Plusz

Így segít a Müpa a karácsonyi készülődésben

2021.11.26. 17:05
Ajánlom
Újabb sztárfellépőket jelentett be a Müpa. Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Charles Lloyd, Daniel és Michael Barenboim, a Clayton-Hamilton Jazz Orchestra, Lee Ritenour és Palya Bea is visszatér a koncertterembe. Az ünnepi időszakban ajándékutalvánnyal is kedveskedik a nézőknek.

A napokban kezdetét veszi a karácsonyi készülődés, melyre a Müpa is értékes meglepetést tartogat leendő nézőinek: ajándékutalvánnyal kedveskedik mindazoknak, akik az ünnepi időszakban váltanak jegyet az évad programjaira.

A sztárrendező Emir Kusturica hazánkban elsősorban emlékezetes filmjeivel, a Cigányok idejével és a Macskajajjal tett szert elképesztő népszerűségre, pedig a muzsika területén is mindig otthonosan mozgott – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az utóbbi mozifilm Európa-szerte nagyot robbanó zenéje. Együttese, a hamisítatlan balkáni hangulatú zenét játszó No Smoking Orchestra igazán sokoldalú zenekar, több stúdióalbumot, filmzenét és konceptlemezt jegyeznek, de parádés atmoszférájú koncertjeikről is messze földön híresek. A széles műfaji palettán mozgó banda repertoárjába a folkpunktól a „balkáni rumbán” át a cigányzenéig szinte minden belefér, egyvalami azonban állandó: a fergeteges hangulat, amelynek a Müpa nézői is tanúi lehetnek, ha december 27-én ellátogatnak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. 

Mupa2022_EmirKusturica-165703.jpg

Emir Kusturica (Fotó/Forrás: Müpa)

Tíz év után tér vissza a Müpába a szaxofonfenomén Charles Lloyd, méghozzá egyik legfontosabb művével, a 2015-ben megjelent Wild Man Dance című koncertlemez anyagával, amelyet a jazztörténet egyik mérföldköveként tartanak számon a műfaj ismerői. A különleges, hattételes mű nemcsak azért meghatározó, mert Lloyd ezzel tért vissza a legendás Blue Note kiadóhoz, hanem azért is, mert Lukács Miklósnak köszönhetően – akivel még 2012-ben lépett fel együtt – hordozza a Kárpát-medence zenei örökségének nyomait is. A Müpa közönsége 2022. január 12-én nyerhet bebocsátást ebbe az izgalmas zenei univerzumba! 

Olykor megesik, hogy egy család több sikeres művészt is ad a világnak: így történt ez a Barenboim famíliában is, ahol az édesapát, a több mint hetven éve koncertező Danielt senkinek nem kell bemutatni, ám az utóbbi években – nem kis részben közös lemezeiknek és koncertjeiknek köszönhetően – az ifjabbik Barenboimnak, Michaelnek is egyre több reflektorfényben, egyúttal elismerésben van része. Korunk egyik legnagyobb zongoraművész-karmestere és fia családias hangulatú, felemelő estjén Mozart műveiből összeállított műsort hallhat a közönség.

Mupa2022_LeeRitenour-165703.jpg

Lee Ritenour (Fotó/Forrás: Müpa)

A kortárs jazz és a jazz-funk úttörőjének számító Lee Ritenour 2014 után visszatér a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára. A hetvenéves mester ezúttal minden idők egyik legnevesebb filmzeneszerzőjével, Dave Grusinnal párban érkezik, akivel együtt nem kevesebb, mint 11 Grammy-díjat és 54 Grammy-jelölést tudhatnak magukénak. Régóta várja már a jazzrajongó közönség a legendás Clayton-Hamilton Jazz Orchestra érkezését, és a három évtizede töretlen sikerrel működő nagyzenekar nem is okoz majd csalódást: új, kifejezetten erre a turnéra írt szerzeményekkel és három kivételes vendéggel készülnek müpás koncertjükre. Folytatódik Palya Bea 2015-ben útnak indított koncertsorozata, a Selymeim, ahol a világ különböző tájairól érkező énekesnőkkel pezsdítik fel a közönséget. Ezúttal a Törökországban élő Michal Elia Kamalt és együttesét, a Light in Babylont látja vendégül.

Mupa2022_PalyaBea_c_VeresAnita-170325.jpg

Palya Bea (Fotó/Forrás: Veres Anita, Müpa)

Az említett koncertek természetesen karácsonyi ajándéknak is kiválóak lehetnek, ám az intézmény azokra is gondolt, akik a megajándékozottakra bíznák a programválasztást: a számukra a többféle címletben elérhető Müpa-ajándékutalványt ajánlják. Ráadásul ünnepi meglepetésként mindazokat, akik minimum 10 000 Ft értékben vásárolnak jegyeket vagy ajándékutalványt az intézmény programjaira 2021. november 25. és december 24. között, a Müpa további 1000 Ft értékű utalvánnyal lepi meg, idén is érdemes lesz tehát élményt ajándékozni szeretteinknek!


Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra

  december 27. hétfő, 20 óra
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

  Charles Lloyd: Wild Man Dance

   2022. január 12. szerda, 20 óra
   Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

   Daniel és Michael Barenboim Mozart-kamaraestje

    2022. január 26. szerda, 19:30
    Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

    Clayton-Hamilton Jazz Orchestra: Jazz Power & Soul Feat. Radics Gigi, René Marie és Akiko Tsuruga

    Jazzlegendák a Lexus támogatásával
    március 11. péntek, 20 óra
    Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

    Lee Ritenour & Dave Grusin

    Jazzlegendák a Lexus támogatásával
    június 29. szerda, 20 óra
    Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

    Palya Bea, Michal Elia Kamal és a Light in Babylon

     2022. május 4. szerda, 19:30 óra
     Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

      

     Fejléckép: Charles Lloyd / Müpa

     Programkereső

     hírlevél

     A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

     Legolvasottabb

     Klasszikus

     „Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

     Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
     Vizuál

     Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

     Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
     Zenés színház

     „Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

     Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
     Vizuál

     Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

     A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
     Klasszikus

     A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

     Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

     Nyomtatott magazinjaink

     Ezt olvasta már?

     Plusz hír

     Több mint kétszáz év után visszakerülnek az elhurcolt Parthenón-márványok Athénba

     Még idén visszakerülnek Athénba a több mint kétszáz éve a londoni British Múzemban őrzött, az Akropoliszról származó ókori márványszobrok és reliefek – szúrta ki a Magyar Hang a The Times oldalán.
     Plusz beszámoló

     A vöröscsillag, amely rock’n’rollt köhög – a Magyar Zene Háza új, poptörténeti kiállításán jártunk

     Január 22-én nyílt meg a Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása „Nekünk írták a dalt!” címmel, ahol 1957-től egészen az első Sziget fesztiválig, 1993-ig járhatjuk végig a magyar pop-rock zene történeti állomásait.
     Plusz lapszemle

     Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

     Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
     Plusz ajánló

     Egy körkép négyszögesítése a februári Fidelióban

     Állandó tartalmaink mellett mostantól rendszeresen megtalálja a Fidelio magazinban a szerkesztőség rövid recenzióit is. A februári számot keresse az ismert terjesztési pontokon!
     Plusz hír

     Elmarasztalta Litvániát az EJEB egy LMBTI témájú mesekönyv cenzúrázása miatt

     Elítélte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) hétfői határozatában Litvániát amiatt, hogy egy LMBTI témájú mesekönyvet cenzúrázott. A bírói testület úgy ítélte meg, hogy a szerző véleménynyilvánításhoz való joga ezzel sérelmet szenvedett.