Plusz

Hová tűnt a dundi-kacaj?

2010.11.25. 21:29
Ajánlom
Hetek óta csupasz fenekekbe botlok Budapest utcáin. Na, nem a nudisták akarnak egy utolsót tombolni a Duna jegesedése előtt, hanem a Szépművészeti Múzeum invitál minket a kortárs kolumbiai festő, Fernando Botero kiállítására.

Régóta készültem rá, hogy megnézzem a kis husikákat „élőben" is. Időközben az ismerősök is szállították az infókat, hogy bizony igaz a hír, a kövér emberek mindig vidámabbak, mint gebe társaik.Muszáj látni ezt a kiállítást, mert kell a jókedv meg az élénk színek, hogy a szürke hétköznapok ne emésszék fel az embert, inkább habzsoljuk mi az életet, minden lében két kanállal ésatöbbi. Így hát elő-eufórikus hangulatban vártam, hogy magába szippantsanak a telt idomok, a buja kacajok, a vibráló Latin-Amerika.

Az első teremben aztán sokáig elidőztem az Arnolfini házaspár képénél, először az Eyk-változatnál: nézegettem a viaszszerű arcokat, a levegő egy meghatározhatatlan pontját fixírozó tekinteteket, a finomkodó kéztartásokat... Közben a görögdinnyeként dudorodó gyerekre gondoltam, hogy szegény mennyire fog unatkozni, ha beleszületik ebbe a világba.

Aztán Botero teltkarcsú párjától vártam a vigasztalást, akik otthonosan betöltik majd a szobát, szerelmesen néznek a jövőbe, ahol már látják a születendő kis vasgyúrót, a jövendőbeli jóllakott óvodást. Viszont a kép hangulata nem lett könnyedebb a plusz kilók hozzáadásával, maradtak ugyanazok a bambácska arcok, amelyekbe azért már vegyül egy kis ijedtség is: a háttérben lévő tükörben láthatjuk, hogy a szoba ajtaja tárva nyitva áll - hova menekült az alkotó, akinek mosolyt kellett volna varázsolnia a szerelmesek arcára?

Az alkotó futott, rohant, hogy megfesthesse a következő adag testtömeget, majd egyre többet és többet - hogy végül a múzeumlátogatót minden oldalról körülvehesse a duci-hadsereg. Ha ilyen ipari mennyiségben látjuk Botero egyetlen alkotói korszakának termékeit, elmosódik a testtömeg-indexek által húzott határvonal, nincsen „ők" és „mi". Botero torztükör elé állít minket, amely a testsúlyunkat mechanikusan két és félszeresére növeli, és hipp-hopp, nem a mosolyognivaló ducikákat látjuk a képen, hanem saját magunkat. Falatozunk, mulatozunk, elvileg élünk és virulunk a színes mesevilágban, a külső szemlélő azt láthatja, hogy igen, ez valami olyasmi, mint a boldogság.

A humor mögött számomra mégis valamiféle elfojtott szomorúság tükröződik: egyik festményen sem láttam mosolyt a szereplők az arcán. Talán Botero Mona Lisa-parafrázisa az egyetlen kivétel - amit viszont most nem hoztak el a Szépművészetibe. És egyébként is... Mona Lisa hivatásból mosolyog.

 

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

„A legelsők közt omlott össze és az utolsó lesz, ami talpra áll” – válságban a magyar zeneipar 

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.
Plusz interjú

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Plusz hír

Virtuális hagyományaink – Pályázatot hirdet a Hagyományok Háza

A tender online népművészeti módszertani tartalmak elkészítésére szól, a felhívás benyújtási határideje április 15.
Plusz mti

Rekordokat dönt a Netflix és a YouTube a járvány idején

A Netflix jegyzi a legtöbb, 59 millió letöltést a YouTube, az Amazon Prime és a Disney+ előtt 2020 első negyedévében.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné – Náray Erika mesét mond Bíborkáról és a tündérekről

Folytatódik a Fidelio Matiné vasárnapi sorozata gyerekeknek. Ma – a Rózsavölgyi Szalon együttműködésével – Náray Erika színművész mond mesét Bíborkáról és a varázsfőzetről, meg persze a tündérbirodalomról.