Plusz

Humpty Dumpty leesett – gyerekkorunk klasszikus hangjátékai

2020.03.18. 11:45
Ajánlom
Nem kell ahhoz karanténban lenni, hogy szülőként szembesüljünk azzal, milyen jó lenne valami mesét hallgatni. Nem nézni, hanem játék, rajzolás, vagy pihenés közben egyszerűen csak hallgatni. A Fidelo szubjektív válogatása online mese-hangjátékokból.

Gyerekkoromban valamilyen meselemeznek mindig szólnia kellett a háttérben, ez alap volt a játékhoz, olyannyira, hogy amikor „kinőttünk” a mesékből, a tévéből vettünk fel filmeket kazettára, és azokat hallgattuk. Ezért tudom mai napig kívülről a Csillagok háborúját.

Manapság ott vannak a jobbnál jobb hangoskönyvek, de akkoriban ezek leginkább hangjátékok voltak, ami egy másik műfaj. Ráadásul nem is igazi szülő az, aki nem akarja a gyerekének megmutatni saját gyerekkorának kedvenceit. A mesék szerencsére kortalanok, most is működnek, ezért összegyűjtöttem néhány klasszikus – legalább is nekem klasszikus –, online is elérhető mese-hangjátékot.

Minden egér szereti a sajtot

Fehér vagy szürke, szürke vagy fehér – két egércsalád harcias küzdelme és a kibékítésére csak a nagy „macska” mágus képes, hogy a végén együtt énekeljék, hogy: „Nincs szebb a Földön, mint sajtban a lyuk.”

A fájós fogú oroszlán

- Szerinted mi az a miszerint?”
- Köcsögkalapot visel, sárga kalucsnit és frakkot csokornyakkendővel. Utálom a csokornyakkendőt. És ez a csokornyakkendős miszerint, hazudott, sőt hazudozott!
- Szerinted mi az a miszerint?
- Mi lenne? Egy kötőszó!
- Szitakötőszó

Lázár Ervin klasszikusát nem tudtuk annyiszor meghallgatni, hogy ne guruljunk a nevetéstől. Dr Zirr-Zurr nem csak az agyarak és fogak szakértője, ha nem a beletörött agyvelőké is.

Óz, a nagy varázsló

Ez az a változat, ahol Dorka kutyája, Toto is beszél és nagyon vicces (nem mellékesen az akkor még igen ifjú Kaszás Gergő hangján), a Nyugati boszorkány pedig műszaki hiba esetén lökhajtásos biciklivel közlekedik. Egészen fantasztikus szereposztással.

Mesék borogatás közben

Mese a mesében, hogy lemenjen a láz és elviselhető legyen a hideg vizes borogatás, természetesen három fiúval, sárkánnyal, elvarázsolt békával, szoboremberrel és „jó tett helyében jót várj”-jal.

A kis herceg

Mit is lehetne írni Saint-Exupéry klasszikusáról? Elég annyit, hogy az írót Gábor Miklós szólaltatja meg.

Alice Csodaországban

A délutáni alvások egészen különös és csodás álmokra képesek, egyszer csak egy estélyi ruhás nyúl áll az öreg körtefa alatt, aki azon aggódik, hogy elkésik és beborsozza a Bors Hercegnő és ha követjük a fehér nyulat, egészen furcsa kalandokba kerülhetünk. A hangjáték Lewis Carroll meseregényét Kosztolányi Dezső fordítása alapján készült, Alice – Domján Edit.

Alice Tükörországban

„Humpty Dumpty ült a falon,
Kényelmesen ült ő nagyon.
De a nagybaj megesett.
Humpty Dumpty leesett.
Hiába a király lova,
Hiába a sok katona,
Nem tudták őt összerakni soha, soha.”

 

Fejléckép: Humpty Dumbty légballon (Fotó: Tom Burgess/Pixaby)

Dalok a karanténból #1

Kapcsolódó

Dalok a karanténból #1

Zenei válogatásunk otthontanuláshoz, munkához, pihenéshez. Hallgassátok, táncoljatok, mosogassatok jó zenékre!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A szervezők mindent megtesznek azért, hogy az eredetileg 2020. április 3. és 19. közöttre meghirdetett jubileumi fesztivál tervezett programjából minél több produkció eljuthasson majd a közönséghez a későbbiekben.
Plusz interjú

 „Nem koncertet adunk, hanem együtt játsszuk azt a közönséggel” – Interjú Beck Zolival

Az idén húszéves 30Y nem pont úgy képzelte a 2020-as évet, ahogy az eddig alakult, ám ezzel együtt – és ettől függetlenül – azért beszélgettünk egyet Beck Zolival arról, hogy mitől is volt annyira fontos az együttzenéléssel töltött két évtized.
Plusz interjú

„Legyen mindenkinek napirendje!” - Jó tanácsok karantén idejére

Csukott ajtók mögött élünk, bezártak a színházaink, iskoláink, koncerttermeink - de szerencsére nem teljesen. Hogyan segíthetnek a művészetek a közösségi távolságtartás idején? Lehőcz Márta Luca klinikai szakpszichológus, neuropszichológus válaszolt a kérdéseinkre.
Plusz hír

Gyorssegély a jövedelem nélkül maradt művészeknek

Rendkívüli szociális támogatási keret létrehozásáról döntött az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerülő szerzők és előadók számára. Részletek.
Plusz oktatás

Netre költöző tanárok és diákok

Egy hete a korábban csak tervekben létező digitális oktatás valósággá vált Magyarországon is. A veszélyhelyzet miatt bezáró oktatási intézmények élesben próbálják ki, hogy miképp lehetséges a távolsági házi ellenőrzés, mivel vehetőek rá a gyerekek, hogy otthon is figyeljék az online órát és hogyan taníthatóak olyan tárgyak, mint a foci vagy a tánc.