Plusz

Hét nappalon és hét éjszakán keresztül olvastak fel Csömörön

2023.05.25. 15:35
Ajánlom
Civilek és a kulturális élet szereplőinek segítségével dőlt meg a csoportos meseolvasás országos rekordja. Az esemény egyik fővédnöke, Tenki Réka szerint a felolvasások során valódi közösség jött létre, amely élő bizonysága annak, hogy kicsiként is lehet hegyeket mozgatni.

Rekordot döntött Csömör városa, a helyi Sinka István Községi Könyvtárban ugyanis május 16. és 23. között 168 órás felolvasásmaratont tartottak. A Kulturális Összeesküvés Mozgalom által kezdeményezett esemény során hét nappalon és hét éjszakán keresztül, váltott felolvasókkal, megszakítás nélkül olvastak fel a magyar kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom terméséből. A csoportos meseolvasás korábbi országos rekordját 2009-ben Horton állították fel, akkor öt napon és öt éjszakán keresztül zajlott a felolvasás.

A csömöri rekordkísérletben civilek, illetve a kulturális élet ismert szereplői is részt vettek, mások mellett például Grisnik Petra, Kovács Krisztián, Vecsei H. Miklós vagy épp Pachmann Péter. Az esemény fővédnöke Csányi Sándor, Huszárik Kata és Tenki Réka voltak.

„Könyvet olvasni jó dolog, ezt azonban sajnos mára elfelejtettük” – fogalmazott a Fideliónak Tenki Réka, az Örkény Színház színművésze, aki elmondta, az esemény egyik főszervezője, Bihari Réka meghívására csatlakozott a kezdeményezéshez. Mint fogalmazott, mindig igyekszik olyan ügyek mellé állni, amelyekkel valóban tenni tud a jövőért. „A mai telefonos, kütyüs, személytelen, lájkolós, posztolós világban még inkább szükségünk van az értékekre.

Egy ilyen eseményen új történetekkel ismerkedhetsz meg, amik rólad szólnak, vagy elgondolkodtatnak, megnevettetnek, és ha együtt vagyunk, közösséget teremtenek

– mondta.

347404014_266871459090545_4895199971671885772_n-135431.jpg

Vecsei H. Miklós és Tenki Réka a csömöri felolvasásmaratonon (Fotó/Forrás: Kulturális Összeesküvés Facebook-oldala)

Tenki Réka szerint az a közösség, amely létrejött az esemény alatt, bebizonyította, hogy rengeteg jó ember él Csömörön, valamennyien gondolkodás nélkül vállalták el az olvasást és a különböző szervezési munkálatokat, míg mások étellel vagy itallal járultak hozzá a rekordhoz. „Ilyenkor boldog vagyok, hogy nem minden reménytelen” – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy többnyire este, fellépés után tudott vállalni felolvasást, és hiába volt nagyon fáradt, minden alkalommal feltöltődött, legszívesebben egész éjszaka ott maradt volna. „Valakik csak azért jöttek ilyen későn, hogy meghallgassanak. Ezért még jobban odafigyeltem, mit és hogyan olvasok, hogy belekerüljek abba a valóságba, amit a könyv sugall, és ezt az élményt másokkal együtt élhessem át” – mesélte, hozzátéve, hogy az érdeklődők folyamatosan érkeztek, nappal és éjszaka is, akár más városokból is.

348989339_592606109644130_6364898669370233042_n-135613.jpg

Felolvasásmaraton Csömörön (Fotó/Forrás: Tenki Réka hivatalos Facebook-oldala)

Tenki Réka külön örült annak, hogy az eseménynek hála megismerkedhetett sok új kortárs szerzővel, akikről szerinte méltatlanul keveset hallunk. Mások mellett Dániel András Kicsi bácsi és kicsi néni, Mészöly Ágnes Fekete nyár, Nógrádi Gábor Hogyan neveljünk?, Segítség állat! és Emmike, nem semmike!, valamint Vig Balázs A rettegő fogorvos című könyvéből olvasott fel.

Arra a kérdésre, mi a legkellemesebb emléke, felidézte, egy alkalommal a fáradtságtól a „megölel” szó helyett véletlenül azt olvasta fel, hogy a „szomszédodat meg kell ölni.” „Ezen annyira röhögtünk éjfél körül azokkal, akik éppen hallgatták, hogy alig tudtam folytatni. Itt is látszik, menyire figyeltek és velem voltak végig” – mesélte.

A színművész elmondta, a végső visszaszámlálásnál a teremben sokan sírtak, és nagy öröm számára látni, hogy egy ilyen kisebb, helyi ügy is mennyire fontos lehet. „Sajnálom, hogy vége lett, de újra megéreztem, amit már nagyon rég nem, hogy itt, Csömörön határtalan a szeretet, a hit, az elhivatottság, az önfeláldozás, a remény. Hálával tölt el, hogy részese lehettem.

Lehet, nem vagyunk nagyvállaltok, de kicsiként is lehet hegyeket mozgatni”

– fogalmazott a színművész.

Fejléckép: Felolvasásmaraton Csömörön (Fotó/Forrás: Tenki Réka hivatalos Facebook-oldala)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Jazz/World

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.
Plusz ajánló

Megújulásának tizedik évfordulóját izgalmas programsorozattal ünnepli a Várkert Bazár

Könnyűzenei, kulturális és családi programokat felvonultató fesztivállal, a VárkertFeszttel ünneplik az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi évadát, május 31-től június 2-ig.
Plusz hír

Zsoldos Dávid marad a Magyar Zenei Tanács elnöke

A kulturális szakembert a tagok egyhangú döntéssel választották újra a zenei élet szereplőit összefogó ernyőszervezet vezetőjévé.