Plusz

Hogyan éljük túl a telet? - Gasztro tippek

2018.12.28. 09:35
Ajánlom
Visszavonhatatlanul itt a tél, ki sem látszunk a sok réteg ruha alól, folyton fázunk, és sokkal kevesebb időt töltünk a szabadban, mint meleg időben. Ez a forralt borok, fűszeres teák, tartalmas levesek és egytálételek szezonja.

A nagy hidegben testet-lelket melengető ételeket és italokat részesítünk előnyben, és ilyenkor a forgalmas városi utcákon mindig öröm egy sültgesztenye-árusra bukkanni, akinél egy kicsit meg is melegedhetünk. Körbenéztünk a világban, hol milyen ételek-italok segítenek abban, hogy ilyenkor is a lehető legjobban érezzük magunkat, bárhol is járunk éppen.

Két csodás étel a téli utcákról

  • Sült gesztenye

1 kilogramm egészséges szelídgesztenyét vízzel teli tálba teszünk, majd egyenként éles késsel keresztbevágjuk a tetejüket. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk a sütőpapírral kibélelt tepsit, szépen egymás mellé ültetve a gesztenyéket, úgy, hogy a bevágott rész legyen felül. A konyhában röpke 20 perc alatt csodálatos gesztenyeillat lesz, és amint kihűlt egy picit, már ehetjük is a könnyen megpucolható finomságot.

  • Héjában sült krumpli

4 darab egyforma méretű burgonya, reszelt sajt, bacon, tejföl, snidling, pici só, bors

Tisztára sikáljuk a krumplikat, és alufóliába csavarva készre sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben. Kibontjuk az alufóliát, de benne hagyjuk a burgonyát. Késsel hosszában belevágunk a krumpliba, majd keresztben is, hogy szétnyíljon, és meg tudjuk tölteni a hozzávalókkal. Mindenki ízlésének megfelelően öltöztesse fel a saját krumpliját, ez itt csak egy javaslat: megszórjuk pirított bacondarabokkal, reszelt sajttal, tejföllel, apróra vágott snidlinggel, és sózzuk, borsozzuk. Meleg teával, forralt borral tökéletes téli eledel.

Gyógyító levesek

  • Pho leves (Vietnám)

2 kiló csont, fél kiló marhaszegy, 1 nagy gyömbér, hosszában félbevágva, másfél kiló vöröshagyma, félbevágva, 1 fej fokhagyma, félbevágva, 4 fahéj rúd, 10 szem fekete bors, 3 csillagánizs, só, halszósz, kábé 20 deka rizstészta, 30 deka hátszín, 10 deka szójacsíra, 1 zöldcitrom, friss thai bazsalikom és koriander

Egy nagy lábosban tegyük fel a csontokat főni annyi vízben, hogy ellepje. Forrás után főzzük 10 percig, majd távolítsuk el a tetejéről a habot. Öntsük le a vizet, mossuk le hideg vízzel a csontokat, és tegyük vissza a kimosott lábosba. A félbevágott gyömbért, fokhagymát és hagymát terítsük szét egy tepsiben, és grillezzük meg a sütőben magas hőfokon. 5 perc alatt elkezd feketedni. Vegyük ki a sütőből, és adjuk hozzá a csontokhoz. Egy serpenyőben pirítsuk illatosra a fahéjat, borsot, csillagánizst szintén 5 percig. Dobjuk hozzá a csontokhoz. Tegyük a jól megsózott marhaszegyet a lábosba, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Forrás után vegyük le közepes erősségűre a tüzet. A csendesen gyöngyöző levesről időnként szedjük le a tetején lévő zsiradékot. A marhaszegynek kell legalább másfél-két óra. Amikor megpuhult, tegyük ki egy tálra. Még további 2-3 órát főzzük a levest. Dobjuk ki a csontokat és a fűszereket, szűrjük le a levest, és adjuk hozzá a halszószt. Osszuk szét a rizstésztát 4 mélytányérban, tegyünk egy szelet marhaszegyet és nyers, vékonyra szeletelt hátszínt mindegyikbe, majd öntsük le a forró levessel, és koronázzuk a csírával, bazsalikommal, korianderrel és zöldcitrommal.

