Plusz

Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

2021.06.14. 13:40
Ajánlom
Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.
Johann_Ender_-_Portrait_of_Ferenc_Szechenyi-111958.jpg

Johann Ender portréja gróf Széchényi Ferencről, 1823. (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)

Széchényi Ferenc gróf 1802. november 25-én ajándékozta a magyar nemzetnek tudományos gyűjteményét, így ezt a napot a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának dátumaként tartják számon. Az Hommage a Széchényi Ferenc összművészeti fesztivál célja, hogy megidézze a múzeum alapításának idejét és az alapító életét. Széchényi Ferenc korának virágzó kulturális életét, a korszak zenei világát és az akkor megalakuló nyilvános múzeumok szellemiségét a Nemzeti Múzeumban őrzött ritka műkincsek idézik meg, s így több művészeti ág is szerephez jut az esemény alkalmával.

Nem sokkal halála után Széchényi Ferenc fiai egy képet rendeltek édesapjukról Johann Ender (1783-1854) festőtől (300 aranyért) annak ellenére, hogy atyjuk még életében megtiltotta, hogy halála után bármiféle ábrázolást készítsenek róla. A reprezentatív festményt az osztrák művész 1823-ban készítette el római tartózkodása alatt, majd a képet Bécsben is kiállították. Mint Gödölle Mátyás művészettörténész kiemelte, ez a kép volt az első, amely az alapítás után kifejezetten a Magyar Nemzeti Múzeum számára készült. Bő négy évtizeddel később az alapítót az Aranygyapjas Rend díszruhájában ábrázoló festményt a közadakozásból kialakított és Széchényiről elnevezett könyvtárteremben helyezték el. Ma is itt látható, de tulajdonképpen nem csak itt, hanem immár a terem ablakán kitekintve is, a múzeum főhomlokzata előtt, bronzba öntve. Gróf Széchényi Ferenc első és máig egyetlen köztéri szobrát 1902-ben, a Nemzeti Múzeum alapításának 100. évfordulója alkalmából állították fel a Múzeumkertben - olvasható a Magyar Múzeumok oldalán.

Az összművészeti fesztivál keretében a múzeum rotundájában június 17-től interaktív padlóvetítés mutatja be a nagyharsányi római kori villa apszismozaikjának rekonstrukcióját.

A Baranya megyei Nagyharsány mellett, a Szársomlyó-hegy lábánál a római császárkori elit egyik befolyásos, szenátori rangú családja vidéki luxusrezidenciát építtetett magának; a Seuso kutatási projekt keretében az MNM 2016 óta végzi a villa feltárását. Az ásatások során előkerült az épület fényűző lakomaterme, amelyet pompás, de azóta jelentős részben elpusztult mozaikpadló díszített. A fennmaradt mozaiktöredékeket felhasználva az MNM munkatársai, a 4iG Nyrt. szakembereinek segítségével eredeti méretben digitálisan rekonstruálták a villa apszisának mozaikpadlóját.

Június 18-án Itáliai emlékek címmel múzeumkerti sétán vehetnek részt az érdeklődők Sóti Lajos történész, muzeológus vezetésével, aki többek között elmeséli majd, hogyan kerültek itáliai emlékek a múzeum kertjébe, ki volt Alessandro Monti, és miért lehet az ő alakjával kétszer is találkozni a Múzeumkertben vagy hogy milyen ókori és modern olasz emlékek rejtőznek a fák lombjai alatt.

Ha a függöny lehull, színésznők és titkaik címmel online tárlatvezetés és dokumentumdráma mutatja be a régi korok magyar színésznőinek életét. A tárlatvezetés során kiderül majd, hogy ki volt Molnár Ferenc legnagyobb szerelme, melyik híres magyar színésznő küldött haza a II. világháború után egy kalapot maga helyett, valamint a híres magyar filmszínésznők életének számos további rejtélye. A vezetéshez kapcsolódó, Közben című dokumentumdráma Gobbi Hilda színésznő alakját idézi meg.

Mitológia és művészet a Seuso-kincs tárgyain címmel június 19-én Bollók Ádám régész mutatja be tárlatvezetésén a Seuso-kincs ezüstedényeit és a késő római kor társadalmi viszonyait.

Ugyanezen a napon "A leghosszabb század nagyjai" - a 19. század története címmel Berta Erika történész, muzeológus a reformkortól az I. világháború kitöréséig követi végig Magyarország történelmét, megidézve Széchényi Ferenc alakját, a reformkort, a márciusi ifjakat, a kiegyezés időszakát, majd a dualizmus mindennapjait.

budapest_sound_collective-duboczky_gergely_foto-nagy_attila-100009.jpg

A Budapest Sound Collective és Dubóczky Gergely (Fotó/Forrás: Nagy Attila)

A fesztivál részeként nyílik meg június 19-én a ferencvárosi MNM Málenkij Robot Emlékhelyen A pokol bugyrai... "Málenkij robot" és Gulág - Kényszermunka a Szovjetunióban - Sorsokban elbeszélve című szabadtéri kiállítás, melyhez este a Nemzeti Múzeum dísztermében koncert is kapcsolódik. A Budapest Sound Collective estjének műsorán Haydn 80. szimfóniája és Mozart d-moll zongoraversenye, zongorán közreműködik Fejérvári Zoltán, vezényel Dubóczky Gergely.
    

Az Hommage a Széchényi Ferenc fesztivál programjairól ITT olvashat.

 

Fejléckép: gróf Széchényi Ferenc / Johann Ender portréja Széchényi Ferencről (részlet), Magyar Nemzeti Múzeum

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.