Plusz

Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

2021.06.14. 13:40
Ajánlom
Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.
Johann_Ender_-_Portrait_of_Ferenc_Szechenyi-111958.jpg

Johann Ender portréja gróf Széchényi Ferencről, 1823. (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)

Széchényi Ferenc gróf 1802. november 25-én ajándékozta a magyar nemzetnek tudományos gyűjteményét, így ezt a napot a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának dátumaként tartják számon. Az Hommage a Széchényi Ferenc összművészeti fesztivál célja, hogy megidézze a múzeum alapításának idejét és az alapító életét. Széchényi Ferenc korának virágzó kulturális életét, a korszak zenei világát és az akkor megalakuló nyilvános múzeumok szellemiségét a Nemzeti Múzeumban őrzött ritka műkincsek idézik meg, s így több művészeti ág is szerephez jut az esemény alkalmával.

Nem sokkal halála után Széchényi Ferenc fiai egy képet rendeltek édesapjukról Johann Ender (1783-1854) festőtől (300 aranyért) annak ellenére, hogy atyjuk még életében megtiltotta, hogy halála után bármiféle ábrázolást készítsenek róla. A reprezentatív festményt az osztrák művész 1823-ban készítette el római tartózkodása alatt, majd a képet Bécsben is kiállították. Mint Gödölle Mátyás művészettörténész kiemelte, ez a kép volt az első, amely az alapítás után kifejezetten a Magyar Nemzeti Múzeum számára készült. Bő négy évtizeddel később az alapítót az Aranygyapjas Rend díszruhájában ábrázoló festményt a közadakozásból kialakított és Széchényiről elnevezett könyvtárteremben helyezték el. Ma is itt látható, de tulajdonképpen nem csak itt, hanem immár a terem ablakán kitekintve is, a múzeum főhomlokzata előtt, bronzba öntve. Gróf Széchényi Ferenc első és máig egyetlen köztéri szobrát 1902-ben, a Nemzeti Múzeum alapításának 100. évfordulója alkalmából állították fel a Múzeumkertben - olvasható a Magyar Múzeumok oldalán.

Az összművészeti fesztivál keretében a múzeum rotundájában június 17-től interaktív padlóvetítés mutatja be a nagyharsányi római kori villa apszismozaikjának rekonstrukcióját.

A Baranya megyei Nagyharsány mellett, a Szársomlyó-hegy lábánál a római császárkori elit egyik befolyásos, szenátori rangú családja vidéki luxusrezidenciát építtetett magának; a Seuso kutatási projekt keretében az MNM 2016 óta végzi a villa feltárását. Az ásatások során előkerült az épület fényűző lakomaterme, amelyet pompás, de azóta jelentős részben elpusztult mozaikpadló díszített. A fennmaradt mozaiktöredékeket felhasználva az MNM munkatársai, a 4iG Nyrt. szakembereinek segítségével eredeti méretben digitálisan rekonstruálták a villa apszisának mozaikpadlóját.

Június 18-án Itáliai emlékek címmel múzeumkerti sétán vehetnek részt az érdeklődők Sóti Lajos történész, muzeológus vezetésével, aki többek között elmeséli majd, hogyan kerültek itáliai emlékek a múzeum kertjébe, ki volt Alessandro Monti, és miért lehet az ő alakjával kétszer is találkozni a Múzeumkertben vagy hogy milyen ókori és modern olasz emlékek rejtőznek a fák lombjai alatt.

Ha a függöny lehull, színésznők és titkaik címmel online tárlatvezetés és dokumentumdráma mutatja be a régi korok magyar színésznőinek életét. A tárlatvezetés során kiderül majd, hogy ki volt Molnár Ferenc legnagyobb szerelme, melyik híres magyar színésznő küldött haza a II. világháború után egy kalapot maga helyett, valamint a híres magyar filmszínésznők életének számos további rejtélye. A vezetéshez kapcsolódó, Közben című dokumentumdráma Gobbi Hilda színésznő alakját idézi meg.

Mitológia és művészet a Seuso-kincs tárgyain címmel június 19-én Bollók Ádám régész mutatja be tárlatvezetésén a Seuso-kincs ezüstedényeit és a késő római kor társadalmi viszonyait.

Ugyanezen a napon "A leghosszabb század nagyjai" - a 19. század története címmel Berta Erika történész, muzeológus a reformkortól az I. világháború kitöréséig követi végig Magyarország történelmét, megidézve Széchényi Ferenc alakját, a reformkort, a márciusi ifjakat, a kiegyezés időszakát, majd a dualizmus mindennapjait.

budapest_sound_collective-duboczky_gergely_foto-nagy_attila-100009.jpg

A Budapest Sound Collective és Dubóczky Gergely (Fotó/Forrás: Nagy Attila)

A fesztivál részeként nyílik meg június 19-én a ferencvárosi MNM Málenkij Robot Emlékhelyen A pokol bugyrai... "Málenkij robot" és Gulág - Kényszermunka a Szovjetunióban - Sorsokban elbeszélve című szabadtéri kiállítás, melyhez este a Nemzeti Múzeum dísztermében koncert is kapcsolódik. A Budapest Sound Collective estjének műsorán Haydn 80. szimfóniája és Mozart d-moll zongoraversenye, zongorán közreműködik Fejérvári Zoltán, vezényel Dubóczky Gergely.
    

Az Hommage a Széchényi Ferenc fesztivál programjairól ITT olvashat.

 

Fejléckép: gróf Széchényi Ferenc / Johann Ender portréja Széchényi Ferencről (részlet), Magyar Nemzeti Múzeum

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kutrik Bence, Dobri Dániel és Balogh Máté is Artisjus-díjat kapott

Összesen tizenkét zeneszerző, szövegíró, illetve alkotói közösség munkáját ismerték el. Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám pedig posztumusz életműdíjat kapott a szerzői egyesülettől.
Plusz ajánló

Jubileumi évadot hirdetett a 60 éves Gyulai Várszínház

A hatvanéves Gyulai Várszínház által kínált összművészeti programsorozat kiemelkedő eseményei a X. Színházi Olimpia nemzetközi előadásai, saját szervezésű színházi fesztiválok, saját színházi bemutatók, a Free Zenei Fesztivál és az Irodalmi Humorfesztivál.
Plusz ajánló

Világsztár hegedűs, Petőfi táncban és egy kiállítás Budapestről – Sokszínű hétvégét ígér a Margitszigeti Színház

Pénteken a közönség részt vehet egy varázslatos nyitókoncerten Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész vendégszereplésével a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, vasárnap pedig egy fergeteges táncjátékkal várnak mindenkit Petőfi életének legszebb pillanatairól.
Plusz hír

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz hír

Kováts Adél színművész és Sumonyi Papp Zoltán költő, író is a XIII. kerület díszpolgára lett

85 éves a XIII. kerület. Ebből az alkalomból Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Kováts Adél Kossuth-díjas színművésznek, Dr. Simonyi András diplomatának és Sumonyi Papp Zoltán József Attila-díjas költőnek, írónak.