Plusz

Helena Bonham Carter színésznő a London Library első női elnöke 

2022.11.21. 10:45
Ajánlom
Helena Bonham Cartert a tagok Évi Rendes Közgyűlése november 15-én erősítette meg pozíciójában. A színésznő Sir Tim Rice-t követi a sorban, aki öt évig töltötte be a tisztséget. Carter a londoni könyvtár XIV. elnöke – szúrta ki az Art is Business a szervezet honlapján.

„Örülök, hogy a Londoni Könyvtár első nő elnöke lehetek és ezáltal egy mindenki számára nyitott intézményt képviselhetek. A Könyvtár valóban különleges hely,

több mint száznyolcvan éve inspirál és támogat írókat, akik közül sokan valamilyen módon befolyásolták a színészek karrierjét

– beleértve az enyémet is” – nyilatkozta a kinevezése után Helena Bonnham Carter.

A Harry Potter-filmekről és a The Crown televíziós sorozatból ismert színésznő 1986 óta tagja a London központjában található St James's Square magánkönyvtárának.

A csaknem kétszáz éves intézményt – amelyet a tagsági díjakból finanszíroznak – 1841-ben alapították, még az államilag finanszírozott könyvtárak létrehozása előtt – olvasható a BBC oldalán.

A tagság jelenleg évi 525 fontba kerül, a könyvtár partnerei és a harminc éven aluli személyek számára pedig valamivel több mint 250 fontba.

Az intézmény alapítótagjai között olyan neves írókat és művészeket találunk, mint Charles Dickens és John Stuart Mill.

Bonham Carter karrierje összekapcsolódik a korábbi tagokéval: a színésznő 1985-ben vált ismertté, amikor Lucy Honeychurch-t alakította a Szoba kilátással című filmben.

A dráma a könyvtár korábbi elnöke, E. M. Forster regénye alapján készült.

2012-ben Bonham Carter alakította Havisham kisasszonyt a Szép remények című filmben, amely Charles Dickens alapítótag regényének filmadaptációja. Legutóbb pedig az Enola Holmes-filmekben szerepelt, Eudoria Holmes karakterét megformázva, amelyet szintén a könyvtár korábbi tagja, Arthur Conan Doyle munkássága ihletett.

A patinás intézmény történetében olyan neves női művészek és írók váltottak tagságot, mint Virginia Woolf, Harriet Martineau társadalomteoretikus, Muriel Spark és Beryl Bainbridge írók,

Diana Rigg színésznő, Vanessa Bell művész, Christabel Pankhurst szüfrazsett, valamint Elizabeth Garrett Anderson, az első nő, aki orvosi és sebészi képesítést szerzett Nagy-Britanniában. 

A könyvtár igazgatói posztja elsősorban tiszteletbeli pozíció, betöltője képviseli a szervezetet és felel az adománygyűjtő eseményekért. Így Helena Bonham Carter  feladatai közé tartozik például a könyvtár feltörekvő íróival és iskolai programjaival kapcsolatos munka is. A London Library jótékonysági intézmény, továbbra is tagsági díjakból tartja fenn magát, rendszeres állami támogatás nélkül.  

(via Art is Business, BBC News)

Fejléckép: Helena Bonham Carter (Fotó/Forrás: Nicky J Sims/Getty Images Hungary)

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.
Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.