Plusz

Hamarosan kiírják a pályázatokat a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára

2022.12.13. 10:45
Ajánlom
Barnák László és Gyüdi Sándor megbízatása június 30-án jár le, és a vonatkozó törvény szerint a pályázatokat legkésőbb hat hónappal korábban kell kiírni. A kérdésben a december 16-i közgyűlés dönt majd.

A Délmagyar számolt be róla, hogy Botka László szegedi polgármester a közgyűlés elé terjesztette a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetésére szóló pályázatok kiírását. A képviselők december 16-án dönthetnek a kérdésben.

Barnák Lászlónak, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának és Gyüdi Sándornak, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatójának június 30-ig szól a kinevezése,

a vonatkozó törvény szerint pedig az új pályázatokat legalább hat hónappal korábban ki kell írni.

A pályázatokat egy szakbizottság véleményezi majd, ez alapján hozza meg döntését a közgyűlés.

Az előterjesztés szerint a Szegedi Nemzeti Színház idei költségvetésének bevételi és kiadási előirányzata 3,5 milliárd forint, ebből az önkormányzati támogatás 1,18 milliárd, az állami támogatás 683 millió, a saját bevétel pedig 1,64 milliárd forint. A Szegedi Szimfonikus Zenekar idén 857 millióból gazdálkodik, ebből 303,5 millió az önkormányzati, 279 millió az állami támogatás, míg a saját bevétel 274 millió forint.

A színházigazgató bruttó alapbére 850 ezer forint, míg a zenekar élén bruttó 700 forintot lehet keresni, mindkét vezetőnek jár továbbá kulturális bérkiegészítés.

A zenekar és a színház vezetéséhez szakirányú felsőfokú végzettség szükséges, valamint legalább 5 éves szakmai gyakorlat, legalább 3 éves előadó-művészeti szervezetben szerzett vezetői gyakorlat, továbbá kikötés a büntetlen előélet is. A vezetői pályázat benyújtásának határideje várhatóan 2023. február 6-a lesz.

Barnák László 2018 óta vezeti a Szegedi Nemzeti Színházat. Gyüdi Sándor 1999 és 2008-ig vezette a Szegedi Szimfonikus Zenekart, ezt követően tíz évig a színház főigazgatója volt, és 2018 óta tölt be ismét igazgatói posztot az együttesnél.

Fejléckép forrása: Szegedi Nemzeti Színház

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.