Plusz

Hidat építünk kultúra és natura között – Elindult a Zöldhullám rovatunk

2021.02.06. 13:40
Ajánlom
Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.” Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

A kultúra fogalmára nehéz lenne pontos definíciót adni. Talán azt lehetne mondani: minden, amit ember hoz létre. Vagy azt: egy társadalom szellemi életének, szokásainak, életmódjának, művészetének, civilizációs vívmányainak összessége. Azt tudjuk, maga a szó azt jelentette: a föld megművelése.

Éppolyan nehéz lenne pontosan megmondani, mi a természet. A natura. Jelentheti a város határában az erdőt, ahol a beton helyét átveszi a zöld, jelentheti az állatok és a növények birodalmát, amely működik az emberi értelem, a lux nélkül is. Jelentheti saját, lecsupaszított állapotunkat, amely mentes a ránk rakódott elvárásoktól, szokásoktól. Szokták mondani, hogy a természet mindent tökéletesen elrendez. Azt is szokták mondani, hogy az emberi természet „már csak ilyen: tökéletlen”.

Mi nem riogatni akarunk.

Nem bűntudatot kelteni, nem világvégét kiáltani akarunk. Nem lesújtó klímajelentésekről írni hetente.

Viszont úgy érezzük, a kultúra és a natura fogalmai nincsenek olyan messze egymástól.

wheatfield-with-mountains-in-the-background-1889-135754.jpg

Saint-Rémy-i tájkép (Vincent Van Gogh) (Fotó/Forrás: közkincs)

Az első barlangrajzok – az első művészeti alkotások – idején az ember még része volt a természet örök körforgásának. Bölényeket rajzoltunk az Altamira falára, hogy sikeres legyen a vadászatunk. A következő évszázadokban, évezredekben az ember újra és újra felfedezte a természetet. Caspar David Friedrich vándora a sziklaszirtről tekint le a ködös völgybe, és erőt merít abból, hogy létezik még rejtély a világban. Beethoven erdei sétákon inspirálódott, a kirándulások nyomát a Pastorale-szimfónia őrzi. Vincent van Gogh azt írta bátyjának: a természetben, például a fákban látja a lelket: „… ha nem éreznék szerelmet a természet és a munkám iránt, boldogtalan lennék.” Bartók Béla a zsúfolt New Yorkban is a lóistálló szagát követte. „Mi a természet nyomán alkotunk” – írta.

A Fidelio Zöldhullám rovatában egyaránt foglalkozunk a környezetvédelem és a pszichológia, a filozófia, a természettudományok, a művészetek, az urbanisztika, a vallástudomány és az antropológia határterületeivel. Szélesen értelmezzük a kultúrát: mindent annak tartunk, ami az esztétikum és a jelentés által gazdagabbá tesz minket. Foglalkozunk hétköznapi ügyekkel is: fenntarthatósággal, zöld életmóddal, zöld társadalommal és zöld városokkal is. Ajánlunk könyvet, filmet és házi praktikákat. A legfőbb kérdésünk az lesz: mit ér a kultúra és a natura egymás nélkül? Hogyan élhetnének könnyebben egymás mellett?

5 könyv, amit el kell olvasnod, ha érdekel a Föld jelene és jövője

Kapcsolódó

5 könyv, amit el kell olvasnod, ha érdekel a Föld jelene és jövője

A pánik nem segít semmin. Ahogy az sem, ha letagadod a problémát. Szokták mondani, hogy minden forradalom fejben kezdődik, és azt is, hogy a félelem ellenszere a tudás. Ahhoz, hogy tenni tudjunk a Földért, amely bajban van (valójában mi vagyunk bajban), többet kell tudnunk róla. „Változtasd meg élted!” – üzente egy műalkotás Rilkének, és a felszólítás aktuálisabb, mint valaha.

Zöldhullám

„Változtasd meg élted!” – üzente Rilkének egy Apollón-szobor, és a költővel együtt mi is hisszük azt, hogy az új eszméket mindig a művészet hordja ki.

Kultúra és natura – az emberi és a természeti világ mint egy érem két oldala, nem teljesek egymás nélkül.

Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.”

Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

CIKKEK A ROVATBAN

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Sisi királynét így még nem mutatták meg

Sisi és a népművészet – A csipke vonzásában címmel nyílt kiállítás március 30-án a Hagyományok Háza Corvin téri székházában. A tárlat Sisi magyar királynénak a magyar népművészet iránt tanúsított érdeklődését mutatja be.
Plusz ajánló

„Az hozott mindig megnyugvást, amikor hazamentem” – Csorba Noémi a KultCast15 vendége

A Falusi Kosár alapítójával, Csorba Noémivel Marton Éva beszélgetett a XV. kerületi KultCast15 podcast legutóbbi részében.
Plusz hír

Bartók Béla 118 fonográfhengere került a Néprajzi Múzeumba

Örököseinek köszönhetően idén 118 fonográfhenger kerül letétként a Néprajzi Múzeumba, azaz közgyűjteménybe Bartók Béla észak-afrikai gyűjtőútjáról, amelyeket a legkorszerűbb módszerrel digitalizál, majd tesz elérhetővé az intézmény.
Plusz ajánló

Művészeknek és kulturális szakembereknek tart információs napot a Kreatív Európa Iroda

Online információs napot tart április 3-án a Kreatív Európa Iroda a Culture Moves Europe művészek és kulturális szakemberek egyéni és kiscsoportos mobilitását, valamint befogadóintézményeket támogató programjáról.
Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.