Plusz

Irányt mutat és befogad – 50 éves a Marczi

2022.12.05. 08:10
Ajánlom
1972 decemberében nyitotta meg kapuját a Marczibányi téren felépített Ifjúsági és Úttörőház. A „Marczi” azóta fogalommá vált – köszönhetően annak a megszámlálhatatlan, sokszor újszerű, progresszív vagy éppen érzékenyítő kulturális programnak, amellyel már nemcsak a fiatalokat, hanem minden korosztályt megszólítanak.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Budapest II. kerületében, a Rózsadomb alján, a Millenáris mögött található Marczibányi tér ma leginkább a művelődési központjáról ismert. Az 1972-es megnyitása óta töretlen népszerűséggel bíró Marczibányi Téri Művelődési Központ napjainkban is a kerületi kulturális élet egyik zászlóshajója. Programkínálatát koncertek, táncházak, színházi előadások, különféle tanfolyamok és klubfoglalkozások színesítik.

De ki is volt Marczibányi István?

Fürdő- és kórházalapító, aki a betegek és elesettek gyámolítójaként világéletében nagy hangsúlyt fektetett a segítségnyújtásra. 1803 körül megvásárolta a Lauswiese (Tetvesrét) nevet viselő területet, majd megkezdte a tisztás beépítését, hogy

a budai ifjúság számára „játszás és tornászás” céljára végrendeletileg odaadományozza.

Az 1810-es halálát követően Marczibányi rétnek, később térnek keresztelt területen épült fel 1972-ben a jelenlegi Marczibányi Téri Művelődési Központ, amely őrizve az alapító-névadó szellemiségét, ma már nemcsak a II. kerület, hanem a főváros egyik megkerülhetetlen kulturális intézményévé vált.

3-095942.jpg

A Marczibányi Téri Művelődési Központ épülete (Fotó/Forrás: Marczibányi Téri Művelődési Központ)

A röviden csak „Marczinak” becézett ifjúsági ház megnyitását követően hamar valódi fogalommá vált. A zene tört magának viharos gyorsasággal utat: Cseh Tamás, Interbrass, Bojtorján, Benkó Dixieland Band, Kolinda, Kaláka – csak néhány név a rendszeren visszatérő zenészek és zenekarok közül. A ’80-as években itt indult be B. Tóth László Poptarisznya műsorának „élő melléklete”, amelynek keretében havonta lehetett ismert zenészekkel találkozni, új lemezeket hallgatni és dedikáltatni. Ugyanebben az időben működött a Lord-klub is, amelynek keretében a szombathelyi banda és a hard-rock rajongói cserélhettek eszmét. Dolák-Saly Róbert a blues- és country-barátok számára tartott foglalkozásokat, az indiai zeneklubban pedig a Calcutta Trió muzsikált.

De a Marczibányi Téri Művelődési Központ nemcsak a zene, hanem a színház szerelmeseinek kedvét is kereste az elmúlt öt évtizedben.

Egyik funkciója szerint befogadószínházként üzemel:

jelenleg itt látható például Dennis Kelly megrázó drámája, az Árvák, Lengyel Tamás önálló estje, az apaságról megkapó humorral mesélő Kitolás, Oláh Ibolya Női postája, a Stefanovics Angélával új formációt öltött L’art pour l’art, de a Román Sándor Entertainment is visszatérő vendégnek számít. Földessy Margit tanodája közel négy évtizede működik, a Szindra Társulat bemutatóinak hosszú ideje ad otthont a Marczi (most éppen A padlásnak és a Szentivánéji álomnak).

17-101639.jpg

Próba a Marczibányi Téri Művelődési Központban (Fotó/Forrás: Marczibányi Téri Művelődési Központ)

Afféle Noé bárkája ez a hely, ahol mindenki megtalálhatja a neki megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.

Talán ennél is fontosabb, hogy ezzel együtt az intézmény segítőkezet is nyújt: hol a függetleneknek, hol az egyetemistáknak (a tavalyi évadban itt láthattuk a Freeszfe vizsgaelőadásait), de itt próbál a Soharóza, a Bélaműhely és a Jazzajosok is itt tanyáznak. Mindezen túl a Marczi mindig is kiemelt alapfeladatának tekintette a gyermek- és ifjúsági korosztály színházi nevelését.

