Jazz/World

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

Dalok nyomában
2022.12.05. 11:45
Ajánlom
A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.

Úgy látszik, nemcsak a legszebb történeteket, hanem a legszebb dalokat is az élet írja. Erre utal legalábbis az a hátborzongató, filmbeillően szép sztori, amit Bereményi Géza mesélt el idén nyáron egy rádióműsorban.

Csönded vagyok

Most elmondom, mid vagyok,
mid nem neked:
vártál ha magadról szép éneket,
dicsérő éneked én nem leszek,
mi más is lehetnék, csak csönd neked.

E szó jó: csönd vagyok, csönded vagyok.
Ha rám így kedved van, maradhatok.
Ülhetsz csak tűrve, hogy dal nem dicsér,
Se jel, se láng, csak csönd, mely égig ér.

S folytatom, mid vagyok, mid nem neked:
ha vártál lángot, az nem lehetek,
fölébem hajolj, lásd, hamu vagyok,
belőlem csak jövőd jósolhatod.

Most elmondtam, mid vagyok,
mid nem neked.
Vártál ha magadról szép éneket,
dicsérő éneked én nem leszek,
mi más is lehetnék, csak csönd neked.

A nagyszerű író, forgatókönyvíró, rendező és nem utolsósorban dalszövegíró a Szavakon túl című műsorban beszélgetett Kadarkai Endrével, aki egy ponton a művészet és a művész halhatatlanságáról kérdezte Bereményi Gézát, elsősorban a Nagy utazás című dal kapcsán. A szerző azonban egy egész más történet elmesélésével reagált, olyasmivel, amit talán a legnagyobb rajongók sem ismerhettek korábban.

Felidézte, hogy valamikor régen egy alkalommal kapott egy lezárt borítékot. Egy levél volt benne, amit egy házaspár írt, mondván, tizenhét éves fiuk nemrég hunyt el hosszú betegség után, egyik utolsó kívánsága pedig az volt, hogy küldjék el Bereményi Gézának azt a pár sort, amit neki írt. „Fél évvel a haláleset után kötelességünknek éreztük, hogy elküldjük, és magára bízzuk. Ez az ön jogos tulajdona” – állt a levélben az író emlékei szerint. A papíron pedig a következő állt:

Most elmondom, mid vagyok, mid nem neked: vártál ha magadról szép éneket, dicsérő éneked én nem leszek, mi más is lehetnék, csak csönd neked.

Az író elmondása szerint sokáig zavarban volt, nem tudta, hogy vajon neki szól-e személyesen, ahogy azt sem, mit kezdjen a szöveggel, amely nem volt sorokba tördelve, de jól láthatóan vers formában íródott, páros rímekkel.

„Mivel a szó jó értelmében könnyű volt folytatnom, leültem és írtam a folytatását. (…) Így lett az én számom egy párbeszéd ezzel a fiúval. Az utolsó versszakot már én mondom neki, azt, ami az ő versszaka” – idézte fel.

Az író ezt követően vitte el Cseh Tamáshoz a szöveget, aki hamarosan meg is zenésítette, nem sokkal később pedig már egy műsorukba is felvették, valamint egy albumra, az 1990-es Új dalokra is felkerült. Bereményi Géza bevallotta aztán, hogy a levelet nem tette el, és már meg is feledkezett volna erről a történetről, ha nem derült volna ki számára az internetes letöltések alapján, hogy ez messze a legnépszerűbb dal, amit írtak.

„A legtöbb ember ezt hallgatja. Szerintem ugyanúgy nem tudják, mitől kell hallgatniuk, mint ahogy én sem tudom, hogy miért, és így tovább” – mondta, hozzátéve: „ez a jó benne, ez a gyönyörű benne, hogy a fene sem tudja”.

A teljes beszélgetés ezen a linken hallgatható meg, a szemlézett rész 10:15-nél kezdődik.

Fejléckép: Bereményi Géza és Cseh Tamás (Fotó/Forrás: Vadász Ágnes, Erdei Katalin / Fortepan)

Bereményi Géza: Most kell nagyon figyelni      

Kapcsolódó

Bereményi Géza: Most kell nagyon figyelni    

„Még most sem tudom eldönteni, hogy szereplő voltam-e vagy önmagam” – mondta lapunknak Bereményi Géza, akiről nemrég dokumentumfilm készült Bereményi kalapja címmel. Az írót egyebek mellett a forgatásról, művei fogadtatásáról, egy új korszak kezdetéről, illetve készülő regényéről is kérdeztük.

Bereményi Géza belemegy a játékba

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Elefántdübörgés a Margitszigeten! – KARTHAGO 45 jubileumi koncert június 15-én

Június 15-én szombaton a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepli negyvenöt éve tartó sikertörténetét a Karthago. Az 1979-ben indult együttes tagjai teljes egyetértésben döntöttek a jubileum helyszínét illetően.
Jazz/World ajánló

A Rumbach utcai zsinagógában mutatja be új lemezét Kováts Kriszta

Víz-dalok címmel jelent meg a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő legújabb lemeze, amelyhez Szirtes Edina Mókus szerzett zenét, a szövegeket pedig Fábri Péter jegyzi. 
Jazz/World ajánló

Szép dallamok egy kellemes este – Szűcs Kinga és Bárth János koncertje a XV. kerületben

Hangulatos szabadtéri koncertet hallgathat meg a közönség június 13-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében. Az eseményről az egyenesen Brüsszelből érkező Szűcs Kinga énekesnő mesélt.
Jazz/World magazin

A dal, amelyet a Műcsarnokban és falunapon is elő lehet adni – Kollár-Klemencz László a Szájbergyerekről

A Dalok nyomában elnevezésű sorozatunk új részében ezúttal Kollár-Klemencz Lászlóval beszélgettünk a Kistehén Tánczenekar leghíresebb, Szájbergyerek című számáról.
Jazz/World ajánló

Az ötven legkiválóbb jazz-zenész egy színpadon szombaton!

Hogy mi várható június 7-én és 8-án a Margitszigeti Színház nagyszínpadán és a víztorony lábánál, ezen a lenyűgöző helyszínen? Jazz és bor hétvége: a magyar jazz és a magyar bor legnagyobbjai a Margitszigeten!