Plusz

Humpty Dumpty leesett – gyerekkorunk klasszikus hangjátékai

2020.03.18. 11:45
Ajánlom
Nem kell ahhoz karanténban lenni, hogy szülőként szembesüljünk azzal, milyen jó lenne valami mesét hallgatni. Nem nézni, hanem játék, rajzolás, vagy pihenés közben egyszerűen csak hallgatni. A Fidelo szubjektív válogatása online mese-hangjátékokból.

Gyerekkoromban valamilyen meselemeznek mindig szólnia kellett a háttérben, ez alap volt a játékhoz, olyannyira, hogy amikor „kinőttünk” a mesékből, a tévéből vettünk fel filmeket kazettára, és azokat hallgattuk. Ezért tudom mai napig kívülről a Csillagok háborúját.

Manapság ott vannak a jobbnál jobb hangoskönyvek, de akkoriban ezek leginkább hangjátékok voltak, ami egy másik műfaj. Ráadásul nem is igazi szülő az, aki nem akarja a gyerekének megmutatni saját gyerekkorának kedvenceit. A mesék szerencsére kortalanok, most is működnek, ezért összegyűjtöttem néhány klasszikus – legalább is nekem klasszikus –, online is elérhető mese-hangjátékot.

Minden egér szereti a sajtot

Fehér vagy szürke, szürke vagy fehér – két egércsalád harcias küzdelme és a kibékítésére csak a nagy „macska” mágus képes, hogy a végén együtt énekeljék, hogy: „Nincs szebb a Földön, mint sajtban a lyuk.”

A fájós fogú oroszlán

- Szerinted mi az a miszerint?”
- Köcsögkalapot visel, sárga kalucsnit és frakkot csokornyakkendővel. Utálom a csokornyakkendőt. És ez a csokornyakkendős miszerint, hazudott, sőt hazudozott!
- Szerinted mi az a miszerint?
- Mi lenne? Egy kötőszó!
- Szitakötőszó

Lázár Ervin klasszikusát nem tudtuk annyiszor meghallgatni, hogy ne guruljunk a nevetéstől. Dr Zirr-Zurr nem csak az agyarak és fogak szakértője, ha nem a beletörött agyvelőké is.

Óz, a nagy varázsló

Ez az a változat, ahol Dorka kutyája, Toto is beszél és nagyon vicces (nem mellékesen az akkor még igen ifjú Kaszás Gergő hangján), a Nyugati boszorkány pedig műszaki hiba esetén lökhajtásos biciklivel közlekedik. Egészen fantasztikus szereposztással.

Mesék borogatás közben

Mese a mesében, hogy lemenjen a láz és elviselhető legyen a hideg vizes borogatás, természetesen három fiúval, sárkánnyal, elvarázsolt békával, szoboremberrel és „jó tett helyében jót várj”-jal.

A kis herceg

Mit is lehetne írni Saint-Exupéry klasszikusáról? Elég annyit, hogy az írót Gábor Miklós szólaltatja meg.

Alice Csodaországban

A délutáni alvások egészen különös és csodás álmokra képesek, egyszer csak egy estélyi ruhás nyúl áll az öreg körtefa alatt, aki azon aggódik, hogy elkésik és beborsozza a Bors Hercegnő és ha követjük a fehér nyulat, egészen furcsa kalandokba kerülhetünk. A hangjáték Lewis Carroll meseregényét Kosztolányi Dezső fordítása alapján készült, Alice – Domján Edit.

Alice Tükörországban

„Humpty Dumpty ült a falon,
Kényelmesen ült ő nagyon.
De a nagybaj megesett.
Humpty Dumpty leesett.
Hiába a király lova,
Hiába a sok katona,
Nem tudták őt összerakni soha, soha.”

 

Fejléckép: Humpty Dumbty légballon (Fotó: Tom Burgess/Pixaby)

Dalok a karanténból #1

Kapcsolódó

Dalok a karanténból #1

Zenei válogatásunk otthontanuláshoz, munkához, pihenéshez. Hallgassátok, táncoljatok, mosogassatok jó zenékre!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.