Plusz

Hogyan éljük túl a telet? - Gasztro tippek

2018.12.28. 09:35
Ajánlom
Visszavonhatatlanul itt a tél, ki sem látszunk a sok réteg ruha alól, folyton fázunk, és sokkal kevesebb időt töltünk a szabadban, mint meleg időben. Ez a forralt borok, fűszeres teák, tartalmas levesek és egytálételek szezonja.

A nagy hidegben testet-lelket melengető ételeket és italokat részesítünk előnyben, és ilyenkor a forgalmas városi utcákon mindig öröm egy sültgesztenye-árusra bukkanni, akinél egy kicsit meg is melegedhetünk. Körbenéztünk a világban, hol milyen ételek-italok segítenek abban, hogy ilyenkor is a lehető legjobban érezzük magunkat, bárhol is járunk éppen.

Két csodás étel a téli utcákról

  • Sült gesztenye

1 kilogramm egészséges szelídgesztenyét vízzel teli tálba teszünk, majd egyenként éles késsel keresztbevágjuk a tetejüket. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk a sütőpapírral kibélelt tepsit, szépen egymás mellé ültetve a gesztenyéket, úgy, hogy a bevágott rész legyen felül. A konyhában röpke 20 perc alatt csodálatos gesztenyeillat lesz, és amint kihűlt egy picit, már ehetjük is a könnyen megpucolható finomságot.

  • Héjában sült krumpli

4 darab egyforma méretű burgonya, reszelt sajt, bacon, tejföl, snidling, pici só, bors

Tisztára sikáljuk a krumplikat, és alufóliába csavarva készre sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben. Kibontjuk az alufóliát, de benne hagyjuk a burgonyát. Késsel hosszában belevágunk a krumpliba, majd keresztben is, hogy szétnyíljon, és meg tudjuk tölteni a hozzávalókkal. Mindenki ízlésének megfelelően öltöztesse fel a saját krumpliját, ez itt csak egy javaslat: megszórjuk pirított bacondarabokkal, reszelt sajttal, tejföllel, apróra vágott snidlinggel, és sózzuk, borsozzuk. Meleg teával, forralt borral tökéletes téli eledel.

Gyógyító levesek

  • Pho leves (Vietnám)

2 kiló csont, fél kiló marhaszegy, 1 nagy gyömbér, hosszában félbevágva, másfél kiló vöröshagyma, félbevágva, 1 fej fokhagyma, félbevágva, 4 fahéj rúd, 10 szem fekete bors, 3 csillagánizs, só, halszósz, kábé 20 deka rizstészta, 30 deka hátszín, 10 deka szójacsíra, 1 zöldcitrom, friss thai bazsalikom és koriander

Egy nagy lábosban tegyük fel a csontokat főni annyi vízben, hogy ellepje. Forrás után főzzük 10 percig, majd távolítsuk el a tetejéről a habot. Öntsük le a vizet, mossuk le hideg vízzel a csontokat, és tegyük vissza a kimosott lábosba. A félbevágott gyömbért, fokhagymát és hagymát terítsük szét egy tepsiben, és grillezzük meg a sütőben magas hőfokon. 5 perc alatt elkezd feketedni. Vegyük ki a sütőből, és adjuk hozzá a csontokhoz. Egy serpenyőben pirítsuk illatosra a fahéjat, borsot, csillagánizst szintén 5 percig. Dobjuk hozzá a csontokhoz. Tegyük a jól megsózott marhaszegyet a lábosba, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Forrás után vegyük le közepes erősségűre a tüzet. A csendesen gyöngyöző levesről időnként szedjük le a tetején lévő zsiradékot. A marhaszegynek kell legalább másfél-két óra. Amikor megpuhult, tegyük ki egy tálra. Még további 2-3 órát főzzük a levest. Dobjuk ki a csontokat és a fűszereket, szűrjük le a levest, és adjuk hozzá a halszószt. Osszuk szét a rizstésztát 4 mélytányérban, tegyünk egy szelet marhaszegyet és nyers, vékonyra szeletelt hátszínt mindegyikbe, majd öntsük le a forró levessel, és koronázzuk a csírával, bazsalikommal, korianderrel és zöldcitrommal.

Pho_Ha_Noi-144219.jpg

Pho leves (Fotó/Forrás: Unsplash)

  • Minestrone (Olaszország)

2 konzervparadicsom (kockára vágott), 1 kis sűrítettparadicsom-konzerv, 1 parmezánhéj, másfél liter víz, 3 sárgarépa kockára vágva, 1 zeller kockára vágva, 1 vöröshagyma kockára vágva, 4 fokhagymagerezd apróra vágva, 1 teáskanál szárított oregánó, 1 friss rozmaringág, só, bors, 2 babérlevél, 1 konzerv-vörösbab, 1 cukkini kockára vágva, 15 deka ceruzabab, felaprítva, 15 deka csőtészta, egy marék bébispenót, reszelt parmezán

Tegyük a paradicsomot, sűrített paradicsomot, a parmezánhéjat, vizet, zöldségeket (kivéve a babot, ceruzababot, spenótot) és a fűszernövényeket egy kuktába. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony hőmérsékleten főzzük egész éjjel, de legalább 6-8 órát. Ekkor adjuk hozzá a babot és a tésztát, és további 20 percig főzzük. Keverjük bele a spenótot és a ceruzababot, és főzzük még 5 percig. A tálakba szedett forró levesre reszeljünk parmezánt.

