Plusz

Izgalmas programokkal készül a magyar kultúra napjára a Csokonai

2023.01.13. 10:35
Ajánlom
Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, melyhez kapcsolódóan több napon keresztül, változatos programkínálattal várja az érdeklődőket a XV. kerület – ezekből az eseményekből hoztunk most egy válogatást.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Hollywood a Csokonaiban!

A Magyar Hollywood Tanács hatrészes, vetítettképes rendezvénysorozata a filmvilág és Hollywood magyar gyökereiről.

Tudta, hogy a Paramount Pictures és a 20th Century Fox stúdiókat magyarok alapították?

Vagy hogy 58 magyar vonatkozású Oscar-díj létezik? Az érdeklődők ezekhez hasonló érdekességeket tudhatnak meg Hollywoodról. A sorozat első részében, a magyar kultúra napjához kapcsolódóan, a nagy stúdióalapítók és az Oscar-díjasok – Adolph Zukor és William Fox – kerülnek majd a középpontba.

Helyszín: Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház, 1153 Budapest, Eötvös utca 64-66.

Időpont: 2023. január 19., 18:00

40. Magyar Sajtófotó Kiállítás

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya és a Csokonai15 – Csokonai Nonprofit Kft. szervezésében 2023. január 20-án, pénteken, 12 órakor nyílik meg a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes képeiből rendezett 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás. A kiállítást Cserdiné Németh Angéla polgármester és Bánkuti András Balogh Rudolf-díjas fotóriporter nyitja meg.

A tárlat szomorú aktualitása Móricz-Sabján Simon fotográfus halála, aki Második élet című képriportjáért a MÚOSZ Nagydíjának nyertese volt a 2022-es évben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott André Kertész-nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért Bődey János (Telex.hu) Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra című munkájával nyerte el.

Helyszín: 1153 Budapest, Hubay Jenő tér

Megnyitó: 2023. január 20., 12:00

KIALL-40-SAJTOFOTO-termeszet-es-tudomany-sorozat_188_milan-radisics_1256_kozmai-roxy-kalandjai_001-scaled-e1673446831799-101618.jpg

Radisics Milán: Karanténban egy rókával című munkája (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Hivatásos rajongó – Gálvölgyi Jánossal beszélget Kövesdi Péter

Gálvölgyi János már gyerekként is megszállottan lelkesedett a színházért: szenvedélyes autogramgyűjtőként ünnepelt színészekkel elegyedett szóba a művészbejáróknál, betéve tudta a Pesti Műsorban megjelenő szereposztásokat, és rendszeres látogatója volt a Madách Színház előadásainak. Rajongása akkor is megmaradt, amikor már ő maga is országosan elismert színművész volt.

A Csokonai15 Hivatásos rajongó című pódiumestjén Gálvölgyi János Kövesdi Péterrel beszélget a színházi élményeiről, szinkron- és tévés szerepeiről, a haknikról, a hajdanvolt nagy pályatársakról és a méltatlanul elfeledett epizódszereplőkről. Beszámol mestersége buktatóiról és szakmai barátságokról, csakúgy, mint az emlékezetesebb sértődésekről, konfliktusokról.

Személyes történetei az egykori színházi, filmes és tévés világ magával ragadó hangulatát varázsolják elénk,

méltó emléket állítva egy egész színészgenerációnak.

Helyszín: Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház, 1153 Budapest, Eötvös utca 64-66.

Időpont: 2023. január 20., 18:00

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a [email protected] e-mail címen lehet vagy a +36 1 307 6191 telefonszámon.

Támogatott tartalom.

Fejlcépkép: Kövesdi Péter és Gálvölgyi János (Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Mérleg – Göncz Árpád drámája ismét a Csokonaiban

Kapcsolódó

Mérleg – Göncz Árpád drámája ismét a Csokonaiban

A Csokonai Nonprofit Kft. megbízásából a Terminál Workhouse alkotócsapata állította színpadra Göncz Árpád Mérleg című drámáját, így tisztelegve az író-köztársasági elnök 100. születésnapja előtt. Az előadást, Varga Mária és Zsótér Sándor szereplésével, január 29-én láthatjuk ismét a XV. kerületben.

Az anyaság szürkezónája – Csábi Anna új rendezése a XV. kerületben debütál

Az anyaság szürkezónája – Csábi Anna új rendezése a XV. kerületben debütál

Újabb próbák indultak a XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban, ahol Csábi Anna rendezésében készül a Köldökzsinór-varieté. A gyermekszületés utáni első évet feldolgozó előadást január 7-én láthatja először a közönség.

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Különleges zenei élmények, műfaji sokszínűség és legendás előadók a Cziffra Fesztiválon

Nyitókoncerttel és díjátadóval veszi kezdetét február 26-án a Cziffra Fesztivál 2023-as programsorozata, amely május végéig számos eseménnyel, változatos műfajkínálattal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Mi a színház legfontosabb tanítása?

Fáy Miklós kritikus állandó rovatában ezúttal könyvet, koncertet és zenei albumot ajánl olvasóink figyelmébe.
Plusz ajánló

Grecsó Krisztián lesz a ZeneShowja következő vendége

Mi a művészet célja ma a 21. században? Milyen viszony fűzi az írót a komolyzenéhez? Egyebek közt erre is választ kaphatunk február 15-én az Akvárium Klubban, ahol Grecsó Krisztián felolvassa a Wagner zenéjére írt szövegét is.
Plusz magazin

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni.