Plusz

Így lesz műalkotás a fényből

2017.04.20. 10:15
Ajánlom
A fény művészi felhasználásának legváltozatosabb módjait képviselik ezek a művészek - van aki a környezetről, más az emberi létezésről elmélkedik neoncsövek és izzók segítségével. Akad olyan is, aki egyszerűen saját életét meséli el ilyen formában.

Dan Flavin, a fényművészet egyik úttörője úgy kezdte, mint a művészek többsége: festészettel. A 60-as években kezdett el mindennapi világítótesteket - égőket, izzókat - falra szerelt műtárgyakká átalakítani, nemsokára pedig már egyedül ebben a különleges művészeti ágban alkotott.

Csillogó, pontos vonalvezetésű szobrai egyre komplexebbé váltak, majd

a világítótestekből lassan teljes, kizárólag fényből álló környezeteket kreált.

 Nemcsak a fény érdekelte, hanem a fényt körbevevő terület is. Elkezdett azon dolgozni, hogy úgy jelenjenek meg alkotásai a belső terekben, hogy a nézők minél inkább megtapasztalhassák a fény hatását, akár át is mozogjanak rajta.

A fényművészet másik emblematikus alakja, Keith Sonnier. Neonból készült művei sokkal lágyabbak és figuratívabbak, a meghajlított és eltekert fénycsöveiből álló kompozíciói a természetes környezetre reflektálnak. James Turrell  viszont a perceptuális pszichológia gondolatait felhasználva különálló objektumként kezeli a fényt, aminek hangereje, térfogata van. Robert Irwin 1984-ben Turrell-el együtt megkapta a McArthur Genius Award-ot a három dimenziós vizuális művészetben alkotott munkáiért, és segített elindítani a Light and Space Movement-et - a nyugati parti vizualista művészek ezen csoportját főleg az érdekelte, hogy a geometriai formák és a fényhasználat hogyan befolyásolja a környezetet és a nézők percepcióját.

Ezen kívül azonban a fény számos művészi felhasználására akad példa. Az Artsy összegyűjtött 7 művészt, akik a fenti örökségre építve megalkották saját, egyéni fényművészetüket.

Yayoi Kusama - tükörborítású falak

A 60-as évek óta készíti magával ragadó, fénnyel festett szobáit - Moszkvától Londonig tömött sorokban állnak az emberek hogy pár percre betekinthessenek ezekbe. A szobákban tükörborítású falakat használ, amivel megsokszorozza a helyiségen belül elhelyezett tárgyakat. Az így keletkezett térrel a mindenség és az ismétlődés élményét kutatja. A téma kicsi kora óta foglalkoztatja a művészt, akit többek között gyerekkori vizuális hallucinációi ihlettek meg. Kusama több alkalommal is a saját testének határtalanságáról beszélt, ahogy az összeolvad a környezetével, őmaga pedig lassan kitörlődik, a természet kiegészítésévé válik. Hasonló hatást kíván elérni különleges szobáival is.

Tükörfalú szoba

Tükörfalú szoba (Fotó/Forrás: Jim Dyson / Getty Images Hungary)

Rafael Lozano-Hemmer - távirányítású reflektorok

A technológia és a részvétel a két legfontosabb összetevő Lozano-Hemmer munkáiban. Egy korábbi műve, az 1999-es Vectorial Elevation lehetővé tette, hogy internetkapcsolattal bárki szabadon kezelhesse a Mexikóváros főterére installált 18 hatalmas reflektort. A projektet később megismételte Spanyolországban, Franciaországban, Írországban és Vancouverben is a 2010-es Olimpiai játékok alatt. Az utóbbi időben az egérkattintást a résztvevő szívdobogásával és hangjával helyettesítette. Az irányítást a közönségnek adva a reflektorlámpákban és a közösségi terekben rejlő kreatív lehetőségeket igyekszik kiaknázni.

GettyImages-101614252

GettyImages-101614252 (Fotó/Forrás: Scott Barbour / Getty Images Hungary)

Iván Navarro - játékos és fenyegető

Habár a chillei származású Navarro a húszas évei óta New Yorkban él, műveiben a mai napig érezhető a Pinochet-diktatúra hatása. Nemcsak alkotásai reflektálnak erre a történelmi korra, de saját bevallása szerint ő maga is így küzd meg a saját pszichológiai feszültségeivel. Fényből és tükrökből készült alkotásai járatok és csatornák illúzióját keltik: az egyén menekülési útjait szimbolizálják saját környezetéből. Más műveiben székeket, ajtókat, létrákat készített fluoreszkáló fénycsövekből, vagy épp szavakat rakott ki neoncsőből készített betűkből. Művészete a játékos és fenyegető között ingázik, kritizálja a társadalmat és az erőszakszervezeteket, reflektál a háborúra, a villamosszékre, a chilei és amerikai bebörtönzésekre is.

Jenny Holzer - LED üzenetek

Holzer művészete elsősorban szövegekben testesül meg: kövekbe vési vagy óriási LED paneleken jeleníti meg mondandóját, ami általában társadalomról, szerelemről, politikáról vallott őszinte meggyőződésének és szlogenszerű közhelyeknek keverékéből áll. Inspirációjául egyaránt szolgálnak novellák és regények és a közel-keleti amerikai harcokról szóló, titkosítás alól feloldott dokumentumok. Holzer támogatja és használja az új médiát, de legszívesebben még mindig LED-del dolgozik, amit annak feltalálása óta használ. Üzeneteit szívesen festi fénnyel hatalmas épületek éjszakai homlokzatára.

D16 25 025

D16 25 025 (Fotó/Forrás: Lili Holzer-Glier)

Glenn Ligon - neon szavak

Retro kifestőkönyvek, Gertrude Stein, és Robert Mapplethorn mind hatással voltak Ligonra, egy rakás egyéb kulturális, művészeti és irodalmi forrás mellett. A New York-i művész a fekete és meleg identitással foglalkozik. Hirdetések és tüntetési feliratok vizuális nyelvezetén keresztül próbálja feltárni a társadalomban fellelhető másságot. Nagy hatással volt rá David Hammon Concerto in Black and Blue (2002) című munkája, ahol a nézőket egy sötét, üres galériába vezették, amiben egyedül kék fények égtek. Ennek hatására Ligon elkezdett neonból készült szótöredékeket készíteni, mint például "Negro Sunshine" - ami Gertrude Stein 1909-es Melanchta című történetéből származik. A feliratokat gyakran részben feketére festi, halo-effektust kreálva a betűk mögött, amelyek így még inkább reflektálnak mondandójára. 

fc898549e7fa1abf66339ea8554fe834

fc898549e7fa1abf66339ea8554fe834 (Fotó/Forrás: Glenn Ligon)

Tatsuo Miyajima - buddhizmus és a LED

Legtöbbeknek a keleti filozófiáról talán nem a LED-fények jutnak eszébe először, Miyajima művészete azonban pont erről szól. Az egészen kis alkotásoktól a falnyi méretűeken át az egész szobát betöltőekig a japán művész arra használja a LED-világítást, hogy állandóan ismétlő körökben mutassa be annak fényeit. Ezek az ismétlések Miyajima szerint az emberi létezést szimbolizálják. A gondolat a buddhista világképből származik, miszerint az emberek az örökös átalakulás véget nem érő körében élnek, születnek, meghalnak, majd újjászületnek.

Tracey Emin - szex és a neon

A YBAS (Young British Artists - Fiatal Brit Művészek) királynőjeként is emlegetett Emin feminista-érzelmű munkáit a legkülönbözőbb formákban készíti. A lényeg úgyis azok témája, ami nem más mint ő maga, a saját személyes élete. Installációiban megmutatta már a közönségnek saját bevetetlen ágyát és volt, hogy kihirdette addigi szexuális partnerei nevét is. Neon-munkáit a 90-es évek óta készíti, és ezek talán a legismertebb művei. Dőlt betűs feliratai mintha kézzel írt sorok lennének, épp ezért különösen személyesnek érződnek - mindemellett előfordul, hogy erotikusak (“Is Legal Sex Anal?” - "A legális szex anális?"), van hogy gyengédek (“Keep Me Safe” - "Tarts biztonságban"; “I Loved You More Than I Can Love” - "Jobban szerettelek mint amennyire szerethetek")

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.
Plusz hír

Engedett a kormány, megmarad az ismétlések utáni jogdíj

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a kormány neves magyar előadóművészek véleményét figyelembe véve módosítja a korábbi törvényjavaslatot.