Plusz

Hétvégézzen Vácott Ön is!

2012.07.26. 12:02
Ajánlom
A 20. Váci Világi Vigalom tizennégy helyszínen csaknem száz programot kínál ingyenesen július utolsó hétvégéjén.

A jubiláló fesztivál fő újdonsága idén az, hogy a 2011 óta felújított három belvárosi sétálóutcában is tartanak programokat, így bőven lesz hely például utcaszínházi előadásra, gólyalábas produkcióra vagy épp a tűzzsonglőrök fellépésére. Az eseménysoron négy színpadon várják koncertekkel az érdeklődőket, a vigalomban fellép többek között Charlie, a Hooligans, a Ghymes és a gyerekek kedvencei, az Alma együttes és Berecz András mesemondó is. A könnyű műfajok mellett a komolyzenei és templomi hangversenyek is kiemelt szerepet kapnak a három nap alatt: koncertet ad többek között a Váci Szimfonikus Zenekar és az Antonio Vivaldi Kamarazenekar is. A kirakodóvásárban vagy a kézműves foglalkozásokon megfáradt látogatósereg pedig a Duna-parti ökörsütésen csillapíthatja éhségét.

A testvérvárosi produkciókban is bővelkedő idei vigalom számos kísérő rendezvénye közül külön említést érdemelnek a Váci Értéktár tárlatai, de továbbra is látogatható Hincz Gyula Erdély című kiállítása, július 27-én pedig megnyílik Dávid Botond székelyudvarhelyi fotóművész I'm your man című tárlata. A városi galériában fotográfusok munkái lesznek láthatók, a belvárosi Margaréta kávéházban pedig a fesztivál húsz éves történetét feldolgozó fotókiállítás, mely augusztus 7-ig látogatható. A részletes program ezen a linken érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Találtak Kínában egy 700 éves bombát, hatástalanítják

Vasból készült, csaknem 700 éves robbanószerkezetet tártak fel kínai régészek az ország délnyugati részén fekvő Csungking városnál folytatott ásatások során.
Plusz hír

Ponyvával borítják be a Notre-Dame tetejét

A Notre-Dame jövőjéről rendeznek beszélgetést a Werk Akadémia Nyílt Napján. A székesegyhéz leégett tetejének helyén keletkezett nyílás befedését a várható esős időszak előtt befejezik.
Plusz hír

Történelmi korok parfümjeit szagolhatják meg egy párizsi múzeumban

Háromezer év illatainak a történetét mutatja be a híres Fragonard-gyár új parfümmúzeuma, ahol a látogatók nem pusztán megtekinthetnek mintegy 400 parfümös üveget, hanem lehetőségük nyílik az illatukat is beszívni, és megismerik a illatszerek európai történetét.
Plusz Partitúra

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz magazin

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?