Plusz

Holokauszttagadókkal harcol Rachel Weisz a Budapesti Zsidó Filmfesztiválon

2016.11.14. 08:58
Ajánlom
A Rachel Weisz főszereplésével készült Tagadás című film nyitja a november 17. és 20. között zajló 5. Budapesti Zsidó Filmfesztivált, amelynek a Művész Mozi és a Kino Cafe Mozi ad otthont.

A fesztivál a valós eseményeket feldolgozó Tagadás című filmmel indul, amely a holokauszttagadás és a véleményszabadság témáját járja körül. Deborah Lipstadt (Rachel Weisz) amerikai történésznek bíróság előtt kell megvédenie igazát - és ezzel együtt a 20. századi történelem legborzalmasabb tényeit -, amikor könyve miatt egy ismert brit holokauszttagadó - akit Timothy Spall alakít - rágalmazásért bepereli és teátrálisan 1000 dollárt ajánl fel annak, aki cáfolhatatlan bizonyítékkal szolgál a gázkamrák egykor volt létezésére.

GettyImages-594427832

GettyImages-594427832 (Fotó/Forrás: Dimitrios Kambouris / Getty Images Hungary)

A fesztivál díszvendége Deborah Lipstadt, akivel a november 17-i megnyitó mellett a fesztivál zárónapján egy, a holokauszttagadásról szóló beszélgetésen találkozhatnak az érdeklődők.

 A válogatás több filmje is felveti a múlttal való szembenézés és annak elkerülésének a kérdéseit. A filmfesztivál kísérőprogramjai között tematikus beszélgetések és a Hosszúlépés városi sétái szerepelnek. A teljes program a www.zsifi.org weboldalon elérhető.

A filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidó kultúra rendkívül színes és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról. A program összeállításánál döntő szempont mind a nemzetiségi, mind a műfaji sokszínűség. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Will Smith sokat tesz a magyar országimázsért

Ezúttal a Lánchíd tetején lejtett örömtáncot lejt, így búcsúzik Magyarországtól.
Plusz hír

Ritka, a zsidó háborúból származó érmére bukkantak

Nemcsak az a történelmi kor különleges, ahonnan az érme származik, hanem maga a lelet is. Egészen más felirat áll rajta, mint a korabeli pénzeken.
Plusz magazin

Egy póknak köszönhetik függetlenségüket a skótok

A skótok mitikus királyának, I. Róbertnek kalandos élete volt - a mesebeli történések pedig a halálával sem szakadtak meg.
Plusz

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Dés László-koncert és Molnár Ferenc sikerdarab

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Jónás Vera Duó, Szőke András, Dés László Nagy utazás koncertje és Molnár Ferenc sikerdarabja, A testőr. A Kultkikötő soron következő, negyedik hétvégéjén is gondoskodik a kulturális programokra szomjazó nyaralók és a Balaton-környékén élők szórakoztatásáról.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Irtó kínos, de várom a Mamma miát!

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. A júliusi szám tartalmából.