Plusz

Ilyen a Jókai-kert télen

2022.02.04. 15:50
Ajánlom
Jókai Mór egykori, svábhegyi nyaralója ma természetvédelmi terület, gondozója a Duna-Ipoly Nemzeti Park. A Jókai-kert minden évszakban rendszeres sétákkal várja a látogatókat, legközelebb február 6-án, vasárnap fedezhetjük fel a kert szépségeit.

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti szcéna nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

anakreonszobor3_KA_kicsi-120331.jpg

Anakreon szobor a Jókai-kertben (Fotó/Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

Jókai volt nyaralójának kertjében, szép környezetben található az Anakreon szobor Jókai-arccal. A nyaraló a II. világháborúban annyira megsérül, hogy le kellett bontani. Új épületet építettek, ahol ma a Madártani Intézet működik.

FeketeharkalyvajtaoduaJokai-kertegyikharsfajaban-120514.jpg

Feketeharkály vájta odú a Jókai-kert egyik hársfájában (Fotó/Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (facebook))

A fagyos, jégcsipkés Jókai-kertnek télen is varázslatos a hangulata. A szakvezetéses sétán a múzeum munkatársai sok-sok érdekességet mesélnek el a kert történetéről, a Jókai család életéről, az író itt eltöltött 50 évéről.

Az egyórás séta során megismerhetjük a kert zeg-zugát: a rózsakertet, a szőlőskertet, Jókai kedvenc pihenőhelyeit, s a hazánk madárvilágát bemutató több száz példányt bemutató Madárkiállítást.

A séta a Jókai-kert bejáratától (kovácsoltvas kertkaputól) indul. Meleg öltözet, kényelmes cipő viselése ajánlott, termoszban forró tea is jól jöhet.

20190227_114802-120336.jpg

Virágzik a hóvirág a Jókai-kertben (Fotó/Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

Téli séta a Jókai-kertben

Helyszín: Jókai-kert Természetvédelmi Terület (1121 Budapest, Költő utca 21.)
Időpont: 2022. február 6. vasárnap, 10.00 és 14.00 óra
Érkezés: a program kezdése előtt 10 perccel korábban.
Séta hossza: 1 km
Séta időtartama: 1 óra
Ajánlott korosztály: középiskolás, felnőtt

Jegyvásárlás az alábbi oldalon. Helyszíni jegyvásárlásra nincs lehetőség!

Fejléckép: a Jókai-kert / fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Plusz ajánló

Gyengélkedő erőművész, vak késdobáló, tűz és tűz: porondon az utcaszínház

A Bondoró Fesztivál nyárindítóként már negyedszer varázsolja Kapolcsra az utcaszínház bámulatos, sokszor meghökkentő és utánozhatatlan világát. A hazai utcaszínházi fesztivál idén a korábbi színes repertoárt látványos nemzetközi produkciókkal bővíti, amelyek zömmel a Bondoró Porondon lesznek láthatóak.
Plusz ajánló

Jó estét nyár, jó estét Fidelio - Már elérhető a júniusi számunk

Az országosan terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút talál. A júniusi Fidelio megtalálható a színházakban, múzeumokban, koncerthelyszíneken és online is átlapozható!
Plusz ajánló

Programkavalkád a Pestújhelyi Napok rendezvénysorozatán

Idén huszonkilencedszerre kínál színes programot az érdeklődőknek a Pestújhelyi Napok május 26. és 29. közötti eseménysorozata, a Pestújhelyi Közösségi Házban. Fotópályázat, workshopok, igényes gyermekprogramok éppúgy elérhetők lesznek, mint prózából vagy zenéből szőtt estek.
Plusz ajánló

Koncertdömpinggel készül a nyárra az Óbudai Társaskör

Júniusban harmincegy művész és két zenekar lép színpadra az Óbudai Társaskörben. A kamarazenei estek rajongóinak kedvelt helyszínén ezúttal fellép Drahos Béla fuvolaművész, a Kodály Vonósnégyes, a Fischer Annie-ösztöndíjas Devich Gergely és Balogh Ádám, valamint játszik a Hot Jazz Band.