Plusz

Ízelítő a zsidó kultúrából

2021.08.26. 10:10
Ajánlom
A 19. Spinoza Zsidó Fesztivál sokszínű, összművészeti programkavalkáddal várja mindazokat, akik behatóbban szeretnék megismerni a zsidó kultúrát.

A Spinoza Színház nemcsak hozzájárul a zsidó kulturális élet rehabilitációjához, hanem szórakoztatva tanít is, ezzel párhuzamban a Spinoza Zsidó Fesztivál célja, hogy évről évre két héten át, a zsidó kultúra szinte valamennyi szegmenséből ízelítőt adjon.

Idén 18 program, köztük 4 színházi premier várja a kultúrára éhes közönséget.

Dokudrámák, színházi előadások, koncertek, filmvetítések, beszélgetések és kiállítás is látható, közel 70 közreműködő részvételével. A színházi bemutatók sorát Mózes és Jézus Pesten címmel Hámori Ildikó, Makranczi Zalán és Schneider Zoltán főszereplésével készült politikai kabaré nyitja, de műsorra tűzik Jordán Adél előadásában a Liliputiak lázadása című monodrámát is.

MozesJezus_IMG_0325_VenerOrsolya-160821.jpg

Mózes és Jézus Pesten című előadás (Fotó/Forrás: Spinoza Zsidó Fesztivál)

A Spinoza műfajok és témák tekintetében is sokszínű. Ezt példázza Balázs Gábor eszmetörténész előadása, ami Jézus a kortárs izraeli művészetben címmel, számos illusztráción keresztül mutatja be Krisztus visszafogadási történetét.

A Fesztivál ideje alatt a korábbi bemutatók is megtekinthetők lesznek: a Címzett ismeretlen, A Pulitzer-ügy, a Kálmán Imre, az operettkirály és a Szerelmünk, Sisi.

Humorfőváros: Odessza címmel Jávori Ferenc „Fegya” és Dunai Tamás kalauzolja a nézőket az orosz-zsidó dallamvilágba, míg Fellegi Balázs és együttese Leonard Cohent idézi majd koncertjén.

Az idén 100 éve született Szenes Hanna emléke előtt a róla készült dokumentumfilmmel tiszteleg a Fesztivál, a Spinoza elmúlt éveinek előadásaiból pedig Véner Orsolya szemszögéből nyílik fotókiállítás.

A színház alatti romkocsmában, a Lámpásban, három alkalommal, zsidó elemekkel tarkított jazz-, blues, rock és népzenei koncertek várják az érdeklődőket.

A 19. Spinoza Zsidó Fesztivált 2021. szeptember 22. és október 7. rendezik meg, a programokról bővebben a fesztivál Facebook-oldalán lehet olvasni.

Fejléckép forrása: Spinoza Zsidó Fesztivál

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.
Plusz ajánló

A világ vezető designerei a budapesti lakástrend kiállításon

Az építkezés vagy lakásfelújítás előtt állók és az enteriőrdesign iránt érdeklődők számára is hasznosnak ígérkezik a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállítás szeptember 24. és 26. között.
Plusz ajánló

Itt és más: 150 kortárs élmény 15 nap alatt a Budapesti Őszi Fesztiválon

Színpaddá válnak a terek Budapest szerte szeptember 26. és október 10. között. A kortárs kultúra sokszínű világába kaphatnak betekintést a városlakók és az ide látogatók a Budapesti Őszi Fesztiválon. A harminc éve útnak indított fővárosi fesztivál 2021 őszén megújult formában tér vissza és 30 helyszínen 150 élménnyel várja az érdeklődőket.
Plusz interjú

Bőség, teljesség, családi összetartozás – elkezdődött a kínai Őszközép ünnep

Szeptember 21-én kezdetét vette Kína második legfontosabb ünnepe, az Őszközép ünnep, amihez a Budapesti Kínai Kulturális Központ online programsorozatával csatlakozott. Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Intézet igazgatóval beszélgettünk.
Plusz ajánló

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!