Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Művészi szabadság
2020.04.07. 09:30
Ajánlom
Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
e6927-092827.jpg

Horgas Eszter (Fotó/Forrás: Horgas Eszter)

Minden nap jön egy telefonhívás vagy email, hogy valamelyik koncertemet elhalasztják – meséli. – De a fellépéseknél is jobban hiányoznak a muzsikus társaim. A próbák. Az úton együtt járás. Nagyon szeretek itthon lenni és gyakorolni: a fontos dolgok úgyis mindig egyedül történnek meg. Most azonban túl sok a gép, az online, a személytelenség.

Lelkileg hogy viseli?

Nagyon hullámzóan. Ha nehéz helyzetbe kerülök, amit mindenképp meg akarok oldani, az rám jó hatással van. Doppingol! De nagyon megvisel, ha azok a dolgok – a személyesség, az emberi érintkezések, az érintések –, amikben igazán hiszek, nincsenek. Ilyenkor kiderül, hogy az emberi létezésnek ezek a legfontosabb és legizgalmasabb részei.

S talán a bizonytalanság a legőrjítőbb.

Egyik nap gyakoroltam a szobámban, és figyelni kezdtem a madarakat, hogyan hancúroznak a madáretető körül. Nem volt korlátozva, hányan lehetnek együtt.

Tényleg, nekik szabad.

Furcsa helyzet volt. A madarak szabadon buliznak, élik az életüket és nem is sejtik, hogy az ember milyen bajban van. Ez az időszak megmutatja, mennyire esetlenek és gyöngék vagyunk. Miközben erős vágyaink vannak, meg akarjuk váltani a világot, jön egy vírus és azt mondja: ne viccelj már! Nem furcsa? A nagymenő ember, aki uralja a Földet. Majd jön egy láthatatlan ellenség és az ember bemenekül a lakásba, súrolja a kezét és retteg. Ez a vírus tanít minket. Akik az élet humán területén dolgoznak, mindig reagálnak a világra. Most is ez a dolgunk. Nagyon fontos, miként viselkedünk, mit mondunk és mit hirdetünk.

Mi a jó? A jelenben gondolkodni, vagy már a jövőnek? Vagy valamiféle egyensúlyt kell találni a kettő között?

Ez a helyzet azt is megmutatja, hogy mi mindig vagy a múlton ábrándozunk, azt mesélgetjük, vagy tervezgetjük a jövőt. Olyan ritkán vagyunk jelen időben. Most azonban nem lehet tervezni, mert nem tudjuk, mi lesz. Ezért kénytelenek vagyunk a mával és a mosttal elszámolni. Prés alatt vagyunk mindannyian. Mi, művészek, tanárok most nem járhatunk azon az úton, amin eddig. Meg kell tanulnunk újra tanítani. Meg kell tanulnunk a személyesség eszközei nélkül, mégis személyesen és eredményesen kommunikálni. Nincs a napi rutin, a haknik, a pörgés, amikor nem kell annyira gondolkodni, mert úgyis minden szinte automatikusan működik. Most minden megkérdőjeleződött. Mások a színek, más a perspektíva – minden más. Nincsenek illatok, nincsenek érintések. Létezésünk legalapvetőbb formái tűntek el.

Olyan eszköztárat kell most nélkülöznünk, amiből éltünk.

Tudja, tegnap éppen azon töprengtem, milyen zseniális a magyar nyelv. Milyen szépen és pontosan elmagyarázza nekünk a szavak értelmét. Ha egészségesek vagyunk, akkor az egész, ha félelemben élünk, akkor az csak fél. Ma kicsit szomorkás voltam, mert nemcsak az áprilisi, hanem a májusi, sőt a nyári koncertjeim is csúsznak. Egy előre nem látható, nem kiszámítható időpontra. De aztán arra gondoltam, micsoda előadások lesznek majd akkor, ha a karanténba zárt érzelmek, indulatok és hangok kiszabadulnak és életre kelnek színpadon! Minden nap gyakorlok Bachot. Ő hallotta és értette az emberi világon túli zenét. Én most így imádkozom. Reménykedem a túlélésben, és egy érzékenyebb világ létrejöttében.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.