Plusz

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

2021.09.21. 11:10
Ajánlom
A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!

Kedves Olvasók!

fidelio_BKFM_2021_00-105531.jpg

Budapesti Klasszikus Film Maraton Fidelio-különszám (Fotó/Forrás: Fidelio)

Az októberi számunk megjelenésének ideje éppen egybeesik a hazai filmélet egyik jelentős eseményével, a Budapesti Klasszikus Film Maratonnal, amelyen szeptember utolsó napjaiban, 21. és 26. között öt tematikus blokkban hetvennél is több frissen restaurált klasszikus filmet láthat a közönség. A gazdag kínálatot tartalmazó Fidelio-különszám megtalálható terjesztési pontjainkon.

A filmmel, pontosabban a magyar filmmel mostani magazinunkban is behatóan foglalkozunk: megemlékezünk a 100 éve született filmrendező-géniuszról, Jancsó Miklósról, akiről pályatársai, tisztelői vallanak, de foglalkozunk az első magyar filmalkotással, A tánczcal is, valamint interjút közlünk Enyedi Ildikóval, akinek legújabb munkája, A feleségem története a napokban került a hazai mozikba. Természetesen aktuális programbontásainkban a további műfajok kedvelői is megtalálják az ízlésüknek megfelelő eseményeket.

Tartalmas böngészést kívánunk!

Várhegyi András
főszerkesztő

Októberben ünnepli 90. születésnapját Szakonyi Károly Kossuth- és József Attila-díjas író, drámaíró, dramaturg, aki előtt a jeles alkalomból egyik színdarabja, A hatodik napon bemutatásával tiszteleg a Rózsavölgyi Szalon. Erről is kérdezzük születésnapi nagyinterjúnkban, amelyben Szakonyi Károly megvallotta, nem szeretne „szent tehén” lenni, akinek már nem mondják meg, ha rosszat ír, és azt is elárulta, ha valakit megismer, nincs kizárva, hogy belekerül egy írásába.

Mert mindig kell az embernek valami, ami még „birizgálja”…

Zene rovatunkban az Ivan & The Parazol frontemberével Vitáris Ivánnal olvashatnak beszélgetést nyáron megjelent, ötödik albumuk, a Budai Pop kapcsán, amely az együttes korábbi lemezeivel ellentétben kizárólag magyar nyelvű dalokat tartalmaz. A váltás okai és a zenei anyag fogadtatása is szóba került.

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A rendezővel készült interjúnkból az is kiderül, milyen férfinak lenni.

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Kapcsolódó

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.

„Az egész életében arra tanított bennünket, hogyan lehet egyszerre hazafinak és mindeközben megengedőnek és toleránsan lenni mindenkivel, aki becsületes” – idézi fel az idén 100 éve született filmrendező, Jancsó Miklós alakját Novák Ferenc „Tata” koreográfus. A lapban közölt megemlékező cikkünkben megszólal továbbá Szirtes Ági, Hegedűs D. Géza, Lovasi András, Őze Áron és Scherer Péter.

Az októberi számban további évfordulós anyagokat is talál az idén 120 éves magyar filmről, Magyarország 120 éve született utolsó hercegéről, Esterházy V. Pálról és a 175 éve elhunyt művészetpártolóról, gróf Festetics Lászlóról.

Aktuális számunkban ismét új olvasmányt ajánl Vámos Miklós, a kulturális kínálatból szemezget Fáy Miklós és újabb kritikaszemelvényt közöl a Revizor kritikai portál. Az olvasók tájékozódhatnak az október 8-24. között zajló Liszt Ünnep programjairól, valamint a szeptember 26. és október 10. között megrendezendő Budapesti Őszi Fesztiválról is, amelynek részleteibe Gáspár Máté, az eseménysorozat programigazgatójával avatta be lapunkat.

Az aktuális szám ide kattintva lapozható át:

>>> FIDELIO MAGAZIN 2021. OKTÓBER <<<

Fidelio_2110_00-105805.jpg

Fidelio Magazin 2021. október (Fotó/Forrás: Fidelio)

A 2021. októberi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál kreatívja látható, a hátsó oldalon pedig a Katona József Színház Mesteremberek című bemutatónak plakátja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 
Plusz ajánló

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.