Pho_Ha_Noi-144219.jpg

Pho leves (Fotó/Forrás: Unsplash)

  • Minestrone (Olaszország)

2 konzervparadicsom (kockára vágott), 1 kis sűrítettparadicsom-konzerv, 1 parmezánhéj, másfél liter víz, 3 sárgarépa kockára vágva, 1 zeller kockára vágva, 1 vöröshagyma kockára vágva, 4 fokhagymagerezd apróra vágva, 1 teáskanál szárított oregánó, 1 friss rozmaringág, só, bors, 2 babérlevél, 1 konzerv-vörösbab, 1 cukkini kockára vágva, 15 deka ceruzabab, felaprítva, 15 deka csőtészta, egy marék bébispenót, reszelt parmezán

Tegyük a paradicsomot, sűrített paradicsomot, a parmezánhéjat, vizet, zöldségeket (kivéve a babot, ceruzababot, spenótot) és a fűszernövényeket egy kuktába. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony hőmérsékleten főzzük egész éjjel, de legalább 6-8 órát. Ekkor adjuk hozzá a babot és a tésztát, és további 20 percig főzzük. Keverjük bele a spenótot és a ceruzababot, és főzzük még 5 percig. A tálakba szedett forró levesre reszeljünk parmezánt.

Tartalmas egytálételek

  • Tagine (Marokkó)

1 vöröshagyma felaprítva, kevés olaj, 2 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 babérlevél, 1 teáskanál kurkuma, 5-6 szem kardamom, összezúzva, 1 teáskanál fahéj, 10-10 deka aszalt barack és szilva, valamint mazsola, 1 pohárka fehérbor, 1 citrom, 1 evőkanál keményítő, kábé 1 kiló kockára vágott csirkehús, aprított petrezselyem, pirított mandula, kábé 2 deci víz, 15 deka basmati rizs, megfőzve

A hagymát, fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, és illatosra sütjük. Hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket, a csirkehúst, a fehérbort, majd a citrom keményítővel elkevert levét. Ha kell, kevés vizet öntünk alá. Amikor megpuhult a hús, rászórjuk a petrezselymet és a mandulát, és rizzsel tálaljuk. Autentikus tagine-edényben főzve a legjobb.

tagine-144220.jpg

Tagine (Fotó/Forrás: Unsplash)

  • Cassoulet (Franciaország)

80 deka fehér bab (karóbab), 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 szár kakukkfű, 1 babérlevél, egy kisebb sonka, fél kiló malachasaalja, kockára vágva, 1 evőkanál napon szárított paradicsom, 2 konfitált kacsacomb, kacsazsírral, 4 kolbászka, 10 deka zsemlemorzsa

Egy nagy jénai tálba tegyük bele az előzőleg beáztatott, majd leszűrt babot, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy jól ellepje a babot. Tegyük bele a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket és a sonkát. Forraljuk fel, majd fedjük le, és gyöngyözve főzzük két órán át, hogy puha legyen, de még ne essen szét. Ropogósra és aranybarnára süssük egymás után a kacsacombot, a malachasaalját és a kolbászt nagy mennyiségű kacsazsírban, majd szedjük szálakra az omlós kacsahúst.

Dobjuk ki a hagymát és a fűszereket. A sonkát is szedjük szálaira. Nyomjuk ki a fokhagymagerezdeket, és alaposan dolgozzuk össze néhány kanál kacsazsírral. Adjuk hozzá a szárítottparadicsom-pürét.

Szűrjük le a babot, de hagyjuk meg a levét. Öntsük a babot egy kacsazsírral kikent jénai tálba, keverjük össze a maradék kacsazsírral és a húsdarabokkal, és annyi vizet adjunk hozzá, hogy éppen csak ellepje. A cassoulet tetejére szórjunk kevés kacsazsírban pirított zsemlemorzsát, és süssük két órán keresztül 140 fokra előmelegített sütőben. Érdemes időnként megkeverni és a tetejére friss zsemlemorzsát szórni, ami aranybarna kérget képez a tetején. Zöldsalátával tálaljuk.

Két csodás meleg tejes ital

  • Sós karamellás tej (USA)

6 deka kristálycukor, fél deci víz, fél teáskanál só, 3 deka vaj, 6 deci tej, vaníliakivonat, egy deci habtejszín, 1 evőkanál porcukor

salted-150059.jpg

sóskaramell

Ez a nagyszerű amerikai recept a mostanában kivételesen népszerű sós karamellából alkot emlékezetesen finom téli italt.

