Plusz

Hidat építünk kultúra és natura között – Elindult a Zöldhullám rovatunk

2021.02.06. 13:40
Ajánlom
Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.” Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

A kultúra fogalmára nehéz lenne pontos definíciót adni. Talán azt lehetne mondani: minden, amit ember hoz létre. Vagy azt: egy társadalom szellemi életének, szokásainak, életmódjának, művészetének, civilizációs vívmányainak összessége. Azt tudjuk, maga a szó azt jelentette: a föld megművelése.

Éppolyan nehéz lenne pontosan megmondani, mi a természet. A natura. Jelentheti a város határában az erdőt, ahol a beton helyét átveszi a zöld, jelentheti az állatok és a növények birodalmát, amely működik az emberi értelem, a lux nélkül is. Jelentheti saját, lecsupaszított állapotunkat, amely mentes a ránk rakódott elvárásoktól, szokásoktól. Szokták mondani, hogy a természet mindent tökéletesen elrendez. Azt is szokták mondani, hogy az emberi természet „már csak ilyen: tökéletlen”.

Mi nem riogatni akarunk.

Nem bűntudatot kelteni, nem világvégét kiáltani akarunk. Nem lesújtó klímajelentésekről írni hetente.

Viszont úgy érezzük, a kultúra és a natura fogalmai nincsenek olyan messze egymástól.

wheatfield-with-mountains-in-the-background-1889-135754.jpg

Saint-Rémy-i tájkép (Vincent Van Gogh) (Fotó/Forrás: közkincs)

Az első barlangrajzok – az első művészeti alkotások – idején az ember még része volt a természet örök körforgásának. Bölényeket rajzoltunk az Altamira falára, hogy sikeres legyen a vadászatunk. A következő évszázadokban, évezredekben az ember újra és újra felfedezte a természetet. Caspar David Friedrich vándora a sziklaszirtről tekint le a ködös völgybe, és erőt merít abból, hogy létezik még rejtély a világban. Beethoven erdei sétákon inspirálódott, a kirándulások nyomát a Pastorale-szimfónia őrzi. Vincent van Gogh azt írta bátyjának: a természetben, például a fákban látja a lelket: „… ha nem éreznék szerelmet a természet és a munkám iránt, boldogtalan lennék.” Bartók Béla a zsúfolt New Yorkban is a lóistálló szagát követte. „Mi a természet nyomán alkotunk” – írta.

A Fidelio Zöldhullám rovatában egyaránt foglalkozunk a környezetvédelem és a pszichológia, a filozófia, a természettudományok, a művészetek, az urbanisztika, a vallástudomány és az antropológia határterületeivel. Szélesen értelmezzük a kultúrát: mindent annak tartunk, ami az esztétikum és a jelentés által gazdagabbá tesz minket. Foglalkozunk hétköznapi ügyekkel is: fenntarthatósággal, zöld életmóddal, zöld társadalommal és zöld városokkal is. Ajánlunk könyvet, filmet és házi praktikákat. A legfőbb kérdésünk az lesz: mit ér a kultúra és a natura egymás nélkül? Hogyan élhetnének könnyebben egymás mellett?

5 könyv, amit el kell olvasnod, ha érdekel a Föld jelene és jövője

Kapcsolódó

5 könyv, amit el kell olvasnod, ha érdekel a Föld jelene és jövője

A pánik nem segít semmin. Ahogy az sem, ha letagadod a problémát. Szokták mondani, hogy minden forradalom fejben kezdődik, és azt is, hogy a félelem ellenszere a tudás. Ahhoz, hogy tenni tudjunk a Földért, amely bajban van (valójában mi vagyunk bajban), többet kell tudnunk róla. „Változtasd meg élted!” – üzente egy műalkotás Rilkének, és a felszólítás aktuálisabb, mint valaha.

Zöldhullám

„Változtasd meg élted!” – üzente Rilkének egy Apollón-szobor, és a költővel együtt mi is hisszük azt, hogy az új eszméket mindig a művészet hordja ki.

Kultúra és natura – az emberi és a természeti világ mint egy érem két oldala, nem teljesek egymás nélkül.

Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.”

Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

CIKKEK A ROVATBAN

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Jazz/World

„Fúvom az énekem” - a Hajdu Klára Quartet új lemezre készül

A következő év elején jelenik meg a Hajdu Klára jazz díva legújabb lemeze, amelynek zenei világa az énekesnő gyerekkori zenei élményeiből és a magyar népdalkincsből építkezik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Itt és más: 150 kortárs élmény 15 nap alatt a Budapesti Őszi Fesztiválon

Színpaddá válnak a terek Budapest szerte szeptember 26. és október 10. között. A kortárs kultúra sokszínű világába kaphatnak betekintést a városlakók és az ide látogatók a Budapesti Őszi Fesztiválon. A harminc éve útnak indított fővárosi fesztivál 2021 őszén megújult formában tér vissza és 30 helyszínen 150 élménnyel várja az érdeklődőket.
Plusz interjú

Bőség, teljesség, családi összetartozás – elkezdődött a kínai Őszközép ünnep

Szeptember 21-én kezdetét vette Kína második legfontosabb ünnepe, az Őszközép ünnep, amihez a Budapesti Kínai Kulturális Központ online programsorozatával csatlakozott. Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Intézet igazgatóval beszélgettünk.
Plusz ajánló

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!
Plusz hír

Emlékbélyeggel tisztelegnek a 100 éve született Pilinszky János előtt

Alkalmi bélyeget bocsájtott ki a Magyar Posta szeptember 14-én Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából. A bélyeghez tartozó borítékon az Aranykori töredék című vers részlete olvasható.
Plusz ajánló

Nemzetközi sztárírók és a hazai kulturális élet legjava a 2021-es PesText fesztiválon

Közel 80 fellépővel és több mint 50 programmal rendezik meg idén a PesText világirodalmi és kulturális fesztivált. Szeptember 17-26. között nyolc vidéki és budapesti helyszínen várják a látogatókat, köztük az A38 Hajón, a B32 Galériában, az Ottlik-kertben és a Petőfi Irodalmi Múzeumban.