Tartalmas egytálételek

  • Tagine (Marokkó)

1 vöröshagyma felaprítva, kevés olaj, 2 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 babérlevél, 1 teáskanál kurkuma, 5-6 szem kardamom, összezúzva, 1 teáskanál fahéj, 10-10 deka aszalt barack és szilva, valamint mazsola, 1 pohárka fehérbor, 1 citrom, 1 evőkanál keményítő, kábé 1 kiló kockára vágott csirkehús, aprított petrezselyem, pirított mandula, kábé 2 deci víz, 15 deka basmati rizs, megfőzve

A hagymát, fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, és illatosra sütjük. Hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket, a csirkehúst, a fehérbort, majd a citrom keményítővel elkevert levét. Ha kell, kevés vizet öntünk alá. Amikor megpuhult a hús, rászórjuk a petrezselymet és a mandulát, és rizzsel tálaljuk. Autentikus tagine-edényben főzve a legjobb.

tagine-144220.jpg

Tagine (Fotó/Forrás: Unsplash)

  • Cassoulet (Franciaország)

80 deka fehér bab (karóbab), 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 szár kakukkfű, 1 babérlevél, egy kisebb sonka, fél kiló malachasaalja, kockára vágva, 1 evőkanál napon szárított paradicsom, 2 konfitált kacsacomb, kacsazsírral, 4 kolbászka, 10 deka zsemlemorzsa

Egy nagy jénai tálba tegyük bele az előzőleg beáztatott, majd leszűrt babot, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy jól ellepje a babot. Tegyük bele a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket és a sonkát. Forraljuk fel, majd fedjük le, és gyöngyözve főzzük két órán át, hogy puha legyen, de még ne essen szét. Ropogósra és aranybarnára süssük egymás után a kacsacombot, a malachasaalját és a kolbászt nagy mennyiségű kacsazsírban, majd szedjük szálakra az omlós kacsahúst.

Dobjuk ki a hagymát és a fűszereket. A sonkát is szedjük szálaira. Nyomjuk ki a fokhagymagerezdeket, és alaposan dolgozzuk össze néhány kanál kacsazsírral. Adjuk hozzá a szárítottparadicsom-pürét.

Szűrjük le a babot, de hagyjuk meg a levét. Öntsük a babot egy kacsazsírral kikent jénai tálba, keverjük össze a maradék kacsazsírral és a húsdarabokkal, és annyi vizet adjunk hozzá, hogy éppen csak ellepje. A cassoulet tetejére szórjunk kevés kacsazsírban pirított zsemlemorzsát, és süssük két órán keresztül 140 fokra előmelegített sütőben. Érdemes időnként megkeverni és a tetejére friss zsemlemorzsát szórni, ami aranybarna kérget képez a tetején. Zöldsalátával tálaljuk.

Két csodás meleg tejes ital

  • Sós karamellás tej (USA)

6 deka kristálycukor, fél deci víz, fél teáskanál só, 3 deka vaj, 6 deci tej, vaníliakivonat, egy deci habtejszín, 1 evőkanál porcukor

salted-150059.jpg

sóskaramell

Ez a nagyszerű amerikai recept a mostanában kivételesen népszerű sós karamellából alkot emlékezetesen finom téli italt.

A kristálycukrot és a vizet beletesszük egy közepes lábosba, felforraljuk, keverés helyett rázogatjuk. Amint aranybarnára vált a cukor színe, azonnal levesszük a tűzről, és villámgyorsan belekeverjük a habtejszínt és a vajat. Ettől a forró massza felhabzik, de ne adjuk fel, kevergessük tovább. Adjuk hozzá a sót. Kanalazzuk a meleg sós karamellát egy pohárba, öntsük rá a felmelegített tejet, díszítsük a porcukorral és a vaníliával felvert tejszínhabbal, majd locsoljunk rá még egy kevés karamellt.

  • Mákos-mandulás fűszeres tej (India)

2 evőkanál fehér mák, 10 szem mandula, 2-3 szem kardamom, kevés cukor, 1 kiskanál kurkuma, 2 evőkanál tisztított vaj, 5 deci tej

Egy gyors látogatás az indiai élelmiszerüzletben, és az alábbi, furcsának hangzó alkotóelemek máris a háztartásunk részeivé válhatnak. Szívmelengető pandzsáb ital, amit előző nap érdemes előkészíteni.

A mandulát és a fehér mákot külön-külön vízben áztatjuk egy éjszakára. Mindkettőt leszűrjük, majd kávédarálóba tesszük, és pépesre őröljük. Ha túl sűrű, fellazítjuk egy kevés vízzel. Felmelegítjük a tisztított vajat egy kisebb lábosban, hozzáadjuk a mákos-mandulás pépet, és addig főzzük, amíg világosbarna lesz, és elválik a lábos falától. Ekkor hozzáadjuk a kardamomot, a tejet és a kurkumát, és kevergetés közben felforraljuk, majd gyorsan alacsony lángra váltunk, és tovább főzzük. Ízlés szerint cukrozzuk. Melegen tálaljuk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Plusz Film

Martin Scorsese újabb dokumentumfilmet rendez Bob Dylanről

Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező dokumentumfilmet készít Bob Dylan legendás énekes, dalszerző, költő 1975-ös turnéjáról.
Plusz kult50

Ismerd meg a Kult50 védnökeit!

Új kategóriákkal és kategóriánként egy-egy szakmai védnökökkel jelentkezik idén a Kult50 harmadik szezonja.
Plusz hír

102 férfira 14 nő jut a hazai kultúra legtekintélyesebb alakjai között

Az MTA összeállította a kortárs magyar kultúra toplistáját. Nádas Péter, Alföldi Róbert és Fischer Iván az élen.
Plusz applikáció

Így találhatsz művészként és szakemberként könnyebben munkát

Szakmai „társkereső” oldal indult egy magyar startup céggel. A StageHive azonban nem a romantika színtere, hanem művészeket és produkciókat hoz össze egymással.