Plusz

Humpty Dumpty leesett – gyerekkorunk klasszikus hangjátékai

2020.03.18. 11:45
Ajánlom
Nem kell ahhoz karanténban lenni, hogy szülőként szembesüljünk azzal, milyen jó lenne valami mesét hallgatni. Nem nézni, hanem játék, rajzolás, vagy pihenés közben egyszerűen csak hallgatni. A Fidelo szubjektív válogatása online mese-hangjátékokból.

Gyerekkoromban valamilyen meselemeznek mindig szólnia kellett a háttérben, ez alap volt a játékhoz, olyannyira, hogy amikor „kinőttünk” a mesékből, a tévéből vettünk fel filmeket kazettára, és azokat hallgattuk. Ezért tudom mai napig kívülről a Csillagok háborúját.

Manapság ott vannak a jobbnál jobb hangoskönyvek, de akkoriban ezek leginkább hangjátékok voltak, ami egy másik műfaj. Ráadásul nem is igazi szülő az, aki nem akarja a gyerekének megmutatni saját gyerekkorának kedvenceit. A mesék szerencsére kortalanok, most is működnek, ezért összegyűjtöttem néhány klasszikus – legalább is nekem klasszikus –, online is elérhető mese-hangjátékot.

Minden egér szereti a sajtot

Fehér vagy szürke, szürke vagy fehér – két egércsalád harcias küzdelme és a kibékítésére csak a nagy „macska” mágus képes, hogy a végén együtt énekeljék, hogy: „Nincs szebb a Földön, mint sajtban a lyuk.”

A fájós fogú oroszlán

- Szerinted mi az a miszerint?”
- Köcsögkalapot visel, sárga kalucsnit és frakkot csokornyakkendővel. Utálom a csokornyakkendőt. És ez a csokornyakkendős miszerint, hazudott, sőt hazudozott!
- Szerinted mi az a miszerint?
- Mi lenne? Egy kötőszó!
- Szitakötőszó

Lázár Ervin klasszikusát nem tudtuk annyiszor meghallgatni, hogy ne guruljunk a nevetéstől. Dr Zirr-Zurr nem csak az agyarak és fogak szakértője, ha nem a beletörött agyvelőké is.

Óz, a nagy varázsló

Ez az a változat, ahol Dorka kutyája, Toto is beszél és nagyon vicces (nem mellékesen az akkor még igen ifjú Kaszás Gergő hangján), a Nyugati boszorkány pedig műszaki hiba esetén lökhajtásos biciklivel közlekedik. Egészen fantasztikus szereposztással.

Mesék borogatás közben

Mese a mesében, hogy lemenjen a láz és elviselhető legyen a hideg vizes borogatás, természetesen három fiúval, sárkánnyal, elvarázsolt békával, szoboremberrel és „jó tett helyében jót várj”-jal.

A kis herceg

Mit is lehetne írni Saint-Exupéry klasszikusáról? Elég annyit, hogy az írót Gábor Miklós szólaltatja meg.

Alice Csodaországban

A délutáni alvások egészen különös és csodás álmokra képesek, egyszer csak egy estélyi ruhás nyúl áll az öreg körtefa alatt, aki azon aggódik, hogy elkésik és beborsozza a Bors Hercegnő és ha követjük a fehér nyulat, egészen furcsa kalandokba kerülhetünk. A hangjáték Lewis Carroll meseregényét Kosztolányi Dezső fordítása alapján készült, Alice – Domján Edit.

Alice Tükörországban

„Humpty Dumpty ült a falon,
Kényelmesen ült ő nagyon.
De a nagybaj megesett.
Humpty Dumpty leesett.
Hiába a király lova,
Hiába a sok katona,
Nem tudták őt összerakni soha, soha.”

 

Fejléckép: Humpty Dumbty légballon (Fotó: Tom Burgess/Pixaby)

Dalok a karanténból #1

Kapcsolódó

Dalok a karanténból #1

Zenei válogatásunk otthontanuláshoz, munkához, pihenéshez. Hallgassátok, táncoljatok, mosogassatok jó zenékre!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Plusz hír

Art is Business: díjátadó és konferencia az idei évben

Már lehet nevezni és jelölni az Art is Business Díjra, decemberben pedig megrendezik az első Art is Business Konferenciát a Trafóban.
Plusz ajánló

15 éves az ország leghosszabb összművészeti fesztiválja, a Kultkikötő

Egészen pontosan 2006. július 14-én, Mohácsi János Veszett fejsze című előadásával kezdődött el a Kultkikötő története. A lelkesedésből induló kezdeményezés (egyik) küldetése az volt, hogy életet leheljen a Balaton-parton található kihasználatlan szabadtéri játszóhelyekbe, és ez által elérhetővé tegye a helyiek és a nyaralóközönség számára a minőségi szórakozást.
Plusz galéria

Hangolódj galériánkkal az Ékszerek Éjszakájára!

Idén is lesz Ékszerek Éjszakája a tematika pedig 0- / Zero negative. A nyitásig mutatunk egy kis ízelítőt!
Plusz hír

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.