Plusz

Hogyan szervezzünk fesztivált online? Közös munkában a Bánkitó és az Auróra

2020.04.13. 08:50
Ajánlom
Online karanténfesztivált szervezett a Bánkitó és az Auróra, előadásokkal, koncertekkel, jógával, közös beszélgetésekkel. Sok kaput bezár, de sokat meg is nyit a vírushelyzet – mondja Mekler Zsuzsa és Lőrinczy Lia.

Mekler Zsuzsa az Auróra közösségi tér egyik vezetője, programkoordinátora. Lőrinczy Lia a Bánkitó Fesztivál civil-kult programjainak koordinátora.

Az Auróra és a Bánkitó online karanténfesztivált szervez közösen. Honnan származik az ötlet, és milyen kihívásokat találtatok a megvalósításban?

Lőrinczy Lia: Amikor láttuk, hogy ez a helyzet el fog érkezni Magyarországra, szerettük volna megmutatni, hogy a Bánkitó Fesztivál közössége online térben is fenn tud maradni, sőt így azokat a civil kulturális programjainkat is előtérbe helyezhetjük, amelyek az „élő” fesztiválon, a nagy dömpingben a másodvonalba kerülnek.

Ahogy az egészségügyi dolgozóknak van felelőssége, úgy nekünk, kultúrmunkásoknak is van dolgunk, hogy az emberek kicsit jobban érezzék magukat a karanténban.

MeklerZsuzsa-Aurora-094619.jpg

Mekler Zsuzsa (Fotó/Forrás: helsinki.hu)

Mekler Zsuzsa: A legfontosabb célunk közösségünk egyben tartása, ennek több rétege is van. Egyrészt a belső csapat, ami egy csomó szuper önkéntesből áll, aztán a házban lévő civil szervezetekkel bővül, a különböző programok közreműködői,  illetve az Auróra törzsközönsége a még tágabb kör. Ez általában könnyebb a fizikai térben, de most sem sok ezres streamekre törekszünk, hanem arra, hogy

az emberek között éppúgy létrejöjjenek véletlen és termékeny találkozások a virtuális térben, mint ahogy a közösségi házban.

Hasonló képzéseket és beszélgetéseket szervezünk online, amilyenek az Aurórában lenni szoktak, és zenészekkel is gondolkozunk programlehetőségeken.

LL: Teljesen új munkamódszert kellett megtanulnunk. A Marom mint egy ernyőszervezet összefogja az Aurórát, a Zsidó Kultúra 2028-at, a Szabad Tereket és a Bánkitó Fesztivált. A Karanténfesztivál szervezése online konferenciabeszélgetéseken zajlott, több mint száz ember fogott össze.

67126276_2075033609269073_4528010645227962368_o-094506.jpg

Lőrinczy Lia (Fotó/Forrás: Bánkitó Fesztivál)

Nincs egyetértés, hogy meddig tart majd a veszélyhelyzet és a járvány, egyre többen mondják, hogy a nyarat még erre áldozzuk. Ti meddig terveztek?

LL: Nem határoztuk meg, mindig a következő hetet látjuk előre.

MZs: Ez az online működésfenntartható lehet akkor is, ha megszűnik ez a helyzet, és kiegészítheti a „normális” tevékenységünket. Van előnye is, például a Szabad Terek partnerei körében most nem okoz különbséget, ha egy tagunk a VI. kerületben van, a másik pedig Debrecenben, mivel az online programokon keresztül most ugyanolyan lehetőségük van együttműködésekre, mint másoknak, akik ugyanabban a városban élnek.

LL:

Ez a távolság, ami összeköt.

Ez a fajta online munkamódszer forradalmasíthatja nem csak az oktatást, hanem a kultúraszervezést, a közösségépítést is. Az, hogy egy pszichológiai előadást 1600 ember hallgat, teljesen elképzelhetetlen lett volna a megszokott keretek között.

Az Auróra és a Bánkitó közössége is a fiatalabb korosztály. Ők mennyire veszik komolyan a vírushelyzetet?

MZs:

A fiatal és fiatal felnőtt korosztályon belül a mi közönségünk alapvetően tudatos kultúrafogyasztók, akik a társadalmi felelősségvállalásban egyébként is elől járnak. Ez nem csak most, hanem más helyzetekben is tapasztalható.

Mik lesznek még?

MZs: A civil partnereinket egyre szorosabban bevonjuk a munkába, de még nekik is idő kell, hogy adaptálódjanak a helyzethez. Az Aurórában dolgozó civileken kívül a Szabad Terek szövetségeseivel is lehet majd találkozni.

LL: Legtöbb programunk érinti a jelenlegi helyzetet. Volt maszkkészítő workshop egy biológus vezetésével, pszichológust lehetett kérdezni arról, hogy miként bírjuk ki ezt a helyzetet mentálisan, de szó lesz arról is, hogy miként lehet megbirkózni a függőségekkel, akár a drogfüggőséggel a karanténban.

