Plusz

Hogyan éljük túl a telet? - Gasztro tippek

2018.12.28. 09:35
Ajánlom
Visszavonhatatlanul itt a tél, ki sem látszunk a sok réteg ruha alól, folyton fázunk, és sokkal kevesebb időt töltünk a szabadban, mint meleg időben. Ez a forralt borok, fűszeres teák, tartalmas levesek és egytálételek szezonja.

A nagy hidegben testet-lelket melengető ételeket és italokat részesítünk előnyben, és ilyenkor a forgalmas városi utcákon mindig öröm egy sültgesztenye-árusra bukkanni, akinél egy kicsit meg is melegedhetünk. Körbenéztünk a világban, hol milyen ételek-italok segítenek abban, hogy ilyenkor is a lehető legjobban érezzük magunkat, bárhol is járunk éppen.

Két csodás étel a téli utcákról

  • Sült gesztenye

1 kilogramm egészséges szelídgesztenyét vízzel teli tálba teszünk, majd egyenként éles késsel keresztbevágjuk a tetejüket. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk a sütőpapírral kibélelt tepsit, szépen egymás mellé ültetve a gesztenyéket, úgy, hogy a bevágott rész legyen felül. A konyhában röpke 20 perc alatt csodálatos gesztenyeillat lesz, és amint kihűlt egy picit, már ehetjük is a könnyen megpucolható finomságot.

  • Héjában sült krumpli

4 darab egyforma méretű burgonya, reszelt sajt, bacon, tejföl, snidling, pici só, bors

Tisztára sikáljuk a krumplikat, és alufóliába csavarva készre sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben. Kibontjuk az alufóliát, de benne hagyjuk a burgonyát. Késsel hosszában belevágunk a krumpliba, majd keresztben is, hogy szétnyíljon, és meg tudjuk tölteni a hozzávalókkal. Mindenki ízlésének megfelelően öltöztesse fel a saját krumpliját, ez itt csak egy javaslat: megszórjuk pirított bacondarabokkal, reszelt sajttal, tejföllel, apróra vágott snidlinggel, és sózzuk, borsozzuk. Meleg teával, forralt borral tökéletes téli eledel.

Gyógyító levesek

  • Pho leves (Vietnám)

2 kiló csont, fél kiló marhaszegy, 1 nagy gyömbér, hosszában félbevágva, másfél kiló vöröshagyma, félbevágva, 1 fej fokhagyma, félbevágva, 4 fahéj rúd, 10 szem fekete bors, 3 csillagánizs, só, halszósz, kábé 20 deka rizstészta, 30 deka hátszín, 10 deka szójacsíra, 1 zöldcitrom, friss thai bazsalikom és koriander

Egy nagy lábosban tegyük fel a csontokat főni annyi vízben, hogy ellepje. Forrás után főzzük 10 percig, majd távolítsuk el a tetejéről a habot. Öntsük le a vizet, mossuk le hideg vízzel a csontokat, és tegyük vissza a kimosott lábosba. A félbevágott gyömbért, fokhagymát és hagymát terítsük szét egy tepsiben, és grillezzük meg a sütőben magas hőfokon. 5 perc alatt elkezd feketedni. Vegyük ki a sütőből, és adjuk hozzá a csontokhoz. Egy serpenyőben pirítsuk illatosra a fahéjat, borsot, csillagánizst szintén 5 percig. Dobjuk hozzá a csontokhoz. Tegyük a jól megsózott marhaszegyet a lábosba, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Forrás után vegyük le közepes erősségűre a tüzet. A csendesen gyöngyöző levesről időnként szedjük le a tetején lévő zsiradékot. A marhaszegynek kell legalább másfél-két óra. Amikor megpuhult, tegyük ki egy tálra. Még további 2-3 órát főzzük a levest. Dobjuk ki a csontokat és a fűszereket, szűrjük le a levest, és adjuk hozzá a halszószt. Osszuk szét a rizstésztát 4 mélytányérban, tegyünk egy szelet marhaszegyet és nyers, vékonyra szeletelt hátszínt mindegyikbe, majd öntsük le a forró levessel, és koronázzuk a csírával, bazsalikommal, korianderrel és zöldcitrommal.