A kristálycukrot és a vizet beletesszük egy közepes lábosba, felforraljuk, keverés helyett rázogatjuk. Amint aranybarnára vált a cukor színe, azonnal levesszük a tűzről, és villámgyorsan belekeverjük a habtejszínt és a vajat. Ettől a forró massza felhabzik, de ne adjuk fel, kevergessük tovább. Adjuk hozzá a sót. Kanalazzuk a meleg sós karamellát egy pohárba, öntsük rá a felmelegített tejet, díszítsük a porcukorral és a vaníliával felvert tejszínhabbal, majd locsoljunk rá még egy kevés karamellt.

  • Mákos-mandulás fűszeres tej (India)

2 evőkanál fehér mák, 10 szem mandula, 2-3 szem kardamom, kevés cukor, 1 kiskanál kurkuma, 2 evőkanál tisztított vaj, 5 deci tej

Egy gyors látogatás az indiai élelmiszerüzletben, és az alábbi, furcsának hangzó alkotóelemek máris a háztartásunk részeivé válhatnak. Szívmelengető pandzsáb ital, amit előző nap érdemes előkészíteni.

A mandulát és a fehér mákot külön-külön vízben áztatjuk egy éjszakára. Mindkettőt leszűrjük, majd kávédarálóba tesszük, és pépesre őröljük. Ha túl sűrű, fellazítjuk egy kevés vízzel. Felmelegítjük a tisztított vajat egy kisebb lábosban, hozzáadjuk a mákos-mandulás pépet, és addig főzzük, amíg világosbarna lesz, és elválik a lábos falától. Ekkor hozzáadjuk a kardamomot, a tejet és a kurkumát, és kevergetés közben felforraljuk, majd gyorsan alacsony lángra váltunk, és tovább főzzük. Ízlés szerint cukrozzuk. Melegen tálaljuk.

ADVENT

A Fidelio adventi rovatának kiemelt támogatói:

 

Budapesti Nyári Fesztivál

Feledhetetlen nyáresti élmények várják jövőre is a Szabad Tér Színház látogatóit: romantika, dráma, andalító és vérpezsdítő dallamok a Budapesti Nyári Fesztivál helyszínein.

További információ: www.szabadter.hu

 

Esernyős

Óbuda szívében, a békebeli hangulatot máig őrző Fő téren 2014-ben nyitotta meg kapuit a III. kerület kulturális sokszínűségét egyedi profillal kiegészítő Esernyős. A mára népszerűvé vált multifunkcionális intézményben az egész évben látogatható koncertek, képzőművészeti kiállítások és filmvetítések mellett a helyi közösséget erősítő programok zajlanak, valamint kávézó, bisztró és turisztikai infópont és jegyiroda működik.

További információ: www.esernyos.hu

 

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött. 2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

További információ: www.vigado.hu

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz karc

Újra fiatal kritikusokat keres a Müpa

Az évad második felében is folytatódik a Müpa Karc elnevezésű kritikaíró pályázata, amelyre olyan egyedi hangvételű, olvasmányos és közérthető írásokat várnak, amelyek ráirányítják a figyelmet a Müpa tízféle művészeti ágat képviselő előadásaira.
Plusz ornitológia

A madarak énekeit is lekottázzák 

A madarak képesek új dallamok megtanulására, és énekük divatszerűen változhat - mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója az M1 vasárnapi műsorában.
Plusz megemlékezés

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Plusz ajánló

Családi délelőtt - Táncrendkészítő workshop

Nagyon régre nyúlik vissza a Pesti Vigadó bál-története, lassan 190 éve zajlanak ilyen díszes események a házban. Ebben az évben a gyerekeket sem hagyjuk ki belőle, sőt alkotni és felfedezni hívunk minden kis érdeklődőt!
Plusz hír

Kutyáknak, macskáknak, de még a hörcsögöknek is készített lejátszási listákat a Spotify

A svéd vállalat szerint a podcastok egyebek között megnyugtató zenét, "dicsérő szavakat" és színészek által felmondott történeteket kínálnak az otthon hagyott kedvenceknek, hogy enyhítse a gazdáik távollétében esetlegesen érzett stresszt.