Bankito-3-140711.jpg

Bánkitó Fesztivál (Fotó/Forrás: Bánkitó)

Grecsó Zoltán tart egy tánckurzust, amelynek címe: Élj otthonosan. Az Imprókával improvizációs workshop indul, egy alkalomra nyolc ember tud jelentkezni a Zoomon. A Szájensz Szeánszon különböző tudományágak fontos képviselői tartanak majd előadásokat, két hete Dr. Kőváry Zoltán pszichológus tartott előadást. A Vaskakas Bábszínházzal lesznek gyerekprogramok is. Az AdniJóga olyan szerveződés, akik különböző krízishelyzetben lévő társadalmi csoportokkal jógáznak, dolgoztak már együtt menekültekkel és bántalmazott nőkkel. Minden héten kétszer tartanak jógát, amit online követni lehet. A Malter Filmfesztiválon látható kisfilmek közül pedig minden héten öt filmet elérhetővé teszünk.

MZs: A karanténfesztiválon helyet kapnak olyan programok is, amelyeket az Aurórába terveztünk, például a Tabuk nélkül-sorozat, ennek következő része a szexedukációról szól. Új sorozat az Alkotótárskereső, először a filmesekkel foglalkozunk majd.

Én úgy látom, a vírushelyzet a jót hozza ki az emberekből. Ti mit gondoltok?

LL:

Ez a helyzet rávilágít, mennyire megosztott lett a figyelmünk, és mennyire lényeges az igazán fontos dolgokkal foglalkozni.

Inspiráló, hogy ebben a helyzetben van haszna a programjainknak, segíteni tudunk velük, és hiszek abban, hogy meg tud újulni a figyelmünk, és lesz egy pozitív hosszútávú hatása.

MZs: Sokan mondják, hogy a járvány után majd jobban figyelünk a környezetünkre, a lassabb növekedésre, de én nem vagyok annyira optimista. Én inkább attól tartok, hogy a jelenlegi igazságtalanságok még mélyebbek lesznek, és azok, akik korábban is helyzetben voltak, a saját érdekeiket továbbra is a társadalmi érdekek elé fogják helyezni, ideértve bizonyos gazdasági szereplőket és a politikai hatalommal bírókat.

Az biztos, hogy nagyon sok feladatunk, feladata lesz azoknak, akik eddig is a társadalom igazságosságáért dolgoztak

a civil- és szociális szektorban, érdek- és jogvédelemben, közösségszervezésben, hogy a lehetséges visszaélésekkel szemben tegyenek. A most kezdődő válsághelyzetben még nehezebbé válhat azoknak a társadalmi ügyeknek a képviselete, ahol eddig is erős elnyomással szemben kellett dolgozni.   

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Kapcsolódó

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Plusz interjú

„Ha tudom, hogy ekkora felhajtás lesz, nem csinálom” – Interjú Víg Mihállyal

Akkor is leírok egy mondatot, ha nem vagyok benne biztos, hogy fogok érte pénzt kapni – mondja Víg Mihály zeneszerző, író, aki szeptember 21-én ünnepli 65. születésnapját. A Balaton és a Trabant zenekarok alapító tagjával arról is beszélgettünk, miért lepték meg a róla készült portréfilmre kapott visszajelzések, mi szükséges a dalszerzéshez, és miért lehetséges, hogy mindannyian egy nagy, közös álomban vagyunk.
Plusz ajánló

Muzsikusok és képzőművészek lepik el Bakonybél gyönyörű monostorát – Jön a Gellért Ünnep

Bakonybél aprócska falu, ezernél alig többen lakják, gyönyörű fekvése mellett azonban az itt lakozó szellemiség is elbűvölő. Pár nap múlva a híres rendház a művészeteké lesz: szeptember 24-25-én első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Gellért Ünnepet a Szent Mauríciusz Monostorban.
Plusz hír

Lehetséges, hogy felfedezték Nefertiti királynő régóta keresett sírját

Évek óta eredménytelenül keresik Nefertiti (más átírásban Nofertiti) ókori egyiptomi királynő sírját a régészek, most viszont a neves egyiptológus, Zahi Hawass úgy véli, végre megtalálta, ezzel pedig megoldást kínálhat a régóta tartó Nefertiti-rejtélyre.
Plusz lapszemle

Kulka János: Annyira fura, hogy ez én vagyok

Exkluzív interjút adott az RTL Klubnak Kulka János, aki hamarosan debütáló szólólemezéhez forgat videoklipeket. A színművész betegségéről is vallott, illetve arról, hogy úgy érzi, kevesebb szükség van rá a filmes és a színházi világban.