Plusz

Hogyan éljük túl a telet? - Gasztro tippek

2018.12.28. 09:35
Ajánlom
Visszavonhatatlanul itt a tél, ki sem látszunk a sok réteg ruha alól, folyton fázunk, és sokkal kevesebb időt töltünk a szabadban, mint meleg időben. Ez a forralt borok, fűszeres teák, tartalmas levesek és egytálételek szezonja.

A nagy hidegben testet-lelket melengető ételeket és italokat részesítünk előnyben, és ilyenkor a forgalmas városi utcákon mindig öröm egy sültgesztenye-árusra bukkanni, akinél egy kicsit meg is melegedhetünk. Körbenéztünk a világban, hol milyen ételek-italok segítenek abban, hogy ilyenkor is a lehető legjobban érezzük magunkat, bárhol is járunk éppen.

Két csodás étel a téli utcákról

  • Sült gesztenye

1 kilogramm egészséges szelídgesztenyét vízzel teli tálba teszünk, majd egyenként éles késsel keresztbevágjuk a tetejüket. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk a sütőpapírral kibélelt tepsit, szépen egymás mellé ültetve a gesztenyéket, úgy, hogy a bevágott rész legyen felül. A konyhában röpke 20 perc alatt csodálatos gesztenyeillat lesz, és amint kihűlt egy picit, már ehetjük is a könnyen megpucolható finomságot.

  • Héjában sült krumpli

4 darab egyforma méretű burgonya, reszelt sajt, bacon, tejföl, snidling, pici só, bors

Tisztára sikáljuk a krumplikat, és alufóliába csavarva készre sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben. Kibontjuk az alufóliát, de benne hagyjuk a burgonyát. Késsel hosszában belevágunk a krumpliba, majd keresztben is, hogy szétnyíljon, és meg tudjuk tölteni a hozzávalókkal. Mindenki ízlésének megfelelően öltöztesse fel a saját krumpliját, ez itt csak egy javaslat: megszórjuk pirított bacondarabokkal, reszelt sajttal, tejföllel, apróra vágott snidlinggel, és sózzuk, borsozzuk. Meleg teával, forralt borral tökéletes téli eledel.

Gyógyító levesek

  • Pho leves (Vietnám)

2 kiló csont, fél kiló marhaszegy, 1 nagy gyömbér, hosszában félbevágva, másfél kiló vöröshagyma, félbevágva, 1 fej fokhagyma, félbevágva, 4 fahéj rúd, 10 szem fekete bors, 3 csillagánizs, só, halszósz, kábé 20 deka rizstészta, 30 deka hátszín, 10 deka szójacsíra, 1 zöldcitrom, friss thai bazsalikom és koriander

Egy nagy lábosban tegyük fel a csontokat főni annyi vízben, hogy ellepje. Forrás után főzzük 10 percig, majd távolítsuk el a tetejéről a habot. Öntsük le a vizet, mossuk le hideg vízzel a csontokat, és tegyük vissza a kimosott lábosba. A félbevágott gyömbért, fokhagymát és hagymát terítsük szét egy tepsiben, és grillezzük meg a sütőben magas hőfokon. 5 perc alatt elkezd feketedni. Vegyük ki a sütőből, és adjuk hozzá a csontokhoz. Egy serpenyőben pirítsuk illatosra a fahéjat, borsot, csillagánizst szintén 5 percig. Dobjuk hozzá a csontokhoz. Tegyük a jól megsózott marhaszegyet a lábosba, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Forrás után vegyük le közepes erősségűre a tüzet. A csendesen gyöngyöző levesről időnként szedjük le a tetején lévő zsiradékot. A marhaszegynek kell legalább másfél-két óra. Amikor megpuhult, tegyük ki egy tálra. Még további 2-3 órát főzzük a levest. Dobjuk ki a csontokat és a fűszereket, szűrjük le a levest, és adjuk hozzá a halszószt. Osszuk szét a rizstésztát 4 mélytányérban, tegyünk egy szelet marhaszegyet és nyers, vékonyra szeletelt hátszínt mindegyikbe, majd öntsük le a forró levessel, és koronázzuk a csírával, bazsalikommal, korianderrel és zöldcitrommal.

Pho_Ha_Noi-144219.jpg

Pho leves (Fotó/Forrás: Unsplash)

  • Minestrone (Olaszország)

2 konzervparadicsom (kockára vágott), 1 kis sűrítettparadicsom-konzerv, 1 parmezánhéj, másfél liter víz, 3 sárgarépa kockára vágva, 1 zeller kockára vágva, 1 vöröshagyma kockára vágva, 4 fokhagymagerezd apróra vágva, 1 teáskanál szárított oregánó, 1 friss rozmaringág, só, bors, 2 babérlevél, 1 konzerv-vörösbab, 1 cukkini kockára vágva, 15 deka ceruzabab, felaprítva, 15 deka csőtészta, egy marék bébispenót, reszelt parmezán

Tegyük a paradicsomot, sűrített paradicsomot, a parmezánhéjat, vizet, zöldségeket (kivéve a babot, ceruzababot, spenótot) és a fűszernövényeket egy kuktába. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony hőmérsékleten főzzük egész éjjel, de legalább 6-8 órát. Ekkor adjuk hozzá a babot és a tésztát, és további 20 percig főzzük. Keverjük bele a spenótot és a ceruzababot, és főzzük még 5 percig. A tálakba szedett forró levesre reszeljünk parmezánt.

