Plusz

Hidat építünk kultúra és natura között – Elindult a Zöldhullám rovatunk

2021.02.06. 13:40
Ajánlom
Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.” Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

A kultúra fogalmára nehéz lenne pontos definíciót adni. Talán azt lehetne mondani: minden, amit ember hoz létre. Vagy azt: egy társadalom szellemi életének, szokásainak, életmódjának, művészetének, civilizációs vívmányainak összessége. Azt tudjuk, maga a szó azt jelentette: a föld megművelése.

Éppolyan nehéz lenne pontosan megmondani, mi a természet. A natura. Jelentheti a város határában az erdőt, ahol a beton helyét átveszi a zöld, jelentheti az állatok és a növények birodalmát, amely működik az emberi értelem, a lux nélkül is. Jelentheti saját, lecsupaszított állapotunkat, amely mentes a ránk rakódott elvárásoktól, szokásoktól. Szokták mondani, hogy a természet mindent tökéletesen elrendez. Azt is szokták mondani, hogy az emberi természet „már csak ilyen: tökéletlen”.

Mi nem riogatni akarunk.

Nem bűntudatot kelteni, nem világvégét kiáltani akarunk. Nem lesújtó klímajelentésekről írni hetente.

Viszont úgy érezzük, a kultúra és a natura fogalmai nincsenek olyan messze egymástól.

wheatfield-with-mountains-in-the-background-1889-135754.jpg

Saint-Rémy-i tájkép (Vincent Van Gogh) (Fotó/Forrás: közkincs)

Az első barlangrajzok – az első művészeti alkotások – idején az ember még része volt a természet örök körforgásának. Bölényeket rajzoltunk az Altamira falára, hogy sikeres legyen a vadászatunk. A következő évszázadokban, évezredekben az ember újra és újra felfedezte a természetet. Caspar David Friedrich vándora a sziklaszirtről tekint le a ködös völgybe, és erőt merít abból, hogy létezik még rejtély a világban. Beethoven erdei sétákon inspirálódott, a kirándulások nyomát a Pastorale-szimfónia őrzi. Vincent van Gogh azt írta bátyjának: a természetben, például a fákban látja a lelket: „… ha nem éreznék szerelmet a természet és a munkám iránt, boldogtalan lennék.” Bartók Béla a zsúfolt New Yorkban is a lóistálló szagát követte. „Mi a természet nyomán alkotunk” – írta.

A Fidelio Zöldhullám rovatában egyaránt foglalkozunk a környezetvédelem és a pszichológia, a filozófia, a természettudományok, a művészetek, az urbanisztika, a vallástudomány és az antropológia határterületeivel. Szélesen értelmezzük a kultúrát: mindent annak tartunk, ami az esztétikum és a jelentés által gazdagabbá tesz minket. Foglalkozunk hétköznapi ügyekkel is: fenntarthatósággal, zöld életmóddal, zöld társadalommal és zöld városokkal is. Ajánlunk könyvet, filmet és házi praktikákat. A legfőbb kérdésünk az lesz: mit ér a kultúra és a natura egymás nélkül? Hogyan élhetnének könnyebben egymás mellett?

5 könyv, amit el kell olvasnod, ha érdekel a Föld jelene és jövője

Kapcsolódó

5 könyv, amit el kell olvasnod, ha érdekel a Föld jelene és jövője

A pánik nem segít semmin. Ahogy az sem, ha letagadod a problémát. Szokták mondani, hogy minden forradalom fejben kezdődik, és azt is, hogy a félelem ellenszere a tudás. Ahhoz, hogy tenni tudjunk a Földért, amely bajban van (valójában mi vagyunk bajban), többet kell tudnunk róla. „Változtasd meg élted!” – üzente egy műalkotás Rilkének, és a felszólítás aktuálisabb, mint valaha.

Zöldhullám

„Változtasd meg élted!” – üzente Rilkének egy Apollón-szobor, és a költővel együtt mi is hisszük azt, hogy az új eszméket mindig a művészet hordja ki.

Kultúra és natura – az emberi és a természeti világ mint egy érem két oldala, nem teljesek egymás nélkül.

Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.”

Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

CIKKEK A ROVATBAN

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz beszámoló

A roma kultúrát ünnepelték a K11-ben

Harmadik alkalommal rendezték meg a Roma Világnapot a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol kézműves workshopokkal, zenés meseelőadással, filmvetítéssel és koncerttel várták az érdeklődőket.
Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.