Plusz

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

2021.09.21. 11:10
Ajánlom
A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!

Kedves Olvasók!

fidelio_BKFM_2021_00-105531.jpg

Budapesti Klasszikus Film Maraton Fidelio-különszám (Fotó/Forrás: Fidelio)

Az októberi számunk megjelenésének ideje éppen egybeesik a hazai filmélet egyik jelentős eseményével, a Budapesti Klasszikus Film Maratonnal, amelyen szeptember utolsó napjaiban, 21. és 26. között öt tematikus blokkban hetvennél is több frissen restaurált klasszikus filmet láthat a közönség. A gazdag kínálatot tartalmazó Fidelio-különszám megtalálható terjesztési pontjainkon.

A filmmel, pontosabban a magyar filmmel mostani magazinunkban is behatóan foglalkozunk: megemlékezünk a 100 éve született filmrendező-géniuszról, Jancsó Miklósról, akiről pályatársai, tisztelői vallanak, de foglalkozunk az első magyar filmalkotással, A tánczcal is, valamint interjút közlünk Enyedi Ildikóval, akinek legújabb munkája, A feleségem története a napokban került a hazai mozikba. Természetesen aktuális programbontásainkban a további műfajok kedvelői is megtalálják az ízlésüknek megfelelő eseményeket.

Tartalmas böngészést kívánunk!

Várhegyi András
főszerkesztő

Októberben ünnepli 90. születésnapját Szakonyi Károly Kossuth- és József Attila-díjas író, drámaíró, dramaturg, aki előtt a jeles alkalomból egyik színdarabja, A hatodik napon bemutatásával tiszteleg a Rózsavölgyi Szalon. Erről is kérdezzük születésnapi nagyinterjúnkban, amelyben Szakonyi Károly megvallotta, nem szeretne „szent tehén” lenni, akinek már nem mondják meg, ha rosszat ír, és azt is elárulta, ha valakit megismer, nincs kizárva, hogy belekerül egy írásába.

Mert mindig kell az embernek valami, ami még „birizgálja”…

Zene rovatunkban az Ivan & The Parazol frontemberével Vitáris Ivánnal olvashatnak beszélgetést nyáron megjelent, ötödik albumuk, a Budai Pop kapcsán, amely az együttes korábbi lemezeivel ellentétben kizárólag magyar nyelvű dalokat tartalmaz. A váltás okai és a zenei anyag fogadtatása is szóba került.

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A rendezővel készült interjúnkból az is kiderül, milyen férfinak lenni.

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Kapcsolódó

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.

„Az egész életében arra tanított bennünket, hogyan lehet egyszerre hazafinak és mindeközben megengedőnek és toleránsan lenni mindenkivel, aki becsületes” – idézi fel az idén 100 éve született filmrendező, Jancsó Miklós alakját Novák Ferenc „Tata” koreográfus. A lapban közölt megemlékező cikkünkben megszólal továbbá Szirtes Ági, Hegedűs D. Géza, Lovasi András, Őze Áron és Scherer Péter.

Az októberi számban további évfordulós anyagokat is talál az idén 120 éves magyar filmről, Magyarország 120 éve született utolsó hercegéről, Esterházy V. Pálról és a 175 éve elhunyt művészetpártolóról, gróf Festetics Lászlóról.

Aktuális számunkban ismét új olvasmányt ajánl Vámos Miklós, a kulturális kínálatból szemezget Fáy Miklós és újabb kritikaszemelvényt közöl a Revizor kritikai portál. Az olvasók tájékozódhatnak az október 8-24. között zajló Liszt Ünnep programjairól, valamint a szeptember 26. és október 10. között megrendezendő Budapesti Őszi Fesztiválról is, amelynek részleteibe Gáspár Máté, az eseménysorozat programigazgatójával avatta be lapunkat.

Az aktuális szám ide kattintva lapozható át:

>>> FIDELIO MAGAZIN 2021. OKTÓBER <<<

Fidelio_2110_00-105805.jpg

Fidelio Magazin 2021. október (Fotó/Forrás: Fidelio)

A 2021. októberi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál kreatívja látható, a hátsó oldalon pedig a Katona József Színház Mesteremberek című bemutatónak plakátja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.
Plusz ajánló

Megújulásának tizedik évfordulóját izgalmas programsorozattal ünnepli a Várkert Bazár

Könnyűzenei, kulturális és családi programokat felvonultató fesztivállal, a VárkertFeszttel ünneplik az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi évadát, május 31-től június 2-ig.
Plusz hír

Zsoldos Dávid marad a Magyar Zenei Tanács elnöke

A kulturális szakembert a tagok egyhangú döntéssel választották újra a zenei élet szereplőit összefogó ernyőszervezet vezetőjévé.