Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Művészi szabadság
2020.04.07. 09:30
Ajánlom
Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
e6927-092827.jpg

Horgas Eszter (Fotó/Forrás: Horgas Eszter)

Minden nap jön egy telefonhívás vagy email, hogy valamelyik koncertemet elhalasztják – meséli. – De a fellépéseknél is jobban hiányoznak a muzsikus társaim. A próbák. Az úton együtt járás. Nagyon szeretek itthon lenni és gyakorolni: a fontos dolgok úgyis mindig egyedül történnek meg. Most azonban túl sok a gép, az online, a személytelenség.

Lelkileg hogy viseli?

Nagyon hullámzóan. Ha nehéz helyzetbe kerülök, amit mindenképp meg akarok oldani, az rám jó hatással van. Doppingol! De nagyon megvisel, ha azok a dolgok – a személyesség, az emberi érintkezések, az érintések –, amikben igazán hiszek, nincsenek. Ilyenkor kiderül, hogy az emberi létezésnek ezek a legfontosabb és legizgalmasabb részei.

S talán a bizonytalanság a legőrjítőbb.

Egyik nap gyakoroltam a szobámban, és figyelni kezdtem a madarakat, hogyan hancúroznak a madáretető körül. Nem volt korlátozva, hányan lehetnek együtt.

Tényleg, nekik szabad.

Furcsa helyzet volt. A madarak szabadon buliznak, élik az életüket és nem is sejtik, hogy az ember milyen bajban van. Ez az időszak megmutatja, mennyire esetlenek és gyöngék vagyunk. Miközben erős vágyaink vannak, meg akarjuk váltani a világot, jön egy vírus és azt mondja: ne viccelj már! Nem furcsa? A nagymenő ember, aki uralja a Földet. Majd jön egy láthatatlan ellenség és az ember bemenekül a lakásba, súrolja a kezét és retteg. Ez a vírus tanít minket. Akik az élet humán területén dolgoznak, mindig reagálnak a világra. Most is ez a dolgunk. Nagyon fontos, miként viselkedünk, mit mondunk és mit hirdetünk.

Mi a jó? A jelenben gondolkodni, vagy már a jövőnek? Vagy valamiféle egyensúlyt kell találni a kettő között?

Ez a helyzet azt is megmutatja, hogy mi mindig vagy a múlton ábrándozunk, azt mesélgetjük, vagy tervezgetjük a jövőt. Olyan ritkán vagyunk jelen időben. Most azonban nem lehet tervezni, mert nem tudjuk, mi lesz. Ezért kénytelenek vagyunk a mával és a mosttal elszámolni. Prés alatt vagyunk mindannyian. Mi, művészek, tanárok most nem járhatunk azon az úton, amin eddig. Meg kell tanulnunk újra tanítani. Meg kell tanulnunk a személyesség eszközei nélkül, mégis személyesen és eredményesen kommunikálni. Nincs a napi rutin, a haknik, a pörgés, amikor nem kell annyira gondolkodni, mert úgyis minden szinte automatikusan működik. Most minden megkérdőjeleződött. Mások a színek, más a perspektíva – minden más. Nincsenek illatok, nincsenek érintések. Létezésünk legalapvetőbb formái tűntek el.

Olyan eszköztárat kell most nélkülöznünk, amiből éltünk.

Tudja, tegnap éppen azon töprengtem, milyen zseniális a magyar nyelv. Milyen szépen és pontosan elmagyarázza nekünk a szavak értelmét. Ha egészségesek vagyunk, akkor az egész, ha félelemben élünk, akkor az csak fél. Ma kicsit szomorkás voltam, mert nemcsak az áprilisi, hanem a májusi, sőt a nyári koncertjeim is csúsznak. Egy előre nem látható, nem kiszámítható időpontra. De aztán arra gondoltam, micsoda előadások lesznek majd akkor, ha a karanténba zárt érzelmek, indulatok és hangok kiszabadulnak és életre kelnek színpadon! Minden nap gyakorlok Bachot. Ő hallotta és értette az emberi világon túli zenét. Én most így imádkozom. Reménykedem a túlélésben, és egy érzékenyebb világ létrejöttében.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.