Plusz

Hiánypótlás - Stand-up a Müpában

2014.04.06. 12:38
Ajánlom
Régi adósságot törlesztett a magyar koncertlátogatók felé a Budapest Tavaszi Fesztivál, amikor elhozta napjaink egyik legelismertebb dalszerző-énekesét, Rufus Wainwrightot. Stand-up comedy a Müpában. KRITIKA

Mi más is lehetne abból a gyerekből, akinek az édesanyja folkénekes volt, édesapja dalszerző-énekes, színész és humorista? Nyilván a színpad lesz az igazi otthona, nem pedig  a szülői ház - de hogy mindegyik tehetségből a legjavát örökölje, ahhoz kivételes szerencse kell. Rufus Wainwright mindezt ajándékba kapta, nem véletlenül ő a legtöbbre tartott dalszerző-énekes az angolszász világban, ahol szinte mindenki singer-songwriter, tehát igazán erős a verseny. Sokan próbálkoznak, pedig ez a legnehezebb előadóművészetek egyike, hiszen mindenben briliánsnak kell lenned, ha jó produkciót akarsz. Ha mindössze egy hangszerrel, a saját hangoddal, a saját dalodat, és a saját szövegeddel kell előadni, akkor valamelyik lépésben szinte biztosan bukik a produkció. Rufus mindegyikben a legjobbak között van, és nem csak ő, hiszen erre a koncertsorozatra féltestvére,  Lucy Wainwright Roche is eljött: ő nyitotta meg az estét, folkos, ironikus és érzelmes dalokkal, és nem utolsósorban kiváló humorral. Igazi stand-up comedy hozzáállással incselkedett a közönséggel, és még az is vicces tudott lenni, hogy egy Bruce Springsteen feldolgozást, a Hungry Heart-ot arra használt, hogy Hungary Heart-ra változtatva a szövegét, megénekeltesse a magyar közönséget. Az enyhén szólva is avas hatású szóvicc a dallal együtt mégis működött, és a közönség énekelt, pedig a magyar közönséget Kodály-módszer ide vagy oda, alig-alig lehet megénekeltetni. A közönséggel folytatott dialógus és néhány remek folkdal után tisztelettel átadta a színpadot Rufusnak.

A színpadon mindössze egy zongora és két akusztikus gitár kapott helyett. Egyedi és kiváló hanggal, biztos hangszeres tudással, nagyszerű dalokkal és okos, olykor ironikus szövegekkel bilincselt le mindenkit, és Lucyhoz hasonlóan ő is előszeretettel szakította meg a műsort egy kis csevegéssel, és komoly üzenetekkel. Rufus egyszerűen otthon volt a színpadon, úgy játszott a közönséggel, ahogy akart. Pár másodpercen belül tudott viccelni, és egy torokszorító dallal váltani, nem is vette komolyan a koncert ívét, inkább az volt az érzésünk, hogy mindössze beengedte a nézőket az otthonába. A Berlinben élő, vállaltan meleg és melegházasságban élő művész persze szót ejtett az emberi jogokról is, küldött dalt elhunyt édesanyjának, és saját, Prima Donna című operájának egy áriáját is elénekelte hangszeres kíséret nélkül. A koncert közepén, még egy színházi betétre is volt erő, Lucy itt Liza Minelliként tért vissza Rufus mellé a színpadra, és rövid, papírról olvasott magyar dialógus után énekeltek együtt. Egyedül a pár másodpercre, és egy rövid, szintén papírról olvasott mondat erejéig, félmeztelenül, bokszkesztyűben befutó Sylvester Stallone imitátor szereplése volt kissé felesleges momentum, de amúgy Rufus Wainwright minden pillanatban képes volt a maga teátrális módján lebilincselni a közönséget.

A dalok nem voltak újak, nemrégen megjelent Vibrate című best of albumának anyagát vitte körbe idén, már a koncert elején hangsúlyozva hogy nem greatest hits lemezről van szó, vagyis nem a legnagyobb példányban eladott dalok, hanem a legfontosabbnak gondolt szerzemények kerültek fel a gyűjteménybe.  A koncerten megismertünk nem is egy, hanem két lebilincselő művészt, és végre megérthettük, hogy miért emlegetik a ma alkotó legnagyobb előadóművészek között a kanadai származású énekes-dalszerzőt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Könyv

A város legolcsóbb könyvesboltjának árait a vásárlók sem hiszik el

Egy-egy kötet árcéduláját meglátva sokan azt hiszik, antikváriumban járnak, esetleg hogy a könyvek biztos "leestek" a teherautóról, vagy hasonló homályos úton kerültek a polcokra. Pedig nem így van. De akkor hogy kerülhetnek sztárszerzők és Nobel-díjas alkotók művei pár száz forintba? Cikkünkből ez is kiderül.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Bolondítsd az áprilist az új Fidelióval!

Az ingyenes programmagazin áprilisi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Mohácsi Jánossal, Béres Attilával és Dobozy Borbálával. Lapozz bele online!
Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.
Plusz hang

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Plusz kossuth-díj

Törőcsik Mari Kossuth Nagydíjat kapott

Március 15. alkalmából Áder János kiosztotta a Kossuth-díjakat. Íme a lista.