Plusz

Ingyenes programdömping márciusban a Pesti Vigadóban

2023.03.10. 15:45
Ajánlom
Április 2-ig az Essentia Artis kiállítás és programsorozat keretében 9 művészeti ágból 70 alkotó, több mint félszáz ingyenes programmal: koncertekkel, színházi előadásokkal, filmvetítéssel, tánccal, gyermekelőadásokkal és tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket az MMA székházában.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Az Essentia Artis az MMA 2022-ben végzett művészeti ösztöndíjasainak programsorozattal kísért kortárs zárókiállítása. A tárlaton és a hozzá kapcsolódó egy hónapig tartó programsorozaton 9 művészeti ágból (építőművészet, film- és fotóművészet, képzőművészet, ipar- és tervezőművészet, irodalom, népművészet, színházművészet, művészetelmélet és zeneművészet) mutatkoznak be az alkotók.

Március 16-án 14 órától a Csehov Sirály című színműve alapján készült táncelőadást mutatja be a Feledi Project. A formáció az elmúlt 10 éve alatt, Feledi János művészeti vezetésével az egyik legsokoldalúbb repertoárral, művészekkel magas minőségben működő együttese lett a hazai táncszcénának.

Csehov művének mondanivalója mindenkor időszerű, fontos üzeneteket tartalmaz a ma embere számára.

A Sirályban egy csoport férfi és nő tétova bálját látjuk, akik a szerelmen és a művészeten, sötétedő koruk utolsó fényvillanásán át próbálnak maguk számára életet kreálni. A beteljesületlen lehetőségek világát tárja elénk. Egy olyan világot, amelyben mindvégig megvannak az értelmes cselekvés kilátásai, az álmodozók mégsem tudnak mit kezdeni magukkal, s ezért alulmaradnak a valósággal szemben. Az előadásban emberi sorsokban mutatkozik meg generációk harca, a világok háborúja. Fókuszba kerül a lélektani elemek feltérképezése, mely egyszerre szórakoztató és tanulságos.

ArdayGeza-141924.jpg

Arday Géza (Fotó/Forrás: MMA)

17 órától estig irodalomtörténész, regényíró és dokumentumfilm-készítő perspektívájából gondolkodhatunk együtt az előadókkal a történelmi múltunkat foglalkoztató kérdésekről. Az emberi lélektankutatás és az irodalmi szociográfia területén helyezkedik el Arday Géza Errefelé sok a valóság – Alkotói identitáskeresések 1945 után című előadása, amely egyéni látásmódjával izgalmas bepillantást ad a szocializmus időszakának művészetébe.

A nap folyamán fókuszba kerül a történelmi regény műfaja is. A magyar irodalomban korszakalkotó történelmi regényeket találunk. Vajon fontos-e, és ha igen, miért a történelmi hűségre törekvés?

Mit üzen egy történelmi regény a mának? Hogyan jutnak el az írók a szubjektív valóságon keresztül a fikcióig?

Megfelelő eszköz-e a múlt feldolgozására a regény műfaja? Többek közt ezekre a kérdésekre ad választ a történelmi regényről szervezett kerekasztal-beszélgetésben Arday Géza József Attila-díjas író és irodalomtörténész, Weiner Sennyey Tibor költő, író és Bene Zoltán író. A diskurzust Bán János író moderálja.

Az Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása című dokumentumfilm azt a kastélyt mutatja be, amely nemcsak a magyar művelődéstörténet kiemelt helyszíne, de a XX. és XXI. századi erdélyi főnemesi kálvária fontos állomása is volt. Az Erdély történelmét évszázadokig meghatározó Teleki család tagjainak sorsába kastélyuk történetén keresztül pillantunk be. Vajon mit keresnek valójában oly megszállottan a sok ezer kilométert utazó, hiánypótló történelmi beszámolókat készítő dokumentumfilmesek? A filmvetítést követően Margittai Gábor író, filmkészítő és Major Anita rendező számolnak be a Kárpát-medencében megélt tapasztalataikról, s teszik gazdagabbá a magyarságról való ismereteinket. Az alkotókkal Pásztor Zoltán, az MTVA szerkesztője beszélget.