Tartalmas egytálételek

  • Tagine (Marokkó)

1 vöröshagyma felaprítva, kevés olaj, 2 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 babérlevél, 1 teáskanál kurkuma, 5-6 szem kardamom, összezúzva, 1 teáskanál fahéj, 10-10 deka aszalt barack és szilva, valamint mazsola, 1 pohárka fehérbor, 1 citrom, 1 evőkanál keményítő, kábé 1 kiló kockára vágott csirkehús, aprított petrezselyem, pirított mandula, kábé 2 deci víz, 15 deka basmati rizs, megfőzve

A hagymát, fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, és illatosra sütjük. Hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket, a csirkehúst, a fehérbort, majd a citrom keményítővel elkevert levét. Ha kell, kevés vizet öntünk alá. Amikor megpuhult a hús, rászórjuk a petrezselymet és a mandulát, és rizzsel tálaljuk. Autentikus tagine-edényben főzve a legjobb.

tagine-144220.jpg

Tagine (Fotó/Forrás: Unsplash)

  • Cassoulet (Franciaország)

80 deka fehér bab (karóbab), 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 szár kakukkfű, 1 babérlevél, egy kisebb sonka, fél kiló malachasaalja, kockára vágva, 1 evőkanál napon szárított paradicsom, 2 konfitált kacsacomb, kacsazsírral, 4 kolbászka, 10 deka zsemlemorzsa

Egy nagy jénai tálba tegyük bele az előzőleg beáztatott, majd leszűrt babot, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy jól ellepje a babot. Tegyük bele a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket és a sonkát. Forraljuk fel, majd fedjük le, és gyöngyözve főzzük két órán át, hogy puha legyen, de még ne essen szét. Ropogósra és aranybarnára süssük egymás után a kacsacombot, a malachasaalját és a kolbászt nagy mennyiségű kacsazsírban, majd szedjük szálakra az omlós kacsahúst.

Dobjuk ki a hagymát és a fűszereket. A sonkát is szedjük szálaira. Nyomjuk ki a fokhagymagerezdeket, és alaposan dolgozzuk össze néhány kanál kacsazsírral. Adjuk hozzá a szárítottparadicsom-pürét.

Szűrjük le a babot, de hagyjuk meg a levét. Öntsük a babot egy kacsazsírral kikent jénai tálba, keverjük össze a maradék kacsazsírral és a húsdarabokkal, és annyi vizet adjunk hozzá, hogy éppen csak ellepje. A cassoulet tetejére szórjunk kevés kacsazsírban pirított zsemlemorzsát, és süssük két órán keresztül 140 fokra előmelegített sütőben. Érdemes időnként megkeverni és a tetejére friss zsemlemorzsát szórni, ami aranybarna kérget képez a tetején. Zöldsalátával tálaljuk.

Két csodás meleg tejes ital

  • Sós karamellás tej (USA)

6 deka kristálycukor, fél deci víz, fél teáskanál só, 3 deka vaj, 6 deci tej, vaníliakivonat, egy deci habtejszín, 1 evőkanál porcukor

salted-150059.jpg

sóskaramell

Ez a nagyszerű amerikai recept a mostanában kivételesen népszerű sós karamellából alkot emlékezetesen finom téli italt.

A kristálycukrot és a vizet beletesszük egy közepes lábosba, felforraljuk, keverés helyett rázogatjuk. Amint aranybarnára vált a cukor színe, azonnal levesszük a tűzről, és villámgyorsan belekeverjük a habtejszínt és a vajat. Ettől a forró massza felhabzik, de ne adjuk fel, kevergessük tovább. Adjuk hozzá a sót. Kanalazzuk a meleg sós karamellát egy pohárba, öntsük rá a felmelegített tejet, díszítsük a porcukorral és a vaníliával felvert tejszínhabbal, majd locsoljunk rá még egy kevés karamellt.

  • Mákos-mandulás fűszeres tej (India)

2 evőkanál fehér mák, 10 szem mandula, 2-3 szem kardamom, kevés cukor, 1 kiskanál kurkuma, 2 evőkanál tisztított vaj, 5 deci tej

Egy gyors látogatás az indiai élelmiszerüzletben, és az alábbi, furcsának hangzó alkotóelemek máris a háztartásunk részeivé válhatnak. Szívmelengető pandzsáb ital, amit előző nap érdemes előkészíteni.

A mandulát és a fehér mákot külön-külön vízben áztatjuk egy éjszakára. Mindkettőt leszűrjük, majd kávédarálóba tesszük, és pépesre őröljük. Ha túl sűrű, fellazítjuk egy kevés vízzel. Felmelegítjük a tisztított vajat egy kisebb lábosban, hozzáadjuk a mákos-mandulás pépet, és addig főzzük, amíg világosbarna lesz, és elválik a lábos falától. Ekkor hozzáadjuk a kardamomot, a tejet és a kurkumát, és kevergetés közben felforraljuk, majd gyorsan alacsony lángra váltunk, és tovább főzzük. Ízlés szerint cukrozzuk. Melegen tálaljuk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy egész évadon át jelen lesz Izraelben a magyar kultúra

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Izraeli Magyar Kulturális Évad március 15. és október 23. között több mint 50 programmal kínál ízelítőt a magyar kultúra sokszínűségéből.
Plusz hír

Száz művész pályázhat 200 ezer forintra az MMA-nál

A Magyar Művészeti Akadémia ismét három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdet pályázatot száz fő részére, a 2019-2022 közötti időszakra.
Plusz ajánló

Bolondítsd az áprilist az új Fidelióval!

Az ingyenes programmagazin áprilisi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Mohácsi Jánossal, Béres Attilával és Dobozy Borbálával. Lapozz bele online!
Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.