Plusz

Hová tűnt a dundi-kacaj?

2010.11.25. 21:29
Ajánlom
Hetek óta csupasz fenekekbe botlok Budapest utcáin. Na, nem a nudisták akarnak egy utolsót tombolni a Duna jegesedése előtt, hanem a Szépművészeti Múzeum invitál minket a kortárs kolumbiai festő, Fernando Botero kiállítására.

Régóta készültem rá, hogy megnézzem a kis husikákat „élőben" is. Időközben az ismerősök is szállították az infókat, hogy bizony igaz a hír, a kövér emberek mindig vidámabbak, mint gebe társaik.Muszáj látni ezt a kiállítást, mert kell a jókedv meg az élénk színek, hogy a szürke hétköznapok ne emésszék fel az embert, inkább habzsoljuk mi az életet, minden lében két kanállal ésatöbbi. Így hát elő-eufórikus hangulatban vártam, hogy magába szippantsanak a telt idomok, a buja kacajok, a vibráló Latin-Amerika.

Az első teremben aztán sokáig elidőztem az Arnolfini házaspár képénél, először az Eyk-változatnál: nézegettem a viaszszerű arcokat, a levegő egy meghatározhatatlan pontját fixírozó tekinteteket, a finomkodó kéztartásokat... Közben a görögdinnyeként dudorodó gyerekre gondoltam, hogy szegény mennyire fog unatkozni, ha beleszületik ebbe a világba.

Aztán Botero teltkarcsú párjától vártam a vigasztalást, akik otthonosan betöltik majd a szobát, szerelmesen néznek a jövőbe, ahol már látják a születendő kis vasgyúrót, a jövendőbeli jóllakott óvodást. Viszont a kép hangulata nem lett könnyedebb a plusz kilók hozzáadásával, maradtak ugyanazok a bambácska arcok, amelyekbe azért már vegyül egy kis ijedtség is: a háttérben lévő tükörben láthatjuk, hogy a szoba ajtaja tárva nyitva áll - hova menekült az alkotó, akinek mosolyt kellett volna varázsolnia a szerelmesek arcára?

Az alkotó futott, rohant, hogy megfesthesse a következő adag testtömeget, majd egyre többet és többet - hogy végül a múzeumlátogatót minden oldalról körülvehesse a duci-hadsereg. Ha ilyen ipari mennyiségben látjuk Botero egyetlen alkotói korszakának termékeit, elmosódik a testtömeg-indexek által húzott határvonal, nincsen „ők" és „mi". Botero torztükör elé állít minket, amely a testsúlyunkat mechanikusan két és félszeresére növeli, és hipp-hopp, nem a mosolyognivaló ducikákat látjuk a képen, hanem saját magunkat. Falatozunk, mulatozunk, elvileg élünk és virulunk a színes mesevilágban, a külső szemlélő azt láthatja, hogy igen, ez valami olyasmi, mint a boldogság.

A humor mögött számomra mégis valamiféle elfojtott szomorúság tükröződik: egyik festményen sem láttam mosolyt a szereplők az arcán. Talán Botero Mona Lisa-parafrázisa az egyetlen kivétel - amit viszont most nem hoztak el a Szépművészetibe. És egyébként is... Mona Lisa hivatásból mosolyog.

 

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!