Plusz

Ifjúkori lázadás a novemberi Fidelióban

2022.10.25. 15:05
Ajánlom
Megjelent a Fidelio legújabb száma, a címlapon a Városmajori Színházi Szemle Fidelio-különdíjas produkciója, a Lázadni veletek akartam plakátjával.

Novembertől a Radnóti Színházban látható az egyik legizgalmasabb erdélyi színházi csapat, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása. Sebestyén Aba rendezése a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteibe kalauzolja a nézőket.

Három érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd.

Noha indítékaik egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel. Közreműködik Komesz Szilvia, László Csaba, Sebestyén Aba és Szász Csaba. A Bódi Attila regényéből született darabot év elején Kortárs Magyar Dráma-díjjal jutalmazták, nyár végén pedig elhozta a közönségdíjat, valamint a Fidelio különdíját a Városmajori Színházi Szemlén. Az előadás november 27-én a Radnóti Színházban várja a közönséget. (További információ itt.)

A novemberi szám is tartalmazza a fővárosi és számos vidéki játszóhely műsorát, továbbá koncerteket, kiállításokat, filmeket és könyveket is ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Foglalkozunk többek között a Magyar Nemzeti Galéria idei Textúra-előadásával, a Malomvölgy Jazz Fesztivállal, amelyet első ízben rendeznek meg november 4-én és 5-én, a gitárzene nagyjait felvonultató, november 4–6. között zajló Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivállal, a Zeneakadémia népszerű kamarazenei fesztiváljával, a november 17. és 20. között meghirdetett kamara.hu-val, valamint az Országos Rajzfilmünneppel, amely november 18. és 20. között várja az érdeklődőket számos helyszínen.

Az alábbi alkotókkal olvashat interjút a kiadványban:

Fáy Miklós kritikus a Budapesti Fesztiválzenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar egy-egy koncertjét, Werner Herzog Dereng a világ című kötetét (21. Század Kiadó) és Jevgenyij Kiszin The Salzburg Recital című új albumát (Deutsche Grammophon) ajánlja olvasóink figyelmébe.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni.

Ezúttal Szakonyi Károly A csend napjai című kötetét ajánlja (Magyar Napló Kiadó), amelyet a szerző így kommentál: „Vámos azt írja, nehéz lehetett megírni. Igen. Nem könnyű az élet vége felé számba venni viselt dolgainkat.”

A Líra Könyv Beleolvasójában Csáki Judit Imi, ne csináld! – Egy nyár Csuja Imrével című könyvéből olvasható részlet (Corvina Kiadó, várható megjelenés: 2022. november).

Az aktuális szám ide kattintva tölthető le!

 

A 2022. novemberi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra Könyv bolthálózatában.

A magazin borítóján a Radnóti Színház plakátja, a hátsó borítón pedig a Kreatív Európa hirdetése.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Színház

Szakítópróba három hangra – Őze Áron rendezésében jön a Válásguru a Rózsavölgyi Szalonban

A francia Tristan Petitgirard által jegyzett darabot december 15-én mutatja be a Rózsavölgyi Szalon. Őze Áron rendezésében színpadra lép Ullmann Mónika, Brasch Bence és Józan László.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Polgári engedetlenségbe kezdtek a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai is

„Felháborít az a megalázás, elhallgattatás és megfélemlítés, amit azoktól a politikai vezetőktől kell elviselnem, akik helyettem, felettem, nélkülem döntenek” – jelentették ki a gimnázium oktatói, akik úgy fogalmaztak, diákjaik iránt érzett szeretetük miatt álltak bele ebbe a küzdelembe.
Plusz magazin

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz hír

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz hír

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz ajánló

Irányt mutat és befogad – 50 éves a Marczi

1972 decemberében nyitotta meg kapuját a Marczibányi téren felépített Ifjúsági és Úttörőház. A „Marczi” azóta fogalommá vált – köszönhetően annak a megszámlálhatatlan, sokszor újszerű, progresszív vagy éppen érzékenyítő kulturális programnak, amellyel már nemcsak a fiatalokat, hanem minden korosztályt megszólítanak.