Plusz

Irodalmi és családi programok várnak mindenkit a megújuló Budavári Palotanegyedben

2023.03.07. 14:35
Ajánlom
Szabadtéri kiállítás, irodalmi est, múzeumpedagógiai foglalkozás, rajzfilmvetítés, megelevenedő történelem, kézműves foglalkozások és interaktív gyerekjátékok, fegyverbemutató és lovas huszárok, valamint a huszárzenekar fúvósai várják az érdeklődőket a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palotanegyed több helyszínén. A Várkert Bazár, a Csikós udvar és a Lovarda is helyet ad majd azoknak a programoknak, amelyek egész napos élményt kínálnak.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Várkert Bazárban a programok a Petőfi 200 emlékév szellemében a költő életműve köré épülnek. Az ünnep előestéjén, március 14-én a Várkert Irodalom nagyszabású rendezvényén több szemszögből ismerhetjük meg Petőfi költészetét a szerelmi ciklusainak középpontba állításával. Lesz zenés felolvasószínház Kacsó Hanga népdalénekes, Adorjáni Bálint színművész és Márkos Albert zenész-zeneszerző előadásában, valamint irodalmi beszélgetés Háy János író és Margócsy István irodalomtörténész közreműködésével. Az esten bemutatkozik Somossy Barbara díjnyertes rövidfilmje is, hiszen a Sose lesz vége című alkotást szintén Petőfi egyik ismert szerelmes verse ihlette.

CsikosudvaresLovarda2022marcius15-en_WEB-142158.jpg

Csikós udvar (Fotó/Forrás: Várkapitányság/Várkert Bazár)

Március 15-én egész napos ingyenes rendezvényekkel várják az érdeklődőket a Budavári Palotanegyedben.

A Várkert Bazárban szabadtéri kiállításként lehet megtekinteni Gyere ki a partra címmel a Kisképző diákjainak válogatott vizuális alkotásait, amelyek a János vitéz című elbeszélő költemény részleteit mutatják be a mai fiatalok szemszögéből. A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik: a Verseljünk képekben — Újra itt van János vitéz című foglalkozáson

a 9-12 éves korosztály számára nyílik majd lehetőség, hogy átélje a költészet fantáziavilágának képekbe való átültetését, és megismerkedjen többféle kollázs-, rajz- és festési technikával.

Aki még több János vitéz-élményt szeretne, annak lehetősége lesz megnézni Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusát is. A kalandos tündérmese nemcsak kihagyhatatlan gyerekmozi, hanem képzőművészeti bravúr is, hiszen látványvilága a szecesszió, a pop art és a magyar népi díszítőművészet sajátos ötvözete.

CsikosudvaresLovarda_KEZMUVESFOGLALKOZASOKESINTERAKTIVJATEKOK2_WEB-142415.jpg

Csikós udvar (Fotó/Forrás: Várkapitányság/Várkert Bazár)

Az újjászületett Lovarda épülete is válogatott események helyszíne lesz. Kézműves foglalkozásokon készülhetnek az ünnepi kokárdák, sörényes pálcás lovacskák vagy huszáros ujjbábok. Toborzó harangjáték ismerteti meg a gyerekekkel a huszárok csengőjelzéseit, és ismert huszárnóták csendülnek fel kis harangok segítségével. A huszár hajszában falovacskán galoppozva kell teljesíteni a furfangos akadálypályát, Gábor Áron rézágyújához pedig ágyúgolyókat kell eljuttatni egy kalandokkal teli labirintuson.

A Csikós udvaron kardcsörtetéstől hangos fegyverbemutató, a régmúlt katonai hagyományai várják a családokat.

A nagyobbak az Élő történelem improvizációs előadásain ismerhetik meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit, ahol a közönség ötletei is hozzájárulhatnak egy-egy jelenet megszületéséhez.

Csikosudvar_Lovashuszarok_WEB-141929.jpg

Csikós udvar (Fotó/Forrás: Várkapitányság/Várkert Bazár)

De pattogós térzenét is lehet majd hallgatni a fúvós huszárzenekar előadásában, vagy megcsodálni a Budavári Palotanegyedben járőröző délceg lovas huszárokat.

A családi események ingyenesek, de több programnál előzetes vagy helyszíni regisztráció szükséges. További részletek ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A fúvós huszárzenekar előadása (Forrás: Várkapitányság/Várkert Bazár)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.