Plusz

Hétvégén különleges titkokba leshetünk be

2016.09.15. 09:18
Ajánlom
Hétvégén rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait szerte az országban. Szeptember 17-én és 18-án elsősorban a hétköznapokon nem látogatható kulturális épületekbe kukkanthatunk be, és a vezetők segítségével különleges történeteket, titkokat is megtudhatunk.

Az alábbi ajánlóban egy szubjektív gyűjtést olvashatnak öt budapesti és egy vidéki helyszínnel, melyeket szerintünk érdemes megnézni.

Kulturális Örökség Napjai

Kulturális Örökség Napjai

1. Vezetés a Budavári Mikvében

I. kerület, Palota út 1. a vaskapunál, a Korona cukrászdával szemben – szombat, vasárnap 14h

A feltárt pincerendszer egyik legrégebbi része a mindössze 2-3 négyzetméteres helyiség, a mikve, amelynek feltárása azért is jelentős, mert annak létezése igazolta, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga valóban létezett. A rituális zsidó fürdőt kézzel vájták a kőzetbe, a sekély fürdőrészt rétegvíz táplálja. Előírás szerint a mikvének természetes víznek kell lennie. Ma újra teljesen tiszta és természetes eredetű víz van benn, és szinte teljesen épen maradt fenn.

2. Irgalmasrendi Szent István-kápolna és Irgalmasok Veli bej fürdője

II. kerület, Frankel Leó út 54.,  30/570-1138,  pal.csilla@irgalmas.hu;  (látogatás csak vezetéssel!) 11 és 14h

Izgalmas kulturális, történelmi és építészeti helyszínre hívják az érdeklődőket. Bemutatják a kápolna történetét és kincseit, és bepillantást kaphatunk az eredeti állapotában újjáépített, törökkori Veli bej fürdőbe. Palotás Eszter vezetései 11 és 14 órakor indulnak.

3. Lipótmező és környéke rejtőzködő kincsei

II. kerület, Törökvész utca 145. (Nagybányai út sarok), a Batthyány térről induló 11-es busz Nagybányai úti végállomásánál – szombat, vasárnap 9h  (kényelmes túracipő ajánlott)

Az Apáthy-szikla – Vaskapu-hegy – Kondor utca – Vadaskert – Hűvösvölgy útvonalon tervezett hely-, kultúrtörténeti, botanikai és gyógynövényismereti séta során megismerkedhetünk az Apáthy-szikla helytörténetével, régészeti és épített örökségével, a közelben élt híres emberek életével.

4. BKV Zrt. Ferenc áramátalakítója

IX. kerület, Könyves Kálmán krt. 7.,  1/461-6500, muzeum@bkv.hu – szombat, vasárnap 9-14h

A városi közúti villamosközlekedés áramellátását biztosító áramátalakítás egyedülálló ipari emlékét, az elmúlt 100 év főbb gépegységeit tekinthetik meg az érdeklődők az 1908-ban épült Ferenc áramátalakítóban.

5. Dr. Sztanek Endre Interaktív Polgári Védelmi Múzeum

X. kerület, Bebek utca 1. 30/919-1710, alapitvany@drszea.hu – szombat, vasárnap 10-16h;  (meleg ruha ajánlott)

Kőbánya régi vezetési pontján – sokáig a nagyközönségnek tiltott – helyen járva, a földalatti bunkerekben ismerhetik meg a polgári védelem történetét és régi eszközeit.

+1 Derenk, a szellemfalu

gbubika@yahoo.com; a helyszín csak gyalogosan közelíthető meg!; szombat 11-15h

A középkori eredetű, egykori felvidéki település festői környezetben, a szlovák határ közelében fekszik. 1943-ban a falu teljesen megszűnt, épületeit lebontották. Ma már csak az iskola, a templom helyén emelt kápolna és a temető jelzi az egykori élő falut. A romfalu a magyarországi lengyelség történelmi emlékhelye.

Itt végiglapozhatja a Fidelio különszámát, és kiválogathatja az Önnek legjobban tetsző programokat:

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Plusz ajánló

Miért szeretjük ennyire az adventi kalendáriumokat?

Közelít a karácsony, így ismét eljött az örömteli várakozás és az adventi kalendáriumok ideje. Sok otthonban ma már elképzelhetetlen az ünnepi visszaszámlálás az apró meglepetéseket rejtő naptár nélkül: gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte. De mi a titka, és miért vált ki belőlünk ilyen érzéseket? Íme, egy kis kalendáriumtörténet és néhány ötlet, hogy az idei advent is izgalmas legyen!
Plusz ajánló

8 dolog, ami miatt alig várjuk a tavaszt!

Zseniális izraeli tánctársulat, a megszokottnál is csodálatosabb Mandarin, a világ egyik legjelentősebb barokk együttese, egy ragyogó kontratenor, egy ikonikus amerikai rockbanda és a többszörös Grammy-díjas jazzszaxofonos, aki ez alkalommal a magyar népzenéből merít! 2022 áprilisában ismét minden Bartókról és napjaink legkiválóbb művészeinek vadonatúj alkotásairól szól majd. Minden műfajban mutatunk néhány csemegét a 2022-es Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek frissen bejelentett programjából.
Plusz advent

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Plusz ajánló

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.