Plusz

Hogyan szervezzünk fesztivált online? Közös munkában a Bánkitó és az Auróra

2020.04.13. 08:50
Ajánlom
Online karanténfesztivált szervezett a Bánkitó és az Auróra, előadásokkal, koncertekkel, jógával, közös beszélgetésekkel. Sok kaput bezár, de sokat meg is nyit a vírushelyzet – mondja Mekler Zsuzsa és Lőrinczy Lia.

Mekler Zsuzsa az Auróra közösségi tér egyik vezetője, programkoordinátora. Lőrinczy Lia a Bánkitó Fesztivál civil-kult programjainak koordinátora.

Az Auróra és a Bánkitó online karanténfesztivált szervez közösen. Honnan származik az ötlet, és milyen kihívásokat találtatok a megvalósításban?

Lőrinczy Lia: Amikor láttuk, hogy ez a helyzet el fog érkezni Magyarországra, szerettük volna megmutatni, hogy a Bánkitó Fesztivál közössége online térben is fenn tud maradni, sőt így azokat a civil kulturális programjainkat is előtérbe helyezhetjük, amelyek az „élő” fesztiválon, a nagy dömpingben a másodvonalba kerülnek.

Ahogy az egészségügyi dolgozóknak van felelőssége, úgy nekünk, kultúrmunkásoknak is van dolgunk, hogy az emberek kicsit jobban érezzék magukat a karanténban.

MeklerZsuzsa-Aurora-094619.jpg

Mekler Zsuzsa (Fotó/Forrás: helsinki.hu)

Mekler Zsuzsa: A legfontosabb célunk közösségünk egyben tartása, ennek több rétege is van. Egyrészt a belső csapat, ami egy csomó szuper önkéntesből áll, aztán a házban lévő civil szervezetekkel bővül, a különböző programok közreműködői,  illetve az Auróra törzsközönsége a még tágabb kör. Ez általában könnyebb a fizikai térben, de most sem sok ezres streamekre törekszünk, hanem arra, hogy

az emberek között éppúgy létrejöjjenek véletlen és termékeny találkozások a virtuális térben, mint ahogy a közösségi házban.

Hasonló képzéseket és beszélgetéseket szervezünk online, amilyenek az Aurórában lenni szoktak, és zenészekkel is gondolkozunk programlehetőségeken.

LL: Teljesen új munkamódszert kellett megtanulnunk. A Marom mint egy ernyőszervezet összefogja az Aurórát, a Zsidó Kultúra 2028-at, a Szabad Tereket és a Bánkitó Fesztivált. A Karanténfesztivál szervezése online konferenciabeszélgetéseken zajlott, több mint száz ember fogott össze.

67126276_2075033609269073_4528010645227962368_o-094506.jpg

Lőrinczy Lia (Fotó/Forrás: Bánkitó Fesztivál)

Nincs egyetértés, hogy meddig tart majd a veszélyhelyzet és a járvány, egyre többen mondják, hogy a nyarat még erre áldozzuk. Ti meddig terveztek?

LL: Nem határoztuk meg, mindig a következő hetet látjuk előre.

MZs: Ez az online működésfenntartható lehet akkor is, ha megszűnik ez a helyzet, és kiegészítheti a „normális” tevékenységünket. Van előnye is, például a Szabad Terek partnerei körében most nem okoz különbséget, ha egy tagunk a VI. kerületben van, a másik pedig Debrecenben, mivel az online programokon keresztül most ugyanolyan lehetőségük van együttműködésekre, mint másoknak, akik ugyanabban a városban élnek.

LL:

Ez a távolság, ami összeköt.

Ez a fajta online munkamódszer forradalmasíthatja nem csak az oktatást, hanem a kultúraszervezést, a közösségépítést is. Az, hogy egy pszichológiai előadást 1600 ember hallgat, teljesen elképzelhetetlen lett volna a megszokott keretek között.

Az Auróra és a Bánkitó közössége is a fiatalabb korosztály. Ők mennyire veszik komolyan a vírushelyzetet?

MZs:

A fiatal és fiatal felnőtt korosztályon belül a mi közönségünk alapvetően tudatos kultúrafogyasztók, akik a társadalmi felelősségvállalásban egyébként is elől járnak. Ez nem csak most, hanem más helyzetekben is tapasztalható.

Mik lesznek még?

MZs: A civil partnereinket egyre szorosabban bevonjuk a munkába, de még nekik is idő kell, hogy adaptálódjanak a helyzethez. Az Aurórában dolgozó civileken kívül a Szabad Terek szövetségeseivel is lehet majd találkozni.

