Plusz

Hogyan bukhatta a legnagyobb esélyes máris az Oscart?

2016.10.19. 15:56
Ajánlom
Már bemutatása előtt biztos esélyesként beszéltek Nate Parker filmjéről: a témája egyre aktuálisabb, egy feltörekvő tehetség írta, rendezte és szerepel benne, ráadásul fesztiválrekordot döntő összegért adták el a forgalmazási jogokat. Aztán még a bemutató előtt robbant a bomba.

A tavalyi Oscar Leonardo DiCaprio és egy csendes, de megérdemelt Legjobb film-győzelem mellett az #OscarSoWhite kampányról szólt. Óriási vitákat szült, hogy a megannyi, korábban díjra is esélyesnek tartott fekete színésznő, színész, rendező és film is jelölés nélkül maradt. Még javában dúltak az indulatok, amikor megérkezett a Sundance filmfesztiválra Nate Parker filmje.

001

001 (Fotó/Forrás: outnow.ch)

A The Birth of a Nation az 1831-es rabszolgalázadásról, és az azt vezető Nat Turnerről szól. A film címét D. W. Griffith 1915-ös mozijától kölcsönözte, amely úttörő volt a filmtörténelemben mind technikája, mind történetmesélési módját tekintve. Ma is minden idők egyik legfontosabb alkotásaként tartjuk számon. Csakhogy a film nyíltan rasszista, és a Ku-Klux-Klánt dicsőíti.

Parker filmje tehát megfelelő alternatívának tűnt már hónapokkal ezelőtt is, hogy megnyugtassa a kedélyeket. A 12 év rabszolgasághoz hasonlóan naturalista eszközökkel, a nézőket nem kímélve mutat be egy fontos részletet a polgárjogi harcok történetéből. Sokan már előre borítékolták a filmnek nemcsak a jelöléseket, hanem a díjakat is. A Focus Searchlight, aki az egyik legnagyobb játékos az Oscar-ligában, rekordot jelentő összegért, 17,5 millió dollárért vette meg a forgalmazási jogokat.

Az elmúlt hónapok eseményei, a feketék elleni rendőri túlkapások az Egyesült Államokban még inkább ráirányították a figyelmet a filmre. A forgalmazó fókuszcsoportos kutatásokat rendelt el , hogy felmérje, a filmen ábrázolt erőszakos jelenetek nem buzdítják-e erőszakos cselekményekre a nézőket, akiket a gyilkosságokról szóló hírek egyébként is feltüzeltek. A The Birth of a Nation egyre aktuálisabbá és fontosabbá vált.

Augusztusban aztán, amikor a film promóciója a csúcson pörgött, a Variety robbantotta a bombát:

a rendező, Nate Parker a vádak szerint lakótársával együtt (aki egyben a film társ-forgatókönyvírója) a Penn State egyetemen megerőszakoltak egy lányt.

Parkert 2001-ben felmentették, most viszont hogy a neve ismertté vált, nem csak az ügy keltett botrányt, hanem az is, hogy a Variety kiderítette: az áldozat 2012-ben, 30 évesen öngyilkos lett.

Az eset megosztotta a filmes közvéleményt: egyesek kiálltak Parker mellett, aki személyes projektjeként hosszan és sokáig dolgozott, hogy filmje elkészülhessen. Még többen viszont, főleg a fekete közösségből, akik korábban mögötte álltak, elfordultak tőle. Volt, aki bojkottra szólította fel a nézőket, más annak adott hangot, hogy nem tudja az alkotó személyét és a filmet különválasztani. Különösen nagy indulatokat keltett, hogy a filmben is látható egy döntő fontosságú megerőszakolás-jelenet.

A botrány éreztette hatását, a film alulteljesített a kasszáknál, és a kritikusok véleménye sem egyöntetű: a megváltást várták a filmtől, ami legtöbbek szerint mégsem több, mint

egy újabb, látványos és közepes történelmi mozi.

Az Oscar-jelölések kihirdetése még messze van, de az Oscar-szezon a fesztiválokkal és promóciókkal már javában zajlik. Sok minden történhet még, de az máris biztos, hogy a díjat odaítélő Akadémia tagjai nem kapták meg a könnyű megoldást egy mindent elsöprő sikerű film személyében. Az előzetes felmérések azt mutatják, az Oscarnak még várnia kell, hogy megadja a jóvátételt. Egyelőre a legnagyobb esélyes egy régimódi zenés-táncos film, a La la land, ami ha nyer, nem csillapítja majd a kedélyeket.

 

Nem ez az első szexuális erőszakkal kapcsolatos botrány Hollywoodban, Nate Parker épp ezért van nehéz helyzetben. Bár egy feltörekvő, fiatal fekete tehetségnek mindenki szeretne szurkolni, senki sem akar még egy olyan szituációt, mint amibe Roman Polanski, Woody Allen vagy Bill Cosby került. Közülük Woody Allen került ki a legsimábban a botrányból, máig forgat (nemrég épp sorozatot a Netflix-nek), és azóta is sikerült még egy Oscart nyernie. Bill Cosby neve viszont szitokszóvá vált, újabb és újabb áldozatok jelentkeznek, akiket szexuálisan zaklathatott. Nem elég, hogy Hollywoodnak rasszizmusa miatt kell magyarázkodnia, a filmiparban eddig is köztudott szexizmus kapcsán is újabb botrányok törnek ki. Nemrég a Csajok című sorozat alkotó-főszereplőjéről, Lena Dunham-ről derült ki, hogy szexuálisan zaklatta egy producer. Dunham-nek néhány éve még magát kellett megvédenie hasonló vádaktól - memoárjában ugyanis leírta, hogyan játszott húga nemiszervével gyerekkorában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Zéró hulladékkal rendezik meg a Gyüttment Fesztivált Szekszárd mellett

Augusztus 22-25. között rendezik meg ötödik alkalommal a Gyüttment Fesztivált a Szekszárd melletti Sötétvölgyben.
Plusz interjú

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Plusz Partitúra

Miskolcon, a nyitott kapuk városában kalandozik a Partitúra

Nyáron sem áll le a Partitúra, vasárnap délutánonként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorának első évadát ismétli a Duna Televízió. Ezúttal a miskolci adást tekinthetjük meg újra.
Plusz ajánló

Borges verseiből készült szabadtéri színházi est

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 17-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Adonyi Adriennel, Bodor Böbével, Dejcsics Konráddal és Valcz Péterrel.
Plusz budapest

Magyar olimpikonok arcképei díszítik a Városháza park tűzfalát

A Színes Város Csoport hat híres magyar sportoló arcmását örökítette meg az V. kerület, Városháza park homlokzati tűzfalán a Fővárosi Önkormányzat felkérésére és támogatásával.