Plusz

Hogyan bukhatta a legnagyobb esélyes máris az Oscart?

2016.10.19. 15:56
Ajánlom
Már bemutatása előtt biztos esélyesként beszéltek Nate Parker filmjéről: a témája egyre aktuálisabb, egy feltörekvő tehetség írta, rendezte és szerepel benne, ráadásul fesztiválrekordot döntő összegért adták el a forgalmazási jogokat. Aztán még a bemutató előtt robbant a bomba.

A tavalyi Oscar Leonardo DiCaprio és egy csendes, de megérdemelt Legjobb film-győzelem mellett az #OscarSoWhite kampányról szólt. Óriási vitákat szült, hogy a megannyi, korábban díjra is esélyesnek tartott fekete színésznő, színész, rendező és film is jelölés nélkül maradt. Még javában dúltak az indulatok, amikor megérkezett a Sundance filmfesztiválra Nate Parker filmje.

001

001 (Fotó/Forrás: outnow.ch)

A The Birth of a Nation az 1831-es rabszolgalázadásról, és az azt vezető Nat Turnerről szól. A film címét D. W. Griffith 1915-ös mozijától kölcsönözte, amely úttörő volt a filmtörténelemben mind technikája, mind történetmesélési módját tekintve. Ma is minden idők egyik legfontosabb alkotásaként tartjuk számon. Csakhogy a film nyíltan rasszista, és a Ku-Klux-Klánt dicsőíti.

Parker filmje tehát megfelelő alternatívának tűnt már hónapokkal ezelőtt is, hogy megnyugtassa a kedélyeket. A 12 év rabszolgasághoz hasonlóan naturalista eszközökkel, a nézőket nem kímélve mutat be egy fontos részletet a polgárjogi harcok történetéből. Sokan már előre borítékolták a filmnek nemcsak a jelöléseket, hanem a díjakat is. A Focus Searchlight, aki az egyik legnagyobb játékos az Oscar-ligában, rekordot jelentő összegért, 17,5 millió dollárért vette meg a forgalmazási jogokat.

Az elmúlt hónapok eseményei, a feketék elleni rendőri túlkapások az Egyesült Államokban még inkább ráirányították a figyelmet a filmre. A forgalmazó fókuszcsoportos kutatásokat rendelt el , hogy felmérje, a filmen ábrázolt erőszakos jelenetek nem buzdítják-e erőszakos cselekményekre a nézőket, akiket a gyilkosságokról szóló hírek egyébként is feltüzeltek. A The Birth of a Nation egyre aktuálisabbá és fontosabbá vált.

Augusztusban aztán, amikor a film promóciója a csúcson pörgött, a Variety robbantotta a bombát:

a rendező, Nate Parker a vádak szerint lakótársával együtt (aki egyben a film társ-forgatókönyvírója) a Penn State egyetemen megerőszakoltak egy lányt.

Parkert 2001-ben felmentették, most viszont hogy a neve ismertté vált, nem csak az ügy keltett botrányt, hanem az is, hogy a Variety kiderítette: az áldozat 2012-ben, 30 évesen öngyilkos lett.

Az eset megosztotta a filmes közvéleményt: egyesek kiálltak Parker mellett, aki személyes projektjeként hosszan és sokáig dolgozott, hogy filmje elkészülhessen. Még többen viszont, főleg a fekete közösségből, akik korábban mögötte álltak, elfordultak tőle. Volt, aki bojkottra szólította fel a nézőket, más annak adott hangot, hogy nem tudja az alkotó személyét és a filmet különválasztani. Különösen nagy indulatokat keltett, hogy a filmben is látható egy döntő fontosságú megerőszakolás-jelenet.

A botrány éreztette hatását, a film alulteljesített a kasszáknál, és a kritikusok véleménye sem egyöntetű: a megváltást várták a filmtől, ami legtöbbek szerint mégsem több, mint

egy újabb, látványos és közepes történelmi mozi.

Az Oscar-jelölések kihirdetése még messze van, de az Oscar-szezon a fesztiválokkal és promóciókkal már javában zajlik. Sok minden történhet még, de az máris biztos, hogy a díjat odaítélő Akadémia tagjai nem kapták meg a könnyű megoldást egy mindent elsöprő sikerű film személyében. Az előzetes felmérések azt mutatják, az Oscarnak még várnia kell, hogy megadja a jóvátételt. Egyelőre a legnagyobb esélyes egy régimódi zenés-táncos film, a La la land, ami ha nyer, nem csillapítja majd a kedélyeket.

 

Nem ez az első szexuális erőszakkal kapcsolatos botrány Hollywoodban, Nate Parker épp ezért van nehéz helyzetben. Bár egy feltörekvő, fiatal fekete tehetségnek mindenki szeretne szurkolni, senki sem akar még egy olyan szituációt, mint amibe Roman Polanski, Woody Allen vagy Bill Cosby került. Közülük Woody Allen került ki a legsimábban a botrányból, máig forgat (nemrég épp sorozatot a Netflix-nek), és azóta is sikerült még egy Oscart nyernie. Bill Cosby neve viszont szitokszóvá vált, újabb és újabb áldozatok jelentkeznek, akiket szexuálisan zaklathatott. Nem elég, hogy Hollywoodnak rasszizmusa miatt kell magyarázkodnia, a filmiparban eddig is köztudott szexizmus kapcsán is újabb botrányok törnek ki. Nemrég a Csajok című sorozat alkotó-főszereplőjéről, Lena Dunham-ről derült ki, hogy szexuálisan zaklatta egy producer. Dunham-nek néhány éve még magát kellett megvédenie hasonló vádaktól - memoárjában ugyanis leírta, hogyan játszott húga nemiszervével gyerekkorában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.