LL: Legtöbb programunk érinti a jelenlegi helyzetet. Volt maszkkészítő workshop egy biológus vezetésével, pszichológust lehetett kérdezni arról, hogy miként bírjuk ki ezt a helyzetet mentálisan, de szó lesz arról is, hogy miként lehet megbirkózni a függőségekkel, akár a drogfüggőséggel a karanténban.

Bankito-3-140711.jpg

Bánkitó Fesztivál (Fotó/Forrás: Bánkitó)

Grecsó Zoltán tart egy tánckurzust, amelynek címe: Élj otthonosan. Az Imprókával improvizációs workshop indul, egy alkalomra nyolc ember tud jelentkezni a Zoomon. A Szájensz Szeánszon különböző tudományágak fontos képviselői tartanak majd előadásokat, két hete Dr. Kőváry Zoltán pszichológus tartott előadást. A Vaskakas Bábszínházzal lesznek gyerekprogramok is. Az AdniJóga olyan szerveződés, akik különböző krízishelyzetben lévő társadalmi csoportokkal jógáznak, dolgoztak már együtt menekültekkel és bántalmazott nőkkel. Minden héten kétszer tartanak jógát, amit online követni lehet. A Malter Filmfesztiválon látható kisfilmek közül pedig minden héten öt filmet elérhetővé teszünk.

MZs: A karanténfesztiválon helyet kapnak olyan programok is, amelyeket az Aurórába terveztünk, például a Tabuk nélkül-sorozat, ennek következő része a szexedukációról szól. Új sorozat az Alkotótárskereső, először a filmesekkel foglalkozunk majd.

Én úgy látom, a vírushelyzet a jót hozza ki az emberekből. Ti mit gondoltok?

LL:

Ez a helyzet rávilágít, mennyire megosztott lett a figyelmünk, és mennyire lényeges az igazán fontos dolgokkal foglalkozni.

Inspiráló, hogy ebben a helyzetben van haszna a programjainknak, segíteni tudunk velük, és hiszek abban, hogy meg tud újulni a figyelmünk, és lesz egy pozitív hosszútávú hatása.

MZs: Sokan mondják, hogy a járvány után majd jobban figyelünk a környezetünkre, a lassabb növekedésre, de én nem vagyok annyira optimista. Én inkább attól tartok, hogy a jelenlegi igazságtalanságok még mélyebbek lesznek, és azok, akik korábban is helyzetben voltak, a saját érdekeiket továbbra is a társadalmi érdekek elé fogják helyezni, ideértve bizonyos gazdasági szereplőket és a politikai hatalommal bírókat.

Az biztos, hogy nagyon sok feladatunk, feladata lesz azoknak, akik eddig is a társadalom igazságosságáért dolgoztak

a civil- és szociális szektorban, érdek- és jogvédelemben, közösségszervezésben, hogy a lehetséges visszaélésekkel szemben tegyenek. A most kezdődő válsághelyzetben még nehezebbé válhat azoknak a társadalmi ügyeknek a képviselete, ahol eddig is erős elnyomással szemben kellett dolgozni.   

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Kapcsolódó

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Plusz hír

Szívrohamot kapott Brian May, a Queen gitárosa

A legendás rocker életveszélyes állapotban volt. Mint mondja, most már ő is csatlakozott „a klubhoz”. Szerencsére jobban van.
Plusz aukció

Kulka János, Bereményi Géza és Alföldi Róbert aukcióra bocsátják értékes tárgyaikat

A Könyvhajlék elnevezésű árverésen neves művészek, alkotók ajánlják fel a számukra értékes tárgyaikat, a bevételekből hajléktalan embereken segítenek.
Plusz magazin

Milyen lenne Blaha Lujza vagy Mikszáth Insta-profilja?

Középiskolások bújnak történelmi alakok bőrébe, hogy modernizálják őket. Színészlegenda csap össze mecénással, vasminiszter küzd generálissal, újságíró néz farkasszemet innovátorral az Esterházy Magyarország Alapítvány által életre hívott Estöri Kreatív Történelmi Verseny negyedik évadjában.
Plusz hír

Ne térjünk vissza a „normálishoz”! – Nyilatkozat az emberiség védelmében

Több mint 150 magyar művész, tudós, értelmiségi csatlakozott ahhoz a pár nappal ezelőtt Párizsban megfogalmazott nemzetközi felhíváshoz, amely a vírus utáni időszakra készülő emberiséget szólítja meg.