Plusz

Határátlépés a Bánkitó Fesztiválon

2016.04.18. 09:53
Ajánlom
A Bánkitó fesztiválon ezen a nyáron előtérbe kerül a színház; új helyszínen, új témákkal várnak mindenkit a színházi társulatok; aktivitás, húsba vágó társadalmi kérdések, sétáló színház, a határok bontogatása, ahogy azt Nógrádban a pesti fiataloktól megszokhattuk.

Idén július 14-16. között többek között a Mentőcsónak, a TÁP Színház és a Tünet Együttes társulataival a Felhőcirkusz, Nem-de hogy nem? és a Kohlhaas című előadásokkal, a „határ” kulcsszó köré épülő programokkal találkozhatnak az itt fesztiválozók. Formabontás, aktuális témaboncolgatás, progresszív társulatok, gyerekdarabok, sétáló és éjszakai színház.

11143528 853370561367466 5207186861595877855 n

11143528 853370561367466 5207186861595877855 n

Hol a határ? A Bánkitó azt mondja: leginkább sehol.

Egy színházi minifesztivál lesz idén nyáron, ami kibővülő társulatszámot jelent és aktívan feszegeti a korlátokat. Az előadások cirkuszi sátorba költöznek, de a látogatók az egész fesztivál területén (sőt, azon kívül is) találkozhatnak majd velük (például a sétáló színházzal). A cél idén is az, hogy a Bánkitó helyet adjon a társadalmi, aktuálpolitikai kérdéseket és műfaji határokat feszegető előadásoknak. A színházi minifesztivál idén még teljesebben lesz majd jelen a Bánkitón – olyan önálló egység, amely mégis szerves része lesz a fesztivál egészének, és a keretek elmosásával olvad bele a teljes programba. A hétköznapi témákból és helyzetekből merítő darabokban semmi sem biztos: ki éppen az „igazi” színész, ki mond betanult szöveget, vagy épp ki számít nézőnek.

Szabadon értelmezve a „határ” fogalmát, érkezik:

A Tünet Együttes helyszínspecifikus, külön a fesztiválra készülő előadása a valóság és fikció közti határ elmosására tesz kísérletet, a számítógépes "point and click" kalandjátékok nyomán létrehozott élőszereplős színházi élmény és séta során.

A TÁP Színház egyperces előadásában a néző válik a főszereplővé. Egybeolvadnak a néző-előadó szerepkörök.

A Mentőcsónak Egység egy interaktív színházi térsasjátékkal érkezik, ami egy menekült csoport a határig való eljutásáról szól.

A Felhőcirkusz társulata, ami gyermekeknek szóló, kortárs táncos produkcióval szünteti meg a felnőtt-gyerek kategóriák szigorú elválasztását. Az interaktív előadást Weöres Sándor versei és motívumai ihlették.

A Nem -De hogy nem? című előadás a nők elleni erőszak közügyként vagy magánügyként kezelt eseteinek közti határaira kérdez rá

A Szkéné Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a szegedi MASZK Egyesület Kohlhaas című előadása egy olyan ember történetét meséli el, aki nem ismer határt a jogai megvédésében.

Az új színházi helyszínen napközben recycling és gyerekprogramok lesznek , délutánonként és este független színházi előadás szerepel majd a programban, mindezt pedig néha egy kis jazz egészíti ki.

Természetesen a koncertsávban hallható, helyszíni zenei fellépők is mind színházi kötődésűek:

- A Freakin disco tagjai aktív színházi emberek, ketten közülük a Nem - De hogy nem? -ben is zenélnek.

- A Czitrom Ádám-Porteleki Áron duó, szintén sok előadásban visszaköszönő nevet takar, leghíresebb, közös színházi munkájuk a Nyúzzatok meg című táncelőadás.

További információk:

A Bánkitó Facebook oldalán és honlapján

Jegyek: április 24-ig kedvezményesen, online a TIXA felületén, offline pedig jegyárusító pontokon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

John Cage csendzenéjét pop- és rockegyüttesek dolgozták föl

A 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.
Plusz ajánló

A boldogtalan családok írója - Ámosz Oz-ra emlékezünk a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 19-i adásában a Retikül Irodalmi Szalon munkatársával, Takács Andreával a közelmúltban elhunyt íróról, Ámosz Ozról is beszélgetünk.
Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.