Plusz

Hol szerezheted be a város legjobb sonkáját?

2019.04.22. 09:25
Ajánlom
Íme néhány hely, ahol nemcsak a húsvéti menü ékességét szerezhetjük be, de még néhány jó szóban is reménykedhetünk.

MészárSteak

  • Cím: Hegyvidék Bevásárlóközpont (Bp. XII. ker., Apor Vilmos tér 11-12.)

Sok vendéglátós és gasztroarc jár például Gál Józsihoz, a nagyszájú hentesutánzatához húsért és néhány jó szóért is. Csontos darabolt parasztsonkáért, kötözött sonkáért, tarjáért is lehet menni hozzájuk, a minőség és a profizmus garantált. Józsinak nincs hentesvégzettsége, mégis ő az, aki először árult tisztességes, sütni való marhahúst. Megfelelő gyakorlat szerint bontott marhát, tanítja a vevőt, miközben ő is tanul a séfektől. Kizárólag szintetikus hormonoktól, antibiotikumoktól, növényvédő szerektől és vegyszermaradványoktól mentes hústerméket árusítanak.

meszar-162535.jpg

MészárSteak

A Sonkás

  • Cím: Fény utcai piac IV/25 (Bp. II. ker., Lövőház utca 12.)

Gódor András, a Sonkás 2006 óta árul sonkát Budapesten, a Fény utcai piac felső szintjén. Kínálatának gerincét 30-féle szárított, hatféle füstölt, valamint számos főtt és sült sonka adja, de a Sonkásnál mangalicasonka is kapható. Olasz, spanyol, mediterrán, szlovén sonkákat, nemzetközi összehasonlításban is helytálló főtt-füstölt mangalicasonkát lehet kapni – természetesen a Sonkás saját készítménye.

sonkas-feny-utcai-piac-40864-620x390-162535.jpg

A Sonkás a Fény utcai piacon

Steak Shop

  • Cím: Vásárcsarnok alagsor (Bp. IX. ker., Vámház krt. 1–3.)

A város egyik legtutibb húsforrása a Vásárcsarnok alagsorában, az Aldi mellett található Steak Shop. Mindegy, hogy karajt, tarját, rib eye-t, fillet mignon steaket vagy éppen füstölt sonkát keresünk, az áru biztosan prémiumminőségű, és a kiszolgálás is hozzáértő. Vágó Ákosék eligazítják a vevőt a húsfajták között, ajánlanak is, ha elárulja nekik, hogy milyen vacsorát tervez.

steakshop-162535.jpg

Steak Shop

Fejléckép: Pexels

Van-e élet a főtt sonkán túl?

Kapcsolódó

Van-e élet a főtt sonkán túl?

A húsvéti menü az egyik legmasszívabb gasztronómiai hagyományunk, tízből tizenegy asztalon ugyanazok a tételek sorakoznak. De vajon van-e élet a főtt sonka-főtt tojás-kalács triászon túl? Segal Viktor csúcsséftől azt is megtudjuk, hogyan vásároljunk sonkát húsvétra, ha biztosra akarunk menni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

„A legelsők közt omlott össze és az utolsó lesz, ami talpra áll” – válságban a magyar zeneipar 

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.
Plusz interjú

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Plusz hír

Virtuális hagyományaink – Pályázatot hirdet a Hagyományok Háza

A tender online népművészeti módszertani tartalmak elkészítésére szól, a felhívás benyújtási határideje április 15.
Plusz mti

Rekordokat dönt a Netflix és a YouTube a járvány idején

A Netflix jegyzi a legtöbb, 59 millió letöltést a YouTube, az Amazon Prime és a Disney+ előtt 2020 első negyedévében.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné – Náray Erika mesét mond Bíborkáról és a tündérekről

Folytatódik a Fidelio Matiné vasárnapi sorozata gyerekeknek. Ma – a Rózsavölgyi Szalon együttműködésével – Náray Erika színművész mond mesét Bíborkáról és a varázsfőzetről, meg persze a tündérbirodalomról.