Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

2021.10.19. 17:45
Ajánlom
Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

Nem csupán az épületen, a törzshelyének számító Piroska Vendéglőben is megidézik szellemét. Asztala fölött, melyen helyet kapott egy rádió, a művész portréja lóg, jelezve, hogy hol üldögélt, ha betért egy-két Unicumra. Ezt most foglalt tábla óvja, mintha még most is visszavárnák Antal Imrét.

„Imre maga volt a gondolat, a jó ízlés és a humor”

– emlékezett vissza Gyökössy Zsolt, a Szeszélyes évszakok rendezője, egy anekdotát is megosztva a hallgatósággal az avatóünnepségen. Sokszor kérdezték ugyanis Antal Imrétől, hogy honnan tud ennyi nyelvet, erre ő csak annyit felelt: ő nem a nyelveket ismeri, hanem azok dallamát.

IMG_1622af-172638.jpg

Gyökössy Zsolt, a Szeszélyes évszakok rendezője az Antal Imre-emléktábla avatásán (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Szücs Balázs, Erzsébetváros alpolgármestere is azokat az emlékeket idézte fel, melyek a Piroskához és a házhoz kötötték a művészt, ugyanis mint elmondta, ha nincs az erzsébetvárosiak kezdeményezése és összefogása, az emléktábla nem készülhetett volna el. Ezzel fejezi ki a ház közössége tiszteletét egykori lakója iránt, aki kivételes pályafutást tudhat magáénak.

Pedig Antal Imrét szülei eredetileg orvosnak szánták, ám zongoratanárnője felfigyelt a fiú kivételes tehetségére. A II. világháború után három évvel, 1947-ben felvételt is nyert a szegedi konzervatóriumba, ahol 1951-ben végzett.

Tanulmányait Budapesten folytatta a Nagymező utcai Zenei Gimnáziumban, ahonnan egyenes út vezetett a Zeneakadémiára. Mesterei Antal István és Hernádi Lajos voltak.

A diplomamunkájához szükséges oktatási gyakorlatát úgy váltotta ki, hogy tanítványt vett maga mellé, az akkor még csak nyolcéves Presser Gábort.

Az akadémia elvégzése után az Országos Filharmónia szólistája lett, zongoristaként a világ szinte minden táján fellépett. Hét nyelven beszélt tökéletesen.

Zenei karrierje a '70-es évek elején megtört, egy izületi gyulladás miatt nem zenélhetett többé. Váltania kellett, így került a Magyar Televízióhoz, ahol a sikeres bemutatkozás után rábízták a Halló fiúk, halló lányok! című nemzetközi ifjúsági vetélkedő vezetését. Gyakori vendég volt a tévénézők otthonában az ünnepekkor is, Vitray Tamással közösen vezették ugyanis a szilveszteri műsorokat. A műsorokban megcsillogtathatta humorát, vicceit gyakran idézték egymás között az emberek.

Televíziós karrierje igazán 1980-ban indult be: a Kudlik Júliával vezetett Szeszélyes évszakok a magyar televíziózás egyik legnépszerűbb sorozata lett.

Gyökössy Zsolt az avatóünnepségen elárulta: Antal Imre az összes adásban látható volt.

Rajongásig szeretett édesanyja 1988-ban bekövetkezett halála után azonban a művész lelkileg összeroppant, cigaretta- és alkoholfüggősége elhatalmasodott rajta. A szenvedélybetegségek és a trauma hatására az egészségi állapota megromlott és az orra deformálódott. Utóbbit egy speciális műtéttel korrigálták.

IMG_1636af-172637.jpg

Antal Imre emlékasztal (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Bár úgy tűnt, hogy az élete egyenesbe kerül, az MTV hirtelen levette műsoráról a Szeszélyes évszakokat, ami azt jelentette, hogy Antal Imre munka nélkül maradt. Egyik barátja, Jenei József karolta fel, így 2006-ban ismét kamerák elé állhatott az újraindított Szeszélyesben. A forgatást ugyan elkezdték, azonban Antal Imre hamarosan visszavonult a műsorvezetéstől, mert daganatot diagnosztizáltak nála. Két évvel később, 2008. április 15-én hunyt el, édesanyja hamvait – melyet a művész Damjanich utcai lakásában őrzött – végakaratának megfelelően mellé temették.

Munkásságáért Erkel Ferenc-díjban és Erzsébet-díjban részesítették, 1988-ban Érdemes Művész címet vehetett át, de neki ítélték a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és a Budapestért díjat is. 1999-ben Erzsébetváros díszpolgárává avatták, 2004 óta a Magyar Televízió örökös tagja.

IMG_1631af-172701.jpg

Antal Imre-emléktábla (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Fejléckép: emléktábla a Damjanich utca 40. szám alatt (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 
Plusz ajánló

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.
Plusz gyász

Elhunyt Tom Verlaine zenész

73 éves korában elhunyt a Television rockzenekar frontembere, Tom Verlaine gitáros. Az együttest a hetvenes évek New York-i punkszínterén az egyik legnagyobb hatású rockzenekarnak számított.