Március 17-én 16 órától Oláh Zsolt színházi elemző az Ők tudják, mi a szerelem című előadás kulisszatitkaiba nyújt betekintést. A programon résztvevőknek beszél a szalondarab érdekes keletkezéstörténetéről, és górcső alá veszi a színészek izgalmas játékát, valamint a díszletet és jelmezeket egyaránt. Az elemzés után a darab egyik főszereplőjét, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művészt, Blaskó Pétert kérdezi Serfőző Krisztina. A színházi utazás után 17 órától közösségteremtő verses kalandozásra hív mindenkit Takács Bence Ervin a Mondj Te is egy verset! című programjával, amelynek célja, hogy olyan közösségek jöjjenek létre, amelyeket a versek tartanak egyben. A pódiumművészet hagyományain keresztül teremtik meg a versek 21. századát.

BVarnagyAndrea-BachMatefotoja-141705.jpg

Várnagy Andrea négykezes zongorakoncertje (Fotó/Forrás: Bach Máté / MMA)

Március 18-án 18 órától az Örökké a Tiéd, Maria című levélszínház során a programon résztvevők Maria Callas és Aristotle Onassis kabinjába „válthatnak jegyet”, ahol a díva és az üzletember viszontagságos útja szeli a hullámokat. Két különös életút bontakozik ki az érdeklődők előtt, amely megmutatja, milyen álarcokat húzunk magunkra, amikor kilépünk a külvilágba, legyen az a színpad vagy az üzleti élet. Mint mindenhol, az álarc mögött is ott bújik meg a valós, törékeny, hús-vér ember, aki küzd, mert elvesztette a családját, szakmailag jobbá akar válni, szeretetet, megnyugtató és áradó szerelmet akar, küzd, hogy az újságok hasábjainak és a külvilág nagyító lencséjének megfeleljen.

Március 22-én 10 óra 30 perctől Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész négykezes zongorakoncerttel ismerteti meg a gyermekekkel a klasszikus zenét, és kiderül, mit üzennek a zeneszerzők, de zenei társasjátékkal is készül. 14 órától Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas énekes a madarak segítségével szárnyra kel, és elindul a népdalok útján, hogy a közönséggel minél több állatpajtást megénekeljen. A napot Bagdy Emőke a Közösség szerepe az életünkben című előadása zárja.

A közösség létezési kulcsfogalom, megjelöli azt a társas közeget, amelyben az ösztönlétből az ember magaslatára, minőségi szintjére fejlődhetünk.

Az előadásban Bagdy Emőke kibontja azt a szerveződési utat, ami az együttléttől, együttességtől a közösségig haladhat, mint közös célok, értékek, élmények, történések időben összeszövődő folyamata, a kötődés, összetartozás, szolidaritás kapcsolati hálózatában, szerepek szerint tagoló rendszerében a belső kapcsolati erőrendszer működésében (dinamikájában).

Violinvilaga-zeneitarsasjatek-142153.jpg

Zenei társasjáték (Fotó/Forrás: MMA)

Március 29-én, a 18 órakor kezdődő koncerten a Bán Miklós által tervezett Viola de Fusione hangszert Bach műveivel Szászvárosi Sándor szólaltatja meg, utána Rohmann Ditta és Krulik Eszter hegedűművésszel közösen adják elő Ravel Szonátáját. Az est második felében Cantate Domino címmel a Szent Korona Kórus énekel. Molnár Ottó és Pászti Károly vezénylete mellett működik közre Híves Boglárka (szoprán), csellón P. Szabó Zsuzsánna és zongorán Gedai Ágoston. 20 órától Kecskés D. Balázs szerzői koncertje tekinthető meg. A művész művei a hallgatóság képzeletét egy olyan zenei térbe hívják, ahol megtapasztalhatják különböző világok összeütközését. Komm című oratóriumában filozófiai és szakrális szövegek kerülnek egymás mellé, miközben egy kultúra szétesésének a képe is felsejlik. Bagatellek című zongoradarabja Beethovennel, a zongoraverseny pedig Mozarttal folytat párbeszédet.

Az Essentia Artis kiállításon március 16-án Simon Zsolt József, március 24-én pedig Doboviczki Attila kurátorok tartanak tárlatvezetéseket.

A 2023. március 2.–április 2. között zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Regisztráció a programokra ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Rohmann Ditta (Fotó/Forrás: Herman Péter / MMA)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.