Plusz

Határátlépés a Bánkitó Fesztiválon

2016.04.18. 09:53
Ajánlom
A Bánkitó fesztiválon ezen a nyáron előtérbe kerül a színház; új helyszínen, új témákkal várnak mindenkit a színházi társulatok; aktivitás, húsba vágó társadalmi kérdések, sétáló színház, a határok bontogatása, ahogy azt Nógrádban a pesti fiataloktól megszokhattuk.

Idén július 14-16. között többek között a Mentőcsónak, a TÁP Színház és a Tünet Együttes társulataival a Felhőcirkusz, Nem-de hogy nem? és a Kohlhaas című előadásokkal, a „határ” kulcsszó köré épülő programokkal találkozhatnak az itt fesztiválozók. Formabontás, aktuális témaboncolgatás, progresszív társulatok, gyerekdarabok, sétáló és éjszakai színház.

11143528 853370561367466 5207186861595877855 n

11143528 853370561367466 5207186861595877855 n

Hol a határ? A Bánkitó azt mondja: leginkább sehol.

Egy színházi minifesztivál lesz idén nyáron, ami kibővülő társulatszámot jelent és aktívan feszegeti a korlátokat. Az előadások cirkuszi sátorba költöznek, de a látogatók az egész fesztivál területén (sőt, azon kívül is) találkozhatnak majd velük (például a sétáló színházzal). A cél idén is az, hogy a Bánkitó helyet adjon a társadalmi, aktuálpolitikai kérdéseket és műfaji határokat feszegető előadásoknak. A színházi minifesztivál idén még teljesebben lesz majd jelen a Bánkitón – olyan önálló egység, amely mégis szerves része lesz a fesztivál egészének, és a keretek elmosásával olvad bele a teljes programba. A hétköznapi témákból és helyzetekből merítő darabokban semmi sem biztos: ki éppen az „igazi” színész, ki mond betanult szöveget, vagy épp ki számít nézőnek.

Szabadon értelmezve a „határ” fogalmát, érkezik:

A Tünet Együttes helyszínspecifikus, külön a fesztiválra készülő előadása a valóság és fikció közti határ elmosására tesz kísérletet, a számítógépes "point and click" kalandjátékok nyomán létrehozott élőszereplős színházi élmény és séta során.

A TÁP Színház egyperces előadásában a néző válik a főszereplővé. Egybeolvadnak a néző-előadó szerepkörök.

A Mentőcsónak Egység egy interaktív színházi térsasjátékkal érkezik, ami egy menekült csoport a határig való eljutásáról szól.

A Felhőcirkusz társulata, ami gyermekeknek szóló, kortárs táncos produkcióval szünteti meg a felnőtt-gyerek kategóriák szigorú elválasztását. Az interaktív előadást Weöres Sándor versei és motívumai ihlették.

A Nem -De hogy nem? című előadás a nők elleni erőszak közügyként vagy magánügyként kezelt eseteinek közti határaira kérdez rá

A Szkéné Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a szegedi MASZK Egyesület Kohlhaas című előadása egy olyan ember történetét meséli el, aki nem ismer határt a jogai megvédésében.

Az új színházi helyszínen napközben recycling és gyerekprogramok lesznek , délutánonként és este független színházi előadás szerepel majd a programban, mindezt pedig néha egy kis jazz egészíti ki.

Természetesen a koncertsávban hallható, helyszíni zenei fellépők is mind színházi kötődésűek:

- A Freakin disco tagjai aktív színházi emberek, ketten közülük a Nem - De hogy nem? -ben is zenélnek.

- A Czitrom Ádám-Porteleki Áron duó, szintén sok előadásban visszaköszönő nevet takar, leghíresebb, közös színházi munkájuk a Nyúzzatok meg című táncelőadás.

További információk:

A Bánkitó Facebook oldalán és honlapján

Jegyek: április 24-ig kedvezményesen, online a TIXA felületén, offline pedig jegyárusító pontokon.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Vizuál

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Plusz

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.