Plusz

Így lesz műalkotás a fényből

2017.04.20. 10:15
Ajánlom
A fény művészi felhasználásának legváltozatosabb módjait képviselik ezek a művészek - van aki a környezetről, más az emberi létezésről elmélkedik neoncsövek és izzók segítségével. Akad olyan is, aki egyszerűen saját életét meséli el ilyen formában.

Dan Flavin, a fényművészet egyik úttörője úgy kezdte, mint a művészek többsége: festészettel. A 60-as években kezdett el mindennapi világítótesteket - égőket, izzókat - falra szerelt műtárgyakká átalakítani, nemsokára pedig már egyedül ebben a különleges művészeti ágban alkotott.

Csillogó, pontos vonalvezetésű szobrai egyre komplexebbé váltak, majd

a világítótestekből lassan teljes, kizárólag fényből álló környezeteket kreált.

 Nemcsak a fény érdekelte, hanem a fényt körbevevő terület is. Elkezdett azon dolgozni, hogy úgy jelenjenek meg alkotásai a belső terekben, hogy a nézők minél inkább megtapasztalhassák a fény hatását, akár át is mozogjanak rajta.

A fényművészet másik emblematikus alakja, Keith Sonnier. Neonból készült művei sokkal lágyabbak és figuratívabbak, a meghajlított és eltekert fénycsöveiből álló kompozíciói a természetes környezetre reflektálnak. James Turrell  viszont a perceptuális pszichológia gondolatait felhasználva különálló objektumként kezeli a fényt, aminek hangereje, térfogata van. Robert Irwin 1984-ben Turrell-el együtt megkapta a McArthur Genius Award-ot a három dimenziós vizuális művészetben alkotott munkáiért, és segített elindítani a Light and Space Movement-et - a nyugati parti vizualista művészek ezen csoportját főleg az érdekelte, hogy a geometriai formák és a fényhasználat hogyan befolyásolja a környezetet és a nézők percepcióját.

Ezen kívül azonban a fény számos művészi felhasználására akad példa. Az Artsy összegyűjtött 7 művészt, akik a fenti örökségre építve megalkották saját, egyéni fényművészetüket.

Yayoi Kusama - tükörborítású falak

A 60-as évek óta készíti magával ragadó, fénnyel festett szobáit - Moszkvától Londonig tömött sorokban állnak az emberek hogy pár percre betekinthessenek ezekbe. A szobákban tükörborítású falakat használ, amivel megsokszorozza a helyiségen belül elhelyezett tárgyakat. Az így keletkezett térrel a mindenség és az ismétlődés élményét kutatja. A téma kicsi kora óta foglalkoztatja a művészt, akit többek között gyerekkori vizuális hallucinációi ihlettek meg. Kusama több alkalommal is a saját testének határtalanságáról beszélt, ahogy az összeolvad a környezetével, őmaga pedig lassan kitörlődik, a természet kiegészítésévé válik. Hasonló hatást kíván elérni különleges szobáival is.

Tükörfalú szoba

Tükörfalú szoba (Fotó/Forrás: Jim Dyson / Getty Images Hungary)

Rafael Lozano-Hemmer - távirányítású reflektorok

A technológia és a részvétel a két legfontosabb összetevő Lozano-Hemmer munkáiban. Egy korábbi műve, az 1999-es Vectorial Elevation lehetővé tette, hogy internetkapcsolattal bárki szabadon kezelhesse a Mexikóváros főterére installált 18 hatalmas reflektort. A projektet később megismételte Spanyolországban, Franciaországban, Írországban és Vancouverben is a 2010-es Olimpiai játékok alatt. Az utóbbi időben az egérkattintást a résztvevő szívdobogásával és hangjával helyettesítette. Az irányítást a közönségnek adva a reflektorlámpákban és a közösségi terekben rejlő kreatív lehetőségeket igyekszik kiaknázni.

