Plusz

Hétvégén különleges titkokba leshetünk be

2016.09.15. 09:18
Ajánlom
Hétvégén rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait szerte az országban. Szeptember 17-én és 18-án elsősorban a hétköznapokon nem látogatható kulturális épületekbe kukkanthatunk be, és a vezetők segítségével különleges történeteket, titkokat is megtudhatunk.

Az alábbi ajánlóban egy szubjektív gyűjtést olvashatnak öt budapesti és egy vidéki helyszínnel, melyeket szerintünk érdemes megnézni.

Kulturális Örökség Napjai

Kulturális Örökség Napjai

1. Vezetés a Budavári Mikvében

I. kerület, Palota út 1. a vaskapunál, a Korona cukrászdával szemben – szombat, vasárnap 14h

A feltárt pincerendszer egyik legrégebbi része a mindössze 2-3 négyzetméteres helyiség, a mikve, amelynek feltárása azért is jelentős, mert annak létezése igazolta, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga valóban létezett. A rituális zsidó fürdőt kézzel vájták a kőzetbe, a sekély fürdőrészt rétegvíz táplálja. Előírás szerint a mikvének természetes víznek kell lennie. Ma újra teljesen tiszta és természetes eredetű víz van benn, és szinte teljesen épen maradt fenn.

2. Irgalmasrendi Szent István-kápolna és Irgalmasok Veli bej fürdője

II. kerület, Frankel Leó út 54.,  30/570-1138,  pal.csilla@irgalmas.hu;  (látogatás csak vezetéssel!) 11 és 14h

Izgalmas kulturális, történelmi és építészeti helyszínre hívják az érdeklődőket. Bemutatják a kápolna történetét és kincseit, és bepillantást kaphatunk az eredeti állapotában újjáépített, törökkori Veli bej fürdőbe. Palotás Eszter vezetései 11 és 14 órakor indulnak.

3. Lipótmező és környéke rejtőzködő kincsei

II. kerület, Törökvész utca 145. (Nagybányai út sarok), a Batthyány térről induló 11-es busz Nagybányai úti végállomásánál – szombat, vasárnap 9h  (kényelmes túracipő ajánlott)

Az Apáthy-szikla – Vaskapu-hegy – Kondor utca – Vadaskert – Hűvösvölgy útvonalon tervezett hely-, kultúrtörténeti, botanikai és gyógynövényismereti séta során megismerkedhetünk az Apáthy-szikla helytörténetével, régészeti és épített örökségével, a közelben élt híres emberek életével.

4. BKV Zrt. Ferenc áramátalakítója

IX. kerület, Könyves Kálmán krt. 7.,  1/461-6500, muzeum@bkv.hu – szombat, vasárnap 9-14h

A városi közúti villamosközlekedés áramellátását biztosító áramátalakítás egyedülálló ipari emlékét, az elmúlt 100 év főbb gépegységeit tekinthetik meg az érdeklődők az 1908-ban épült Ferenc áramátalakítóban.

5. Dr. Sztanek Endre Interaktív Polgári Védelmi Múzeum

X. kerület, Bebek utca 1. 30/919-1710, alapitvany@drszea.hu – szombat, vasárnap 10-16h;  (meleg ruha ajánlott)

Kőbánya régi vezetési pontján – sokáig a nagyközönségnek tiltott – helyen járva, a földalatti bunkerekben ismerhetik meg a polgári védelem történetét és régi eszközeit.

+1 Derenk, a szellemfalu

gbubika@yahoo.com; a helyszín csak gyalogosan közelíthető meg!; szombat 11-15h

A középkori eredetű, egykori felvidéki település festői környezetben, a szlovák határ közelében fekszik. 1943-ban a falu teljesen megszűnt, épületeit lebontották. Ma már csak az iskola, a templom helyén emelt kápolna és a temető jelzi az egykori élő falut. A romfalu a magyarországi lengyelség történelmi emlékhelye.

Itt végiglapozhatja a Fidelio különszámát, és kiválogathatja az Önnek legjobban tetsző programokat:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.