből 303,5 millió az önkormányzati, 279 millió az állami támogatás, míg a saját bevétel 274 millió forint.

A színházigazgató bruttó alapbére 850 ezer forint, míg a zenekar élén bruttó 700 forintot lehet keresni, mindkét vezetőnek jár továbbá kulturális bérkiegészítés.

A zenekar és a színház vezetéséhez szakirányú felsőfokú végzettség szükséges, valamint legalább 5 éves szakmai gyakorlat, legalább 3 éves előadó-művészeti szervezetben szerzett vezetői gyakorlat, továbbá kikötés a büntetlen előélet is. A vezetői pályázat benyújtásának határideje várhatóan 2023. február 6-a lesz.

Barnák László 2018 óta vezeti a Szegedi Nemzeti Színházat. Gyüdi Sándor 1999 és 2008-ig vezette a Szegedi Szimfonikus Zenekart, ezt követően tíz évig a színház főigazgatója volt, és 2018 óta tölt be ismét igazgatói posztot az együttesnél.

Fejléckép forrása: Szegedi Nemzeti Színház

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.
Plusz gyász

Elhunyt Tom Verlaine zenész

73 éves korában elhunyt a Television rockzenekar frontembere, Tom Verlaine gitáros. Az együttest a hetvenes évek New York-i punkszínterén az egyik legnagyobb hatású rockzenekarnak számított.
Plusz hír

Több mint kétszáz év után visszakerülnek az elhurcolt Parthenón-márványok Athénba

Még idén visszakerülnek Athénba a több mint kétszáz éve a londoni British Múzemban őrzött, az Akropoliszról származó ókori márványszobrok és reliefek – szúrta ki a Magyar Hang a The Times oldalán.
Plusz beszámoló

A vöröscsillag, amely rock’n’rollt köhög – a Magyar Zene Háza új, poptörténeti kiállításán jártunk

Január 22-én nyílt meg a Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása „Nekünk írták a dalt!” címmel, ahol 1957-től egészen az első Sziget fesztiválig, 1993-ig járhatjuk végig a magyar pop-rock zene történeti állomásait.
Plusz lapszemle

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.