Plusz

Hangjátékot írtunk a Kékszakállú alapján – Hallgasd meg!

2019.12.17. 18:45
Ajánlom
Csakhogy a miénk egy vonaton játszódik, nem várban. Viszont inspirált Balázs Béla, Bartók, de az eredeti Kékszakállú-legenda is. December 18-án és 19-én sugározzák a Civil Rádióban.

1. rész

2. rész

Amikor Hézer Luca barátom megkeresett azzal, hogy csináljunk egy hangjátékot, eszembe jutott Schwajda György meg Pogány Judit meg Csákányi László, és megnéztem, hogy vajon ma is csinálnak-e még (mármint az emberek általában) hangjátékokat. Úgy tűnt, hogy igen, de ez mindegy is volt, mert akkor mi már elhatároztuk, hogy írunk egyet.

A Kékszakállú-történetet szemléltük ki, és írtunk belőle egy sajátos feldolgozást,

amelyben a hét ajtó hét vonatfülke, a vonat pedig nászútra visz egy fiatal párt. Az újdonsült szerelmesek beszélgetéséből egyre több derül ki a körülményekről, amikor pedig a nő elalszik, furcsa álmai támadnak, és végigjár hét fülkét a vonatkocsiban.

macsk-185007.jpg

A Kékszakállú (Fotó/Forrás: Csabai Máté borítója)

A hangjáték tervével neveztünk a Cserés Miklós Hangjátékpályázaton, és hamarosan el is dőlt: valóra válthatjuk az ötletet. Hangmérnöknek egy olyan embert igazoltunk, akiről úgy hírlett, nagyon érdekes effekteket tud keverni: ő Varga Kata, és nem is csalódtunk. A hangjátéknak valóban izgalmas atmoszférája lett, érdemes teljes odafigyeléssel hallgatni. A rendezőasszisztens Jamriskó Tamás volt.

Kékszakáll legendája mindig is vonzott engem, érdekesnek találtam a gonosz, kegyetlen nemest, akiről az a szóbeszéd járta, hogy megöli a feleségeit. Nagyon szerettem volna ezt a történetet valahogy újszerűen feldolgozni, a mai fiatalok számára is érdekes formában

- mondta Hézer Luca, aki rendezőként és mindenesként (is) dolgozott a projektben, rengeteg fáradozását ezúton is köszönöm neki. Például engem is kihúzott a pácból, amikor megakadtam a forgatókönyvvel, merthogy azt meg én írtam.

Így jött létre a kétszer 25 perces alkotás, amelyhez ragyogó amatőr színészeket találtunk. A főszerepekben Csókás Nándor, Hegedűs Martin, Csabai Pál, Mató János és Szabó Regina. Eredeti zene is készült hozzá, ezt a Beethoven Budán zeneszerzőversenyének tavalyi győztese, Oláh Patrik Gergő írta, ő és Friderikusz Péter csodálatosan izgalmas soundtracket készítettek hegedűn és csellón.

A felvételek nyár végén szinte euforikus hangulatban zajlottak Budán,

a munkálatok fénypontja az volt, amikor valakinek sikerült a "Kékszakállú" szót "kékszagálló"-nak mondani.

A hangjáték első részét december 18-án 18 órakor közvetíti a Civil Rádió. A második részt pedig másnap, december 19-én, ugyanebben az időben sugározzák. (Aki nem budapesti vagy nincs rádiója, neten itt követheti az adást.)

A projekt a Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Plusz gyász

Koronavírusban elhunyt az I Love Rock 'N' Roll szerzője

Alan Merrill halálhírét lánya, Laura Merill tudatta. A zenész 69 éves volt.
Plusz Shona Innes

Így beszélgess a gyerekkel a koronavírusról!

A nehéz témák kicsikkel való feldolgozásának specialistája, Shona Innes foglalkoztatófüzetet írt a témában. Állandó illusztrátora, Agócs Írisz pedig rajzot is küldött az online elérhető kötetecskéhez.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Benedek Elek meséje és Paár Julcsi albuma a legkisebbeknek

Vasárnap délelőttönként a legkisebbeket célozzuk meg változatos tartalmakkal, hogy lekössük a fölös energiákat és még élvezetesebbé tegyük a négy fal között eltöltött időt. A sorozatban hétről hétre mesepremierekkel, táncházzal, zenei válogatásokkal és további érdekességekkel készülünk.