Pho_Ha_Noi-144219.jpg

Pho leves (Fotó/Forrás: Unsplash)

  • Minestrone (Olaszország)

2 konzervparadicsom (kockára vágott), 1 kis sűrítettparadicsom-konzerv, 1 parmezánhéj, másfél liter víz, 3 sárgarépa kockára vágva, 1 zeller kockára vágva, 1 vöröshagyma kockára vágva, 4 fokhagymagerezd apróra vágva, 1 teáskanál szárított oregánó, 1 friss rozmaringág, só, bors, 2 babérlevél, 1 konzerv-vörösbab, 1 cukkini kockára vágva, 15 deka ceruzabab, felaprítva, 15 deka csőtészta, egy marék bébispenót, reszelt parmezán

Tegyük a paradicsomot, sűrített paradicsomot, a parmezánhéjat, vizet, zöldségeket (kivéve a babot, ceruzababot, spenótot) és a fűszernövényeket egy kuktába. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony hőmérsékleten főzzük egész éjjel, de legalább 6-8 órát. Ekkor adjuk hozzá a babot és a tésztát, és további 20 percig főzzük. Keverjük bele a spenótot és a ceruzababot, és főzzük még 5 percig. A tálakba szedett forró levesre reszeljünk parmezánt.

Tartalmas egytálételek

  • Tagine (Marokkó)

1 vöröshagyma felaprítva, kevés olaj, 2 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 babérlevél, 1 teáskanál kurkuma, 5-6 szem kardamom, összezúzva, 1 teáskanál fahéj, 10-10 deka aszalt barack és szilva, valamint mazsola, 1 pohárka fehérbor, 1 citrom, 1 evőkanál keményítő, kábé 1 kiló kockára vágott csirkehús, aprított petrezselyem, pirított mandula, kábé 2 deci víz, 15 deka basmati rizs, megfőzve

A hagymát, fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, és illatosra sütjük. Hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket, a csirkehúst, a fehérbort, majd a citrom keményítővel elkevert levét. Ha kell, kevés vizet öntünk alá. Amikor megpuhult a hús, rászórjuk a petrezselymet és a mandulát, és rizzsel tálaljuk. Autentikus tagine-edényben főzve a legjobb.

tagine-144220.jpg

Tagine (Fotó/Forrás: Unsplash)

  • Cassoulet (Franciaország)

80 deka fehér bab (karóbab), 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 szár kakukkfű, 1 babérlevél, egy kisebb sonka, fél kiló malachasaalja, kockára vágva, 1 evőkanál napon szárított paradicsom, 2 konfitált kacsacomb, kacsazsírral, 4 kolbászka, 10 deka zsemlemorzsa

Egy nagy jénai tálba tegyük bele az előzőleg beáztatott, majd leszűrt babot, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy jól ellepje a babot. Tegyük bele a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket és a sonkát. Forraljuk fel, majd fedjük le, és gyöngyözve főzzük két órán át, hogy puha legyen, de még ne essen szét. Ropogósra és aranybarnára süssük egymás után a kacsacombot, a malachasaalját és a kolbászt nagy mennyiségű kacsazsírban, majd szedjük szálakra az omlós kacsahúst.

Dobjuk ki a hagymát és a fűszereket. A sonkát is szedjük szálaira. Nyomjuk ki a fokhagymagerezdeket, és alaposan dolgozzuk össze néhány kanál kacsazsírral. Adjuk hozzá a szárítottparadicsom-pürét.

Szűrjük le a babot, de hagyjuk meg a levét. Öntsük a babot egy kacsazsírral kikent jénai tálba, keverjük össze a maradék kacsazsírral és a húsdarabokkal, és annyi vizet adjunk hozzá, hogy éppen csak ellepje. A cassoulet tetejére szórjunk kevés kacsazsírban pirított zsemlemorzsát, és süssük két órán keresztül 140 fokra előmelegített sütőben. Érdemes időnként megkeverni és a tetejére friss zsemlemorzsát szórni, ami aranybarna kérget képez a tetején. Zöldsalátával tálaljuk.

