Plusz

Hidat építünk kultúra és natura között – Elindult a Zöldhullám rovatunk

2021.02.06. 13:40
Ajánlom
Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.” Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

A kultúra fogalmára nehéz lenne pontos definíciót adni. Talán azt lehetne mondani: minden, amit ember hoz létre. Vagy azt: egy társadalom szellemi életének, szokásainak, életmódjának, művészetének, civilizációs vívmányainak összessége. Azt tudjuk, maga a szó azt jelentette: a föld megművelése.

Éppolyan nehéz lenne pontosan megmondani, mi a természet. A natura. Jelentheti a város határában az erdőt, ahol a beton helyét átveszi a zöld, jelentheti az állatok és a növények birodalmát, amely működik az emberi értelem, a lux nélkül is. Jelentheti saját, lecsupaszított állapotunkat, amely mentes a ránk rakódott elvárásoktól, szokásoktól. Szokták mondani, hogy a természet mindent tökéletesen elrendez. Azt is szokták mondani, hogy az emberi természet „már csak ilyen: tökéletlen”.

Mi nem riogatni akarunk.

Nem bűntudatot kelteni, nem világvégét kiáltani akarunk. Nem lesújtó klímajelentésekről írni hetente.

Viszont úgy érezzük, a kultúra és a natura fogalmai nincsenek olyan messze egymástól.

wheatfield-with-mountains-in-the-background-1889-135754.jpg

Saint-Rémy-i tájkép (Vincent Van Gogh) (Fotó/Forrás: közkincs)

Az első barlangrajzok – az első művészeti alkotások – idején az ember még része volt a természet örök körforgásának. Bölényeket rajzoltunk az Altamira falára, hogy sikeres legyen a vadászatunk. A következő évszázadokban, évezredekben az ember újra és újra felfedezte a természetet. Caspar David Friedrich vándora a sziklaszirtről tekint le a ködös völgybe, és erőt merít abból, hogy létezik még rejtély a világban. Beethoven erdei sétákon inspirálódott, a kirándulások nyomát a Pastorale-szimfónia őrzi. Vincent van Gogh azt írta bátyjának: a természetben, például a fákban látja a lelket: „… ha nem éreznék szerelmet a természet és a munkám iránt, boldogtalan lennék.” Bartók Béla a zsúfolt New Yorkban is a lóistálló szagát követte. „Mi a természet nyomán alkotunk” – írta.

A Fidelio Zöldhullám rovatában egyaránt foglalkozunk a környezetvédelem és a pszichológia, a filozófia, a természettudományok, a művészetek, az urbanisztika, a vallástudomány és az antropológia határterületeivel. Szélesen értelmezzük a kultúrát: mindent annak tartunk, ami az esztétikum és a jelentés által gazdagabbá tesz minket. Foglalkozunk hétköznapi ügyekkel is: fenntarthatósággal, zöld életmóddal, zöld társadalommal és zöld városokkal is. Ajánlunk könyvet, filmet és házi praktikákat. A legfőbb kérdésünk az lesz: mit ér a kultúra és a natura egymás nélkül? Hogyan élhetnének könnyebben egymás mellett?

5 könyv, amit el kell olvasnod, ha érdekel a Föld jelene és jövője

Kapcsolódó

5 könyv, amit el kell olvasnod, ha érdekel a Föld jelene és jövője

A pánik nem segít semmin. Ahogy az sem, ha letagadod a problémát. Szokták mondani, hogy minden forradalom fejben kezdődik, és azt is, hogy a félelem ellenszere a tudás. Ahhoz, hogy tenni tudjunk a Földért, amely bajban van (valójában mi vagyunk bajban), többet kell tudnunk róla. „Változtasd meg élted!” – üzente egy műalkotás Rilkének, és a felszólítás aktuálisabb, mint valaha.

Zöldhullám

„Változtasd meg élted!” – üzente Rilkének egy Apollón-szobor, és a költővel együtt mi is hisszük azt, hogy az új eszméket mindig a művészet hordja ki.

Kultúra és natura – az emberi és a természeti világ mint egy érem két oldala, nem teljesek egymás nélkül.

Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.”

Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

CIKKEK A ROVATBAN

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Plusz videó

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Plusz hír

Újabb szigorítások jönnek, távol még az újranyitás

A kormány a romló egészségügyi adatok miatt további szigorításokat vezet be – írta meg a Telex.hu.
Plusz Zöldhullám

Zöldebb lesz Joe Biden Amerikája, de a tettekre kell figyelni, nem a szavakra

Sosem hirdetett ennyire zöld programot amerikai elnök, de kérdés, hogy Joe Biden tényleg zöldre festi vagy csak zöldebb álcát ad az Egyesült Államoknak. Az biztos, hogy van honnan visszamászni: a Trump-kormányzat mindent megtett, hogy az elmúlt ötven év szerény klímaügyi vívmányainak keresztbe tegyen.
Plusz hír

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.