GettyImages-101614252

GettyImages-101614252 (Fotó/Forrás: Scott Barbour / Getty Images Hungary)

Iván Navarro - játékos és fenyegető

Habár a chillei származású Navarro a húszas évei óta New Yorkban él, műveiben a mai napig érezhető a Pinochet-diktatúra hatása. Nemcsak alkotásai reflektálnak erre a történelmi korra, de saját bevallása szerint ő maga is így küzd meg a saját pszichológiai feszültségeivel. Fényből és tükrökből készült alkotásai járatok és csatornák illúzióját keltik: az egyén menekülési útjait szimbolizálják saját környezetéből. Más műveiben székeket, ajtókat, létrákat készített fluoreszkáló fénycsövekből, vagy épp szavakat rakott ki neoncsőből készített betűkből. Művészete a játékos és fenyegető között ingázik, kritizálja a társadalmat és az erőszakszervezeteket, reflektál a háborúra, a villamosszékre, a chilei és amerikai bebörtönzésekre is.

Jenny Holzer - LED üzenetek

Holzer művészete elsősorban szövegekben testesül meg: kövekbe vési vagy óriási LED paneleken jeleníti meg mondandóját, ami általában társadalomról, szerelemről, politikáról vallott őszinte meggyőződésének és szlogenszerű közhelyeknek keverékéből áll. Inspirációjául egyaránt szolgálnak novellák és regények és a közel-keleti amerikai harcokról szóló, titkosítás alól feloldott dokumentumok. Holzer támogatja és használja az új médiát, de legszívesebben még mindig LED-del dolgozik, amit annak feltalálása óta használ. Üzeneteit szívesen festi fénnyel hatalmas épületek éjszakai homlokzatára.

D16 25 025

D16 25 025 (Fotó/Forrás: Lili Holzer-Glier)

Glenn Ligon - neon szavak

Retro kifestőkönyvek, Gertrude Stein, és Robert Mapplethorn mind hatással voltak Ligonra, egy rakás egyéb kulturális, művészeti és irodalmi forrás mellett. A New York-i művész a fekete és meleg identitással foglalkozik. Hirdetések és tüntetési feliratok vizuális nyelvezetén keresztül próbálja feltárni a társadalomban fellelhető másságot. Nagy hatással volt rá David Hammon Concerto in Black and Blue (2002) című munkája, ahol a nézőket egy sötét, üres galériába vezették, amiben egyedül kék fények égtek. Ennek hatására Ligon elkezdett neonból készült szótöredékeket készíteni, mint például "Negro Sunshine" - ami Gertrude Stein 1909-es Melanchta című történetéből származik. A feliratokat gyakran részben feketére festi, halo-effektust kreálva a betűk mögött, amelyek így még inkább reflektálnak mondandójára. 

fc898549e7fa1abf66339ea8554fe834

fc898549e7fa1abf66339ea8554fe834 (Fotó/Forrás: Glenn Ligon)

Tatsuo Miyajima - buddhizmus és a LED

Legtöbbeknek a keleti filozófiáról talán nem a LED-fények jutnak eszébe először, Miyajima művészete azonban pont erről szól. Az egészen kis alkotásoktól a falnyi méretűeken át az egész szobát betöltőekig a japán művész arra használja a LED-világítást, hogy állandóan ismétlő körökben mutassa be annak fényeit. Ezek az ismétlések Miyajima szerint az emberi létezést szimbolizálják. A gondolat a buddhista világképből származik, miszerint az emberek az örökös átalakulás véget nem érő körében élnek, születnek, meghalnak, majd újjászületnek.

Tracey Emin - szex és a neon

A YBAS (Young British Artists - Fiatal Brit Művészek) királynőjeként is emlegetett Emin feminista-érzelmű munkáit a legkülönbözőbb formákban készíti. A lényeg úgyis azok témája, ami nem más mint ő maga, a saját személyes élete. Installációiban megmutatta már a közönségnek saját bevetetlen ágyát és volt, hogy kihirdette addigi szexuális partnerei nevét is. Neon-munkáit a 90-es évek óta készíti, és ezek talán a legismertebb művei. Dőlt betűs feliratai mintha kézzel írt sorok lennének, épp ezért különösen személyesnek érződnek - mindemellett előfordul, hogy erotikusak (“Is Legal Sex Anal?” - "A legális szex anális?"), van hogy gyengédek (“Keep Me Safe” - "Tarts biztonságban"; “I Loved You More Than I Can Love” - "Jobban szerettelek mint amennyire szerethetek")

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.