Plusz

Ifjúkori lázadás a novemberi Fidelióban

2022.10.25. 15:05
Ajánlom
Megjelent a Fidelio legújabb száma, a címlapon a Városmajori Színházi Szemle Fidelio-különdíjas produkciója, a Lázadni veletek akartam plakátjával.

Novembertől a Radnóti Színházban látható az egyik legizgalmasabb erdélyi színházi csapat, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása. Sebestyén Aba rendezése a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteibe kalauzolja a nézőket.

Három érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd.

Noha indítékaik egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel. Közreműködik Komesz Szilvia, László Csaba, Sebestyén Aba és Szász Csaba. A Bódi Attila regényéből született darabot év elején Kortárs Magyar Dráma-díjjal jutalmazták, nyár végén pedig elhozta a közönségdíjat, valamint a Fidelio különdíját a Városmajori Színházi Szemlén. Az előadás november 27-én a Radnóti Színházban várja a közönséget. (További információ itt.)

A novemberi szám is tartalmazza a fővárosi és számos vidéki játszóhely műsorát, továbbá koncerteket, kiállításokat, filmeket és könyveket is ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Foglalkozunk többek között a Magyar Nemzeti Galéria idei Textúra-előadásával, a Malomvölgy Jazz Fesztivállal, amelyet első ízben rendeznek meg november 4-én és 5-én, a gitárzene nagyjait felvonultató, november 4–6. között zajló Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivállal, a Zeneakadémia népszerű kamarazenei fesztiváljával, a november 17. és 20. között meghirdetett kamara.hu-val, valamint az Országos Rajzfilmünneppel, amely november 18. és 20. között várja az érdeklődőket számos helyszínen.

Az alábbi alkotókkal olvashat interjút a kiadványban:

Fáy Miklós kritikus a Budapesti Fesztiválzenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar egy-egy koncertjét, Werner Herzog Dereng a világ című kötetét (21. Század Kiadó) és Jevgenyij Kiszin The Salzburg Recital című új albumát (Deutsche Grammophon) ajánlja olvasóink figyelmébe.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni.

Ezúttal Szakonyi Károly A csend napjai című kötetét ajánlja (Magyar Napló Kiadó), amelyet a szerző így kommentál: „Vámos azt írja, nehéz lehetett megírni. Igen. Nem könnyű az élet vége felé számba venni viselt dolgainkat.”

A Líra Könyv Beleolvasójában Csáki Judit Imi, ne csináld! – Egy nyár Csuja Imrével című könyvéből olvasható részlet (Corvina Kiadó, várható megjelenés: 2022. november).

Az aktuális szám ide kattintva tölthető le!

 

A 2022. novemberi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra Könyv bolthálózatában.

A magazin borítóján a Radnóti Színház plakátja, a hátsó borítón pedig a Kreatív Európa hirdetése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.
Plusz ajánló

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

A vegán táplálkozásról és életmódváltásról tudhatunk meg többet Karalyos Gábor előadásán

A XV. kerület Zöld Jövő Szabadegyetem elnevezésű programjának következő estjén, február 19-én Karalyos Gábor színművésszel, népszerű bloggerrel találkozhat a közönség a Csokonai rendezvényházban.