Megkérdőjelezhetetlen érdemük és vitathatatlan szerepük van abban, hogy Magyarországon létezik a színházi nevelés.

Megalakulásuk óta támogatják az első hazai színházi nevelési csoport, a Kerekasztal Társulás működését. A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozónak köszönhetően az általános iskolás korú színjátszó csoportok is több alkalommal bemutatkozhattak. De nem mehetünk el szó nélkül a kétévente megrendezésre kerülő Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle mellett sem, amelyre az ország minden részéről érkeztek produkciók. A fesztiválra – korosztályi és műfaji megkötés nélkül – igényes, formanyelvi gazdagságot tükröző, utaztatható, kis technikai igényű, kamarakörülmények között is játszható darabokat vártak, beleértve az úgynevezett csecsemőszínházi, a tantermi és beavató színházi, továbbá a színházi nevelési előadásokat is.

16-102243.jpg

Táncház a Marczin (Fotó/Forrás: Marczibányi Téri Művelődési Központ)

Talán ennyi is elég lenne ahhoz, hogy a Marczira valóban a kultúra fellegváraként tekinthessünk, de minimum egy több száz oldalas kötetre lenne szükségünk ahhoz, hogy a maga részletességével mutathassuk be, mennyire sokrétű a tevékenységük. Az intézmény például

már akkor számítástechnikai tanfolyamot indított, amikor az átlagember még nem is látott számítógépet,

és létrehozták a kerület azóta elkallódott helytörténeti gyűjteményét is. A Marczibányi téri Ifjúsági Háznak volt amatőr filmstúdiója és fotólaborja is, itt működött a Bartók Színház irodalmi színpada, a tinédzserek képző- és iparművészeti klubot, magnós kört és nyelvi táborokat is választhattak a bőséges programkínálatból.

Igen közkedveltek voltak a barkács- és repülőmodellező szakkörök, aki pedig a szocializmus tanításaiban vágyott elmélyülni, azt kisdobos- és úttörő-örsvezetőképző várta. Egy idő után, annyian tódultak ide, hogy a szervezőknek jószerivel le kellett mondaniuk a könnyűzenés programokról, mert

az azokra jegyet váltók egyszerűen nem fértek be a házba.

1976-ban például azért kapott bírálatot a vezetés, mert az íróasztalnál meghatározott bevétel dupláját termelte a hely.

4-102607.jpg

Táncelőadás a Marczin (Fotó/Forrás: Marczibányi Téri Művelődési Központ)

2012. július 31-én a Marczibányi Téri Művelődési Központ – a Klebelsberg Kultúrkúriával egyetemben – megszűnt önálló gazdálkodó intézménynek lenni, a feladatok ellátására létrejött az önkormányzati tulajdonú II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. Az új intézmény már nemcsak a fenti két intézményt, hanem az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Berczik Sára Budai Táncklubot és a Vízivárosi Galériát is magában foglalja.

A Marczibányi Téri Művelődési Központ 1972-es megnyitása óta

küldetése, hogy gyerekeknek, felnőtteknek és időseknek egyaránt tartalmas, színes és élményekkel teli időtöltést kínáljon.

A Marczi igazi fogalom Budapesten, egy olyan hely, ami mindig megújul, mindig irányt mutat, és mindig befogad. A jeles évforduló alkalmából december 10-én nagyszabású gálán ünnepelhetünk együtt az intézménnyel. Az est emléket állít a múltnak, üdvözli a jelent, és indítja a jövőt, az elkövetkező 50 évet. Egy igazi közösségi eseményre készül a ház, melyre mindenkit szeretettel várnak.

Marczi50 Gála – Múlt-jelen-jövő

 

Időpont: 2022. december 10., szombat, 19:00

Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ

 

Bővebb információ és jegyvásárlás ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Fiatalok a Marczi udvarán (Forrás: Marczibányi Téri Művelődési Központ)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.
Plusz magazin

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők.