Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

2021.10.19. 17:45
Ajánlom
Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

Nem csupán az épületen, a törzshelyének számító Piroska Vendéglőben is megidézik szellemét. Asztala fölött, melyen helyet kapott egy rádió, a művész portréja lóg, jelezve, hogy hol üldögélt, ha betért egy-két Unicumra. Ezt most foglalt tábla óvja, mintha még most is visszavárnák Antal Imrét.

„Imre maga volt a gondolat, a jó ízlés és a humor”

– emlékezett vissza Gyökössy Zsolt, a Szeszélyes évszakok rendezője, egy anekdotát is megosztva a hallgatósággal az avatóünnepségen. Sokszor kérdezték ugyanis Antal Imrétől, hogy honnan tud ennyi nyelvet, erre ő csak annyit felelt: ő nem a nyelveket ismeri, hanem azok dallamát.

IMG_1622af-172638.jpg

Gyökössy Zsolt, a Szeszélyes évszakok rendezője az Antal Imre-emléktábla avatásán (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Szücs Balázs, Erzsébetváros alpolgármestere is azokat az emlékeket idézte fel, melyek a Piroskához és a házhoz kötötték a művészt, ugyanis mint elmondta, ha nincs az erzsébetvárosiak kezdeményezése és összefogása, az emléktábla nem készülhetett volna el. Ezzel fejezi ki a ház közössége tiszteletét egykori lakója iránt, aki kivételes pályafutást tudhat magáénak.

Pedig Antal Imrét szülei eredetileg orvosnak szánták, ám zongoratanárnője felfigyelt a fiú kivételes tehetségére. A II. világháború után három évvel, 1947-ben felvételt is nyert a szegedi konzervatóriumba, ahol 1951-ben végzett.

Tanulmányait Budapesten folytatta a Nagymező utcai Zenei Gimnáziumban, ahonnan egyenes út vezetett a Zeneakadémiára. Mesterei Antal István és Hernádi Lajos voltak.

A diplomamunkájához szükséges oktatási gyakorlatát úgy váltotta ki, hogy tanítványt vett maga mellé, az akkor még csak nyolcéves Presser Gábort.

Az akadémia elvégzése után az Országos Filharmónia szólistája lett, zongoristaként a világ szinte minden táján fellépett. Hét nyelven beszélt tökéletesen.

Zenei karrierje a '70-es évek elején megtört, egy izületi gyulladás miatt nem zenélhetett többé. Váltania kellett, így került a Magyar Televízióhoz, ahol a sikeres bemutatkozás után rábízták a Halló fiúk, halló lányok! című nemzetközi ifjúsági vetélkedő vezetését. Gyakori vendég volt a tévénézők otthonában az ünnepekkor is, Vitray Tamással közösen vezették ugyanis a szilveszteri műsorokat. A műsorokban megcsillogtathatta humorát, vicceit gyakran idézték egymás között az emberek.

Televíziós karrierje igazán 1980-ban indult be: a Kudlik Júliával vezetett Szeszélyes évszakok a magyar televíziózás egyik legnépszerűbb sorozata lett.

Gyökössy Zsolt az avatóünnepségen elárulta: Antal Imre az összes adásban látható volt.

Rajongásig szeretett édesanyja 1988-ban bekövetkezett halála után azonban a művész lelkileg összeroppant, cigaretta- és alkoholfüggősége elhatalmasodott rajta. A szenvedélybetegségek és a trauma hatására az egészségi állapota megromlott és az orra deformálódott. Utóbbit egy speciális műtéttel korrigálták.

IMG_1636af-172637.jpg

Antal Imre emlékasztal (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Bár úgy tűnt, hogy az élete egyenesbe kerül, az MTV hirtelen levette műsoráról a Szeszélyes évszakokat, ami azt jelentette, hogy Antal Imre munka nélkül maradt. Egyik barátja, Jenei József karolta fel, így 2006-ban ismét kamerák elé állhatott az újraindított Szeszélyesben. A forgatást ugyan elkezdték, azonban Antal Imre hamarosan visszavonult a műsorvezetéstől, mert daganatot diagnosztizáltak nála. Két évvel később, 2008. április 15-én hunyt el, édesanyja hamvait – melyet a művész Damjanich utcai lakásában őrzött – végakaratának megfelelően mellé temették.

Munkásságáért Erkel Ferenc-díjban és Erzsébet-díjban részesítették, 1988-ban Érdemes Művész címet vehetett át, de neki ítélték a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és a Budapestért díjat is. 1999-ben Erzsébetváros díszpolgárává avatták, 2004 óta a Magyar Televízió örökös tagja.

IMG_1631af-172701.jpg

Antal Imre-emléktábla (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Fejléckép: emléktábla a Damjanich utca 40. szám alatt (fotó: Vass Antónia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Zenés színház

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz beszámoló

A roma kultúrát ünnepelték a K11-ben

Harmadik alkalommal rendezték meg a Roma Világnapot a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol kézműves workshopokkal, zenés meseelőadással, filmvetítéssel és koncerttel várták az érdeklődőket.
Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.