Plusz

Hőség ellen időutazz!

2013.08.10. 11:50
Ajánlom
Esővarázsló rúnák, grunddá alakuló gigafesztivál, egy jövőbeli hippikommuna fényből szőtt falansztere, a megszemélyesült ruhaversek, no meg a Blur. Ilyen egy péntek a Szigeten.

Alig érek át a hídon, tapasztalom legott, hogy a Sziget Fesztiválköztársaság klímája - akár az időszakos összművészeti miniállamot körülölelő Budapest időjárása - trópusi. A szabadság (és hőség) szigetének némely lakója ősi esővarázsló rúnákat pingál bronzbarna testére, hogy azokkal hívja a záport. Mások hőségkapuk mélyén meditálnak, egyes jólelkű, önkéntes tűzoltók pedig vízipuskával permetezik tikkadt társaikat. Magam sajátos módon menekülök a délutáni szaunából: a lángoló napsugarak elől gyermekkorom világába merülök. Az időutazás éjszakáig tart, hogy aztán az enyhülés hűs szele hozzon haza. 

Elsőként a kilencvenes évek boybandjeinek tánckoreográfiáit ironikusan-vérprofin megidéző iLL Skill Squad showját nézem meg a Holland Meets Hungary Színpadon, aztán - mert kölyökkorom pingpongmeccseinek a Backstreet Boys és az 'N Sync volt a háttérzenéje - zsigeri kedvem támad egy kis asztaliteniszhez. Ó igen, a pavlovi reflexek. A Sport- és Élménypark vonatkozó részlegében kiegyensúlyozott csatába kezdek hát egy jóbarátommal, majd pedig - forróság ide, forróság oda - olasz idegenlégiósokkal megtámogatott csapatunk kispályás focimeccsen csap össze a magyar szónak igencsak megörülő honi harcosokkal. Gólarányról szerénységből nem szólnék, legyen elég annyi: biztos játékkal végig a kezünkben tartottuk a mérkőzést. Egészen elképesztő amúgy, hogy elég egy bőrlabda, meg nyolc hőséggel dacoló karszalagos „kissrác", s egyszeriben poros grunddá alakul át egy gigafesztivál.

Ezzel az élménnyel térek be a Kelet-Európai Vurstliba, ahol gyerekkorom - s szüleim gyerekkorának - majálisa fogad. Igaz ugyan, hogy az Always Drinking Marching Band méhecskének öltözött trottyosai nem fújtak nekünk annak idején, a horgásztó, a célba dobás, valamint a céllövölde régi emlékek. Akárcsak a Videoton tévénk domború képcsövén vibrálva megjelenő Mihail Gorbacsov. A Csillag mozi archív videóján alig ismerem meg, a moszkvai tél ellen ugyanis alaposan üstökébe húzta vastag usankáját. Na, erre - meg a kádári konfekciós lódenkabátra - itt továbbra sincs szükség.

Még egy évtizedet vissza, meg párezer kilométert nyugat felé. A hetvenes évek pszichedelikus trip-klipjeivel nemzedékem elsőként az MTV esti műsorsávjában találkozhatott. Nos, akinek tetszettek a cikázó neonfények, némi sorbaállásért cserébe közvetlenül egy hatalmas, szivárványszín green boxban találhatta magát. A Luminárium felfújható, 3D-s mozisátor, igazi relaxációs és rekreációs központ. A vékony falain átosonó puha fény úgy simogatja arcunkat, mintha egy jövőbeli hippikommuna gumiból szőtt falanszterében pihennénk. Tovább a mesterséges mennyországokat szimuláló kísérletek baudelaire-i útján! A Múzeumi Negyedben a Közlekedési Múzeum részegség-szemüvegét próbálom fel. Az alsóbb fokozatú lencse nagyjából 3-4 sör hatását imitálja. Ezt viselve, bizonytalanul ugyan, de elszlalomozom az ásványvizes flaskák kijelölte akadálypályán. Aztán következik a 3 deci tömény hatásával operáló - ha tetszik: haladó - ókula. Így persze rendre elbotlok a bójákban, de a haladásnál is rázósabb a lehajolás. Hősiességem jutalma egy láthatósági bokaperec. Jéghideg vízzel mosom ki fejemből a delírium szimulákrumát, s Frauenhoffer kolléga javallatára készítek egy Capa-stencilt a Mai Manó sátrában.

Hallgassunk talán egy kis zenét is. A Világzenei Party Nagyszínpadon az arizonai Calexico penget és fúj. A szél is belekezd, s olyan érzésem támad a felhőket figyelve, mintha a végtelen mexikói sztrádákon hajtanánk Joey Burnsékkel. A finom dallamok és friss futamok messze visznek, gondolatban persze London felé haladok már.

A Blurért régtől fogva lelkesedem. Éppen ezért tartottam kissé a találkozástól. Aztán kihunynak a fények, bevonulnak a fúvósok és a vokalisták, majd megérkezik a londoni kvartett is. Damon Albarn magasba tartott kézzel, tisztelettudóan, alázattal üdvözöl, balján Alex James - mintha kifutóra öltözött volna - nyeglén pöfékel, Graham Coxon szinte a húrok közé hajol, Dave Rowntree a bőrök mögül bólint és a Girls & Boys melódiájával megkezdődik a show. S kiderül hamar, a Blur nem egy megfáradt reunite-banda, hanem olyannyira energikus alakulat, hogy huszonéve szerzett dalaikkal a negyvenen jócskán túl is letarolják a Szigetet. Albarn elemében van. Előbb a közönséget locsolja, majd Rowntree-t hergeli, később - miután megszabadult már mélykék Levi's kabátjától - a nézők közé ugrik, hogy a rajongók kezei között, lihegve ordítsa végig a Country House-t. Évődik aztán a piperkőc James-szel is, a vokalisták előtt pedig térdelve penget, hogy a ráadást a zenekar sofőrjének zongorázott Happy Birthtday-jel nyissa. Mintha Coxon irányába lenne csak hűvös - még mindig -, de a Coffee & TV-t azért lelkesen végigvokálozza. Elhangoznak mind a cipőnéző balladák és a szemtelen britpop-himnuszok, hogy a Song 2-val köszönjön el tőlünk a zenekar. Nagyok voltak!

A Nagyszínpadtól a Fidelio KultúrZóna felé veszem az irányt, amelynek Összművészeti színpadán groteszk, tollas-borzas könnyű pantheon babaház fogad. E megszemélyesült költemények, s viselőik Király Tamásra emlékeznek. Ahogy elhalkul a karnevál, a színpadot a Demon Superior álarcosai veszik birtokba. A Zságer testvérek Commodore electrojával zárul számomra az este. Rockyval, Kraftwerkkel és Falcoval. Fáradtan ballagok a híd felé. Szemembe hűs szellő fúj fesztiválhomokot. Aztán az időutazás véget ér.   

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz bánkitó

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Plusz gyász

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Plusz hír

Mi a cirkusz csodája? – Dalpályázatot hirdettek

A pályázat szeptemberi döntőjén a kiválasztott dalokat koncerten adhatják elő szerzőik vagy előadóik a Fővárosi Nagycirkuszban.
Plusz interjú

Bors helyett papayamag, csili helyett téglapor

Jó fűszer nélkül nincs jó étel. De vajon mindig jó-e a fűszer? A fűszerhamisítás jól jövedelmező, ezért komoly hagyományokkal bíró „üzletág”, ami napjainkban is virágzik. Így korántsem lehetünk biztosak abban, hogy a kis tasakban azt kapjuk, amit szeretnénk, és amit kifizettünk. Tegzes Dániel fűszerkereskedővel beszélgettünk.
Plusz összművészet

Új helyszíneken és környezetbarát módon fesztiválozhatsz a Művészetek Völgyében

Július 19. és 28. között újra a Balaton-felvidék három apró települése, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend lesz az ország központja.