Plusz

Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

2021.06.14. 13:40
Ajánlom
Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.
Johann_Ender_-_Portrait_of_Ferenc_Szechenyi-111958.jpg

Johann Ender portréja gróf Széchényi Ferencről, 1823. (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)

Széchényi Ferenc gróf 1802. november 25-én ajándékozta a magyar nemzetnek tudományos gyűjteményét, így ezt a napot a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának dátumaként tartják számon. Az Hommage a Széchényi Ferenc összművészeti fesztivál célja, hogy megidézze a múzeum alapításának idejét és az alapító életét. Széchényi Ferenc korának virágzó kulturális életét, a korszak zenei világát és az akkor megalakuló nyilvános múzeumok szellemiségét a Nemzeti Múzeumban őrzött ritka műkincsek idézik meg, s így több művészeti ág is szerephez jut az esemény alkalmával.

Nem sokkal halála után Széchényi Ferenc fiai egy képet rendeltek édesapjukról Johann Ender (1783-1854) festőtől (300 aranyért) annak ellenére, hogy atyjuk még életében megtiltotta, hogy halála után bármiféle ábrázolást készítsenek róla. A reprezentatív festményt az osztrák művész 1823-ban készítette el római tartózkodása alatt, majd a képet Bécsben is kiállították. Mint Gödölle Mátyás művészettörténész kiemelte, ez a kép volt az első, amely az alapítás után kifejezetten a Magyar Nemzeti Múzeum számára készült. Bő négy évtizeddel később az alapítót az Aranygyapjas Rend díszruhájában ábrázoló festményt a közadakozásból kialakított és Széchényiről elnevezett könyvtárteremben helyezték el. Ma is itt látható, de tulajdonképpen nem csak itt, hanem immár a terem ablakán kitekintve is, a múzeum főhomlokzata előtt, bronzba öntve. Gróf Széchényi Ferenc első és máig egyetlen köztéri szobrát 1902-ben, a Nemzeti Múzeum alapításának 100. évfordulója alkalmából állították fel a Múzeumkertben - olvasható a Magyar Múzeumok oldalán.

Az összművészeti fesztivál keretében a múzeum rotundájában június 17-től interaktív padlóvetítés mutatja be a nagyharsányi római kori villa apszismozaikjának rekonstrukcióját.

A Baranya megyei Nagyharsány mellett, a Szársomlyó-hegy lábánál a római császárkori elit egyik befolyásos, szenátori rangú családja vidéki luxusrezidenciát építtetett magának; a Seuso kutatási projekt keretében az MNM 2016 óta végzi a villa feltárását. Az ásatások során előkerült az épület fényűző lakomaterme, amelyet pompás, de azóta jelentős részben elpusztult mozaikpadló díszített. A fennmaradt mozaiktöredékeket felhasználva az MNM munkatársai, a 4iG Nyrt. szakembereinek segítségével eredeti méretben digitálisan rekonstruálták a villa apszisának mozaikpadlóját.

Június 18-án Itáliai emlékek címmel múzeumkerti sétán vehetnek részt az érdeklődők Sóti Lajos történész, muzeológus vezetésével, aki többek között elmeséli majd, hogyan kerültek itáliai emlékek a múzeum kertjébe, ki volt Alessandro Monti, és miért lehet az ő alakjával kétszer is találkozni a Múzeumkertben vagy hogy milyen ókori és modern olasz emlékek rejtőznek a fák lombjai alatt.

Ha a függöny lehull, színésznők és titkaik címmel online tárlatvezetés és dokumentumdráma mutatja be a régi korok magyar színésznőinek életét. A tárlatvezetés során kiderül majd, hogy ki volt Molnár Ferenc legnagyobb szerelme, melyik híres magyar színésznő küldött haza a II. világháború után egy kalapot maga helyett, valamint a híres magyar filmszínésznők életének számos további rejtélye. A vezetéshez kapcsolódó, Közben című dokumentumdráma Gobbi Hilda színésznő alakját idézi meg.

Mitológia és művészet a Seuso-kincs tárgyain címmel június 19-én Bollók Ádám régész mutatja be tárlatvezetésén a Seuso-kincs ezüstedényeit és a késő római kor társadalmi viszonyait.

Ugyanezen a napon "A leghosszabb század nagyjai" - a 19. század története címmel Berta Erika történész, muzeológus a reformkortól az I. világháború kitöréséig követi végig Magyarország történelmét, megidézve Széchényi Ferenc alakját, a reformkort, a márciusi ifjakat, a kiegyezés időszakát, majd a dualizmus mindennapjait.

budapest_sound_collective-duboczky_gergely_foto-nagy_attila-100009.jpg

A Budapest Sound Collective és Dubóczky Gergely (Fotó/Forrás: Nagy Attila)

A fesztivál részeként nyílik meg június 19-én a ferencvárosi MNM Málenkij Robot Emlékhelyen A pokol bugyrai... "Málenkij robot" és Gulág - Kényszermunka a Szovjetunióban - Sorsokban elbeszélve című szabadtéri kiállítás, melyhez este a Nemzeti Múzeum dísztermében koncert is kapcsolódik. A Budapest Sound Collective estjének műsorán Haydn 80. szimfóniája és Mozart d-moll zongoraversenye, zongorán közreműködik Fejérvári Zoltán, vezényel Dubóczky Gergely.
    

Az Hommage a Széchényi Ferenc fesztivál programjairól ITT olvashat.

 

Fejléckép: gróf Széchényi Ferenc / Johann Ender portréja Széchényi Ferencről (részlet), Magyar Nemzeti Múzeum

 

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Vizuál

Enyedi Ildikó filmje meghívást kapott a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválra

Szeptember 9. és 18. között tartják az amerikai kontinens egyik legnagyobb filmes seregszemléjét, melyre Enyedi Ildikó új filmje, a Feleségem története is meghívást kapott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Plusz magazin

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Plusz Kőfeszt

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Jankovics Marcell ihlette grafikával készült számítógépes játék a magyar népmesékből

A Behind the Beyond nevű videójáték a magyar népmesékből inspirálódva kínál izgalmas kikapcsolódást a játékosoknak, miközben megismertet a magyar folklór jellemző elemeivel.