Plusz

Írók boltja – vitrinbe zárt hangulat

2011.11.14. 16:36
Ajánlom
Kuckós könyvesbolt, teázó, irodalmi estek, felolvasások színhelye. Ahol az író és az olvasó találkozhat. Huszadik esztendeje kitartóan gondozzák a magyar irodalom örökifjú veteránjait, a remegő tollú első kötetesektől kezdve a nagynevű szerzőkig mindenkitől akad itt egy-egy könyv. A kortárs irodalom igazi fellegvára ez, hangulatos, barátságos hely, ahol akár a könyvesboltban is olvasgathatunk egy-egy tea mellett.

Október 5-én évfordulót ünnepeltek, húsz éve nyitott a könyvesbolt, amely rengeteg irodalmi estnek, felolvasásnak adott már helyet az évek során. Az Üveggolyó rend tagjai olvastak fel verset és prózát, többek közt Esterházy Péter, Keresztury Tibor, Nádasdy Ádám és még sokan mások. S hogy kik kapják meg az üveggolyórendet, és ennek mi a módja? A választ a bolt honlapján találjuk: „Az Írók Boltja "Üveggolyó rend"-je egy olyan elismerés, amit a könyvesbolt munkatársai évente adományoznak egy-egy kortárs irodalmi személyiségnek - munkássága, irodalmi tevékenysége elismerése mellett a bolt dolgozóival való bensőséges kapcsolata kifejezéseként.”

Bevallom, csak véletlenül keveredtem a jeles napon az Andrássy út 45. száma alatt található bolt elé, ahol a kirakatban talált kanapé és a rajta békésen olvasgató néni képe annyira megragadott, hogy bementem. Az emeletről kellemes basszushang hallatszódott, és mikor érdeklődésemre az eladó hölgytől azt a választ kaptam, hogy Esterházy Péter olvass épp fel, nem volt kérdéses, hogy maradok. Tele volt a felső terem, így törökülésben helyeztem kényelembe magam a szőnyegen, melyen több neves írónk sorait is olvashatjuk. A barátságos színek, a kortárs könyvek mind-mind hozzájárultak a kellemes hangulathoz, ami a helyből áradt. Az esemény Ágens és barátai formáció koncertjével zárult.

Mint megtudtam, sajnos a kirakatban található kanapé nem állandó tartozéka a helynek, azonban még így is biztos, hogy visszalátogatok erre a kis szigetre, Budapest nyüzsgő csomópontjának közelében. Annál is inkább, mivel heti rendszerességgel tartanak felolvasásokat, könyvismertetéseket, előadásokat. További információkat itt találhattok.

 

Írta: Dudás Éva

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Művészek indítottak mozgalmat a klímatudatosságért

A projektet Áfra János és Závada Péter azért indították el, hogy a magyar művészek közreműködésével minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófa és az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára.
Plusz magazin

„Valahányszor elmegyek az épület előtt, mindig megdobog a szívem”

Madarassy István Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművész a Pesti Vigadó földszintjén található csillárok megálmodója. A világítótestek megszületésének és létrehozásának körülményeiről kérdeztük.
Plusz kutya

Musicalelőadásra vitték a segítőkutyákat, hogy megtanulják, hogyan kell színházban viselkedni

A Billy Elliot egyik augusztusi előadására vittek segítőkutyákat a képzésük részeként Kanadában, hogy a négylábúak megtanulják, hogyan viselkedjenek színházban.
Plusz ajánló

Zéró hulladékkal rendezik meg a Gyüttment Fesztivált Szekszárd mellett

Augusztus 22-25. között rendezik meg ötödik alkalommal a Gyüttment Fesztivált a Szekszárd melletti Sötétvölgyben.
Plusz interjú

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.