Plusz

Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

2021.06.11. 13:45
Ajánlom
Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.

Az évek óta sikerrel futó programok mellett a Várkert Bazár újranyitása is a megújulás jegyében telik, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával együttműködésben létrejövő Zene+ sorozatban például összművészeti koncertekkel találkozhat a közönség, de lesz Zene+Vers esemény is Erkel Ferenc Himnuszának kalandos keletkezéstörténetével, amely mellett a korszak más jelentős költeményei és zenei művei is megelevenednek majd.

Erkel Hunyadi László című operájának La Grange-áriáját a Kossuth-díjas Sümegi Eszter szólaltatja meg,

július 2-án pedig Astor Piazzola születésének 100. évfordulójára emlékezik a Várkert Bazár. Az összművészeti programsorozatból nem maradhat ki az egyik leghíresebb bűvészünk, a 110 éve született Rodolfo sem.

Az nyitással újra látogathatóak lesznek a nagy sikerű Márai-estek, ezúttal Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész tolmácsolásában leshetnek be a látogatók az író öniróniával átszőtt, szarkasztikus világába.

Az Aposztróf-sorozat sem marad el, Az Irodalmi szerelmek nyolcadik részében ezúttal két kivételes nő, Kaffka Margit és Lesznai Anna kerül a középpontba,

Juhász Anna irodalmár, Nagy-Kálózy Eszter Kossuth-díjas színművész, Lovas Rozi színművész, Menyhért Anna író-kutató és Szécsi Noémi író arra keresik a választ, hogy miként éltek ezek a kivételes személyiségek és hogyan tudtak érvényesülni saját korukban.

A színház és zene szerelmesei sem maradnak programok nélkül: a Tánc a kertben sorozat kortárs alkotók előadásain keresztül mutat görbe tükröt a társadalomnak, míg a különböző könnyűzenei és jazz koncertek színesítik az estéket.

A június 11. és július 11. között zajló labdarúgó Európa Bajnokság szurkolóira is gondoltak a szervezők, így az Öntőház udvarán az összes mérkőzés megtekinthető lesz. Ha pedig egy stresszes hétfői munkanap után egy kis ellazulásra vágyik az ember, július 5-től minden hétfőn szabadtéri jóga várja a látogatókat.

A programokról bővebb információk Várkert Bazár oldalán olvashatók.

Fejléckép forrása: Várkert Bazár

Zene+ sorozat a Várkert Bazárban

Kapcsolódó

Zene+ sorozat a Várkert Bazárban

Három ünnep, három összművészeti koncert. A Várkert Bazár a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával együttműködésben igazi összművészeti kulturális csemegékkel készül 2021 nyarára. Az ódon történelmi falak között – miközben a felejthetetlen panorámában gyönyörködünk – a kiváló akusztika segítségével felemelő és tartalmas nyáresték várnak az érdeklődőkre.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.