Plusz

Határátlépés a Bánkitó Fesztiválon

2016.04.18. 09:53
Ajánlom
A Bánkitó fesztiválon ezen a nyáron előtérbe kerül a színház; új helyszínen, új témákkal várnak mindenkit a színházi társulatok; aktivitás, húsba vágó társadalmi kérdések, sétáló színház, a határok bontogatása, ahogy azt Nógrádban a pesti fiataloktól megszokhattuk.

Idén július 14-16. között többek között a Mentőcsónak, a TÁP Színház és a Tünet Együttes társulataival a Felhőcirkusz, Nem-de hogy nem? és a Kohlhaas című előadásokkal, a „határ” kulcsszó köré épülő programokkal találkozhatnak az itt fesztiválozók. Formabontás, aktuális témaboncolgatás, progresszív társulatok, gyerekdarabok, sétáló és éjszakai színház.

11143528 853370561367466 5207186861595877855 n

11143528 853370561367466 5207186861595877855 n

Hol a határ? A Bánkitó azt mondja: leginkább sehol.

Egy színházi minifesztivál lesz idén nyáron, ami kibővülő társulatszámot jelent és aktívan feszegeti a korlátokat. Az előadások cirkuszi sátorba költöznek, de a látogatók az egész fesztivál területén (sőt, azon kívül is) találkozhatnak majd velük (például a sétáló színházzal). A cél idén is az, hogy a Bánkitó helyet adjon a társadalmi, aktuálpolitikai kérdéseket és műfaji határokat feszegető előadásoknak. A színházi minifesztivál idén még teljesebben lesz majd jelen a Bánkitón – olyan önálló egység, amely mégis szerves része lesz a fesztivál egészének, és a keretek elmosásával olvad bele a teljes programba. A hétköznapi témákból és helyzetekből merítő darabokban semmi sem biztos: ki éppen az „igazi” színész, ki mond betanult szöveget, vagy épp ki számít nézőnek.

Szabadon értelmezve a „határ” fogalmát, érkezik:

A Tünet Együttes helyszínspecifikus, külön a fesztiválra készülő előadása a valóság és fikció közti határ elmosására tesz kísérletet, a számítógépes "point and click" kalandjátékok nyomán létrehozott élőszereplős színházi élmény és séta során.

A TÁP Színház egyperces előadásában a néző válik a főszereplővé. Egybeolvadnak a néző-előadó szerepkörök.

A Mentőcsónak Egység egy interaktív színházi térsasjátékkal érkezik, ami egy menekült csoport a határig való eljutásáról szól.

A Felhőcirkusz társulata, ami gyermekeknek szóló, kortárs táncos produkcióval szünteti meg a felnőtt-gyerek kategóriák szigorú elválasztását. Az interaktív előadást Weöres Sándor versei és motívumai ihlették.

A Nem -De hogy nem? című előadás a nők elleni erőszak közügyként vagy magánügyként kezelt eseteinek közti határaira kérdez rá

A Szkéné Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a szegedi MASZK Egyesület Kohlhaas című előadása egy olyan ember történetét meséli el, aki nem ismer határt a jogai megvédésében.

Az új színházi helyszínen napközben recycling és gyerekprogramok lesznek , délutánonként és este független színházi előadás szerepel majd a programban, mindezt pedig néha egy kis jazz egészíti ki.

Természetesen a koncertsávban hallható, helyszíni zenei fellépők is mind színházi kötődésűek:

- A Freakin disco tagjai aktív színházi emberek, ketten közülük a Nem - De hogy nem? -ben is zenélnek.

- A Czitrom Ádám-Porteleki Áron duó, szintén sok előadásban visszaköszönő nevet takar, leghíresebb, közös színházi munkájuk a Nyúzzatok meg című táncelőadás.

További információk:

A Bánkitó Facebook oldalán és honlapján

Jegyek: április 24-ig kedvezményesen, online a TIXA felületén, offline pedig jegyárusító pontokon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy egész évadon át jelen lesz Izraelben a magyar kultúra

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Izraeli Magyar Kulturális Évad március 15. és október 23. között több mint 50 programmal kínál ízelítőt a magyar kultúra sokszínűségéből.
Plusz hír

Száz művész pályázhat 200 ezer forintra az MMA-nál

A Magyar Művészeti Akadémia ismét három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdet pályázatot száz fő részére, a 2019-2022 közötti időszakra.
Plusz ajánló

Bolondítsd az áprilist az új Fidelióval!

Az ingyenes programmagazin áprilisi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Mohácsi Jánossal, Béres Attilával és Dobozy Borbálával. Lapozz bele online!
Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.