Plusz

Hiánypótlás - Stand-up a Müpában

2014.04.06. 12:38
Ajánlom
Régi adósságot törlesztett a magyar koncertlátogatók felé a Budapest Tavaszi Fesztivál, amikor elhozta napjaink egyik legelismertebb dalszerző-énekesét, Rufus Wainwrightot. Stand-up comedy a Müpában. KRITIKA

Mi más is lehetne abból a gyerekből, akinek az édesanyja folkénekes volt, édesapja dalszerző-énekes, színész és humorista? Nyilván a színpad lesz az igazi otthona, nem pedig  a szülői ház - de hogy mindegyik tehetségből a legjavát örökölje, ahhoz kivételes szerencse kell. Rufus Wainwright mindezt ajándékba kapta, nem véletlenül ő a legtöbbre tartott dalszerző-énekes az angolszász világban, ahol szinte mindenki singer-songwriter, tehát igazán erős a verseny. Sokan próbálkoznak, pedig ez a legnehezebb előadóművészetek egyike, hiszen mindenben briliánsnak kell lenned, ha jó produkciót akarsz. Ha mindössze egy hangszerrel, a saját hangoddal, a saját dalodat, és a saját szövegeddel kell előadni, akkor valamelyik lépésben szinte biztosan bukik a produkció. Rufus mindegyikben a legjobbak között van, és nem csak ő, hiszen erre a koncertsorozatra féltestvére,  Lucy Wainwright Roche is eljött: ő nyitotta meg az estét, folkos, ironikus és érzelmes dalokkal, és nem utolsósorban kiváló humorral. Igazi stand-up comedy hozzáállással incselkedett a közönséggel, és még az is vicces tudott lenni, hogy egy Bruce Springsteen feldolgozást, a Hungry Heart-ot arra használt, hogy Hungary Heart-ra változtatva a szövegét, megénekeltesse a magyar közönséget. Az enyhén szólva is avas hatású szóvicc a dallal együtt mégis működött, és a közönség énekelt, pedig a magyar közönséget Kodály-módszer ide vagy oda, alig-alig lehet megénekeltetni. A közönséggel folytatott dialógus és néhány remek folkdal után tisztelettel átadta a színpadot Rufusnak.

A színpadon mindössze egy zongora és két akusztikus gitár kapott helyett. Egyedi és kiváló hanggal, biztos hangszeres tudással, nagyszerű dalokkal és okos, olykor ironikus szövegekkel bilincselt le mindenkit, és Lucyhoz hasonlóan ő is előszeretettel szakította meg a műsort egy kis csevegéssel, és komoly üzenetekkel. Rufus egyszerűen otthon volt a színpadon, úgy játszott a közönséggel, ahogy akart. Pár másodpercen belül tudott viccelni, és egy torokszorító dallal váltani, nem is vette komolyan a koncert ívét, inkább az volt az érzésünk, hogy mindössze beengedte a nézőket az otthonába. A Berlinben élő, vállaltan meleg és melegházasságban élő művész persze szót ejtett az emberi jogokról is, küldött dalt elhunyt édesanyjának, és saját, Prima Donna című operájának egy áriáját is elénekelte hangszeres kíséret nélkül. A koncert közepén, még egy színházi betétre is volt erő, Lucy itt Liza Minelliként tért vissza Rufus mellé a színpadra, és rövid, papírról olvasott magyar dialógus után énekeltek együtt. Egyedül a pár másodpercre, és egy rövid, szintén papírról olvasott mondat erejéig, félmeztelenül, bokszkesztyűben befutó Sylvester Stallone imitátor szereplése volt kissé felesleges momentum, de amúgy Rufus Wainwright minden pillanatban képes volt a maga teátrális módján lebilincselni a közönséget.

A dalok nem voltak újak, nemrégen megjelent Vibrate című best of albumának anyagát vitte körbe idén, már a koncert elején hangsúlyozva hogy nem greatest hits lemezről van szó, vagyis nem a legnagyobb példányban eladott dalok, hanem a legfontosabbnak gondolt szerzemények kerültek fel a gyűjteménybe.  A koncerten megismertünk nem is egy, hanem két lebilincselő művészt, és végre megérthettük, hogy miért emlegetik a ma alkotó legnagyobb előadóművészek között a kanadai származású énekes-dalszerzőt.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Plusz magazin

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Plusz Kőfeszt

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Jankovics Marcell ihlette grafikával készült számítógépes játék a magyar népmesékből

A Behind the Beyond nevű videójáték a magyar népmesékből inspirálódva kínál izgalmas kikapcsolódást a játékosoknak, miközben megismertet a magyar folklór jellemző elemeivel.