Plusz

Határátlépés a Bánkitó Fesztiválon

2016.04.18. 09:53
Ajánlom
A Bánkitó fesztiválon ezen a nyáron előtérbe kerül a színház; új helyszínen, új témákkal várnak mindenkit a színházi társulatok; aktivitás, húsba vágó társadalmi kérdések, sétáló színház, a határok bontogatása, ahogy azt Nógrádban a pesti fiataloktól megszokhattuk.

Idén július 14-16. között többek között a Mentőcsónak, a TÁP Színház és a Tünet Együttes társulataival a Felhőcirkusz, Nem-de hogy nem? és a Kohlhaas című előadásokkal, a „határ” kulcsszó köré épülő programokkal találkozhatnak az itt fesztiválozók. Formabontás, aktuális témaboncolgatás, progresszív társulatok, gyerekdarabok, sétáló és éjszakai színház.

11143528 853370561367466 5207186861595877855 n

11143528 853370561367466 5207186861595877855 n

Hol a határ? A Bánkitó azt mondja: leginkább sehol.

Egy színházi minifesztivál lesz idén nyáron, ami kibővülő társulatszámot jelent és aktívan feszegeti a korlátokat. Az előadások cirkuszi sátorba költöznek, de a látogatók az egész fesztivál területén (sőt, azon kívül is) találkozhatnak majd velük (például a sétáló színházzal). A cél idén is az, hogy a Bánkitó helyet adjon a társadalmi, aktuálpolitikai kérdéseket és műfaji határokat feszegető előadásoknak. A színházi minifesztivál idén még teljesebben lesz majd jelen a Bánkitón – olyan önálló egység, amely mégis szerves része lesz a fesztivál egészének, és a keretek elmosásával olvad bele a teljes programba. A hétköznapi témákból és helyzetekből merítő darabokban semmi sem biztos: ki éppen az „igazi” színész, ki mond betanult szöveget, vagy épp ki számít nézőnek.

Szabadon értelmezve a „határ” fogalmát, érkezik:

A Tünet Együttes helyszínspecifikus, külön a fesztiválra készülő előadása a valóság és fikció közti határ elmosására tesz kísérletet, a számítógépes "point and click" kalandjátékok nyomán létrehozott élőszereplős színházi élmény és séta során.

A TÁP Színház egyperces előadásában a néző válik a főszereplővé. Egybeolvadnak a néző-előadó szerepkörök.

A Mentőcsónak Egység egy interaktív színházi térsasjátékkal érkezik, ami egy menekült csoport a határig való eljutásáról szól.

A Felhőcirkusz társulata, ami gyermekeknek szóló, kortárs táncos produkcióval szünteti meg a felnőtt-gyerek kategóriák szigorú elválasztását. Az interaktív előadást Weöres Sándor versei és motívumai ihlették.

A Nem -De hogy nem? című előadás a nők elleni erőszak közügyként vagy magánügyként kezelt eseteinek közti határaira kérdez rá

A Szkéné Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a szegedi MASZK Egyesület Kohlhaas című előadása egy olyan ember történetét meséli el, aki nem ismer határt a jogai megvédésében.

Az új színházi helyszínen napközben recycling és gyerekprogramok lesznek , délutánonként és este független színházi előadás szerepel majd a programban, mindezt pedig néha egy kis jazz egészíti ki.

Természetesen a koncertsávban hallható, helyszíni zenei fellépők is mind színházi kötődésűek:

- A Freakin disco tagjai aktív színházi emberek, ketten közülük a Nem - De hogy nem? -ben is zenélnek.

- A Czitrom Ádám-Porteleki Áron duó, szintén sok előadásban visszaköszönő nevet takar, leghíresebb, közös színházi munkájuk a Nyúzzatok meg című táncelőadás.

További információk:

A Bánkitó Facebook oldalán és honlapján

Jegyek: április 24-ig kedvezményesen, online a TIXA felületén, offline pedig jegyárusító pontokon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Zöldhullám

Zöldebb lesz Joe Biden Amerikája, de a tettekre kell figyelni, nem a szavakra

Sosem hirdetett ennyire zöld programot amerikai elnök, de kérdés, hogy Joe Biden tényleg zöldre festi vagy csak zöldebb álcát ad az Egyesült Államoknak. Az biztos, hogy van honnan visszamászni: a Trump-kormányzat mindent megtett, hogy az elmúlt ötven év szerény klímaügyi vívmányainak keresztbe tegyen.
Plusz hír

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Plusz hír

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Plusz mti

Beatles-mesterszakot hirdetett a Liverpooli Egyetem

A világon elsőként hirdetett mesterszakot a The Beatles együttes zenei hatásáról és örökségéről a Liverpooli Egyetem.
Plusz hír

Beépítés helyett erdősítés Buda természetvédelmi területén

A Mocsáros-dűlő a hetvenes években beépíthető terület lett, de végül nem lett panelpark. Budapest vezetése most honos növényeket ültet a természetvédelmi területen az élhető, zöld főváros programjának jegyében.