Plusz

Így éld túl a hajótörést

2016.10.28. 17:54
Ajánlom
Egy lakatlan szigeten találkozik egymással a holland, a japán és a magyar animáció a Ghibli Stúdió új filmjében. A vörös teknős egyetlen szó nélkül merül a lelked legmélyére.

Egy férfit mos partra a vihar egy lakatlan szigeten. A hajótörött ismerkedik kis birodalmával, harcol a természettel, haverkodik a remeterákokkal és tutajépítésbe kezd. Folyamatos szabadulási kísérletei azonban rendre kudarcba fulladnak, hála egy óriási vörös teknősnek. Mikor feladná a próbálkozást, társaságot kap egy titokzatos, vörös hajú lány személyében, aki a semmiből bukkan fel a parton. Egy teljes emberélet egyetlen nyolcvan percnyi filmben.

A Ghibli Stúdió legnagyobb sikereit jegyző alapító Hayao Miyazaki 2013-as nyugdíjba vonulása – és a búcsúnak szánt Szél támad – után hatalmas kérdőjel maradt a japán animációs cég jövőjével kapcsolatban. A stúdió hagyományaival szakítva – először dolgoztak nem japán rendezővel - egy holland rajzfilmest, Michaël Dudok de Witet keresték meg, hogy készítsenek közösen filmet.

Az Apa és lánya című kisfilmjének Oscar-díja után emailben kérdezték meg de Witet, hogy forgalmazhatják-e a filmjét Japánban és készítene-e nekik egy egészestés filmet. A holland filmest annyira meglepte a második kérdés, hogy míg az elsőre igent mondott, erre azt válaszolta, hogy nem érti. Végül természetesen vállalta a felkérést, miután személyesen Miyazaki választotta őt a feladatra. A vörös teknősön kilenc évig dolgoztak az alkotók. 

A kecskeméti animáció keze beteszi a lábát

A Vörös teknős 80 percéből 52 percnyi munka a Kecskemétfilm Kft-nél készült, ahogy a teljes film rajzi anyagának kifestése is a helyi stúdió munkája. A kivitelezés irányítója Nagy Lajos Balázs Béla-díjas rendező, a helyi gyártásvezető pedig Vécsy Vera volt. A magyar alkotók munkájának elismeréseként itthon elsőként Kecskeméten tekinthető meg a film. 

Az eredmény pedig egy nagyon személyes, meditatív film lett. A lassan hömpölygő, esetenként történés nélküli történet a Ghibli olyan alkotásaival mutat rokonságot, mint a Chihiro Szellemországban vagy a Totoró – A varázserdő titka.

A szövegnélküliség egy nemzetközi együttműködésben készülő projektben logikus, ugyanakkor bátor döntés is. A párbeszédek hiánya miatt közvetlenebbül szól a nézőhöz, mint egy könyv, amit magában olvas az ember. A társadalmon és időn kívül helyezett szituáció, ahogy egy hajótörött férfi ismerkedik a lakatlan sziget élővilágával és küzd az elemekkel olyan alapvető emberi működéseket és reakciókat mutat be, amik könnyű azonosulási alapot kínálnak nemzetiségtől, kulturális háttértől és kortól függetlenül.

Az alkotóknak sikerült úgy felépíteni a filmet, hogy szinte fel sem tűnik a dialógusok hiánya.

Az animáció remek terep a valóság és misztikum összemosására. A reális alaptörténetből induló sztori közepétől szinte eldönthetetlen, hogy a szigeten felbukkanó lány csak a végsőkig elcsigázott hajótörött egy újabb hallucinációja, vagy valóság. Amennyiben az utóbbi, még mindig felmerül a kérdés, hogy ember vagy valamilyen mitikus lény. A film számtalan jelentésrétegében mindenki saját igénye szerinti mélységben merülhet el. Az elpusztuló állatok lehetnek a természet körforgásának részei, vagy egyfajta memento mori a főszereplő saját halandóságára emlékeztetve.

A stúdió nagy reményeket fűz A vörös teknőshöz. A Cannes-i Filmfesztiválról a saját szekciójában a zsűri díját elhozó alkotást sokan Oscar esélyesként emlegetik.

Itthon várhatóan csak jövőre mutatják be a filmet, addig a Mozinet Filmnapok keretében október 28-tól 31-ig tizenegy városban nézhetik meg az érdeklődők. A film előtt Bucsi Réka LOVE című rövidfilmjét vetítik. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.