Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Művészi szabadság
2020.04.07. 09:30
Ajánlom
Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
e6927-092827.jpg

Horgas Eszter (Fotó/Forrás: Horgas Eszter)

Minden nap jön egy telefonhívás vagy email, hogy valamelyik koncertemet elhalasztják – meséli. – De a fellépéseknél is jobban hiányoznak a muzsikus társaim. A próbák. Az úton együtt járás. Nagyon szeretek itthon lenni és gyakorolni: a fontos dolgok úgyis mindig egyedül történnek meg. Most azonban túl sok a gép, az online, a személytelenség.

Lelkileg hogy viseli?

Nagyon hullámzóan. Ha nehéz helyzetbe kerülök, amit mindenképp meg akarok oldani, az rám jó hatással van. Doppingol! De nagyon megvisel, ha azok a dolgok – a személyesség, az emberi érintkezések, az érintések –, amikben igazán hiszek, nincsenek. Ilyenkor kiderül, hogy az emberi létezésnek ezek a legfontosabb és legizgalmasabb részei.

S talán a bizonytalanság a legőrjítőbb.

Egyik nap gyakoroltam a szobámban, és figyelni kezdtem a madarakat, hogyan hancúroznak a madáretető körül. Nem volt korlátozva, hányan lehetnek együtt.

Tényleg, nekik szabad.

Furcsa helyzet volt. A madarak szabadon buliznak, élik az életüket és nem is sejtik, hogy az ember milyen bajban van. Ez az időszak megmutatja, mennyire esetlenek és gyöngék vagyunk. Miközben erős vágyaink vannak, meg akarjuk váltani a világot, jön egy vírus és azt mondja: ne viccelj már! Nem furcsa? A nagymenő ember, aki uralja a Földet. Majd jön egy láthatatlan ellenség és az ember bemenekül a lakásba, súrolja a kezét és retteg. Ez a vírus tanít minket. Akik az élet humán területén dolgoznak, mindig reagálnak a világra. Most is ez a dolgunk. Nagyon fontos, miként viselkedünk, mit mondunk és mit hirdetünk.

Mi a jó? A jelenben gondolkodni, vagy már a jövőnek? Vagy valamiféle egyensúlyt kell találni a kettő között?

Ez a helyzet azt is megmutatja, hogy mi mindig vagy a múlton ábrándozunk, azt mesélgetjük, vagy tervezgetjük a jövőt. Olyan ritkán vagyunk jelen időben. Most azonban nem lehet tervezni, mert nem tudjuk, mi lesz. Ezért kénytelenek vagyunk a mával és a mosttal elszámolni. Prés alatt vagyunk mindannyian. Mi, művészek, tanárok most nem járhatunk azon az úton, amin eddig. Meg kell tanulnunk újra tanítani. Meg kell tanulnunk a személyesség eszközei nélkül, mégis személyesen és eredményesen kommunikálni. Nincs a napi rutin, a haknik, a pörgés, amikor nem kell annyira gondolkodni, mert úgyis minden szinte automatikusan működik. Most minden megkérdőjeleződött. Mások a színek, más a perspektíva – minden más. Nincsenek illatok, nincsenek érintések. Létezésünk legalapvetőbb formái tűntek el.

Olyan eszköztárat kell most nélkülöznünk, amiből éltünk.

Tudja, tegnap éppen azon töprengtem, milyen zseniális a magyar nyelv. Milyen szépen és pontosan elmagyarázza nekünk a szavak értelmét. Ha egészségesek vagyunk, akkor az egész, ha félelemben élünk, akkor az csak fél. Ma kicsit szomorkás voltam, mert nemcsak az áprilisi, hanem a májusi, sőt a nyári koncertjeim is csúsznak. Egy előre nem látható, nem kiszámítható időpontra. De aztán arra gondoltam, micsoda előadások lesznek majd akkor, ha a karanténba zárt érzelmek, indulatok és hangok kiszabadulnak és életre kelnek színpadon! Minden nap gyakorlok Bachot. Ő hallotta és értette az emberi világon túli zenét. Én most így imádkozom. Reménykedem a túlélésben, és egy érzékenyebb világ létrejöttében.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Plusz hír

Szívrohamot kapott Brian May, a Queen gitárosa

A legendás rocker életveszélyes állapotban volt. Mint mondja, most már ő is csatlakozott „a klubhoz”. Szerencsére jobban van.
Plusz aukció

Kulka János, Bereményi Géza és Alföldi Róbert aukcióra bocsátják értékes tárgyaikat

A Könyvhajlék elnevezésű árverésen neves művészek, alkotók ajánlják fel a számukra értékes tárgyaikat, a bevételekből hajléktalan embereken segítenek.
Plusz magazin

Milyen lenne Blaha Lujza vagy Mikszáth Insta-profilja?

Középiskolások bújnak történelmi alakok bőrébe, hogy modernizálják őket. Színészlegenda csap össze mecénással, vasminiszter küzd generálissal, újságíró néz farkasszemet innovátorral az Esterházy Magyarország Alapítvány által életre hívott Estöri Kreatív Történelmi Verseny negyedik évadjában.
Plusz hír

Ne térjünk vissza a „normálishoz”! – Nyilatkozat az emberiség védelmében

Több mint 150 magyar művész, tudós, értelmiségi csatlakozott ahhoz a pár nappal ezelőtt Párizsban megfogalmazott nemzetközi felhíváshoz, amely a vírus utáni időszakra készülő emberiséget szólítja meg.