Plusz

Három nap után ledöntötték a ferencvárosi Turul-G szobrot

2024.04.29. 11:10
Ajánlom
A Public Art pályázat győztes alkotását egy hatfős társaság döntötte le, a rendőrség lefoglalta az esetről készült felvételeket. Nem ez az első alkalom, hogy megrongáltak egy a kerület vezetése által kihelyezett szobrot.

Mindössze három napja került ki a IX. kerületi Ferenc térre az önkormányzat által meghirdetett Public Art pályázat győztes alkotása, a Turul-G szobor, április 29-re virradóra egy hatfős társaság megrongálta azt – erről Baranyi Krisztina, a kerület polgármestere számolt be Facebook-oldalán.

A pályázat kiírói olyan kötetlen műfajú, az adott közösséget vagy a társadalom egészét érintő kérdésekkel foglalkozó műveket vártak, amelyek a társadalmi nyilvánosság tereihez és azok problémáihoz kötődnek. A pályázóktól azt kérték, hogy alkotásaikkal a párbeszéd ösztönzésére törekedjenek.

A győztes alkotáson egy turul madár látható, amely elragad egy G-osztályú Mercedes terepjárót. Baranyi Krisztina a szobor elhelyezésekor azt írta:

A Mercedes G-osztály manapság az orosz maffiához és a világ gazdagjaihoz, oligarcháihoz kötődik.

Az alkotás a tervek szerint két hétig lett volna látható.

438922667_985086772985688_5047370183459339828_n-105725.jpg

A Turul-G szobor a IX. kerületben (Fotó/Forrás: Baranyi Krisztina Facebook-oldala)

„Őszintén bíztam abban, hogy most nem azoknak lesz igazuk, akik azt mondták, úgyis jönnek a nácik és tönkreteszik egy művész munkáját” – írta a polgármester a rongálásról szóló bejegyzésében, hozzátéve: az esetet rögzítette egy térfigyelő kamera, amely használható képeket készített, a rendőrség már lefoglalta a felvételeket a nyomozáshoz.

Emlékezetes, 2021-ben Szalay Péter az amerikai Szabadság-szobrot szivárványos színben ábrázoló alkotását rongáltak meg, amely ugyancsak a pályázat eredményeként került ki a kerület közterére. Az alkotóval akkor lapunk interjút is készített, amelyben egyebek közt úgy fogalmazott, a szobor relevanciájának ékes bizonyítéka, hogy ledöntötték.

Fejléckép: A megrongált Turul-G szobor a IX. kerületben (Fotó/Forrás: Baranyi Krisztina Facebook-oldala)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Látogatás a csokoládé birodalmában – a Lindt svájci múzeumában jártunk

Svájc nem csupán a síelők és a sajtrajongók paradicsoma, kiváló tejtermelési lehetőségei miatt az ország a csokoládé történetébe is beírta magát. A Lindt csokoládé gyártása Zürich mellett zajlik, az üzem mellett azonban 2020 óta egy interaktív múzeum is működik.
Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült.