Plusz

Hőség ellen időutazz!

2013.08.10. 11:50
Ajánlom
Esővarázsló rúnák, grunddá alakuló gigafesztivál, egy jövőbeli hippikommuna fényből szőtt falansztere, a megszemélyesült ruhaversek, no meg a Blur. Ilyen egy péntek a Szigeten.

Alig érek át a hídon, tapasztalom legott, hogy a Sziget Fesztiválköztársaság klímája - akár az időszakos összművészeti miniállamot körülölelő Budapest időjárása - trópusi. A szabadság (és hőség) szigetének némely lakója ősi esővarázsló rúnákat pingál bronzbarna testére, hogy azokkal hívja a záport. Mások hőségkapuk mélyén meditálnak, egyes jólelkű, önkéntes tűzoltók pedig vízipuskával permetezik tikkadt társaikat. Magam sajátos módon menekülök a délutáni szaunából: a lángoló napsugarak elől gyermekkorom világába merülök. Az időutazás éjszakáig tart, hogy aztán az enyhülés hűs szele hozzon haza. 

Elsőként a kilencvenes évek boybandjeinek tánckoreográfiáit ironikusan-vérprofin megidéző iLL Skill Squad showját nézem meg a Holland Meets Hungary Színpadon, aztán - mert kölyökkorom pingpongmeccseinek a Backstreet Boys és az 'N Sync volt a háttérzenéje - zsigeri kedvem támad egy kis asztaliteniszhez. Ó igen, a pavlovi reflexek. A Sport- és Élménypark vonatkozó részlegében kiegyensúlyozott csatába kezdek hát egy jóbarátommal, majd pedig - forróság ide, forróság oda - olasz idegenlégiósokkal megtámogatott csapatunk kispályás focimeccsen csap össze a magyar szónak igencsak megörülő honi harcosokkal. Gólarányról szerénységből nem szólnék, legyen elég annyi: biztos játékkal végig a kezünkben tartottuk a mérkőzést. Egészen elképesztő amúgy, hogy elég egy bőrlabda, meg nyolc hőséggel dacoló karszalagos „kissrác", s egyszeriben poros grunddá alakul át egy gigafesztivál.

Ezzel az élménnyel térek be a Kelet-Európai Vurstliba, ahol gyerekkorom - s szüleim gyerekkorának - majálisa fogad. Igaz ugyan, hogy az Always Drinking Marching Band méhecskének öltözött trottyosai nem fújtak nekünk annak idején, a horgásztó, a célba dobás, valamint a céllövölde régi emlékek. Akárcsak a Videoton tévénk domború képcsövén vibrálva megjelenő Mihail Gorbacsov. A Csillag mozi archív videóján alig ismerem meg, a moszkvai tél ellen ugyanis alaposan üstökébe húzta vastag usankáját. Na, erre - meg a kádári konfekciós lódenkabátra - itt továbbra sincs szükség.

Még egy évtizedet vissza, meg párezer kilométert nyugat felé. A hetvenes évek pszichedelikus trip-klipjeivel nemzedékem elsőként az MTV esti műsorsávjában találkozhatott. Nos, akinek tetszettek a cikázó neonfények, némi sorbaállásért cserébe közvetlenül egy hatalmas, szivárványszín green boxban találhatta magát. A Luminárium felfújható, 3D-s mozisátor, igazi relaxációs és rekreációs központ. A vékony falain átosonó puha fény úgy simogatja arcunkat, mintha egy jövőbeli hippikommuna gumiból szőtt falanszterében pihennénk. Tovább a mesterséges mennyországokat szimuláló kísérletek baudelaire-i útján! A Múzeumi Negyedben a Közlekedési Múzeum részegség-szemüvegét próbálom fel. Az alsóbb fokozatú lencse nagyjából 3-4 sör hatását imitálja. Ezt viselve, bizonytalanul ugyan, de elszlalomozom az ásványvizes flaskák kijelölte akadálypályán. Aztán következik a 3 deci tömény hatásával operáló - ha tetszik: haladó - ókula. Így persze rendre elbotlok a bójákban, de a haladásnál is rázósabb a lehajolás. Hősiességem jutalma egy láthatósági bokaperec. Jéghideg vízzel mosom ki fejemből a delírium szimulákrumát, s Frauenhoffer kolléga javallatára készítek egy Capa-stencilt a Mai Manó sátrában.

Hallgassunk talán egy kis zenét is. A Világzenei Party Nagyszínpadon az arizonai Calexico penget és fúj. A szél is belekezd, s olyan érzésem támad a felhőket figyelve, mintha a végtelen mexikói sztrádákon hajtanánk Joey Burnsékkel. A finom dallamok és friss futamok messze visznek, gondolatban persze London felé haladok már.

A Blurért régtől fogva lelkesedem. Éppen ezért tartottam kissé a találkozástól. Aztán kihunynak a fények, bevonulnak a fúvósok és a vokalisták, majd megérkezik a londoni kvartett is. Damon Albarn magasba tartott kézzel, tisztelettudóan, alázattal üdvözöl, balján Alex James - mintha kifutóra öltözött volna - nyeglén pöfékel, Graham Coxon szinte a húrok közé hajol, Dave Rowntree a bőrök mögül bólint és a Girls & Boys melódiájával megkezdődik a show. S kiderül hamar, a Blur nem egy megfáradt reunite-banda, hanem olyannyira energikus alakulat, hogy huszonéve szerzett dalaikkal a negyvenen jócskán túl is letarolják a Szigetet. Albarn elemében van. Előbb a közönséget locsolja, majd Rowntree-t hergeli, később - miután megszabadult már mélykék Levi's kabátjától - a nézők közé ugrik, hogy a rajongók kezei között, lihegve ordítsa végig a Country House-t. Évődik aztán a piperkőc James-szel is, a vokalisták előtt pedig térdelve penget, hogy a ráadást a zenekar sofőrjének zongorázott Happy Birthtday-jel nyissa. Mintha Coxon irányába lenne csak hűvös - még mindig -, de a Coffee & TV-t azért lelkesen végigvokálozza. Elhangoznak mind a cipőnéző balladák és a szemtelen britpop-himnuszok, hogy a Song 2-val köszönjön el tőlünk a zenekar. Nagyok voltak!

A Nagyszínpadtól a Fidelio KultúrZóna felé veszem az irányt, amelynek Összművészeti színpadán groteszk, tollas-borzas könnyű pantheon babaház fogad. E megszemélyesült költemények, s viselőik Király Tamásra emlékeznek. Ahogy elhalkul a karnevál, a színpadot a Demon Superior álarcosai veszik birtokba. A Zságer testvérek Commodore electrojával zárul számomra az este. Rockyval, Kraftwerkkel és Falcoval. Fáradtan ballagok a híd felé. Szemembe hűs szellő fúj fesztiválhomokot. Aztán az időutazás véget ér.   

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Klasszikus

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Plusz Kőfeszt

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Jankovics Marcell ihlette grafikával készült számítógépes játék a magyar népmesékből

A Behind the Beyond nevű videójáték a magyar népmesékből inspirálódva kínál izgalmas kikapcsolódást a játékosoknak, miközben megismertet a magyar folklór jellemző elemeivel.
Plusz ajánló

Gödör Camp fesztivállal jön az újranyíló Gödör

Sajtótájékoztatóval egybekötött épületbejárást tartott a szeptemberben újranyíló Gödör Klub, új nevén Gödör Underground. Az őszi klubnyitást megelőző nyári, hatnapos, Balaton-felvidéki fesztiváljuk, a Gödör Camp programját is ismertették.