Plusz

Humus vertebra - Dame de Pic/Compagnie Karine Ponties

2011.01.26. 10:08
Ajánlom
A new experiment by Karine Ponties.

To celebrate the Spanish, Belgian and Hungarian European Presidency, Presi-danses has invited three dancers-choreographers, among them the Belgian Karine Ponties to present a new creation in Barcelona, in Brussels and in Budapest.

A scarecrow: an insignificant presence which no one cares about and no one notices at all, an uncategorized device, a valueless, ignoble object without an owner. It playfully stands posted on the edge of a field, smiling.

The head of the Dame de Pic (Queen of Spades) Company from Brussels, Karine Ponties always experimented with reconciling dance and fine arts, and various branches of art in general. There are four main characters in the piece entitled Humus vertebra: three male dancers depicting visionary, hybrid figures and the Italian graphic artist, Stefano Ricci. Poetry, dream, motion-picture (cartoon) and dance - the on-stage encounter of four different forms, styles and registers paralleling one another, recalling some kind of „archaic" unity.

For Karine Ponties, the lonely, yet absurd and comical figure of the scarecrow is the prototype of a half-animal, half-animal creature - Humus vertebra is the third piece of a choreographic cycle surrounding it. The circus ring-like stage, the few simple wooden boxes that can be used in countless different capacities, the rapid flow of cartoon imagery and the superb music distract even the hardiest bent on searching for meaning. It's all just a fable.

Humus vertebra - Dame de Pic/Compagnie Karine Ponties

31 January 8 pm - Trafó - House of Contemporary Art (Budapest, District 9, Liliom utca 41.)

Choreography: Karine PONTIES

With: Eric DOMENEGHETTY, Claudio STELLATO, Jaro VINARSKY

Animated film and artistic collaboration: Stefano RICCI

Set design: Wilfrid ROCHE

Light design: Florence RICHARD

Original music: David MONCEAU

Additional music: Sigur ROS

Costumes: Samuel DRONET

Technical direction: Guillaume FROMENTIN

Video and sound technician: Stefano SERRA

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fidelio Klasszik: Hogyan jelenik meg a humor a klezmerben?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adásában ez is kiderül. Április 20-án a 92.1-en interjú hallható Csadi Zoltánnal, Kovács Adriennel, Masa Tamással a Sabbathsong Klezmer Band vezetőjével, és Perjés Jánossal.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – Május 18-án a Pesti Vigadóban

Hagyományok és modernkori igények, amelyeket a művészet és a kultúra kapcsol össze: koncertek, előadások, workshopok designerekkel felnőtteknek és kézművesfoglalkozások kicsiknek, idegenvezetések, kiállítások – ingyenes programok május 18-án egész nap a Pesti Vigadóban.
Plusz ajánló

A hosszú élet titka is kiolvasható a májusi Fidelióból

Az ingyenes programmagazin májusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Udvaros Dorottyával, Volf Katalinnal, Konrád Györggyel és Krusovszky Dénessel. Lapozz bele online!
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Plusz videó

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.