Plusz

Hiánypótlás - Stand-up a Müpában

2014.04.06. 12:38
Ajánlom
Régi adósságot törlesztett a magyar koncertlátogatók felé a Budapest Tavaszi Fesztivál, amikor elhozta napjaink egyik legelismertebb dalszerző-énekesét, Rufus Wainwrightot. Stand-up comedy a Müpában. KRITIKA

Mi más is lehetne abból a gyerekből, akinek az édesanyja folkénekes volt, édesapja dalszerző-énekes, színész és humorista? Nyilván a színpad lesz az igazi otthona, nem pedig  a szülői ház - de hogy mindegyik tehetségből a legjavát örökölje, ahhoz kivételes szerencse kell. Rufus Wainwright mindezt ajándékba kapta, nem véletlenül ő a legtöbbre tartott dalszerző-énekes az angolszász világban, ahol szinte mindenki singer-songwriter, tehát igazán erős a verseny. Sokan próbálkoznak, pedig ez a legnehezebb előadóművészetek egyike, hiszen mindenben briliánsnak kell lenned, ha jó produkciót akarsz. Ha mindössze egy hangszerrel, a saját hangoddal, a saját dalodat, és a saját szövegeddel kell előadni, akkor valamelyik lépésben szinte biztosan bukik a produkció. Rufus mindegyikben a legjobbak között van, és nem csak ő, hiszen erre a koncertsorozatra féltestvére,  Lucy Wainwright Roche is eljött: ő nyitotta meg az estét, folkos, ironikus és érzelmes dalokkal, és nem utolsósorban kiváló humorral. Igazi stand-up comedy hozzáállással incselkedett a közönséggel, és még az is vicces tudott lenni, hogy egy Bruce Springsteen feldolgozást, a Hungry Heart-ot arra használt, hogy Hungary Heart-ra változtatva a szövegét, megénekeltesse a magyar közönséget. Az enyhén szólva is avas hatású szóvicc a dallal együtt mégis működött, és a közönség énekelt, pedig a magyar közönséget Kodály-módszer ide vagy oda, alig-alig lehet megénekeltetni. A közönséggel folytatott dialógus és néhány remek folkdal után tisztelettel átadta a színpadot Rufusnak.

A színpadon mindössze egy zongora és két akusztikus gitár kapott helyett. Egyedi és kiváló hanggal, biztos hangszeres tudással, nagyszerű dalokkal és okos, olykor ironikus szövegekkel bilincselt le mindenkit, és Lucyhoz hasonlóan ő is előszeretettel szakította meg a műsort egy kis csevegéssel, és komoly üzenetekkel. Rufus egyszerűen otthon volt a színpadon, úgy játszott a közönséggel, ahogy akart. Pár másodpercen belül tudott viccelni, és egy torokszorító dallal váltani, nem is vette komolyan a koncert ívét, inkább az volt az érzésünk, hogy mindössze beengedte a nézőket az otthonába. A Berlinben élő, vállaltan meleg és melegházasságban élő művész persze szót ejtett az emberi jogokról is, küldött dalt elhunyt édesanyjának, és saját, Prima Donna című operájának egy áriáját is elénekelte hangszeres kíséret nélkül. A koncert közepén, még egy színházi betétre is volt erő, Lucy itt Liza Minelliként tért vissza Rufus mellé a színpadra, és rövid, papírról olvasott magyar dialógus után énekeltek együtt. Egyedül a pár másodpercre, és egy rövid, szintén papírról olvasott mondat erejéig, félmeztelenül, bokszkesztyűben befutó Sylvester Stallone imitátor szereplése volt kissé felesleges momentum, de amúgy Rufus Wainwright minden pillanatban képes volt a maga teátrális módján lebilincselni a közönséget.

A dalok nem voltak újak, nemrégen megjelent Vibrate című best of albumának anyagát vitte körbe idén, már a koncert elején hangsúlyozva hogy nem greatest hits lemezről van szó, vagyis nem a legnagyobb példányban eladott dalok, hanem a legfontosabbnak gondolt szerzemények kerültek fel a gyűjteménybe.  A koncerten megismertünk nem is egy, hanem két lebilincselő művészt, és végre megérthettük, hogy miért emlegetik a ma alkotó legnagyobb előadóművészek között a kanadai származású énekes-dalszerzőt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.