Plusz

Hogyan szervezzünk fesztivált online? Közös munkában a Bánkitó és az Auróra

2020.04.13. 08:50
Ajánlom
Online karanténfesztivált szervezett a Bánkitó és az Auróra, előadásokkal, koncertekkel, jógával, közös beszélgetésekkel. Sok kaput bezár, de sokat meg is nyit a vírushelyzet – mondja Mekler Zsuzsa és Lőrinczy Lia.

Mekler Zsuzsa az Auróra közösségi tér egyik vezetője, programkoordinátora. Lőrinczy Lia a Bánkitó Fesztivál civil-kult programjainak koordinátora.

Az Auróra és a Bánkitó online karanténfesztivált szervez közösen. Honnan származik az ötlet, és milyen kihívásokat találtatok a megvalósításban?

Lőrinczy Lia: Amikor láttuk, hogy ez a helyzet el fog érkezni Magyarországra, szerettük volna megmutatni, hogy a Bánkitó Fesztivál közössége online térben is fenn tud maradni, sőt így azokat a civil kulturális programjainkat is előtérbe helyezhetjük, amelyek az „élő” fesztiválon, a nagy dömpingben a másodvonalba kerülnek.

Ahogy az egészségügyi dolgozóknak van felelőssége, úgy nekünk, kultúrmunkásoknak is van dolgunk, hogy az emberek kicsit jobban érezzék magukat a karanténban.

MeklerZsuzsa-Aurora-094619.jpg

Mekler Zsuzsa (Fotó/Forrás: helsinki.hu)

Mekler Zsuzsa: A legfontosabb célunk közösségünk egyben tartása, ennek több rétege is van. Egyrészt a belső csapat, ami egy csomó szuper önkéntesből áll, aztán a házban lévő civil szervezetekkel bővül, a különböző programok közreműködői,  illetve az Auróra törzsközönsége a még tágabb kör. Ez általában könnyebb a fizikai térben, de most sem sok ezres streamekre törekszünk, hanem arra, hogy

az emberek között éppúgy létrejöjjenek véletlen és termékeny találkozások a virtuális térben, mint ahogy a közösségi házban.

Hasonló képzéseket és beszélgetéseket szervezünk online, amilyenek az Aurórában lenni szoktak, és zenészekkel is gondolkozunk programlehetőségeken.

LL: Teljesen új munkamódszert kellett megtanulnunk. A Marom mint egy ernyőszervezet összefogja az Aurórát, a Zsidó Kultúra 2028-at, a Szabad Tereket és a Bánkitó Fesztivált. A Karanténfesztivál szervezése online konferenciabeszélgetéseken zajlott, több mint száz ember fogott össze.

67126276_2075033609269073_4528010645227962368_o-094506.jpg

Lőrinczy Lia (Fotó/Forrás: Bánkitó Fesztivál)

Nincs egyetértés, hogy meddig tart majd a veszélyhelyzet és a járvány, egyre többen mondják, hogy a nyarat még erre áldozzuk. Ti meddig terveztek?

LL: Nem határoztuk meg, mindig a következő hetet látjuk előre.

MZs: Ez az online működésfenntartható lehet akkor is, ha megszűnik ez a helyzet, és kiegészítheti a „normális” tevékenységünket. Van előnye is, például a Szabad Terek partnerei körében most nem okoz különbséget, ha egy tagunk a VI. kerületben van, a másik pedig Debrecenben, mivel az online programokon keresztül most ugyanolyan lehetőségük van együttműködésekre, mint másoknak, akik ugyanabban a városban élnek.

LL:

Ez a távolság, ami összeköt.

Ez a fajta online munkamódszer forradalmasíthatja nem csak az oktatást, hanem a kultúraszervezést, a közösségépítést is. Az, hogy egy pszichológiai előadást 1600 ember hallgat, teljesen elképzelhetetlen lett volna a megszokott keretek között.

Az Auróra és a Bánkitó közössége is a fiatalabb korosztály. Ők mennyire veszik komolyan a vírushelyzetet?

MZs:

A fiatal és fiatal felnőtt korosztályon belül a mi közönségünk alapvetően tudatos kultúrafogyasztók, akik a társadalmi felelősségvállalásban egyébként is elől járnak. Ez nem csak most, hanem más helyzetekben is tapasztalható.

Mik lesznek még?

MZs: A civil partnereinket egyre szorosabban bevonjuk a munkába, de még nekik is idő kell, hogy adaptálódjanak a helyzethez. Az Aurórában dolgozó civileken kívül a Szabad Terek szövetségeseivel is lehet majd találkozni.

LL: Legtöbb programunk érinti a jelenlegi helyzetet. Volt maszkkészítő workshop egy biológus vezetésével, pszichológust lehetett kérdezni arról, hogy miként bírjuk ki ezt a helyzetet mentálisan, de szó lesz arról is, hogy miként lehet megbirkózni a függőségekkel, akár a drogfüggőséggel a karanténban.

Bankito-3-140711.jpg

Bánkitó Fesztivál (Fotó/Forrás: Bánkitó)

Grecsó Zoltán tart egy tánckurzust, amelynek címe: Élj otthonosan. Az Imprókával improvizációs workshop indul, egy alkalomra nyolc ember tud jelentkezni a Zoomon. A Szájensz Szeánszon különböző tudományágak fontos képviselői tartanak majd előadásokat, két hete Dr. Kőváry Zoltán pszichológus tartott előadást. A Vaskakas Bábszínházzal lesznek gyerekprogramok is. Az AdniJóga olyan szerveződés, akik különböző krízishelyzetben lévő társadalmi csoportokkal jógáznak, dolgoztak már együtt menekültekkel és bántalmazott nőkkel. Minden héten kétszer tartanak jógát, amit online követni lehet. A Malter Filmfesztiválon látható kisfilmek közül pedig minden héten öt filmet elérhetővé teszünk.

MZs: A karanténfesztiválon helyet kapnak olyan programok is, amelyeket az Aurórába terveztünk, például a Tabuk nélkül-sorozat, ennek következő része a szexedukációról szól. Új sorozat az Alkotótárskereső, először a filmesekkel foglalkozunk majd.

Én úgy látom, a vírushelyzet a jót hozza ki az emberekből. Ti mit gondoltok?

LL:

Ez a helyzet rávilágít, mennyire megosztott lett a figyelmünk, és mennyire lényeges az igazán fontos dolgokkal foglalkozni.

Inspiráló, hogy ebben a helyzetben van haszna a programjainknak, segíteni tudunk velük, és hiszek abban, hogy meg tud újulni a figyelmünk, és lesz egy pozitív hosszútávú hatása.

MZs: Sokan mondják, hogy a járvány után majd jobban figyelünk a környezetünkre, a lassabb növekedésre, de én nem vagyok annyira optimista. Én inkább attól tartok, hogy a jelenlegi igazságtalanságok még mélyebbek lesznek, és azok, akik korábban is helyzetben voltak, a saját érdekeiket továbbra is a társadalmi érdekek elé fogják helyezni, ideértve bizonyos gazdasági szereplőket és a politikai hatalommal bírókat.

Az biztos, hogy nagyon sok feladatunk, feladata lesz azoknak, akik eddig is a társadalom igazságosságáért dolgoztak

a civil- és szociális szektorban, érdek- és jogvédelemben, közösségszervezésben, hogy a lehetséges visszaélésekkel szemben tegyenek. A most kezdődő válsághelyzetben még nehezebbé válhat azoknak a társadalmi ügyeknek a képviselete, ahol eddig is erős elnyomással szemben kellett dolgozni.   

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Kapcsolódó

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.