Plusz

Írók boltja – vitrinbe zárt hangulat

2011.11.14. 16:36
Ajánlom
Kuckós könyvesbolt, teázó, irodalmi estek, felolvasások színhelye. Ahol az író és az olvasó találkozhat. Huszadik esztendeje kitartóan gondozzák a magyar irodalom örökifjú veteránjait, a remegő tollú első kötetesektől kezdve a nagynevű szerzőkig mindenkitől akad itt egy-egy könyv. A kortárs irodalom igazi fellegvára ez, hangulatos, barátságos hely, ahol akár a könyvesboltban is olvasgathatunk egy-egy tea mellett.

Október 5-én évfordulót ünnepeltek, húsz éve nyitott a könyvesbolt, amely rengeteg irodalmi estnek, felolvasásnak adott már helyet az évek során. Az Üveggolyó rend tagjai olvastak fel verset és prózát, többek közt Esterházy Péter, Keresztury Tibor, Nádasdy Ádám és még sokan mások. S hogy kik kapják meg az üveggolyórendet, és ennek mi a módja? A választ a bolt honlapján találjuk: „Az Írók Boltja "Üveggolyó rend"-je egy olyan elismerés, amit a könyvesbolt munkatársai évente adományoznak egy-egy kortárs irodalmi személyiségnek - munkássága, irodalmi tevékenysége elismerése mellett a bolt dolgozóival való bensőséges kapcsolata kifejezéseként.”

Bevallom, csak véletlenül keveredtem a jeles napon az Andrássy út 45. száma alatt található bolt elé, ahol a kirakatban talált kanapé és a rajta békésen olvasgató néni képe annyira megragadott, hogy bementem. Az emeletről kellemes basszushang hallatszódott, és mikor érdeklődésemre az eladó hölgytől azt a választ kaptam, hogy Esterházy Péter olvass épp fel, nem volt kérdéses, hogy maradok. Tele volt a felső terem, így törökülésben helyeztem kényelembe magam a szőnyegen, melyen több neves írónk sorait is olvashatjuk. A barátságos színek, a kortárs könyvek mind-mind hozzájárultak a kellemes hangulathoz, ami a helyből áradt. Az esemény Ágens és barátai formáció koncertjével zárult.

Mint megtudtam, sajnos a kirakatban található kanapé nem állandó tartozéka a helynek, azonban még így is biztos, hogy visszalátogatok erre a kis szigetre, Budapest nyüzsgő csomópontjának közelében. Annál is inkább, mivel heti rendszerességgel tartanak felolvasásokat, könyvismertetéseket, előadásokat. További információkat itt találhattok.

 

Írta: Dudás Éva

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

John Cage csendzenéjét pop- és rockegyüttesek dolgozták föl

A 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.
Plusz ajánló

A boldogtalan családok írója - Ámosz Oz-ra emlékezünk a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 19-i adásában a Retikül Irodalmi Szalon munkatársával, Takács Andreával a közelmúltban elhunyt íróról, Ámosz Ozról is beszélgetünk.
Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.