Két csodás meleg tejes ital

  • Sós karamellás tej (USA)

6 deka kristálycukor, fél deci víz, fél teáskanál só, 3 deka vaj, 6 deci tej, vaníliakivonat, egy deci habtejszín, 1 evőkanál porcukor

salted-150059.jpg

sóskaramell

Ez a nagyszerű amerikai recept a mostanában kivételesen népszerű sós karamellából alkot emlékezetesen finom téli italt.

A kristálycukrot és a vizet beletesszük egy közepes lábosba, felforraljuk, keverés helyett rázogatjuk. Amint aranybarnára vált a cukor színe, azonnal levesszük a tűzről, és villámgyorsan belekeverjük a habtejszínt és a vajat. Ettől a forró massza felhabzik, de ne adjuk fel, kevergessük tovább. Adjuk hozzá a sót. Kanalazzuk a meleg sós karamellát egy pohárba, öntsük rá a felmelegített tejet, díszítsük a porcukorral és a vaníliával felvert tejszínhabbal, majd locsoljunk rá még egy kevés karamellt.

  • Mákos-mandulás fűszeres tej (India)

2 evőkanál fehér mák, 10 szem mandula, 2-3 szem kardamom, kevés cukor, 1 kiskanál kurkuma, 2 evőkanál tisztított vaj, 5 deci tej

Egy gyors látogatás az indiai élelmiszerüzletben, és az alábbi, furcsának hangzó alkotóelemek máris a háztartásunk részeivé válhatnak. Szívmelengető pandzsáb ital, amit előző nap érdemes előkészíteni.

A mandulát és a fehér mákot külön-külön vízben áztatjuk egy éjszakára. Mindkettőt leszűrjük, majd kávédarálóba tesszük, és pépesre őröljük. Ha túl sűrű, fellazítjuk egy kevés vízzel. Felmelegítjük a tisztított vajat egy kisebb lábosban, hozzáadjuk a mákos-mandulás pépet, és addig főzzük, amíg világosbarna lesz, és elválik a lábos falától. Ekkor hozzáadjuk a kardamomot, a tejet és a kurkumát, és kevergetés közben felforraljuk, majd gyorsan alacsony lángra váltunk, és tovább főzzük. Ízlés szerint cukrozzuk. Melegen tálaljuk.

ADVENT

A Fidelio adventi rovatának kiemelt támogatói:

 

Budapesti Nyári Fesztivál

Feledhetetlen nyáresti élmények várják jövőre is a Szabad Tér Színház látogatóit: romantika, dráma, andalító és vérpezsdítő dallamok a Budapesti Nyári Fesztivál helyszínein.

További információ: www.szabadter.hu

 

Esernyős

Óbuda szívében, a békebeli hangulatot máig őrző Fő téren 2014-ben nyitotta meg kapuit a III. kerület kulturális sokszínűségét egyedi profillal kiegészítő Esernyős. A mára népszerűvé vált multifunkcionális intézményben az egész évben látogatható koncertek, képzőművészeti kiállítások és filmvetítések mellett a helyi közösséget erősítő programok zajlanak, valamint kávézó, bisztró és turisztikai infópont és jegyiroda működik.

További információ: www.esernyos.hu

 

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött. 2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

További információ: www.vigado.hu

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.
Vizuál

100 millió dollárért is elkelhet Botticelli portréja a Sotheby's árverésén

Az alkotás egyike az itáliai reneszánsz mester mindössze tucatnyi portréjának, amelyek fennmaradtak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz david attenborough

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.
Plusz hír

Art is Business: keresik a művészetek kiemelkedő támogatóit

Az Art is Business Díjra most forprofit mecénás kategóriában ajánlhat magánembereket a kulturális szcéna bármely tagja szeptember 30-ig.
Plusz magazin

KÉP-regény: A tenisz nyomában

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különös, „megtervezett” eltévedés történetét meséli el.
Plusz hír

A riói karneválnak is betett a koronavírus

Meghatározatlan időre elhalasztják a riói karnevált, ami az elmúlt évszázadban még sosem fordult elő.
Plusz hír

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

A Csáth Géza-díjat szeptember 25-én, kora este adja át a FISZ a Neurológiai Klinikánál, a laudációt Gerőcs Péter író tartja. Az elismerés mellé fél disznót és egy névre szóló hentesbárdot kap a díjazott.